icon

Podľa čoho vyberáte mäso pre svoje dieťa?

timotej_hsh
12. dec 2016

Milé mamičky,
trávite čas v obchode študovaním etikiet produktov alebo sa spoliehate na predajcov? Hľadáte mäso slovenské či dovozové? Zaujíma vás, ako bolo kura chované a mäso spracované? Dopátrať sa k takémuto druhu informácií je možné, ale náročné. Avšak pre mňa je veľmi dôležité vedieť, čo jem a čo dám svojmu dieťaťu.
Rodičia majú väčšinou len malú predstavu o stravovaní svojich detí v školských zariadeniach z hľadiska pôvodu a druhu potravín. Áno, školská strava by mala spĺňať isté hodnotové normy, ale dbá na kvalitu zdrojov? Je strava v školských jedálňach skutočne výživná? Odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré sú denne podávané deťom?
Rozoberali ste podobné témy na rodičovských združeniach? Je “vaša” škola ochotná diskutovať o výbere kvalitných potravín?

Podľa čoho vyberáte mäso pre svoje dieťa?
sash37
12. dec 2016

@timotej_hsh ja rozhodne kupujem jedine slovenske a 75% z domaceho chovu od znamych, parkrat som uz ale kupila aj vase kurcata, je super ze su slovenske, mna by ale napr aj zaujimalo, ako su chovane? Jedlo je pre mna velmi dolezite aby bolo kvalitne a domace a dam si na tom velmi zalezat, pre to ma to zaujima....ak som si niecim ista a mozem tomu verit nemam problem si aj priplatit a kupovat to casto....a maska papame dost ;)

tomaskova
12. dec 2016

Ja by som sa chcela spytat ako docielite bez rastovych hormonov a atb. Aby sa z vyliahnuteho kuriatka ani nie za 4 mesiace stalo 1,5 kg kurca?

heeedka
12. dec 2016

U nás je to tak, že ja a deti máme rady kura. Môj muž si radšej dá steak ale papnenku, a to aj napriek tomu, že vždy keď kupujem kura od vás, tak mu vravím, že by ho mal mať rad, veď je to jeho rodák. On totiž pochádza z veľkého záluzia 🙂 nejak to nanho nefunguje, i keď to vaše zálužské kura si dá s väčšou radosťou než kura od konkurencie (ktoré tiež kupujem dosť často 🙂)
Tak a teraz nejaká seriózna odpoveď...ja iné než slovenské kura nekupujem. Tiež neviem dať ruku do ohňa za to, že slovenské je kŕmené kukuricou a má výbeh a tak, ale tým poľským neverím vôbec.

zuzin78
12. dec 2016

@timotej_hsh
Dobry den
hydinu kupujem len v nasej podnikovej predajni HSH, vsetko je to od Vas. Aj vyrobky mate chutne, a som rada, ze konecne je to nase,slovenske a nie dovozove. Konecne kura ,hydina,ktora mi chuti.

Ja som chcela par zmien v nasej skolskej jedalni,ale bolo mi povedane, ze toto by deti nejedli, ze oni maju dostatok receptov, a tak ziadna zmena sa nekona. Varia z mrazenej zeleniny, co nechapem, ale co uz. kebyze chceli, mohli by mat domacu zeleninu od nejakeho predajcu,ale kto nechce tak nechce.

momi1_1
12. dec 2016

Ak je kde kúpim aj domáce ale väčšinou z obchodu. Pri deťoch asi budem postupovať podobne. Nebudem z toho robiť vedu akože nemáme nejako málo peňazí ale určite nie toľko aby som kupovala všetko len BIO. A neznamená to že budem mať svoje deti rada o niečo menej než tie ktoré dávajú len domáce 🙂

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@froschka o tom chvalabohu vedomosť nemám, no možné je dnes už asi všeličo. My papáme iba kura kráľovské. Jednodňové kuriatka naskladňujeme na naše farmy z jednej a jednej českej firmy 🙂

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@tomaskova Sú 2 druhy. Jedny sú na znášanie vajíčok, druhé na mäso. Jedná sa o špeciálne šlachtený druh tzv. Brojler. Sú 2 "výrobcovia" : Ross a Cobb. Na ich stránkach sa dajú stiahnuť aj presné tabuľkové hodnoty v ktorý deň kura koľko priberie. Štandardne dokážu niektorí vykŕmiť kura na požadovanú hmotnosť aj za 30 dní. U nás si kuriatko požije o 10 dní dlhšie 🙂

namornicka
12. dec 2016

Ja kupujem hydinu z domáceho chovu. Lebo aj ked je slovenska, tam nemáš záruku kvality, veľkochovatelia davaju tým kurčatám zrat všelijaké svinstva, napr. počula som ze Hyza dava kadečo, ved si kúpte v supermarkete kurča Hyza a dajte ho piecť, kolko vody z neho vytečie. A potom si urobte pre porovnanie domáce z dvora.

sash37
12. dec 2016

mna by zaujimalo ci su chovane v klietkach alebo ako, co papaju a ci su do nich pridavane hormony atd....

sara07
12. dec 2016

kráľovské kura kupujeme pokiaľ ho ale dostaneme, dostať ho jedine v HyperTescu, je fak iné ako akciové,mäso sa netrhá , viac sa z neho najeme, pokiaľ sa dá kupujeme kurence z fariem ak je možný predaj,
kráľovské kura je super len ho nedostaneme vždy kupit a to kupujeme 2-4ks naraz, rozporcujeme ...

marielik78
12. dec 2016

@sash37 Hormony asi nie, ked im ide o to, cim su krmene... a podla foto som usudila, ze su v halach, aj ked mozno tie na vajicka maju aj volny vybeh... netusim, aj mna by zaujimalo 🙂

sash37
12. dec 2016

@marielik78 je nejaka stranka kde toto vidis?

soldi
12. dec 2016

Ja verim, ze kvalitna strava a zodpovedajuci zivotny styl maju celozivotny dopad na zdravie cloveka. Cize ano, som trosku fanatik a doma nekonzumujeme ziadnu bielu muku, ziadny cukor, ziadne kravske vyrobky a pod. V podstate je nasa strava dost chudobna, kedze sa stravujeme prevazne z regionalnych zdrojov. Cize mandarinky v zime u nas naozaj nehrozia 🙂
Maso kupujem od kamaratky z domaceho chovu alebo mam divinu od polovnikov, bolo by ovela jednoduchsie kupovat to vase @timotej_hsh keby sa nachadzalo aj u nas v meste. Ale maso zo supermarketu by som svojim detom nedala. Nejde totiz iba o povod, ale aj o naslednu distribuciu- ako a kde je skladovane, ako dlho trci v chladiacom pulte a pod. Tieto informacie nemam ako ziskat a myslim, ze zrovna maso je na spravne tepelne zaobchadzanie velmi citlive.
A co sa tyka skol a skolok- aj keby som mala kazdu noc varit, tak moje deti v skolskej jedalni jest nebudu. Teraz chodia do lesnej skolky, ktora nastastie zdiela moju filozofiu stravovania. Najstarsi ma 5,5 roka, coskoro pojde do skoly, takze ratam s tym kazdovecernym varenim uz coskoro 😀

marielik78
12. dec 2016

@sash37 jedine tu je co-to vidiet... http://www.kurakralovske.sk/welfare/ Ale priamo galeria fotiek tam nie je ohladom chovu, priestoru, krmiva a pod.

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

Sú chované v halách (hlavne kvôli riziku nákazy vtáčou chrípkou od volného vtáctva). Na hlbokej podstielke, na slame. Ako prví sme garantovali, že kuriatka chováme bez rastových hormónov a antibiotík. V halách majú dostatok priestoru, takže žiadne tlačenice 🙂 Kŕmené sú iba naturálnymi krmivami bez použitia GMO. Dostatok priestoru je súčasťou prísnych noriem, ktoré garantujú takzvaný welfare chov, čiže chov v pohode, bez hladovania, a bolesti. Práve preto sme naše kura nazvali Kura Kráľovské. 🙂

sash37
12. dec 2016

@timotej_hsh vyborne, ak toto vsetko naozaj splnate tak v tom pripade na to ze su to kuriatka ktore sa daju kupit v supermarkete je to velmi dobre a nemala by som problem si vase kuriatko sem tam kupit....ako som spominala, uz som aj par krat kupila, ale nikdy som o tom nemala dost info...dakujem za odpoved...

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@soldi Máte vo Vašom meste Tesco, alebo Kaufland? Tam by ho mali mať.

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@sash37 Práve preto sme sa rozhodli byť týždeň tu, na modrom koníkovi, aby sme sa podelili s tým kto sme a ako veci robíme my 🙂

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@sara07 v ktorom meste máte problém zohnať naše kuriatko?

Sú to pre nás veľmi cenné informácie, pretože aj ja mávam niekedy to šťastie, že v obchode chýba naše Kura Kráľovské. Na jednej strane to poteší, keď si to porovnám s inými - za našimi sa len tak zapráši. Na druhej strane to zarmúti, keď si predstavím, koľko ľudí si mohlo pochutiť na niečom zdravšom, no museli siahnuť po inej voľbe

sara07
12. dec 2016

@timotej_hsh Zvolen, obzvlášť na víkend, porcované sú vždy ale celé dosť často nie je, v podstate ked idete do Tesca aby ste kupili kráľovské kura a nemajú ho tak to poteší , potom sme kupovali aj zlaté kura

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

Kaufland, či Tesco? (Do Kauflandu nosíme viac...)

siska53
12. dec 2016

@tyelde Ja tiez maso nejem..
@timotej_hsh mne zhana kvalitne kuracie mama-od znamej,co ma vlastne sliepky a i vajcia. A istu dobu mi kupovavala maso v Madarsku svokra,ked sme tam chodievali cca raz za mesiac na vylet,ona kedze vie madarsky,tak nasla dodavatela,co vraj ma naozaj kvalitne maso.
Teraz mi zhana bud mama alebo ja mam jedneho predavaca takeho fajn,ze poradi a aj povie,co mi neodporuca.
Sam mi povedal,ze radsej morcacie alebo nejaku panenku ci telacie,obcas kupim aj bio hovadzie.

V skolke to az tak neriesim,nemam ako,ved to by sme museli zvysit stravne (s cim by mnoho rodicov nesuhlasilo) a aj tak nie je sanca,aby sme zistili,ci kvalita stupla. Ja osobne na pohlad neviem rozlisit,ci je maso kvalitne bez atb alebo s...a pred kazdym jedlom si davat robit rozbor...to asi tazko.

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@siska53 Skúste niekedy vyskúšať to naše, možno budete príjemne prekvapená. 😉
Väčšina ľudí hovorí, že keď jedia to naše, tak majú pocit ako keby jedli presne to isté kura ako keď boli mladí.

soldi
12. dec 2016

@timotej_hsh mame tesco, ale maso tam odmietam kupovat, prave kvoli tym skladovacim podmienkam, ktore som zmienovala vyssie. na tie bohuzial dosah nemate ☹

soldi
12. dec 2016

@siska53 kuracie maso by napr malo byt ruzove, nie biele. ked do masa pichnes a ostane v nom priehlbina, tak vies, ze je plne vody. je viac trikov ako poznat kvalitne maso od nekvalitneho.

froschka
12. dec 2016

Same dristy.... dobre sa predava samo a nepotrebuje takyto manazment... kto by mal zaujem moze si precitat zaujimavu literaturu napriklad Tiere essen od Jonathan Safran ktory opisuje chov v EU a nielen chov ale aj ako v EU funguju zakony, kolko eciek je povolenych a podobne. Ti co kupujete z domaceho chovu a od farmarov miestnych tak ste na tom najlepsie. Pravda je ze aj ja obcas kupim maso z velkoobchodneho retazca ale na druhy den mame z toho vsetci hnacky. No nejdem tu viac robit zly vzduch... nech si papa kto co uzna za vhodne, pravda je vsak ze s chovom to bude uz len horsie a horsie a to co mnohi pokladate za bio je len o kusok lepsi standard chovu ale zbytocne o tom dalej pisat, kto nema precitanych par knih tak do toho neuvidi......

bibistec
12. dec 2016

@froschka ani knihy netreba staci ze deti maju prsia uz v 6 rokoch a pomaly kazde tretie konci u endokrinologa lebo ma problem z kurciat...takze dakujem

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@soldi ako vravite.... na tie uz bohuzial dosah nemame

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@froschka nieste HIT?