V škôlke len doobeda - vegetarián
Ahojte,kto z vas mal dieta v skolke na doobedie, najlepsie bez stravy, ako ste to zvladali? Sme vegetariani a u nas v skolke vege nevaria. Po dohode sa da len desiata,ktoru mamicka dietatu zabali z domu. Dovod pre skolku pre mna su deti a kolektiv a jedno dieta mam aj predskolaka. Da sa to zvladnut? Niekedy si pripadam ako z Marsu - prehovaraju- "to,ze vy s manzelom ste vege,chapem,ale to,ze nutite dieta..!". Piste☺
@bouny my sice uplne vegetariani nie sme, ale ani zdaleka nedodrziavame pre deti 5x do tyzdna maso... od prvych prikrmov mali maso tak maximalne raz do tyzdna, neskor aj menej.... ziadne posahane zdravie nemame, deti mam zdrave a vitalne.
Co sa tyka skolky, tak ked som syna prihlasovala do predskolskej, tak sme riesili, tiez specialne stravovanie , lebo nejeme bravcove ani kralika a podobne.....
Riaditelka ma poslala za hospodarkou, s tou sme sa dohodli, ze ten jeden krat v tyzdni ked bude bravcove, daju malemu len prilohu a zeleninu a ja mu doma dam este plus nieco - nosenie vlastneho v nasej skolke nie je mozne kvoli hygienikom - ziadne vlastne jedlo, ziadne vlastne pitie. Od hospodarky som sla priamo do kuchyne, kde veduca kuchyne bola maximalne ustretova a povedala, ze aby sme nemuseli platit, tak v tie dni ked bude bravcove dieta jednoducho odhlasim a pridem ponho pred obedom. Takto nam to krasne fungovalo cely rok a od minuleho septembra nastupila do skolky aj dcerka a funguju takto obaja. A inak desiatu maju aj v den, ked nejedia obed, veduca kuchyne povedala, ze ten krajicek chleba nerobi problem.
Takze skusila by som hladat cestu dohody.
Čo sa týka škôlky s tým by problém nemal byť, mnohé vychádzajú v ústrety čo sa týka jedla, deťom so zdravotnými problémami. Skôr ma zaráža to vegetariánstvo u dieťaťa. Tvoje deti sa rozhodli sami že budú vegetariáni, alebo si im nedala možnosť voľby. Neber to tak že som proti vegetariánom. Môj muž je 20 rokov vegetarián z presvedčenia, ale ani mu nenapadlo nútiť k tomu aj naše deti. Dieťa vo vývoji má mať predovšetkým vyváženú stravu, ale koniec koncov, rob ako uznáš za vhodné...
Ludkovia ja nerozumiem jednej veci... preco v tomto chorom svete vegetarianstvo beriete ako odobratie moznosti volby, preco vedenie ku krestanstvu beriete ako nutenie.....
Ved ak maju dani rodicia nejake zivotne presvedcenie a smerovanie - nie je prirodzene, ze ho odovzdavaju aj svojim detom?
To aj pchanie masa do dietata sa da povazovat za nedanie moznosti volby. Tak ako sa v dospelosti "masiar" moze rozhodnut stat vegetarianom, tak aj vegetarian sa moze rozhodnut jest maso ked vyrastie.
A nehovorte mi, ze tym dietatu upieram ziviny. Rodicia ktori vedu svoje deti k vegetarianstvu maju dobre nastudovane aku roznorodost dietatu treba poskytnut aby mu ziviny nechybali.
@gretocka ja nemam nic proti ale co mate "vy" proti masu? ked tak aj ta rastlinka - zeleninka berie ziviny z uhynuteho rozloženého zvieratka - maska keď už tak...
Nečítala som reakcie, len môžem povedať niečo zo strany dieťaťa. Ja síce nie som vegetarián, ale od detstva mám bezlepkovú diétu. A veru si pamätám, ako som chodila do škôlky, len doobeda, na obed pre mňa chodila babka, aby som sa mohla naobedovať. Mám to v živej pamäti tie pocity, že tie decká, čo tam boli aj počas spánku, do poobedia, boli medzi sebou viac kamaráti. Ja som bola pre nich vždy iná kvôli tomu, že som bola tá, čo chodí na obed každý deň domov. Raz som tam zostala neplánovane dlhšie, keď už decká boli poobede a išli spať. Babka neprišla načas pre mňa, to už neviem prečo. Musela som teda čakať a ľahnúť si tiež. Ten pocit strachu, aký som mala, neistoty, to bolo niečo príšerné. Nepoznala som tie pocity v škôlke, keď tam deti spali, potom olovrantovali, a zase sa hrali, išli von. Pre mňa to bolo cudzie a nikdy nezabudnem na ten pocit. Ja som chcela viac zapadnúť a už vtedy som cítila, že keby som tam bola ako "normálna", tak by som aj zapadla a bolo mi dobre. Ja nechápem niekoho, kto sa bez nejakej vážnej príčiny obmedzuje v stravovaní, a že to robí vlastnému dieťaťu. By som všetkým takým priala zažiť nútenú diétu, aby si začali vážiť jedlo, ktoré je pre nich dostupné. Dieťaťa mi je úprimne ľúto, neuznávam také diéty, pretože ja celý život sa obmedzujem v strave a závidím "lepkárom", čo si môžu dať čokoľvek...Takže za mňa, ja by som takéto výmysli do škôlky nepúšťala, ak to nie je indikované lekárom.
@anickaaa6aaa opakujem, ja vegetarianka nie som ani moje deti, aj ked maso jeme zriedkavo, ale mrzi ma, ze ked niekto povie ze vedie deti k vegetarianstvu, tak sa donho hned desat ludi pusti 🙂
to cele nie je o tom ci je niekto maso alebo nie, ale o tom ci dokazme respektovat nazory a postoje inych.
Bouny na nikoho neutocila, opytala sa ci je tu nejaka mamina ktora riesila podobnu situaciu a ako ju vyriesila a ak sa nemylim okrem "mudrych" pouciek ako ochudobnuje - pripadne ako nuti svoje deti nedostala ziadnu odpoved na svoju otazku.
@anickaaa6aaa Aka logika :D Rastlinka asi zabila zviera, ze? Akoze, nic v zlom, nie som vegetarianka, ale obcas sa masu vyhybam, mam kamaratky co su vegeterianky, v tehotenstve papali maso raz za tyzden a to vacsinou rybu, a su zdrave a maju zdrave deti.
@guinevre :D ano logika ako aj ta pomýlená..niektorých. nech je kto chce čo chce...
@guinevre a nie som expert..len mi rozum niekedy zastava z týchto diskusií
@gretocka no áno, asi preto že idú domov, a ty mamina si s nimi a deti sú spolu. Vtedy matky väčšinou pracovali a ja som bola posledná, takže nemala som mladšieho súrodenca. Ale to nie je len o tom. Je to celkovo, aj o zbytočnom obmedzovaní dieťaťa, keď to ani nie je potrebné. A pozerám sa na to z pohľadu dospelej osoby čo diétu drží celý život, lebo musí.
@anickaaa6aaa Aka pomylena logika niektorych? Ze niekto nechce jest maso kvoli tomu, ze miluje zvierata? Alebo kvoli tomu, ze vie co zvierata v dnesnej dobe prezivaju u vyrobcu, v akych podmienkach ziju, aku chemiu do nich pchaju atd.? To sa vola etika a sucit, nie pomylena logika, su horsie veci ako nejest maso.
V nasej skolke boli deti kt. Boli len doobeda..a ostatne deti..ich moc neprijali..lebo netravili spolu vsetky aktivity..spinkanie..nikto to nerobil naschval ale proste..skor to berem akoby zaviat ze oni mozu s maminkou skor domov a nemusia s nimi spinkat v skolke...atd..
Kolegyna mala syna v tej istej skolke, tie vege..a ona kazdy den v xoze niesla malemu obed. Kucharky len prihriali a dali na tanierik..a bolo.. 🙂
@stanulienkat to by som chcela vidiet tych chudokrvnych vegetarianov v tvojom okoli, lebo ja takych nepoznam. Zato poznam vela ludi, ktori jedia maso a chudokrvni su. Ja som vegetarianka a rozhodne chudokrvna nie som, kedze pravidelne chodim darovat krv, nikdy nebyvam chora, za to v mojom okoli vsetci do jedneho byvaju chori aspon raz do roka, vratane manzela, ktory ma maso rad. Minule som bola s kamoskou darovat krv a jej nezobrali, lebo bola anemicka a este povedali, to ona by este potrebovala, aby darovali jej. Samozrejme, keby bola vegetarianka, hned by ste uz na nu ukazovali, ze to preto. Ale ak nie je, vsetko je ok. Takze ocividne nevies, o com hovoris, lebo chudokrvni mozu byt ludia z roznych dovodov, nie kvoli masu, ak su aj vegetariani chudokrvni, mozno sa zle stravuju, takisto aj ludia, ktori jedia maso a zle sa stravuju, mozu byt chudokrvni. Nastuduj si o tom nieco, porozpravaj sa s lekarmi.. a potom hodnot
@gabriela255 ty si riadne mimo, co ma spolocne pokrstenie (pokvapkanie vodou) a strava pocas detstva? Hovori sa, ze sme to co jeme - strava je jedna z najdolezitejsich casti vychovy decka. Vplyva na celkovy vyvoj. Tak to prosim ta neporovnavaj s krstom, ktory trva par minut a decko o nom ani nevie.
@gita17 ona vobec nie je mimo, mimo su ti, co sa pytaju, preco neda dietatu na vyber. toto je presne to iste, rodicia by potom takisto nemali davat krstit deti proti ich vlastnej voli, deti by sa mali rozhodnut same, ci chcu byt pokrstene, ked budu dospele, vsak? Takisto by sa mali deti rozhodnut, ci chcu byt zaockovane, ci dievcata chcu mat prepichnute usi atd. ale to, ze v dnesnej dobe obsahuje maso viac humusu, ako prospesnych latok, to uz nevidite. Davate detom maso, lebo je to pre vas pohodlne, lebo sa to tak robi. A viete, ze to maso je nadopovane antibiotikami, preto uz dospelym ani antibiotika nezaberaju, kedze ich vkuse prijimaju v mase, takisto hormony a iny sajrajt..
@datelinka31 Praveze som sa s lekarmi rozpravala. Nikde som netvrdila, ze automaticky kazdy vege je anemicky. A ak nemas v okoli anemickych vegetarianov, tak si asi jedina, co takeho nepozna. Mozes si tvrdit co chces, je to neprirodzene. A ja masa tiez vela nejem.
@bouny prosim ta nevsimaj si niektore stredoveke nazory tu, chvalabohu v dnesnej dobe uz nie je ziadna vynimka byt vegetarian, a casom ich bude stale viac a viac, lebo kedysi to nebolo bezne, ale dnes je to uz uplne normalna vec, kedze informovanost ludi a ich zaujem o zdravu stravu sa zvysuje. Ja zatial deti nemam, takze ti nemozem radit, viem ze su aj skolky, kde to problem nie je, aj ked asi vacsinou sukromne a drahsie skolky, ale urcite najdes sposob ako to zvladnut.
@bouny ahoj, prispevky som (radsej 😝 😅 ) necitala.
My nie sme vegetariani, ale situaciu sme mali podobnu. Moja stredna dcera chodila do skolky len na dopoludnie, posledny rok som docielila, ze uplne bez stravy. Desiatu si nosila, pred obedom som po nu chodila a potom doma obedovala. Bolo to uplne v pohode. Na desiatu si nosila chlebik, aby jedla take nieco, co ostatni, nebol nijaky problem.
@stanulienkat a ty mas kolko tych anemickych vegetarianov v okoli? sa o tom rozpravate, ze su anemicky a zdoveruju sa ti? Podla mna je zase neprirozdene jest mrtvoly, telo mrtveho ineho tvora. A to ze som jedina by som si nedovolila tvrdit, ci ty poznas vsetkych ludi na svete, neviem ako si dovolujes tvrdit, ze som jedina, co nepozna anemickeho vegetariana, ale ty asi pracujes na transfuznej stanici a mas prehlad o krvnom obraze vsetkych ludi :DDD
@meluela súhlasím, ze žiť na nejakých prílohách je nevhodne, stravovať sa "klasicky" a len nejesť mäso je určite odveci i ked ja poznám aj takých "vegetariánov" , dokonca aj takých ktori si dajú hovädzí vývar a mäso z neho nie, alebo miesto masa na hríboch si dajú len hríbovú omáčku ...
Podla toho, co som čítala tu na MK o stravovaní v škôlkach tak deficitom môžu trpieť aj "všežrave" deti, kedze zeleniny a ovocia je v škôlke žalostne malo a doma je to to iste, len v bledoruzovom .... Takze prašť ako uhoď
@datelinka31 Skoro si sa trafila s tou transfuznou.. Clovek je vsezravec a nie je neprirodzene jest mrtvoly. Nezabudaj, ze sme lovili mamutov pred milionmi rokov, takze traviaci trakt je prisposobeny. Ja tiez nie som velky zastanca masa, no nebudem sa tvarit, ze zdravo zijem a pritom si kupujem zeleninu a ovocie z hypermarketov, striekanu bohviecim. A tiez neverim tzv. biofarmam a podobnym chujovinam, ked vidim, ze maju redkovku velku ako kalerab.

@siska53 viem co hovorim, lebo v mojom okoli je ich viac nez dost 🙂 sama som s muzom dlho bola. mam najlespieho kamosa vegetariana a ist s nim jest mimo doma na obed je ako za trest.
kazda firemna akcia, svatba, zdrzanie na vyletoch, vsetko problem... stravovanie v robote, skoro kazde menucko je furt maso, nebudem predsa jest stale lososa, vyprazany syr a sampiony dokola, neni vyber. nie som ochotna si nosit jedlo do roboty.
furt sa riesila strava, kazda rodinna oslava, navsteva problem. ziadne zdrzanie, lebo zase nemas co jest...
pozri co riesi autorka autorka... mas deti a nemas ich kde umiestnit, lebo jasle, skolka, skola, skola v prirode, vsetko problem so stravou.