Vyrovnanosť matky s tým, že dieťa nastúpi do škôlky
Baby, som tehotna s druhym babatkom, prva dcerka ma 3.roky na konci marca. Na zaciatku aprila by mala nastupit do skolky. Avsak mne uz len pri pomysleni na to zviera zaludok.... Je pravda, ze niekedy by mi skolka bodla si oddychnut alebo ked mam ist k lekarovi a nema kto pri nej ostat. Ale zas na druhej strane uz teraz sa mi slzy tlacia do oci, ze mi ma ist do skolky. Mne je s nou doma dobre... Snazim sa jej aj hocijaky program robit. Cele 3roky som nou zila, vsetok volny cas som venovala dcerka. Zaroven som na nu naviazana, kedze je to moje vsetko. Ona je len 4hodky u babky a mne to uz ako vecnost pride. Ale mozno by jej aj skolka pomohla, kedze teraz sa ako keby troska zneuzivala, mama nakrm ma, mama hento a tamto i ked to vie sama robit.....
@zuzahajdulka 👏👏👏👏👏👏👏👏👏
@ivakat248 Jasné, teraz mala týždeň jarné prázdniny a zajtra ju ešte nechám doma, nechce sa mi ráno chystať 🤭 a možno až v stredu pôjde 😄 stačí ju ráno odhlásiť, nikdy sa nepýtajú prečo.
@ivakat248 Ja som mala podobné pocity, keď sa blížili 3. narodeniny, všetci mi vkuse hovorili, ze má ísť malá do škôlky, tam jej bude predsa " najlepšie", dokonca aj učiteľky zo škôlky keď sme sa stretli sa vypytovali či bude chodiť. Cítila som sa strašne pod tlakom. Ale dcérka bola veľmi naviazaná na mňa, citlivá,hanbila sa, takže ani ona nebolo pripravená, o skolke nechcela ani počuť. Pre nás obe by to bolo len trápenie. Ja som bola doma s mladšou, nechala som doma aj ju. Vôbec to neľutujem, nič jej neušlo, po roku išla do školky s radosťou, aj ja som to inak prežívala. Výborne sa adaptovala. Takže urob ako ti hovorí srdce, dcerka o nič nepríde, do školy sa ešte veľa rokov nachodí, a ten čas ktorý mozte este stráviť spolu je na nezaplatenie.
@martyzpp mladšia sa narodila v marci, staršia od polky decembra v škôlke nebola a potom šla až koncom mája,keď už bolo pekne a tých chorôb bolo menej..celkovo staršia vôbec nebývala a nebýva chorá,zato mladšia bola prvé tri roky soplava skoro stále..bolo to v čase pred koronou,kedy aj soplave deti chodili veselo do škôlky a veľmi sa to neriešilo..ale myslím si,že staršia nosila bacile zo škôlky a mladšia si to zlizla za ňu😂
Ak ju nedas urobis dcere medvediu sluzbu. ...Ona je moje vsetko, ja s nou , my spolu a na druhej strane rodina a manzel na mna tlacia....
porozmyslaj nad sebou trosku. Skolka nie je vezenie je to super miesto kde deti chodia rady, pokial nemaju mamy co sa od nich nevedia odputat.
@ivakat248 Staršia dcéra mala v decembri 3 roky, v novembri sa nám narodilo bábätko. Chceli sme ju dať do školy od januára, ale odhlásili sme ju a neľutujem. Ani jeden deň som neľutovala. Tiež mi radili, dať ju do škôlky, ako si oddýchnem, že pri nej nebudem mať čas na bábätko. Našťastie nič z toho sa nenaplnilo. Samozrejme som sa bála aj chorôb, ktoré by mi zo školy mohla nosiť domov. Teraz sa opäť blíži čas zaniesť prihlášku do škôlky a ja rozmýšľam, že to opäť posuniem až na povinnú dochádzku.
Nech sa rozhodneš akokoľvek, snáď budeš spokojná 😉
@zuzahajdulka 100% súhlas.
Akosi sa pozabudlo, prečo skolky vlastne vznikli a pseudodovody ako socializácia su fakt smiešne. Ešte aj ten názov "materská škola" akosi ľuďom nedochádza, že Komenský to myslel ako niečo, čo učí matka dieťa v prirodzenom prostredí domova a rodiny a nie inštitúciu. Žiadna inštitúcia nikdy nenahradí rodinu, v neprirodzenenom kolektíve deti rovnakého veku sa nedá hovoriť o socializacii. A to, že sa matka necíti na to, aby sa dieťa odtrhlo, je normálny prirodzený inštinkt a to isté aj dieťa, väčšina 3 ročných plače a je otrasné, že sa to ignoruje a ospravedlňuje tým, že si zvykne. Ono väčšinou si nezvykne, ale sa zlomí.
Jaj toto prežívajú asi všetky mami, alebo teda veľmi veľa z nás. Ja som ani nespávala keď mala začať chodiť do škôlky. A to patrím medzi tie šťastné ktorým dieťa ráno nikdy neplakalo a škôlku milovalo. Chodila mi na pol dňa a veľa krát som očami hodiny posúvala kedy už bude 11.45 aby som mohla ísť pre ňu. Je prváčka a ešte stále mi niekedy chyba keď je v škole. Čo už, taký je život. Deti potrebujú kolektív, nielen mamu. My sa s tým musíme vyrovnať a zvyknúť si.
@ivakat248 mne sa narodila dcerka ked mal syn 3. A viete co? Nechala som si ho doma. A bolo to uzasne. Isiel az do predskolskej, bez problemov. Nezaostava absolutne v nicom a zvykol si hned. Ten cas ked som ich mala oboch by som nemenila ani na den. A teraz ma dcerka 3 a ja som znova tehotna. Tiez si ju necham. O nic neprisiel, ma plno kamaratov a ucitelky hovoria ze patri medzi velmi sikovnych. Je to vzacny cas a tak rychlo leti.
No ja som nikdy nechapala matky,co si urobia z dietata stredobod vesmiru a reci typu dieta je na mna naviazane..akoze ktore dieta nie je naviazane na matku??To co su za argumenty??3 rocne dieta zakonite do skolky ist nemusi,ale zeby som z toho nespavala,ze pojde..paneboze..to musite mat velmi dobre deti..my s manzelom sme sa nevedeli dockat kedy nase deti pojdu (a to sli na 2,5 roka obe)..vonku matky za oknom vyrevuvali a my sme otvarali sampanske..podotykam,ze deti pravidelne prespavali u jednej druhej babky,od malinka si vytvarali vztahy aj s inymi ludmi,nie furt pri maminej sukni..velmi zle to mate niektore nastavene,robite vedu z uplne beznych veci..
Aj ja mam taku kamosku, co si malu chce nechat doma az prakticky do predskoly, pokial uz teda aj podla zakona nebude musiet proste do tej skolky nastupit. Len podla mna sa detio dost takymto pristupom pripravuju
@ivakat248 najskôr by bolo ujasniť si to v sebe či áno alebo nie. Deti cítia neistotu rodičov. Ďalšia vec,že sa blokuje miesto niekomu kto ho zúfalo potrebuje... Keď sa raz rozhodnem,že ide do škôlky trvám natom. Moja dcéra mala ťažkú adaptáciu, plakala každé ráno a ja keď som vyšla zo škôlky tiež. Napriek ťažkému začiatku jej škôlka dala veľa, veľa sa naučila a aj musela pochopiť ,že v škôlke nieje stredobod vesmíru.... Držím palce
Moja sa do škôlky veľmi tešila, ja som sa tešila s ňou ... Vôbec žiadny stres a panika ... Som rada, že je v kolektíve, že má program a ja mám na konci dňa menej šedivých vlasov 😉
@ivakat248 ja by som ju dala do škôlky až od septembra. Keď si doma a nemusíš do práce. 😊
@zonjushe aj ja sa teším kedy malý pôjde do škôlky. Hlavne kvôli nemu. Aj keď sa mu venujem nikdy to nebude také ako v škôlke medzi rovesníkmi. A vidieť na ňom,že on doslova deti potrebuje.a tiež aj ja sa teším do práce zas na iný život, režim...
@merrynka19 ano presne..ja niesom pedagog,v skolke maju iste osnovy,aktivity..u nas to od cca 2 rokov bolo tazsie hlavne ked vonku prsalo a boli sme doma,uz sa nudili so mnou,tahalo ich to k detom..
@ivakat248 asi kazda maminka prve dni skolky zvlada tazko, je to prirodzene, predsa, konci jedna etapa a zacina nova, zrazu je tu "velky" clovek, ktory ide "do sveta" bez nas. Myslim ale, ze to prospeje vam obom, si na nu podla toho co pises az velmi naviazana, a este aj tak velke dievca krmis, lebo ona chce.. Deti su nase vsetko, spolu s ich tatinkami, ale toto nie je zdravy vztah. Ja milujem starat sa o nasho syna, travit s nim cas, ale som uplne v pohode, ked isiel s tatinkom na celodenny vylet, napriklad.
V skolke mozes vyuzit adaptacny program, bude chodit na 2 ci 4 hodiny a uvidis, ako vam to pojde. Hlavne ju nedavaj do skolky skor, ako budes ty na to psychicky pripravena, to je zaklad. Plac a smutok je normalny, ale ak mas byt z toho uplne psychicky zdeptana, tak ju tam nedavaj, nepomozes jej s nastupom a bude to vnimat este citlivejsie a negativne.
Dolezite je aj, kedy sa vam narodi druhe babatko. Aby si to nespojila, a necitila sa odlozena v skolke, kym ty si doma s novorodencom.
@ivakat248 ja dávam moje deti do skolky len do 12:00, keď sa najedia, beriem ich domov. Tiež ich mám rada so mnou doma, niekedy si dcérku nechám aj cely mesiac doma, je nám spolu dobre a už mi aj pomôže s bábätkom doma. Samozrejme to sa len dá, pokial som doma s ďalším dieťaťom. Ako budem riešiť potom tohto najmenšieho drobca netuším ešte. Urob si tak, aby to vám vyhovovalo, okolie ti môže nanajvýš povedať svoj názor 😉
@ivakat248 škôlka je povinná až od 5 rokov. Nechceš? Nedaj. Chceš? Daj. Je iné keď potrebuješ nastúpiť do prace a keď si doma
@ivakat248 Náš syn mal 3r aj pár dní keď nastúpil do škôlky (v tom období sa narodila dcéra). Bol v triede najmladší. Neplakal, a ani sa nehadzal o zem, že tam nechce ísť. Práve naopak. 🙂 Rád sa tam hrá s deťmi. Aj pani učiteľky máme milé. Teraz ma 4r a pol a doteraz nemáme so školou v tomto ohľade žiadne ťažkosti. Je tam rád a kopu veci sa tam naučil rýchlejšie než so mnou. Jedinej nevýhodu vidím skutočne v tých ochoreniach. To sa stále točí dokola, takže takmer každý druhý mesiac je týždeň doma.
Čo sa týka tých detí, čo veľa plačú: takmer všetky čo sú ráno uplakane sú deti, ktorých mamičky alebo oteckovia sa s nimi dlhé minúty lúčia - pomaly ako keby ich videli naposledy. Potom tam tie deti len majú stres z toho a plačú pri ich odchode. Skus sa tomu vyhnúť a keď ju odvedieš do škôlky tak len "ahoj úsmev" a pá. Žiadne objimanie, pusinky, a dojímavé reči. To deťom nepomáha. Maju potom pocit ze už rodiča asi neuvidia, keď to tak prežíva.
@ivakat248 moja staršia mala 2roky8mes keď sa narodila mladšia. Nedala som ju do škôlky, lebo som si to nevedela tiež ani len predstaviť. Išla teraz až posledný rok ako predškoláčka. Neľutujem
Nedavaj ju, ked to tak citis. O nic nepride, do institucii sa este nachodi az az. Socializacia je trapny argument, starocia ziadne skolky neboli a zilo sa uplne o.k., nemyslim, ze kedysi davno boli vsetky deti asociali, lebo skolky neexistovali... Vacsina deti strasne trpi, kym si zvykne, len sa cudujem, ze to tym matkam nevadi... Tym istym matkam, ktore su extremne citlive na svoje dieta, rozmaznavaju ho, aj vychovnu po zadku beru pomaly ako tyranie. A zrazu je pre tie iste matky v pohode, ze ich dieta castokrat aj cele hodiny niekde usedavo place, trapi sa... Zaujimavy paradox. Nehovorim o mimoriadne extrovertnych detoch ci o pripadoch, ked obaja rodicia ozaj musia pracovat, vtedy o.k., ale keby som nemusela (a dieta by po tom vyslovene neprahlo) ani by ma nenapadlo ho davat do nejakej skolky... To nevravim, ze casto je skolka drsnou ukazkou prezitia v dzungli, uz ani sikana v tomto veku nie je nic ojedinele (urcite to ucitelka pri tom kvante deti nemoze vsetko ustrazit)... Ja by som sa nemohla s usmevom a radostou venovat babatku, keby som vedela, ze druhe moje dieta sa niekde trapi... Ze si zvykne? Skor sa, ako bolo povedane, zlomi, ze nema cenu plakat, aj tak som so svojim smutkom sam a nik mi nepomoze... A na to co kto hovori sa zvysoka vykasli. Ty si matka, ty rozhodujes a ostatnych je do toho velke kulove 😉
@ivakat248 tak ja napriek tomu, že som v škôlke robila som antiskolkova🙂do 4 r o nič nepríde a dozreje.Su deti, ktoré sú extrovertnejsie a iné deti, kolektív potrebujú, ale viac je tých, ktoré tam idú, lebo niekto povedal, že v 3 r je čas ísť do škôlky.
Na tvojom mieste ju tam nedám bude leto máte posledné dni samé pre seba, ale zase ktovie ako sa budeš cítiť či budeš vládať či si nebudeš chcieť oddýchnuť...v 3 r deti aj tak kamarátstva nevytvárajú skôr sa hrajú vedľa seba
Je to úplne normálne, že sa tak cítis a nechoď proti sebe a svojim pocitom dcéra o nič nepride
@ivakat248 mňa by zaujímalo ze keď si na ňu taka naviazaná a je to celý tvoj život a všetok čas venuješ jej atď atď.. plne ta chápem lebo ja to mam s dcérkou úplne rovnako. No ale zaujíma ma ten súrodenec.. lebo napríklad ja by som to dcérke neurobila ze by som znova otehotnela a ju musela odložiť lebo by som sa musela starať o babo..ona aj tak nemá rada deti..ako to máte mamičky ? Prečo ste sa rozhodli pre ďalšie keď vám jedno úplne plne stačilo? 😊
A zaujíma ma to s tou skolkou ze keď ju tam nedam tak co? Už nebudem asi dostávať rodičak ci jak to je?
Ďakujem za odpovede 🌷🙂
@ivakat248 ahoj, ja som si nechala prvorodeného doma 🙂 keď mal tri roky, dcéra mala pol roka. Nemala som srdce ho poslať do skôlky keď nemusel. Ináč malo to aj jednu super výhodu, o ktorej mi povedala aj moja pediatrička, ktorá tento prístup maximálne schvaľovala. Nenosil zo škôlky bacilky pre mladšiu sestru, imunitu má vo svojich terajšich 9 rokoch výbornu, ešte nebral ATB. Tak pokiaľ by si cítila, že si dcéru necháš doma, je to ok 🙂 Mimochodom, toto povinné navštovanie škôlky považujem za komunistický prežitok. Pekný deň prajem
@leangela o čo? O to že musía ako stádo robiť všetky to iste? Že všetky to iste musí baviť? Že musia spat, aj keď dávno doma už nespia? A ked náhodou nechcú, tak sú zle? Že 50% deti neni vo veku 3 rokov pripravených na odlúčenie a revu a revu az kým sa im nebodaj prejavia psychické problémy ako zajakávanie a pomocovanie? Škôlky sú vynález komunistov, aby matky čím skôr mohli makať. Dovtedy žiadne škôlky neboli a deti boli často omnoho samostatnejšie a nič im nechýbalo. Svoje dieťa viem všetko potrebné naučiť sama, nie som blba aby som nezvládla “škôlkarské učivo”, program a iné deti všetkých vekových kategórii tiež. Len treba chcieť. Každý nech sa stará o svoje dieťa ako uzná za vhodne, ale komentáre typu co iným deťom chyba a co nie a co je pre nich najlepšie sú absolútne odveci. Paradoxne, veľa ľudí má väčšiu potrebu starať sa viac o iných ako o vlastne
@ivakat248 moja išla do škôlky ako 2,5 ročná lebo chcela tým že sme tam vozili staršieho brata od jej narodenia každé ráno videla to tam a už keď mala 2 sa pýtala stále kedy aj ona bude môcť ísť...keď bola korona a museli byť deti doma počas prvej vlny dlhšie každé ráno vstávala a išla sa obliekať že ide do škôlky vždy bol plač keď potom v júni mohli nastúpiť deti už to bolo radosti ona sa ráno zobudila už o pol piatej a išla sa obliekať že konečne do skolky
@ivakat248 skolka nie je povinna pre dieta v jej veku, takze ak to citis ako popisujes, nedavala by som ju. Dietatu sa dokazes venovat doma ovela viac ako v skolke.

@ivakat248 veď ju nedávaj do škôlky, aj keď zjavne to robí väčší problém tebe ako jej. Sama ju poznáš najlepšie, či sa dokáže ona odpútať od teba, či túži po kolektíve iných detí, alebo si vystačí sama. A to, že chce, aby si ju nakŕmila, je prirodzené, zistila, že je to pohodlnejšie, môže to robiť aj keď bude už mladšie dieťatko na svete, bude si tým vymáhať tvoju pozornosť. Je na tebe, čo s tým urobíš, či ustúpiš alebo povolíš. Kľudne si ju nechaj doma, rodine oznám, že do škôlky pôjde vtedy, kedy uznáš ty za vhodné, lebo ju najlepšie poznáš, si s ňou najviac