icon

Podľa čoho vyberáte mäso pre svoje dieťa?

timotej_hsh
12. dec 2016

Milé mamičky,
trávite čas v obchode študovaním etikiet produktov alebo sa spoliehate na predajcov? Hľadáte mäso slovenské či dovozové? Zaujíma vás, ako bolo kura chované a mäso spracované? Dopátrať sa k takémuto druhu informácií je možné, ale náročné. Avšak pre mňa je veľmi dôležité vedieť, čo jem a čo dám svojmu dieťaťu.
Rodičia majú väčšinou len malú predstavu o stravovaní svojich detí v školských zariadeniach z hľadiska pôvodu a druhu potravín. Áno, školská strava by mala spĺňať isté hodnotové normy, ale dbá na kvalitu zdrojov? Je strava v školských jedálňach skutočne výživná? Odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré sú denne podávané deťom?
Rozoberali ste podobné témy na rodičovských združeniach? Je “vaša” škola ochotná diskutovať o výbere kvalitných potravín?

Podľa čoho vyberáte mäso pre svoje dieťa?
ivuska09
12. dec 2016

Výrobky kupujem najradšej slovenské. Je to domáce, osvedčené a kvalitné. Snažím sa zistiť z etikiet, z názvom čo je a čo nie je slovenské. A tým aj podporiť slovenské výrobky. Dúfam, že sú zdravé a nie odchované na liekoch.

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@bibistec práve preto ponúkame na trhu kura kŕmené BEZ rastových hormónov a antibiotík 😎

froschka
12. dec 2016

@bibistec haha a zabudli sme na prilis skoru menstruaciu, u nas uz 9-10 rocne dievcatka dostavaju menzes, keby ste sli do Ciny tak tam menstruuju dievcata az okolo 17-18 roku pretoze nejedia estrogeny .... a takto by sa dalo pokracovat dalej

@timotej_hsh neviem co je HIT, neradim sa k ziadnym fanatikom ani skupinam a nie som ani extremistka ani veganka....ale mam filipa 😀
ja viem ze ste len nasadena babka ktora je platena za pekne slovo a neverim ze tymi vasimi kurcatami krmite svoju rodinu

je mi strasne luto ako sa pokazila tako stranka MK, je mi jasne ze si potrebuju zarabat na velky server a podobne a ze z niecoho zit musia, ale akoby nestacili reklamy v TV a clovek ked ju nechce pozerat a pocuvat zapne si mamickovsky portal kde takisto vymyvaju matkam mozgy super kurencami.....

froschka
12. dec 2016

@timotej_hsh citujem vas " o tom chvalabohu vedomosť nemám, no možné je dnes už asi všeličo. My papáme iba kura kráľovské. Jednodňové kuriatka naskladňujeme na naše farmy z jednej a jednej českej firmy 🙂" takze uz tu porusujete to co tvrdite.... kurence naskladnujete z ceskej firmy. Viete na com su chovane nosnice tejto ceskej firmy? ako moze byt potom vase kure 100% slovenske ked ste sam vyssie napisal ze mate dodavatela z ciech.

takze podobne ako moj prvy prispevok kde opisujem postup SK povodu: narodi sa na SK, vyvezie do polska na vykrmenie atb a dovezie sa spat na SK na zabitie

vase kura sa narodi v CR, vychova na SK....alebo aj inde a zabije asi zase na SK....

nie som zaujata voci vam, ale vela ludi z tohoto biznisu preslo na druhu stranu, myslim ze ste dostatocne inteligentny muz.....len je skoda ze zijete pod nalepkou

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@froschka HIT JE histaminova intolerancia. Moze to byt jeden z prejavov. Pracujem v tej firme. Zalozil ju moj otec z jeho spolocnikom. A tie kurence a vyrobky z nich jem uz 25 rokov tak ako aj moji surodenci.
Mne je napriklad luto ze je problem čítať s pochopenim, pretoze ja o ziadnych superkurencoch nehovorím. Sú to kuriatka, ktoré sa chovali tak ako volakedy, bez zbytocnych prídavných látok

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@froschka to co tvrdim neporusujem, pretoze okrem Kurata Kralovskeho robime napr. aj privatne znacky. Ako som napisal mame slovenskeho producenta jednodnovych kureniec aj ceskeho. 3x mozete hadat od ktoreho berieme jednodnove kralovske kurence. 😉 Kazde jedno nase kura je chovane vyhradne na Slovensku a akekolvek spekulacie podobneho typu su uplne neopodstatnene. Chapem ze sa tomu v dnestnej dobe tazko veri, ale je to tak. A na margo toho ze som za toto tu plateny... ako sa len straaasne mylite. Robim to z vlastnej vole bez naroku na mzdu ci akukolvek inu odmenu.

karolin2
12. dec 2016

Vyberám si mäso, ktorého pôvod je Slovenská republika, verím tomu, že u nás sa viac prihliada na kontrolu, len mi vadí, že chované na SR a zabité v inej krajine, takže aj tu si vyberám, chované v SR a zabité tiež u nás.

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@karolin2 práve pre to tam tento údaj povinne musí byť. S našim Kráľovským Kuraťom máte istotu, že je 100% slovenské

karolin2
12. dec 2016

@timotej_hsh ďakujem, skúsim vyskúšať, mám hľadať hlbokomrazené, alebo chladené.

timotej_hsh
autor
12. dec 2016

@karolin2 ponúkame aj také, aj také.

hnedoocko0909
13. dec 2016

@timotej_hsh dobry den, rada by som si kupila kurca od Vas - zatial som ho nikde nevidela. Poradite kde mam hladat? Vdaka

timotej_hsh
autor
13. dec 2016

@hnedoocko0909 dobry den. Skuste v Tescu, alebo Kauflande 🙂

biba12
13. dec 2016

Kurčatá si kupujem od pani, ktorá ich chová doma. Z domáceho chovu. V obchode vôbec. Morku detto. A bravčové a hovädzie vyberám tak, aby boli pôvodom zo SR, aspoň sa snažím. Ale zase predavač povie hocičo, len aby predal...takže som realista. Nikdy nekupujem mäso v hypermarketoch, vždy len v mäsiarstve.

timotej_hsh
autor
13. dec 2016

@hnedoocko0909 Dobrý deň. Skúste Kaufland alebo Tesco 🙂

zupap
13. dec 2016

@timotej_hsh dodavate prosim kura aj do tesco bratislava petrzalka? Pretoze ja nan nemam stastie nikde:(( Podarilo sa mi.ho zatial kupit len v kaufland,kde vsak bezne na nakupy nechodim a nevyhovuje mi to. Maso nejedavam bezne, nechuti mi ,ale vase kura kralovske ked som ochutnala ,v momente som zaregistrovala rozdiel a chutilo mi (naozaj zazrak!🙂) Takze ak bude bezne dostupne v tesco ,som pravidelny odberatel🙂

biba12
13. dec 2016

A co sa týka stravy v škole a v škôlke, radšej pomlčím. Decká mali salmonelózu, obaja, tá kvalita nič moc. Takže darmo sa ja snažím, keď v škole sa musia zmestiť do nejakého limitu a radšej nechcem vedieť kde to nakupujú. Človek by si radšej priplatil,keby sa dalo,aby mali kvalitnejšie potraviny v školách a škôlkach.

kmk11
13. dec 2016

uz roky ziadne obchodne retazce, ale priamo farmari - ved staci pozriet/ochutnat, ako vyzera maso za jednotlivymi pultami - velkoobchod sa neda porovnat s lahodnym masom od farmara, ktoreho poznas a doverujes mu 🙂

stanulienkat
13. dec 2016

@michi200 hadam si nemyslis, ze ti povie, ze ano dopujeme hydinu hormonami a antibiotikami. Toto je reklamna kampan, kde ti budu hovorit aki su uzasni a BIO.....

timotej_hsh
autor
13. dec 2016

@stanulienkat nie sme bio... ani byt nechceme. Sme len proste poctivy chovatel a spracovatel slovenskej hydiny

anit05
13. dec 2016

my sme si začali chovať sami, muž postavil kurník, nakúpili sme žito, kukuricu, soju, ktorú si dávame šrotovať, naše "kráľovské kura" je chované v kurníku, príp. kalimerá vo výbehu, sú kŕmené výhradne "naturálnym" krmivom, čiže uvarené zemiaky, šrot a žihlava, "požijú" si cca 120 dní, po očistení majú 3 kg. Toto je pre nás kráľovské kura, chováme pre vlastnú potrebu, náklady na takúto výchovu sú totiž podstatne vyššie . Chápem, že nie každý má takú možnosť, veľmi by som priala všetkým, aby si mali možnosť kúpiť čo najpoctivejšiu hydinu, my sme to vyriešili takto.

simca06022011
13. dec 2016

@anit05 inak su take "zlte" ?? Lebo ja kupujem taketo domace kurence a celkovo hydinu od "babky zo zahrady" ale nikdy nie je to kura zlte :D Vela ludi sa vracia k tomuto chovu hydiny...

anit05
13. dec 2016

@simca06022011 niektoré brojlery sú bledé, niektoré žltšie / možno je to pôvodom, ale ten neviem výrazne ovplyvniť/, kalimerá sú žltučké, dokonca mäsko majú červené, ale tie sa chovajú dlhšie

timotej_hsh
autor
13. dec 2016

@zupap áno, v Tescu by malo štandardne byť dostať... skúste sa popýtať dokladačok, kedy ráno zvyknú dokladať, lebo vraj sa po nich vždy len tak zapráši... ideálne asi hneď ráno ísť kúpiť.

timotej_hsh
autor
13. dec 2016

@anit05 to je super! My také kura voláme Nitria, chováme ho priamo v Záluží, Tiež žijú 2 - 3 mesiace a majú okolo 3 kg... Mäso z nich je perfektne vláknité a farba ide až do hnedo ružova 🙂
Máme ich v ponuke v našich podnikových predajniach, no teraz iba v mrazenom stave, pretože tým, že sú chované vonku, chováme ich iba od apríla do októbra.

timotej_hsh
autor
13. dec 2016

@simca06022011 To, že je žlté v podstate znamená iba dve veci: Buď ide o druh, ktorý má prirodzene žltú farbu, alebo je kŕmené zmesou s vysokým obsahom kukurice 🙂

libka1
13. dec 2016

@simca06022011 moja mama chová kurence a sú úplne žlté. Neviem teda čím to je, ale tie jej sú pretekárky lebo behajú po záhrade, pasú sa a bojujú o dážďovky. Zas upiecť také "svalnaté" kura je umenie 🙂 ale vývar je z nich fantastický, aj ten je úplne žltý a mastný ako šlak

libka1
13. dec 2016

@timotej_hsh to s tou kukuricou asi bude pravda, moja mama ich láduje kukuricou riadne

timotej_hsh
autor
13. dec 2016

@libka1 Skúste známy francúzsky recept Coq au vin (Kohút na víne)! To je niečo neskutočne úžasné!

libka1
13. dec 2016

@timotej_hsh mrknem to 🙂