icon

Aké náhrady mlieka najradšej používate?

janette_tesco
22. feb 2016

Od kedy som prestala kupovať kravské mlieko, zistila som, že v kuchyni hlavne pri varení celkom chýba. Nehovoriac o mojej obľúbenej rannej káve s mliekom.
Skúšala som všetko možné, no nakoniec so si zamilovala kokosové mlieko. A čo vy? Tiež skúšate rôzne náhrady mlieka pri varení? 🙂
S ktorou alternatívou sa vám varí najlepšie?

purinkaa
22. feb 2016

Skusame rastlinne mliecka - KOKOSOVE, OVSENE, RYZOVE 🙂 😎 🙂 😉 .....

bibistec
22. feb 2016

my používame sójové, mandľové, pohánkové, kedysi aj ovsené ale keďže nemôžeme lepok tak už nie ale kokosové sa chystáme vyskúšať

janette_tesco
autor
22. feb 2016

@bibistec držím palčeky 🙂 dajte pozor len na etiketu, prosím, hlavne pre ten lepok 🙂

bibistec
22. feb 2016

@janette_tesco no to určite áno to sledujeme

katka1981
22. feb 2016

@bibistec, da sa kupit aj slahacka ovsena bezlepkova, aj vlocky bezlepkove, su vyborne.

matricia
22. feb 2016

My nenahradzame mlieko, chvalabohu nám nespôsobuje ťažkosti, u nas musí byť origos🙂

janette_tesco
autor
22. feb 2016

@matricia možno len povedať : šťastní to ľudia 🙂

motylikxxx
22. feb 2016

Ake bezlaktozove mlieko by bolo chutou podobne sunaru?Dik za odpoved.

evinkah
22. feb 2016

Mate, prosim, niektora overeny recept na vyrobu makoveho mlieka? Este som ho neskusala a celkom ma to zaujalo 😉 dakujem!

natalia1985
23. feb 2016

My pouzovame cisto kravske mlieko ale nie z krabice,cerstve,nie ziadna umelina jednu dobu sme pouzivali aj sojove mlieko

kajoma
23. feb 2016

Tiez by ma zaujimalo to makove mlieko....to mozu aj deti? A je to nieco aj v tom duchu.ako sa vravi "makovy odvar" aby sa skludnilo trochu,ci to je uplna blbost? Sme totalne hyperaktivni,cize nieco na "pribrzdenie" by som uvitala 🙂

vonava007
23. feb 2016

@kajoma na utlm ti makove mlieko nepomoze. Makovy odvar sa vari zo zelenych nedozretych makovic....aspon tak som pocula. 🙂 musis to hyper dieta este chvilku vydrzat, ved z toho vyrastie neboj.

rebekajanova
23. feb 2016

ahoj ja mam mlieko rada rajo alebo acidko

vedorka
23. feb 2016

@kajoma je rozdiel medzi makovym mliekom a makovym odvarom z makovic, co sa daval kedysi a sice deti boli pokojnejsie a spali, no sposoboval demenciu deti a ine.... tak ten druhy radsej neskusaj...

dazdovka
23. feb 2016

Moja dcera ma intoleranciu laktozy, ale mlieka sa nevie vzdat, tak jej kupujeme bezlaktozove od Rajo, len tak na pitie, ale v jogurtoch znesie kravske mlieko, kedze sa laktozu jogurtove kultury pozieraju, tak to je u nej parada, stravi bez problemov. Inac, vo vareni - na palacinky pouzivam pohankove mlieko, mandlove doma robene bolo super, ale je drahe jak slak, tak viacmenej vo vareni nahradzam vodou so skrobom ked sa da... Najhorsie je, ze mame radi zakusky so slahackovou plnkou, to je pruser, lebo nahrady slahacky su tiez dost draha sranda, pri troch detoch a hypoteke si clovek trikrat rozmysli, co kupi, aby vysiel do dalsieho mesiaca...

janette_tesco
autor
23. feb 2016

@dazdovka máte úplnú pravdu 🙂 skutočne laktózová intolerancia spôsobuje, že človek reaguje na klasické mlieko 🙂 mliečny cukor vo fermentovaných výrobkoch je skutočne spracovaný na menšie molekuly 🙂 ozaj vedeli Ste, že neschopnosť tráviť mlieko je zapísaná v našich prapôvodných génoch 🙂 teda Vaša dcérka má náš ancestrálny gén 😉

deyna
23. feb 2016

@evinkah makove mlieko si vyrobis jednoducho, na 24 hodin necaj odstat mak / alebo pomlety mak vo vode , po odstati rozmixuj a preced.

dazdovka
23. feb 2016

@janette_tesco 🙂 neviem, nikto z mojich predkov nemal problemy s travenim mlieka, nemyslim si, ze to musi byt genetickeho povodu, ale mozne to je, pretoze z ex-manzelovej strany sa tazko dopatrat k zdravotnym problemom z travenia niekolko generacii dozadu... Inac, objavilo sa jej to az cca v 9.-10. rokoch, bola normalne kojene dieta, dovtedy ziadne naznaky intolerancie laktozy... Ja neoblubujem klasicke mlieko, ako dieta som mala doslova odpor k tej chuti, nechapem, ako ta moja dcera moze mlieko takto zboznovat, ona si normalne kupi krabicu mlieka a pije ho pocas dna ako DŽÚS 😅 😝 😅 teda kupujeme to bezlaktozove, mandlove v krabici jej nechuti, kokosove celkom hej, ale to len vynimocne, najlacnejsia alternativa je prave to kravske s laktazou, takze u nas vedie...

evinkah
23. feb 2016

@deyna Ano, dakujem, to viem. Islo mi o overeny pomer voda/mak... 😉

lulu2014
23. feb 2016

...zdravím...pre nás veľmi aktuálna téma-práve sme u alergologičky dostali "domácu úlohu" že máme zatiaľ dočasne na 3 mesiace obmedziť klasické mlieko /v našom prípade Nutrilon/ a prejsť na sójové, ryžové....mlieko . Prípadne acidkové veci môžeme. Takže sa chystáme " surfovať " po regáloch - čo majú naše obchody. Zatiaľ surfujem po internete. Takže neviem či bude malej chutiť-je mliekový typ.
Uvidíme 😉

janette_tesco
autor
23. feb 2016

@dazdovka nemusí ísť výlučne o genetiku 🙂 ancestrálne gény sú tri milióny rokov staré a ich prejav nie je v každej generácií plne realizovaný 🙂
Laktózová intolerancia môže vzniknúť alebo zosilnieť v dôsledku narušenia rovnováhy črevného mikrobiómu v priebehu života

tili
23. feb 2016

do rannej kavy je uzasne mandlove mliecko doda uplne inu chut kave, a do varenia je najlepsie kokosove

bibistec
23. feb 2016

@katka1981 ano viem kupujeme sem tam

suzinka1608
23. feb 2016

mandlove mlieko napr. ale skusala som si robit sama uz aj makove 🙂 vraj aj z kesu orieskov je superske - to som este neskusila 😉

janette_tesco
autor
23. feb 2016

@suzinka1608 to znie ozaj lákavo 🙂 nemá náhodou niekto recept na postup

suzinka1608
23. feb 2016

@janette_tesco Mak zalejeme vodou a necháme cez noc odstáť. Rozmixujeme. BIELA farba vzniká práve mixovaním, uvoľnovaním tuku a ostatných látok. Treba mať, ale poriadny mixér. Cez jemné sitko prelejeme do pohára. možno ho dochutiť medom, agáve či banánom.

recept na mandlove mlieko ci kesu mlieko je stale taky isty, jednu noc nechat odstat, vodu zliat dat novu a dat mixovat 😉

deyna
23. feb 2016

MAKOVE MLIEKO ak mozem, tak tento link, pomer 1:5

http://www.2012rok.sk/wp/alternativne-zdroje-en...

b.bardyova
23. feb 2016

Nakolko manzel je vegan a ja vegetarianka tak sme sa naucili vyuzivat skoro vsetky mliecka sojové, ryzové, mandlove a aj kokosove ..a velmi nam chutia

lenka_tesco
23. feb 2016

@pamiki ako ho vyrábaš? z čerstých kokosov? 🙂