Viete, ktoré potraviny sú bohaté na vitamín K2?

janka_naturamed
19. apr 2017

Vitamín K2 sa vyskytuje napríklad v brokolici, špenáte, pečeni, vajciach, mlieku alebo v rôznych syroch. Môžeme ho tiež nájsť v živočíšnych tukoch alebo rastlinných olejoch.
Odporúčaná denná dávka vitamínu K2 je podľa zdravotníckych organizácií 75 μg. Získať túto dávku vitamínu K2 v bežnej strave nie je vôbec jednoduché. Túto dávku získate, pokiaľ zjete 5 litrov jogurtu alebo vypijete 5 litrov mlieka.
Vyššie zmienenú stravu je dobré doplniť aj dostatočným množstvom vita¬mínu D, ktorý značne podporuje účinnosť vitamínu K2. S výživovým doplnkom Vitamín K2 od NaturaMedu Vám stačí jedna kapsula denne a získate oba dôležité vitamíny.

zuzana814
19. apr 2017

vo vajciach a syre by sa to aj dalo 🙂

pampusik47
20. apr 2017

Ako sa prosím prejavuje nedostatok vitamínu K? Ako viem, že by som si ho mala dopĺňať formou výživových doplnkov?

janka_naturamed
autor
20. apr 2017

@pampusik47 Nedostatok vitamínu K2 môže prispieť aj ku vzniku kardiovaskulárnych ochorení, osteoporózy, prejavuje s tiež zvýšenou krvácavosťou, zníženou zrážanlivosťou krvi, anémia alebo vápenatenie ciev. U dospelého človeka sa nedostatok vitamínu K2 nepredpokladá. primárne sa môže objaviť pri poškodení pečene, cystickej fybróze, alkoholizme, zápalovom ochorení tráviaceho traktu, prípadne čerstvých operáciách. Sekundárne zasa u ľudí s bulímiou, na prísnej diéte alebo aj u ľudí, ktorý užívaju lieky proti zrážaniu krvi. U malých detí je nedostatok vitamínu K2 hneď po narodení, preto sa im podáva injekčne alebo orálne