icon

Aké náhrady mlieka najradšej používate?

janette_tesco
22. feb 2016

Od kedy som prestala kupovať kravské mlieko, zistila som, že v kuchyni hlavne pri varení celkom chýba. Nehovoriac o mojej obľúbenej rannej káve s mliekom.
Skúšala som všetko možné, no nakoniec so si zamilovala kokosové mlieko. A čo vy? Tiež skúšate rôzne náhrady mlieka pri varení? 🙂
S ktorou alternatívou sa vám varí najlepšie?

Strana
z3
pamiki
23. feb 2016

@lenka_tesco, vôbec netreba čerstvý kokos - tú sú ingrediencie:

1 hrnček strúhaného kokosu alebo na kúsky nakrájaný kokos, bez hnedej vnútornej šupky
2 hrnčeky vlažnej vody
Štipka soli (nemusí byť - podla chuti si ho niekedy aj osladím stéviou)

Postup:
Rozmixujte všetky ingrediencie zhruba tak štyri minúty na najvyšších otáčkach. Zmes nechajte chvíľu postáť a potom ju preceďte cez jemné sitko alebo syrárske plátno. Pridaním štipky soli zvýrazníte chuť mlieka, ale aj bez nej chutí výborne. Uchovávajte v uzavretej sklenenej nádobe a spotrebujete ideálne ihneď alebo počas dvoch dní.

waity888
23. feb 2016

Tak ja skúšam naozaj všetky. Kokosové, ryžové, sójové ....mama má Miomat tak si vyrábame aj rôzne makové, orechové...... mňam 🙂

janette_tesco
autor
23. feb 2016

@suzinka1608 super 🙂 ďakujem 🙂 idem skúšať

lucik194
23. feb 2016

starsia 6 rocna ma intoleranciu na laktozu.... vieme to asi mesiac, tak sa snazime este len zorientovat v jednotlivych mliekach co moze a co nie..... osobne doma robime lanove mlieko (namocime lanove semiacka, nechame naboptnat, prelejeme, rozmixujeme..... pridame nejake ovocie a urobime z toho taky ovocno - mliecny napoj.....) , kupili sme jej aj sojove mlieko ale to uspech nemalo ....
na varenie bezlaktozova smotana aj mlieko je fajn ale teda sosovicova mliecna na kyslo z takeho mlieka nikdy nebude 100% ☹

sisaka
23. feb 2016

ja mam tiez intoleranciu laktozy, sem tam si kupim nejaky sojovy, kokosovy, mandlovy napoj (mlieko by som to nevolala, kedze je to chutovo aj zlozenim uplne niekde inde) - problem je, ze tie co chutia dobre maju dost vela cukru, tie neosladene su zas nechutne, ale do varenia, kavy, ci caju si davam normalne bezlaktozove mlieko. Ak si davam v kaviarni kavu a maju nahradu napr. sojove "mlieko" tak si radsej dam espresso alebo ak mam zo sebou enzymove tabletky, tak si dam tabletku, s tymi nahradami je kava dost hnusna (teda aspon pre mna)

bibistec
24. feb 2016

@lucik194 musí vyskúšať nakoľko má silnú tú intoleranciu, ja to mám od narodenia a až v dospelosti som na to konečne prišla, predtým to nikto neriešil a môžem bežné maslo, tvrdé syry aj kyslú smotanu ale ostatné nie hlavne ako radia že jogurty alebo kyslomliečne veci tak ani náhodou...ale sú aj enzýmové tablety treba skúsiť. ale zas ja na mlieko ani nie som zvyknutá čiže až taký problém nemám

radlinka
24. feb 2016

U nas bezi ALPRO sojove, kokosove alebo almond ... pripadne bez laktozy od Arla spolocnosti. 🙂

janette_tesco
autor
24. feb 2016

@bibistec úplny súhlas, teraz vidno prečo všeobecné odporúčania nefungujú na 100% 🙂 , lebo každý z nás je jedinečný

jabucko
24. feb 2016

@lenka_tesco jednoduchý recept. Zvyknem ho držať na cca 3 dni. Namočiť nelupane mandle do vody. Dať viac vody, mandle naziju, aby mali dostatok vody. Ideálne nechať stať 12h. Asi V polovici zvyknem vymeniť vodu. Vodu zlejem opäť. Pri mixovani dám čerstvú vodu. Robím od oka. Závisí aké husté mlieko chcem. Rozmixovat mandle vo vode. Ideálne nejaký výkonný stroj. Následne cez bavlnenu utierku vyzmykam. Mandlovu drt nevyhadzujte. Ideálne po vysuseni ako múka,perfektné do kolacov. 🙂

janette_tesco
autor
24. feb 2016

@jabucko skvelý tip na tú drť 🙂 nikdy som nevedela čo s ňou 🙂

jabucko
24. feb 2016

@janette_tesco tip na home -made múku; -)

butterfly22
25. feb 2016

keď som žila v Írsku, používala som tesco organic ryžové mliečko, alebo mandlové a kokosové....mnaaam...vobec mi kravske nechýba... akurát tu na Slovensku sú tie ceny mliečok /hlavne kokosového/ o dosť vyššie, v pomere s výplatami nehovoriac... ale kokosové je pre mňa top....potom ryžové a to je v podstate aj dostupné 🙂

pekkka
25. feb 2016

@lucik194 moja mala vypije bez problemov sojove mliecko od alpro na ktorom je nakreslena zirafa 1+. Su v nom aj vitaminy a chuti velmi dobre
😉 aj ja pijem len to 🙂

siska2027
25. feb 2016

@janette_tesco Chcela by som sa opytat, nedavno mi zistili tazku alergiu na mliecnu bielkovinu a nemozem teda nic z mlieka a mliecnych vyrobkov. Len na niektorych potravinovych etiketach je pisane kyselina mliecna viem, ze je to konzervant len neviem ci aj toto mam vyradit, alebo tieto potraviny mozem. Dakujem

janette_tesco
autor
25. feb 2016

@siska2027 jedná sa o tzv. laktát, ktorý vzniká aj prirodzene vo svaloch pri námahe z glykogénu.
Vyrába sa synteticky alebo mikrobiálnou cestou – fermentáciou srvátky, zemiakov, melasy alebo škrobov. To znamená, že počas fermentácie jogurtu je časť laktózy premenená baktériami na kyselinu mliečnu, ktorá zároveň sa podieľa na zrazení kazeínu.
V potravinách, pod názvom E270, ide väčšinou o konzervant a antioxidant a nemal by patriť medzi alergény, teda aj pri alergii na bielkovinu kravského mlieka môžeš prijímať tieto potraviny

pekkka
25. feb 2016

@janette_tesco ďakujem to sme zistili, že môžeme, len sme nevedeli prečo 🙂

lucik194
25. feb 2016

@pekkka ja viem ze existuju rozne mliecka ..... ale my vseobecne soju nejako nejedavame, nakolko soja je najviac modifikovana potravina v sucasnosti.... a nech mi nikto nehovori ze sa moze spolahnut na to ze to mlieko je bez modifikovanej soji..... neverim.... na druhej strane soju pchaju vsade.... ☹ 😠 😠

siska2027
25. feb 2016

@janette_tesco dakujem 🙂

pekkka
25. feb 2016

@lucik194 mandle zasa opeluju vcely, ktore su napchane ATB ... ryža hnojivo, kalova voda .... v podstate nemame co jesť a piť ☹ no nam najviac chuti so zirafkou, ma uplne inu chut vyskusaj uvidis , zariadis sa 😀

mariadarina
25. feb 2016

My robime najcastejsie ryzove a ovsene.

nikuska315
26. feb 2016

ja robim uz aj konopne..vyborne..

vroni
26. feb 2016

Ja robievam mandlove, orieskove, makove ci kokosove mlieko (obilniny nepapame a soju uz vobec nie), ale lenivo vsetko sypem do Miomatu a mlieko je hotove. V obchode rastlinne mlieka nekupujem, je do nich pridavane vsetko mozne, co si pit neprosim 😉 V pohode spravim z rastlinneho mlieka aj jogurty, ale veru v kave mi rastlinne mlieka nechutia. Mozno aj preto, lebo kavu spravne "nezafarbia" a kava s mandlovym mliekom vyzera ako voda zo spinaveho riadu. Takze do kavy len kokosovy olej a rozslahat, potom vyzera ako "spravna" kava (chuti na nerozoznanie od kavy s tekutou - nevyslahanou - slahackou). Ale inak normalne mlieko vsetci mozeme, problemy mi robi jedine homogenizovany blivajz (len pasterizovane mlieko pijem uplne bez nasledkov, nepasterizovane tiez)

Strana
z3