icon

V škôlke len doobeda - vegetarián

bouny
4. máj 2016

Ahojte,kto z vas mal dieta v skolke na doobedie, najlepsie bez stravy, ako ste to zvladali? Sme vegetariani a u nas v skolke vege nevaria. Po dohode sa da len desiata,ktoru mamicka dietatu zabali z domu. Dovod pre skolku pre mna su deti a kolektiv a jedno dieta mam aj predskolaka. Da sa to zvladnut? Niekedy si pripadam ako z Marsu - prehovaraju- "to,ze vy s manzelom ste vege,chapem,ale to,ze nutite dieta..!". Piste☺

buckeye
5. máj 2016

@datelinka31 porovnavat mozes, ale akurát ti vyjde ze clovek je podla stavby tela ozaj vsezravec 🙂

jaron
5. máj 2016

@buckeye @datelinka31
myslím, že otázku vhodnosti či nevhodnosti veg. stravy už vyriešili iní, môžeme síce o tom diskutovať, písať svoje názory a dojmy, ale nič to na faktoch nezmení.
http://www.vrg.org/nutrition/2009_ADA_position_...

"Stanovisko Americkej dietetickej asociácie
Vhodne plánovaná vegetariánska strava, vrátane úplnej vegetariánskej alebo vegánskej stravy, je zdravá, nutrične dostačujúca a môže poskytovať zdravotné výhody v prevencii a liečbe rôznych ochorení. Dobre plánované vegetariánske diéty sú vhodné pre jednotlivcov počas všetkých období životného cyklu, vrátane tehotenstva, dojčenia, ranného detstva, detstva a dospievania a pre športovcov."

Celá ďalšia diskusia v naozaj odborných kruhoch je skôr zameraná na to, ako ju zostaviť. Čiže na čo si dať pozor atď. Ale to sa týka aj zmiešanej stravy. Každá má svoje silnejšie i slabšie miesta. Skutočné rozumné poradenstvo odborníkov by malo byť pri veg. strave namiesto odrádzania zamerané skôr na eliminovanie prípadných rizík (vitamín B12 u vegánov a pod.).

Príklady možných problémov klasickej stravy: nadbytok cukru a nasýtených tukov, nedostatok vitamínu C a vlákniny, neprimerané množstvo spracovaných mäsových výrobkov... Na základe toho zvýšené riziko cukrovky 2. typu, niektorých druhov rakoviny atď.
Ja viem, tieto možné riziká sa dajú vhodným nastavením eliminovať. Ale prečo ten istý pozitívny prístup nepoužiť k možným rizikám vegetariánskej stravy? Dajú sa takisto eliminovať a nie je to ani žiadna kvantová fyzika neprístupná bežnému človekovi...

datelinka31
5. máj 2016

@moni244 a kto kde povedal, ze ovocie a zelenina je tip top? Asi som to prehliadla, mozes mi to tu skopirovat? Mna vobec nezaujima, aky je povod masa, mne staci pocuvat vlastne telo, to ze som zdrava, ze nemam ziadne problemy, a vlastne som najviac fit, z celej nasej velkej rodiny. A nemusia kvoli mne trpiet ziadne tvory.. Zomierat stovky zvierat, aby som ja prezila. Dokazem to aj bez toho. Ostatni nech sa napchavaju masom, ale preco nas musite presviedcat o vasej pravde? Uzavrime to tak, ze kazdy nech si je co chce. Prajem vam vsetkym take zdravie a spokojnost :-*

sisaka
5. máj 2016

@datelinka31 vsak aj ja hovorim o stavbe tela - tam patri aj chrup aj zazivaci trakt, Preto pisem, ze Nemas znalosti z biologie. Ale zda sa, ze ty tomu vyrazu nerozumies, ked si myslis, ze tato prirodna veda sa zaobera duchovnom.

nini1010
5. máj 2016

Male dieta nema byt co vegetarian.ma mat zdravu,rozmanitu a vyvazenu stravu.Respektujem vase rozhodnutie byt vegetarianmi ale vychovavat z dietata vegetariana nie je ok.a mozes robit cokolvek,ak mu maso zachuti urcite najde sposob ako ochutnat neskor v skole,tomu nezabranis.ale uznaj,brat zo skolky doobeda kvoli masu je ozaj divne.

jaron
5. máj 2016

@sisaka no, dalo by sa to povedať aj tak, že človek je určený na príjem prevažne rastlinnej stravy s určitou toleranciou aj živočíšnych potravín. 😀

ludka707
5. máj 2016

@anickaaa6aaa takže hnojivom pre rast rastlín je maso, resp. predtým uhynuté zviera na tom mieste? :D :D :D :D tak to už hádam nie...

sisaka
5. máj 2016

@jaron to sa v biologii vola vsezravec a nie bylinozravec
Mne osobne je jedno ako sa kto stravuje ale ked niekto porovnava cloveka s kravou to je pre mna uz privela

buckeye
5. máj 2016

@jaron no ved ja tiez len z môjho odborneho pohladu upozronujem, ze tato strava nie je vhodna pre kazdeho, pokial ma clovek krvne vysledky v poriadku, bez deficiencii nejakých mikronutirentov je to ok, pokial vsak nieco chyba, mal by zvazit ci pri takejto strave ostane, pretoze nie kazdy je geneticky predisponovany na takyto typ stravy i keby ju mal neviem ako dobre vyvazenu, dovody som pisala vyssie,
co sa tyka nadbytku cukru, obezite etc..ano vacsina ludi sa nestravuje zdravo, a odborníci na to dlhodobo upozornuju, zapadny typ populácie ma nadbytok curku, ale kolko ludi pocuvne svojho lekara, ked mu odporuci obmedzit iste veci v strave? 🙂

datelinka31
5. máj 2016

@sisaka len preto, ze clovek je schopny stravit maso (sice ho travi najdlhsie a hnije mu tam v crevach aj niekolko dni) neznamena, ze musi byt vsezravec. Clovek v minulosti nebol ani schopny stravit mlieko, pretoze nemal na to prisposobene travenie, naucil sa to casom a postupne, niektore narody ho nevedia spracovat dodnes. Ja mam znalosti z biologie dobre, tak ma tu laskavo neurazaj, a nastuduj si radsej nieco o tom ty. Ako napisal jaron, tato diskusia bola uz daavno uzavreta, asi tak pred 20 rokmi, otazkou je len, ake zlozenie stravy je pre nas dobre, aby nechybali ziadne ziviny.

kubobubo
5. máj 2016

Co je u vegetarianov/ veganov pouzivane ako nahrada masa? Pytam sa zo zvedavosti. Ja som tiez 5 rokov nejedla maso. Nemam rada chut masa. Potom mi diagnostikovali celiakiu. Mam aj intoleranciu kravskej bielkoviny a soje. Neviem si v mojej situacii predstavit vyskladat to bez masa, preto sa pytam, ze cim ho bezne vegetariani nahradzaju? (Tofu, tempeh, robi alebo su sj ine alternativu?)

jaron
5. máj 2016

@buckeye ale to nie je celkom odborný pohľad, že nie každý je geneticky predisponovaný na takýto typ stravy. Nič také ani to odborné stanovisko nerieši.
Tá rada, ktorú dávaš ako príklad, je žiaľ úplne v protiklade s tým, čo som písal:
Skutočné rozumné poradenstvo odborníkov by malo byť pri veg. strave namiesto odrádzania zamerané skôr na eliminovanie prípadných rizík. Riešenie problému by malo byť v rámci tej stravy, ktorú si človek zvolí. Čiže nie, že "pokiaľ však niečo chyba, mal by zvážiť či pri takejto strave ostane". Mala by si mu poradiť, ako to zlepšiť v rámci tej stravy. 🙂
A keď niečo chýba človeku, ktorý je mäso, tak ten má zvážiť čo? 🙂

jaron
5. máj 2016

@kubobubo
celozrnný chlieb a pečivo, ovsené vločky, ryža natural, pohanka, pšeno, celozrnné cestoviny a iné obilniny, všetky druhy ovocia a zeleniny, strukoviny ako hrach, fazuľa, šošovica, cícer, sója, výrobky ako tofu, sójové a iné rastlinné mlieka obohatené o vápnik (prípadne B12 a D), všetky druhy orechov a semien vrátane arašidov a arašidového, či iného masla z orechov, rastlinné oleje...
samozrejme pre teba by museli byť niektoré potraviny vynechané

kubobubo
5. máj 2016

@jaron vdaka za odpved. Vsetky veci co poznam a jedavam. ☺ len tym rastlinym mliekam neviem velmi prist na chut.

buckeye
5. máj 2016

@jaron ja sa vyjadrujem na zaklade vedeckých studii, najnovise este nie su v guidelines zakomponovane, ten proces totiz trochu trva
takemu cloveku, ktory je maso a nieco mu chyba, by som sledovala co mu chyba a pridat dane zlozky do stravy, to ze niekto je maso, neznamena,ze ma pestru stravu, ale to som tu uz tiez pisala..

jaron
5. máj 2016

toto je v súčasnosti najnovšie odborné odporúčanie pre výživu vydané v USA pre roky 2015 - 2020
http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidel...
Nechýba ani časť ako postupovať pri vegetariánskej strave, nie ČI takú stravu jesť, ale AKO postupovať, keď niekto tak je. Ráta sa s tým ako niečím normálnym. Ale mi tu budeme stále viesť diskusie, či vege (pre toho, kto chce) áno alebo nie. 🙂

buckeye
5. máj 2016

@datelinka31 proces travenia je rozlozenie vacsich casti na jednotlive komponennty, niekto to vola hnitie, niekto travenie, ale rastlinna strava sa travi rovnakym principom

jaron
5. máj 2016

@buckeye veľmi pochybujem o tom, že tam aj zakompované budú, alebo že by niečo zásadne zmenili. Trend vo výžive je už dlhé roky trochu iný 🙂 ide to stále viac k prevažne rastlinnej strave.
Len príklad:
WHO 2004: „V súhrne dôkazy naznačujú, že vysoká spotreba konzervovaného a červeného masa pravdepodobne zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka.“
WHO 2015: WHO zaradila spracované mäso medzi karcinogény a červené mäso medzi potraviny, ktoré pravdepodobne zvyšujú riziko rakoviny.
(ja viem, že toto nie je celkom o vegetariánstve, ale o miere a celkovom zostavení stravy)

Áno, s tým riešením, keď mu niečo chýba, s tým sa dá už súhlasiť.

jaron
5. máj 2016

@kubobubo ja nemám rád žiadne mlieka, ani rastlinné ani kravské. 🙂 Ale napr. v kaši mi rastlinné nevadí. Čiže skôr ich používam na prípravu jedál.

jaron
5. máj 2016

WHO 2004 mal byť rok 2003, ale to je fuk.

buckeye
5. máj 2016

@jaron minuly mesiac vysla studia o polymorfizmoch pre prekurzory, ktora tvrdila, ze ludia z veganskych populacii maju iste mutacie, ktore im ulahcuju tieto prekurzory ziskavat z rastlinnej zlozky, ale tieto populácie su prevazne azijske (hlavne oblast Indie), v europe sa ludia s týmito mutáciami sice vyskytuju, ale nie v takej miere, takze ak ju niekto ma, moze byt v pokoji vegetariánom, resp az veganom, ale ak ju nema, je lepsie ak zvysi prijem iných zivocisnych zdrojov (mlieka a vajec), v pirpade ze je vegetariánom, ale kolko vegetarianov to robi? na druhej strane ludia z týchto populacii maju napr zvysenu aktivitu na travenie skrobov, ak prejdu na stravu zapadneho typu lahsie priberaju, preto tvrdim, ze treba brat v uvahu, odkial clovek pochadza...

datelinka31
5. máj 2016

@buckeye az na to, ze rastlinna 2 hodiny a ziv. 6-8 hodin

jaron
5. máj 2016

@buckeye iste, je to zaujímavé, ale odporúčania a uzávery sa nikdy nerobia z jednej štúdie, čo určite vieš. A zrovna vegetariáni v Indii paradoxne nie sú niekedy práve tí najzdravší, napriek - aspoň podľa tej štúdie - lepším genetickým predpokladom pre takú stravu.
Zato v neďalekej ČR veg. strava zlepšila stav cukrovkárov 2. typu:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480966
V USA (neviem, o aký typ podľa tej štúdie ľudí v USA ide 🙂 ) došlo k zlepšeniu stavu pri rakovine prostaty:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16094059

Ale to som sa už vydal na dosť tenký ľad, začať vyťahovať jednotlivé štúdie. Pretože nájdeme dosť aj takých, ktoré svedčia proti vegetariánstvu. Svet je zložitý. Je potrebný naozaj starostlivý, seriózny, dlhotrvajúci rozbor, dlhoročné sledovanie trendu, smeru dôkazov vo výžive... (ako je napr. stanovisko k vege strave vyššie v inom príspevku) a na to som ja malý pán a pri všetkej úcte myslím, že aj ty (nemyslím to v zlom).

V súčasnosti, keď by som sa teda odvolal na Gary Frasera z Loma Lindy - výskumníka dlhovekosti (spojitosť s tzv. Blue Zones - miesta dlhovekosti na našej planéte), hovoril o tom, že niekedy (v niektorých ukazovateľoch) sa zdá byť lepšia úplne vegánska strava, niekedy vegetariánska (doplnená o mlieko, prípadne vajcia), ale že najlepšia je prevažne rastlinná strava, v tom pochybnosti nie sú.

Samozrejme celou diskusiou mi nejde o to, aby som niekoho presvedčil, že má byť vegetarián. Len chcem ukázať, že byť vegetariánom (vrátane detí) je v poriadku. Samozrejme sa myslí dobré zostavená strava. Takisto fandím ľuďom, pokiaľ sa zdravo snažia stravovať, aj keď jedia mäso. Neberiem im ho. Tiež napriek snahe sa vždy môže stať nejaká nepríjemnosť, nedostatok... na oboch stranách. Do hry vstupujú aj ostatné faktory (či už pozitívne alebo negatívne) ako fajčenie, alkohol, pohyb, vzťahy, schopnosť zvládať stres....

Ak sa niekto rozhodne pre vegetariánsku stravu (vrátane svojho dieťaťa), raďme mu, ako ju robiť čo najlepšie. Moderné západné štáty na to myslia. Kiežby aj naši odborníci boli na to pripravení a mali o takéto poradenstvo záujem.

buckeye
5. máj 2016

@datelinka31 to nie je pravda, zalezi ako co s cim kombinujes a ako potravinu upravis, napr u masa sa ukazuje, ze na jeho travenie ma vplyv aj teplota pripravy (nie je dobra ani nizka tepelna uprava ani prilis vysoka)

buckeye
5. máj 2016

@jaron ano to chapem, ale na co sa snazim upozornit je to, ze ak je aj matka vegetarian pripadne vegan a je v poriadku dlhe roky, je to ok, ale to dieta ma 50% genov od matky a 50% od otca, ktory tieto predispozicie mat nemusi, preto by som osobne u dieta neriskovala, v pripade ak su obaja rodicia na takej strave a su v poriadku, je vysoka sanca, ze ani tomu malému to vadit nebude, u zmiesanych vege a nevege parov by som si na to davala zlvast pozor

buckeye
5. máj 2016

@jaron a este doplnim, ako som pisala vyssie, nie som zastanca kazdodenneho jedenia masa, to je tiez extrem, u nas tiez prevazuje rastlinna zlozka, ale jeme aj maso aj zivocisne produkty nemäsitého typu, snazim mat co najpestrejsie zlozky, velmi oblubujeme strukoviny akejkolvek formy (ja musim mat zo zdravotncyh dovodv vacsi podiel bielkovin), muz sa casto smeje, ze za chvilu dam fazulu alebo cicer aj do zmrzliny 😀, co sa tyka peciva, ci chleba, peciem si vlastne, z psenicnoovsennej muky s celozrnnou zlozou (otrubami), cestoviny ak su, su domácej vyroby, ak sladke tak tiez domácej vyroby, jednak z donutenia, lebo tu v statoch lzen samotne pecivo, rohliky chlieb je prisladzane, co mne chutovo vadi, a zdravotne to tiez nie je prave naj 🙂

sisaka
5. máj 2016

ja mam kolegu Inda, kde predchadzajuce generacie a to nie jedna boli vegetariani, on patri do generacie, ktora sa narodila uz na zapade, takze aj stravu uz mal tym ovplyvnenu, vysledkom je, ze chalan nema ani 30 a uz ma dnu a ma zakazane jest cervene maso... takze sa priklanam k tomu, co pise @buckeye

jaron
5. máj 2016

@buckeye inak pozeral som len tak námatkovo na tú štúdiu, čo si spomínala, ale nejako mi to smrdí. Prepáč za výraz. Myslím, že chvíľku zažiari (hlavne v paleo kruhoch) a potom zhasne. Je to síce len môj prvý dojem, určite to chce ešte viac času, ale už ten prvý dojem mi nesedí - tie uzávery, pokec k tomu...

No, s tými génmi o tej matke a otcovi a dieťati - s tým sa vôbec nestotožňujem. Vôbec si nemyslím, že by seriózna veda o výžive sa takto na to pozerala. Skôr je len prirodzené, že rodičia vegetariáni budú mať aj dieť vegetariánske a bude to pokračovať z generácie na generáciu. Je to prirodzené a aj rozumné. A bez strachu, že by to nejako niekoho ohrozilo.
Myslím si, že riešiš veci, ktoré v súčasnosti vôbec nie sú dôležité a nezodpovedajú odporúčaným dôrazom vo výžive. Podobne je na tom aj tá štúdia.

buckeye
5. máj 2016

@jaron praveze genetika ma do vyzivy coraz viac co povedat(a nevravim len ako clovek v nej zaineteresovany),ked ma rodic problem s travenim mlieka, je pravdepodobne, ze s nim moze mat problem aj dieta, ak obaja rodicia tak je ta sanca s problemami vyssia, naopak ak nema ani jeden rodic, je sanca, ze bude mat problemy nizsia, tieto predispizicie sa dedia, napokon populacna genetika to len potvrdzuje, populacie, ktore dlhodobo ziju na mlieku su vyselektovane tak, ze vacsina z populacie s jeho travenim problem nema, naopak u popupalcii, kde tradicia chovu dobytka, jakov, koz etc. nie je, je vyssi podiel ludi, co ho travit nevedia, u amylazy sa to ukazuje podobne, u alkoholdehydrogenazy je to rovnake, nasinec znesie a Aziat sa ti zlozi po prvom stamprliku, este nevieme ake geny, co vsetko ovplyvnuju, no minimalne tie, ktore uz su zmapovane podrobnejsie stoji za to brat v uvahu, v podstate to, co pises ze rodicia vege maju vege dieta z generacie na generaciu, je to iste len laicky povedane, tie veganske populacie tiez nejako vznikli, mliecne tiez, len ta prvotna selekcia tam je vzdy, evolucia totiz nejde cielene, ze ja sa rozhodnem byt vegan, tak budem a som ok, ale ked sa 10 ludi rozhodne byt vegan u 7 to nemusi dopadnut dobre u zvysnych 3 to bude ok, ak ti zvysni 3 budu mat deti, je pravdepodobne, ze tiez budu ok, po par generaciach mas populaciu veganov, ale ti povodni 3 mali predispozicie nahodne, len doslo k vyslednej selekcii a mnozeniu vhodnych genov v generaciach

jaron
5. máj 2016

@buckeye so začiatkom súhlasím, potom to už prechádza k... nesprávnym uzáverom.