V škôlke len doobeda - vegetarián
Ahojte,kto z vas mal dieta v skolke na doobedie, najlepsie bez stravy, ako ste to zvladali? Sme vegetariani a u nas v skolke vege nevaria. Po dohode sa da len desiata,ktoru mamicka dietatu zabali z domu. Dovod pre skolku pre mna su deti a kolektiv a jedno dieta mam aj predskolaka. Da sa to zvladnut? Niekedy si pripadam ako z Marsu - prehovaraju- "to,ze vy s manzelom ste vege,chapem,ale to,ze nutite dieta..!". Piste☺
@gita17 Jasne musíme žrať mäso, mäso je zdravé, priam nevyhnutné...Mäso ráno, mäso na obed, mäso na večeru. Ona nedáva svojmu "decku" mäso? Zobrať jej ho krkavčine jednej!
A okrem toho, musíš štartovať jak osa? Potom to tu tak vyzerá, v každej téme sa len škutuje. Nemaj mindráky 😉
Ja som len na porovnanie ukázala, keď tu apelujú na slobodnú voľbu dieťaťa...že je to pokrytecké. A ver, že deti vegetariánov majú vo veľa prípadoch lepšie, zdravšie a dôslednejšie stravovanie ;) pretože už len to, že nejedia mäso ukazuje že nie sú ovce a sledujú čo jedia...
@stanulienkat ano lovili mamutov, ako by som bola zabudla, zili v jaskyniach a dozivali sa max. 30 rokov, to hovori o vsetkom.. super priklad
Prečo hneď odsudzujete? Ona je matka a ako sa o dieťa stará a čo mu dáva jesť je jej vec. Nás je do toho nič.. 🙂 nemali by sme riešiť iných ale starať sa o seba. O to ako sa my staráme o svoje deti. Keď chce urobiť z dieťaťa vegetariána - nech sa páči 🙂 v budúcnosti aj tak sa dieťa rozhodne ktorým smerom pôjde. Podstatné je nezakazovať mäso, keď ho bude chcieť ochutnať 🙂
@datelinka31 Vies, ty si prisposobis kazdu odpoved. Vegetariani su ako fanaticky veriaci. Vsetko si podla svojej logiky prisposobia. Mozno sa praludia dozivali 30 rokov, lebo jedli striekanu zeleninu 🙂 a malo masa a neboli ockovani 😀 😀 😀
@gabriela255 myslim, ze taketo videa tu davas zbytocne, kto je aspon trochu inteligentny, to pochopil uz davno a kto nie, tak ten to nepochopi nikdy.. nikto nechce vidiet, co je za tym, radsej byt slepy..
@stanulienkat no v prvom rade, to ty si vsetko prisposobujes, lebo ty si prisla s mamutmi, nie ja. a presne si to vystihla, napriek tomu, ze zelenina nebola striekana, aj tak sa dozivali 30 rokov, len nechapem ako je to mozne, ked predsa maso ma tolko zivin..
@datelinka31 asi mali toho masa malo 😀 😀
@stanulienkat asi ano
@alaguema, nasla som taky aky si mi dala link, len na inej stranke, tiez umely, tvaria sa ze ten plast je ok, no skoda ze sme nevedeli skor, ale ktovie, ak by malinky zdedil celiakiu, tak by sme urcite nieco take do MS kupili. Nenormalne dobra vec. Termosky su na prd. Mali sme za 50 eur, ani neuznali reklamaciu, nakoniec mi vratili peniaze, lebo mi oznamili SMSkou ze je reklamacia vybavena a zakon kaze ze musia doporucene postou, takze vdaka konzultaicii zo SOIkou, som dostala prachy spat. haraburda draha a na prd. Keby bol ten plast ozaj nezavadny, tak je to uzasna vec aj pre mna do roboty. Ziadne ohrievanie v mikrovlnke, ani humus z kantiny, ale domace jedlo, mnam.
No. Tak tato diskusia je fakt husta. Cakala som zkusenosti mamiciek, ktore riesili taku istu vec, ale namiesto toho sa tu navazite do vegetarianov. Trocha mimo na modernu spolecnost, nemyslite? Takisto, ze je dobre to,co robi vacsina.
Som vegetarianka odmala a vzdy som mala super krvne testy aj ako tehulka. Takisto deti. Nebyvaju chore, antibiotika mal maly 5rocny mozno 2x... Maly isiel do skolky ako 3rocny. Az ku koncu prveho roka zacal chodit na obedy a spat tam. Dovtedy som mu musela robit desiatu,lebo bud zaplatite celu stravu,alebo nic. Je pravda,ze sa mi zdalo, ze potom lepsie zapadol. No tento rok uz v skolke nevie zaspat a vzdy sa tesi,ked ho musime vybrat zo skolky skor. A to je spolocensky a s detmi sa ma rad. Ked nezozeniem od septembra pracu, uvazujem preto,ze ho necham aj s malou sestrickou len doobeda. Preto som to riesila.
A so zakazovanim. Maly prisiel k masu na opekackach a odvtedy mu to slane chuti. Nezakazujem mu to, sme vela medzi ludmi,tak to nema zmysel. Mala to nechce. Doma maso nevarim a bodka. Chcem pre dieta to najlepsie,co poznam. Aj vy asi nedavate dietu stale sladkosti,aj ked mu chuti,nie? Vzdy mu poviem,ze nie len z maska sa rastie,ale musi byt aj zdravy a na to treba vela ovocie zel fazuliek chlebika a ineho. Nieje to len o tom mase, ved to tu aj niekto vzpominal, ze aky je dnes povod masa, o kvalite sa hovorit neda, ale aj jablcko dostane dieta dvakrat do tyzdna pri odchode do ruky.. ku tomu coko gulky do mlieka, nutela a tak dalej. Nedavno sme mali na vylete sackovu polievku,a maly "presne taketo mame v skolke,mnam". No nie som naky pedant a aktivista,ale stve mna to.
Nikdy som nikomu nevycitala,ze je maso, tak cakam,ze ani masiari nebudu nutit maso druhym. Poprosim mamicky, ktore tak robia a nevyznaju sa vo vegetarianstve,aby tu nepisali. Vdaka
z mojej vlastnej skusenosti. tiez som vegetarianka, muz brutalny masozravec a dcerka do roka maso nedostala - nevidela som dovod preco ho takemu malemu babatku davat. po roku ho dostala - nech sa dieta same rozhodne ci jej chuti, ci ho neskor bude jest alebo nie. Nooo a dcerke masko hrozne chuti..doma ho nevarim, v jaslickach dostava. Ako aj u starych rodicov. Dostane na tanier prilohu masko a zeleninu a hadajte ci zje ako prve??? 😀 Samozrejme masko. Napriek tomu ze jej tak chuti, uvazujem ze ju od septembra (ide do skolky) nahlasim ako vegetarianku. Nechcem nic zakazovat, ale aj napriek tomu ze zijeme v rakusku, obavam sa o 100%kvalitu toho masa. Takze radsej jej uvarim to masko ja doma cez weekend doma, kde poznam povod, akoby ho mala jest kazdy den v skolke v pochybnej kvalite. Aj tak si myslim ze maso raz za tyzden staci. S nicim to netreba prehanat, a s masom uz vobec nie. Na co som ale uplne hakliva su udeniny - to moja dcera nedostava a ani u starych rodicov jej to doslova nedovolim jest. Takto k tomu pristupujem ja.
K tvojmu problemu - nemas moznost vymenit skolku? co je to za stredoveky pristup tam u vas??
@pragmaticka no sekretarka mi rovno povedala,ze co z toho ako oni budu mat,ked bude bez stravy. Bola mila,ale no... a menit asi nie,inak mame super ucitelky a zvykol si na deti. Ale dakujej za nazor☺
@vedorka tak to sme asi potom ja so sestrou divne,lebo my ziadne problemy s jedlom.mimo domu nemame a nikdy sme nemali. Prosto sme si dali,co bolo a maso sme nechali bokom.
Sama sa chodim stravovat do jedalne na menucko,vzdy si viem vybrat tak,aby mi to vyhovovalo..x-krat som bola na dovolenke,robila som au-pair.. No problem. Ked si niekto chce vyrobit problem,tak si ho vyrobi. Ja som si to vyriesila takto,ze to,ze nejem.maso je ok a viem sa najest hockde.
Moja segra bola aj na husacich ci kacacich hodoch. A najedla sa. Vsak boli lokse a kapusta. Husacinu nejedla.
Kebyze mam take deti,co maso nejedia,tak by som.im tiez tak povedala,zjedz,co ti chuti.
Moja napr.v skolke skoro polroka nejedla nic a 4mesiace tam ani nechcela pit.. Prezili sme.
Aj teraz,ked sa vyskytne nieco,co nechcu jest,ok,nechaj na tanieri bokom. Nebudem z jedla robit problem a strasiaka,ja som za to,aby sa jedlo vychutnalo.
no pekne, tak takto to chodi.. ze kazdeho cloveka odsudime lebo sa vymyka istym normam, alebo ako to povedat? pokial nechce davat maso nech nedava. Ale co sa tyka tej skolky tak v niektorych skolkach je to tazko sa dohodnut. Viem ze kamoska mala problem s malou len pre to ze mala upravenu stravu kvoli celiakii, tak ju nechceli do jednej skolky vziat. Tak skusila do inej a tam ju vzali. Cize to je rozne.. 🙂
@siska53 ono je rozdiel "prezit" a stravovat sa kvalitne. ak iba "vynechas" maso a stale nenahradzas, zakonite nemas dostatok niektorych zivin. ked som zila ako vegetarianka presne tak ako tu popisujes, citila som sa zle a mala zdravotne problemy. to nahradzanie je narocne.
a co sa tyka menuciek predpokladam ze si bud malo narocna, alebo iba vynechavas maso a povazujes to za ok, alebo zijes vo vacsom meste ako je ZA.
a neviem si predstavit nechat dieta aby pol roka v skolke skoro nic nejedlo a 4 mes nepilo... a tvarit sa, ze je to akoze ok. ale to je vec kazdej matky...
@bouny ahoj, my sme vegetariáni a naše deti vždy chodili (mladšia posledný rok) do MŠ iba doobeda, avšak nie iba kvôli strave. Jednoducho sme chceli naplniť potrebu kolektívu a zároveň potrebu byť s rodičmi dostatočne dlho (nie napr. iba od 16.00 - 17.00). Chodili pred obedom vždy domov, zhruba o 11.30. ťažko sa dáva univerzálna rada, pretože to veľmi záleží od ľudí. My sme mali šťastie na veľmi dobré učiteľky, ochotné a tolerantné. Čiže desiatu mávali bezmäsitú a obed žiaden.
Ono v skutočnosti sú zákony nastavené tak, že keby išlo do tuhého, tak právo na vegetariánsku stravu v MŠ pre dieťa máš. Samozrejme kto by to riešil súdom, to by za to asi nestalo, ale v ČR bol taký prípad, keď to niekomu za to stálo a súd vyhral. To len pre povzbudenie, že si normálna. 🙂 Akurát vládne ešte určitá nevedomosť a zaužívané zvyky, tiež neznalosť našich práv a pod. To sa týka aj oblasti, či je taká strava pre deti dobrá. Ak je dobre zostavená, tak jednoznačne je. To nie je iba môj názor, to je odborné stanovisko a nič na tom nemení názor nejakého nášho lekára, ktorý zostane iba názorom. Nič na tom nemení ani názor väčšiny tu diskutujúcich, ktorým samozrejme nevnucujem vegetariánsku stravu, len poukazujem, že rozšírené názory väčšiny nemusia byť vždy správne. Čiže tí, ktorí sa tak slobodne rozhodnú a tiež rozhodnú pre svoje deti, sú v poriadku.
A čo sa týka slobodného výberu detí - to je tak často opakovaná hlúposť. To akože niekto necháva malé deti slobodne si vyberať, čo chcú jesť? To by teda bola strava... 🙂 Alebo slobodne nechať vyberať malé deti, či sa budú hrať s nožíkom alebo nie, čo a koľko budú v TV pozerať... Alebo to otočiť - prečo im dávať mäso a nenechať ich slobodne sa preň rozhodnúť, až keď budú väčšie? 🙂
@vedorka k skolke- konzultovane s ucitelkami,v rovbakej situacii bola aj moja kolegyna,ti chodili aj k psychologicke - zaver vsetkych - vydrzat.
Ono zas neslo o pol roka,to nepitie bolo cca 4mesiace a nejedenie cca 4mesiace.
Na menucka chodievam tak maximalne 2-3x do tyzdna,nakolko zvacsa mam navarene.
A ano,som z vacsieho mesta a vyber menucka bez masa nie je len o vyprazanom syre a polievky su pestre tiez.
My mame pestry jedalny listok doma dost,nie su tam.len zemiaky,ryza,cedtoviny a obcas knedla,takze o to sa vobec nebojim, zatial som mala vzdy krvne vysledky v poriadku.
Na zdravotny stav u mna moze vplyvat jedine to,ze az do operacie srdca som bola slaby jedak,cize do 5rokov a v puberte som 2roky vymyslala s dietou,lebo som mala nadvahu istu dobu,co zial,robi vela tinidzeriek... No po uvedomeni si vsetkeho diety prestali a odvtedy sa stravujem normalne,len bez masa,cize vsetko ine cratane pohanky,psena,strukovina kadecoho ineho,takze si myslim,ze raz za cas zjzst len ryzu so salatom a hrachovu polievku moj zdravotny stav vyrazne neohrozi.
Skor kzd by som sa napchavala udeninami,tucnymi masami a knedlami ci sladkymi obedmi by moe zdravie ohrozili viac.
@datelinka31 dozivali 30 rokov nie koli masu, ale koli infeciam, zraneniam a ziadnej znalosti liecby (max mozno vedeli zaviazat ranu, ved este v stredoveku bol priemerny vek mizerny, aj koli vysokej umrtnosti deti a neexistencii nejakej zdravotnej starostlivosti, ktora bola skor na urovni byliniek, no ale tie ti sepsu nevyliecia, zvalovat taketo nieco na maso je blaznovstvo, a inak, to ze boli praludia vsezravi im prave ulahcilo existenciu, v dobe snehu boli na masitej strave, v lete viac na korienkoch a plodoch
By som chcela vidieť ten zdravý a vyvážený jedálniček ľudí, čo útočia na vegetariánov. :D isto samé vyprážané, smotana, biela múka, šak kedysi sa tak žilo a nikto neumrel (iba 3/4 starých ľudí umierajú na problemy sposobene zlym životnym štylom) ...
By som chcela vidieť tých, čo sú mäsožravci, či skúsili žiť niekedy ako zdravý vegetarián a tým nemyslím to, že vyradím mäso a nemám čo jesť, lebo jediné, čo jem sú knedla s masom, ryža s masom, cestoviny s mäsom, chleba s mäsom a jediné vegetariánske jedlo, čo poznám, je vyprážaný syr s hranolkami.
By som chcela vidieť, koľko tabuliek výživnosti potravín a tabuliek o tom, čo ktoré potraviny obsahujú, majú mäsožravci naštudovaných...
A viete čo? Nie som vegetariánka! Mäso neni u nás priorita, ale zo zeleniny mi je na vracanie, neznášam čerstvú zeleninu, jem ju z donútenia. ALE ovela viac neznášam debilných ľudí, čo sa FURT MUSIA MONTOVAŤ DO CUDZÍCH! Starajte sa sakra o seba. Och, bože, vymaž z tohto sveta tie neakceptujúce staroveké názory!
@buckeye mne nemusis vysvetlovat ucivo zakladnej skoly, mne je len smiesne ked niekto povie, ze jest maso sa ma, lebo ved aj kedysi ludia lovili mamuty.. Takze to bola len reakcia na nezmyselny argument
@datelinka31 ano to pritiahnute za vlasy, ale je to tak🙂 ja som zastanca vyvazenej stravy, tiez nemame maso kazdy den, ani sa nestravujem stylom rano sunka s chlebom, na obed gulas s knedlou a vecer snicla s kasou, ale nezachadzam ani do opacneho extremu, ze by sme maso nejedli vobec, treba si uvedomit odkial clovek pochadza, pokial to nie je dlhodobo vegan populacia(zamerne pisem vegan) tak mu vynechavanie zivocisnych produktov (lebo aj taki tu su) moze robit problemy, aj ked rastlinnu zlozku bude mat tiptop prespekulovanu, nie je na to totiz geneticky prisposobeni, ludia pochadzajuci zo vsezravej populacie (alebo aspon vajecno mliecnej) si niektore prekurzory na signalne molekuly ziskavaju standardne zo zivocisnych zdrojov, dlhodobo veganska populacia sa prispisobila a vie to nahradit rastlinnymi (aktivita genov je ina) avsak my stredouropania sme vsezravi, ak niekto vynecha maso, mal doplnit aspon mlieko a vajicka, co ale vela vegetarianov nerobi a viac sa uchyluje az k veganstvu
@buckeye pozor, netreba si zamienat vegetarianstvo s veganstvom, stale sa bavime o vegetarianoch (aj ked si myslim, ze mlieko skodi a nie je urcene pre dospelych, ale to je ina debata). Nemyslim si, ze clovek je od prirody vsezravec, prezije v pohode aj bez masa, maso neobsahuje ziadne extra specialne latky, ktore by sme nenasli aj v prirodnych zdrojoch (okrem antibiotik a hormonov :D)
Staci sa pozriet do prirody, take obrovske zvierata ako zirafy, slony, hrochy, kravy.. to vsetko su bylinozravce, su stokrat vacsie ako clovek a dokazu prezit. Aj kravske maso, ktore podla teba je take nevyhnutne a dolezite pre cloveka.. ako sa do tohto masa dostanu vsetky tie latky, ked krava zerie len travu? Mna tu fakt nemusis presviedcat, ked chces, tak si jedz maso, ked ti chuti, tak potom nech sa paci, nikto ti v tom nebrani. ale nemusite nas vegetarianov stale presviedcat o tom, ze mate pravdu, ked ju nemate.. Nemusite ospravedlnovat svoje masozravstvo tym, ze je to nevyhnutne, lebo nie je.
@datelinka31 heh ale krava ma 4 zaludky na to, aby tu energiu nejako ziskala, tiez je na tu stravu prirodzene evolucne prisposobena rovnako ako clovek na vsezravu a ano aj na mlieko iných zvierat sme sa prisposobili, (vacsina ludi ako druhu ma aktivne geny na travenie mlieka aj v dospelosti, to ti vravim ako biolog a nevycucala som si to z prsta)
preto som zamerne pisala o veganoch, avsak vela vegetarianov robi to ze vynecha maso ale nedoplni navyse ine zivocine zdroje nemasite, to je chyba, ano proteiny ziskaju aj zo strukovin etc, ale niektore signalne prekurzory pokial nemaju iste mutacie (polymorfizmy) tak si ich z rastlinných nevyrobia, niektore populácie tieto mutacie maju ale su pôvodom veganske (hlavne oblasti Indie), okrem toho niektore mineralne latky sa tazsie vstrebavaju z rastlinnych zdrojov koli fytatom, ako zo zivocisnych
@datelinka31 preboha, ako mozes porovnavat cloveka so slonom, ci dokonca kravou! si nechodila na biologiu? Nie je vsetko o velkosti, OMG a to sa ludia rozplyvaju ake uzastne je slovenske skolstvo a kolko vedomosti tam deti ziskaju v porovnani s tymi blbymi americanmi.....
Ja sa lem smejem, ako tu riesite povod masa, ake je pochybne a to mi chcete tvrdit, ze zelenina a ovocie je tip top, bez pochybneho povodu 😀 boze, uz som sa tak dlho nezasmiala 😀
@sisaka a preco by som nemohla, sme tiez z masa a kosti, ci ty si z niecoho ineho :D hovorim o stavbe tela, nie o duchovnych veciach, na to sa mozes porozpravat s niekym inym, napr. budhistom, ktory bude pravdepodobne tiez vegetarian :D

@datelinka31 súhlas....ja som tiež vegetariánka ako som písala hore a tiež chodím darovať krv, a môj krvný obraz je najlepší zo všetkých mojich kolegov...dokonca mi už z tranfúzky niekoľko krát volali, aby som prišla darovať krv 😉 ....