Tolerujú u vás v škôlke plienku na spanie?
Zaujímalo by ma, či sú vo vašej škôlke pani učiteľky ochotné dávať plienku na spanie, ak to dieťa potrebuje alebo je povolená gumová podložka? ďakujem.
@mamulienka30 väcsina deti v mojom okoli sa odplienkovalo cca. v 3 rokoch - kompletne. par je takych, ktore mali noci mokre este ako 6-7r a moj mladsi syn mal suchu noc az ked mal skoro 4 roky. a to sme teda na odporucanie rodiny skusili ho budit a davat v noci cikat, ale on sa nezobudil. a hlavne, castokrat som dosla a uz bol pocikany a to bolo len desat hodin v noci... tak sme dali naspät plienku... trvalo to este asi 2 mesiace, kym bol suchy...
a su deti, ktore si to neuvedomuju, ze im treba cikat. su take zaujate hrou, ze sice vedia povedat, ale kym si to uvedomia je neskoro....to nie je o veku... su deti, ktore v 18 mesiacoch zvladnu to, co ine nie. to je ako s recou - niektore rozpravaju v 18 mesiacoch ako palacky a su take, ktore v 2,5 roku povedia par viet...
U nas plienku neakceptuju, to bolo prve, na co ma riaditelka pri davani prihlasky upozornila. Dieta zoberu az ked ma 3 rocky, moja mala ich bude mat vo februari, tak nastupuje az od 01.02. Dieta by sa malo aspon ako tak same obliect, najest, napit a obut. Ak to nevie uplne samostatne, napr. tricko, alebo si obuje naopak topanocky, tak mu pomozu, ale plienku nesmie mat.
@mamulienka30 tak v tom pripade by som ja musela cakat neviem dokedy..maly bol schopny odplienkovania v 2,5r.,ale na noc dostaval. Vzdy bola pocikana. Mal 3r.a2m.,ked raz vecer vyhlasil,ze plienku nechce. Tak sme mu vyhoveli. A zazrak,on vydrzal! Odvtedy mal 4nehody-2pocas choroby,jednu-lebo sme mu zabudli pripomenut vycikanie a raz-no prosto stalo sa.. A to teda on dakedy cez den ide cikat len 3x a teraz uz ledva viem,ze siel. Len pocujem splachnutie. Teraz ma 4,5r.
Dcerka bude mat 2,5 a stale je rano plienka mokra..ona aj ked som s aju pokusala odplienkovat,tak doat casto cikavala. A pytala sa 50:50..po uraze zubkov sa na to uplne vykaslala. Tak aj ja. Ale uz chxem.opat zacat.
Tu by mi ju do skokky nezvali..len do sukromnej.
@bejbinka no náš urológ povedal, že je zdravý a nebude to riešiť, kým nebude mať 5 rokov...dovtedy by sa mal stav upraviť sám. až po 5tom roku je to oficiálne považované za zdravotný problém. pomočovanie počas denného krátkeho spánku sa zvykne ešte skôr upraviť ako to nočné. ale čítala som, že niekde nasadzujú liečbu aj pred 5tym rokom. samozrejme máme dodržiavať režimové opatrenia - menej vody pred spánkom, poriadne vycikať v sede pred uložením atď....
@euka210 - ty si to presne vystihla...môžem dieťa niečo naučiť alebo odučiť od zlozvyku, môžem ho naučiť chodiť na wc počas dňa, čo aj robí, ale počas spánku je ono mimo kontrolu...je jedno, či je denný alebo nočný. ale sú asi ľudia, čo si dokážu regulovať vlastnou vôľou hormonálnu hladinu, ja to nedokážem a preto to nebudem vyžadovať ani od dieťaťa...
a opatrovateľka - máš pravdu, snažím sa ísť týmto smerom...len to nie je tak, že je tu kopec záujemcov, panie, ktoré to robia dlhšie sú obsadené, voľné sú väčšinou mladé študentky, čo by mohli vyberať deti zo škôlky po škole, ale naobed sú samé ešte v škole...
@libertine plienkové nohavičky - ešte skúsim. lenže v našej škôlke sa snažia zbaviť čo najviac detí na obed, aby mali poobede väčší kľud. napr. pokiaľ ste na materskej s druhým dieťaťom, silou mocou vás presviedčajú aby ste si dieťa vyberali na obed domov...takže im vyhovuje, že ďalšie dieťa tam poobede nebude - rovnako zaplatené a menej práce...žiadne také, že nedajú dieťa spať, povinne ležia aj predškoláci a nesmú vyrušovať.
dámy, ďakujem za príspevky...chcela som zistiť, či netolerujú plienky počas spánku resp. podložky celoplošne v SR napr. kvôli nariadeniu hygienikov. ako som písala poznám osobne 2 učiteľky, ktoré nemajú žiadny problém so založením plienok, resp. podložkou a zabalením mokrého pyžama do sáčku. a tunajšie príspevky ukázali, že takých škôlok je viac. opakujem, že nejde o deti, ktoré majú plienku celý deň.
a ešte raz, uvedomujem si, že to nie je povinnosť učiteliek, len ľudská ochota, to je celé.
Ano toleruju...sukromna skolka...ked sme zacali mal 2,5 roka a este ju na spanie pouzival
@mamulienka30 pohodlni, nepoohodlni, ako ti uz odpovedala bubelko, nikde inde sa kvoli plienke tolko nestresuju ako na slovensku (a mozno prilahlych krajinach) 😀
a musim povedat, ze som medzi tymito matkami nepocula ani o jedinom pripade, ze by sa dieta z toho, ci onoho dovodu zacalo znova pocikavat 😉
v súkromných škôlkach tolerujú lebo za to berú neskutočné prachy, ale v štátnej pochybujem
hmm,baby,ja mam iny a myslim,ze horsi problem ☹
lebo moj pekne piska...uz aj plienka cez obed ok...v noci este ma,ale aj to sa ucime zvladat-no zatial nas brzdi to,ze vecne vecer pooootrebuje vodu pit 😒 mam pocit,ze iba nejaky zvyk...ale aj to by slo,resp.riesim to
no a ten problem?kakanie ☹
bud kaka rano.....alebo v spanku cez obed-resp.zobudi sa na to,ze sa pokaka...a toto teda vyriesit neviem ☹
a cakam,ze ma zjete,lebo ma o mesiac 3r.,ale nech robim,co robim...nejde to inak
davam ho do skolky zatial do obeda-aspon sa s detmi nauci papat aj deisatu a obed...ale spat zatial nie.uz som spominala aj risditelke,ze mame ten problem,taaak zatial,ze plienku mu daju...ale ja viem,co bude,ked sa im tak zo 2x pokaka 😠
si zufam,ale ...
@buffinko ani nevies ako ta chapem-ale ja mam problem s kakanim pocas-resp. obednajsi spanok a zobudenie sa na to,ze sa pokakal...siiice uz mi napadlo,ci by v skolke sa to kakanie neupravilo same-lebo vela veci sa u neho za tych par dni v skolke zmenilo-ale normalne sa to uz bojim risknut ☹ a uz si pridem ako mamicka,co zlyhala...
@buffinko ...ja viem ze to bude zniet trapne, ale ja by som asi skusila ucitelku "uplatit", akoze viem ze to nie je je praca a som ochotna jej za to nieco prispiet ak to bude ochotna robit...nezarabaju az tak vela aby mohli odmietnut trebars 30-50 Euro mesacne za to ze vymenia jednu plienku denne, a je to menej ako platit sukromnu skolku. Alternativne, mozno mozete kupit tie take plienkove nohavicky co sa normalne natahju a davat malemu rano take. A naucit ho ze ked sa po spani zobudi pocikany, ma si ich vymenit za normalne slipy, na zachode. To by mohol zvladnut, nie?, Drzim palce, moja tiez vyzerala ze v noci bude mat plienku dlho, nastastie uz netreba.
U nás v škôlke tolerovali a aj tolerujú plienku. Malej dávali plienku na spanie celý rok a ešte pár mesiacov v druhej triede. Známa, ktorá robí v inej škôlke mi povedal, že samozrejme, že plienku dajú, že im je ľahšie dať plienku ako potom prezliekať postieľku. A tá tiež nemusí do druhého dňa vyschnúť. Mimochodom, na spanie sme mali plienku skoro do 6 rokov. Nikdy som dieťa zo spania nebudila. Keď má spať, nech spí. Nič sa jej preto nestalo, akurát ma to stálo viac peňazí. Teraz už skoro 3-štvrte roka nemá ani na spanie, mala nehodu asi 3x. Takže keď to má prísť tak to príde a odučí sa. A v tej škôlke je to len na ochote učiteliek. V našej dávali cez obed plienku v prvej triede viacerým deťom a nerobili z toho žiadnu vedu. @buffinko
@tinytina vieš tu sa medzi sebou dosť poznáme a myslím, že by sa báli, že sa to niekto dozvie a mali by problém...navyše rozhodnúť musí riaditeľka a tá je proti a úplatky určite neberie...takže táto alternatíva nie...ešte skúsim dnes vydiskutovať tie nohavičky, on si vie nohavičky/tepláky obliecť aj zobliecť úplne sám. a keď nie, tak opatrovateľka a kašlem na to.
@terezka1947, uf, tak to mi je ľúto, ale aspoň sú ochotné dať plienku...ja by som to skúsila, či sa pokaká...
a nie je to tvoja vina, aj ke´d rozumiem...na mňa tiež tak pozerajú ako na neschopnú matku s neschopným deckom, veď aj tu také názory zazneli...tu ma to nemrzí, mrzí ma to od pedagogičiek s praxou, ktoré by o tom mali niečo vedieť...
@buffinko vies,je to cele divne-lebo moj sa pekne oblecie a obuje sam-samozrejme,nie snurky,ale lepaciky na prezuvkach a topankach ma
nie je v skolke ani nejaky problemovy-myslim spravanie,plakanie,atd...hoci,kazde dieta je ine,takze mne ani uplakane nepride obzvast"divne"...najma na zaciatku nie
ale to kakanie ma strasne trapi 😒
asi to vyskusam...a v najhorsom pripade ho nebudu brat na spanie 😒
@buffinko a este mi napadla perlicka 😀 😀
v nasej skolke sa ucitelkam nepacilo,ze sa moj nepyta na WC-pisanie,ale chodi sam....doma mi tiez nehovori,ze ide pisat...jednoducho ide,vie.kde je WC a ide a rucky si tiez umyje
taaakze v skolke riesili prve dni,ze to tak byt nemoze,ze im to musi vzdy povedat,ze potrebuje pisat 😒
@mamulienka30
Nemas uplne pravdu, moj syn nema plienku od dvoch rokov, bez problemov, ziadne nehody. Ale jednoducho pocas spanku spi tak tvrdo, ze sa na potrebu nezobudi. Kludne bude spinkat dalej aj pocikany. A ma cez 3 roky. Takze to ze vydrzi a bez problemov ide na wcko pocas bdenia neznamena automaticky, ze to zvladne aj pocas spanku. Ja som doma s mladsim, takze u nas zatial nie je problem riesit to tak, ze ho beriem na obed zo skolky a spi doma, ale neviem si predstavit, ked mamicka nastupi do prace, dieta nastupi do skolky a potom jej povedia ako nam " co ste si doma nenaucili, my tu nenaucime a kym sa neprestane pocikavat, spavat tu nemoze" ...
@dzejn80 presne toto mal kamoskin syn..on chodi vseobecne casto na wc a prosto pocas spanku to akosi nezachytil a nezobudil sa.. Az do 4r.sa mu v skolke velmi casto stavalo,ze sa pocikal..plienku mu nedavali,oni prosto plienky davat nebudu. Ale ked mal 4r.,sam odmietol plienku na spanie (lebo doma dostaval) s tym,ze uz je velky,ma 4roky. Odvtedy sa nepocikal uz ani v skolke.
@siska53 ja som toho nazoru, ze kazde dieta samo dozrie a ten spravy cas jednoducho pride, samozrejme kym nema nejaky zdravotny problem. Takisto samozrejme treba aj skusat, lebo ozaj kazde dieta je ine a niektori su napr. len lenivi a ked maju plienku, tak do nej pustia, lebo sa to da. My sme co sa poobedia tyka prestali davat plienku a mozem povedat, ze po mesiaci sme v stadiu, ze maly vydrzi, ak nespi viac ako dve hodiny, potom ho uz budim. Ak ho necham dlhsie, tak sa vacsinou pocika, ale uz sa na to zobudi, tak to chapem tak, ze mu to zacina vadit a to je fajn 🙂. V noci som to ale vzdala, nie som zastancom budenia a vodenia/nosenia na zachod, myslim, ze sa tym dietatu velmi znekvalitnuje spanok a oddych ako taky. Skusali sme latkove plienky, ze aby citil mokre, nula bodov. Tak to nechavam zatial tak, mal v auguste 3 r. , uvidime, co sa udeje, zacala som obmedzovat pitie pred spanim a ma citelne menej pocikanu plienku ako predtym. Cas vyriesi 🙂
@dzejn80 presne tak..ja som teraz chora,ale uz sa chystam na dceru opat,lebo uz mame pi uraze a dovolenkach,kedy som tieto vevi neriesila..no a teraz kvoli chorobe zas nemam silu..no v poslednej dobe ju prebalit! To je boj..tak jej vysvetlujem,chodi so mnou na wc..a ked sa predtym vedela na kakanie vypytat na nocnik,tak teraz ti musi vediet tiez..jedine,ze zo vzdoru bude odmietat,to je dalsia vec...
@buffinko Dobry den, s pomocovanim pocas spanku sa urcite stretli vsetky ucitelky, pretoze tento problem trapi vela deticiek - statisticky sa nachadzaju v jednej 20-clennej triede 2 deti s tymto problemom. Pocikavaju sa nielen pocas nocneho dlheho spanku, ale aj pocas kratkeho poobednajsieho. Nie je to vobec ich chyba alebo lenivost. Jednoducho ich nervovy system nie je natolko zrely, aby dokazal rozoznat preplnenost mechura a zaroven korigoval tvorbu mocu. Dieta vobec netreba za to karhat, ani ho podcenovat a stavat ho do pozicie, ze je ine. Do veku 5 rokov na to deti jednoducho maju narok. Hoci vas syncek nedokaze mozno vsetky spanky zvladnut suchy, preto vsak nemusi byt kvoli tomu vyluceny z kolektivu. Deti v tomto veku rovesnikov potrebuju, buduju si socialne vztahy a to je velmi dolezite. V nasich skolkach je uplne bezne, ze sa pouzivaju nepremokave podlozky alebo plachty. Po kazdej nehode sa sice musi postelna bielizen a pyzamko vymenit, ale ako sme hovorili, ucitelky v materskej skolke by mali byt na to zvyknute - skutocne to nie je ojedinely problem u deti. Ako vam argumentovali to, ze vam nechcu dovolit pouzivat nepremokavu plachtu? Ved v skolkach sa bezne nachadzaju este aj pomocne pracovnicky, ktore sa staraju prave o taketo veci - teda vymenu bielizne, cistotu kupelne a spacich priestorov, pripadne pomahaju pri obliekani deti. Odovodnovat to zaneprazdnenostou ucitela nie je podla nas na mieste.

@bubelko - ale tak to su fakt uplne obrovske rozdiely - na nocnik odkedy sedi - a trojrocny v plienkach. Medzi tym je obrovsky rozdiel. Za seba musim povedat deti boli bez plienok medzi 14-24 mesiacmi. Takze rozdiel desat mesiacov. Najpomalsie bolo zhodou okolnosti dievcatko 😅 Nehody sme nemali, tak neviem s tym pranim, ja som si pockala, kym zacali mat obcas suche noci a to mi bolo jasne, ze kto vydrzi 12h v noci necikat, tak to musi ovladat aj cez den a potom to skutocne bolo len par dni a bolo po vsetkom.