Štedrák. Nesmie u Vás chýbať alebo sa obídete aj bez neho?
Ja ho robím a je vynikajúci. Nie na darmo sa hovorí, že je to štedrák, pretože toho tam ide bohate: maková plnka, orechová plnka, tvarohová plnka a slivkový lekvár. A všade sa pridáva cukor, bez ktorého by štedrák nebol štedrákom, pretože náš prírodný cukor dáva koláču tú správnu chuť. Vydrží až do Silvestra, ak sa nezje.

My nerobime stedrak, nebolo to nejako vo zvyku. Ani ked som bola dieta, tak moja mamina ho nerobila a tak ho nerobim teraz ani ja
Ja som za to, aby sme ho robili všetky, tak pre všetkých.
Ok, za chvíľočku napíšem receptík🙂 Teším sa, že sa Vám koláčik páči.
Mnaaam ja sa nan tesim uz od leta, zacali sme ho robievat len par rockov dozadu ale uz si to bez neho neviem predstavit, robievam vrstveny a je to fantazia a lahoda pre kazdy chutovy poharik.
Už som to piekla,ale neujal sa nám. U nás nemáme takúto tradíciu.🙂
ŠTEDRÁK
Cesto: 500 g polohrubá múka, 1 ks vajce, 70 g práškový cukor, 1/4 kávová lyžička soli, 80 g maslo, 20 g čerstvé droždie, 1 kávová lyžička kryštálový cukor
Plnka 1: 100 g práškový cukor, 1 ks vanilkový cukor, 2 polievkové lyžice voda, 150 g mleté vlašské orechy
Plnka 2: 100 g práškový cukor, 1 ks vanilkový cukor, 150 g mletý mak, 1 kávová lyžička strúhaná citrónová kôra, 2 polievkové lyžice voda
Plnka 3: 150 g slivkový lekvár, 2 polievkové lyžice voda, 40 g práškový cukor (nemusí byť)
Plnka 4: 300 g tvaroh jemný hrudkovitý, 4 polievkové lyžice práškový cukor, 2 ks vajcia, 2 kávové lyžičky strúhaná citrónová kôra, 1 polievková lyžica zlatý klas
Postup:
Cesto: pripravíme si kvások z polovice vlažného mlieka, lyžičky kryštálového cukru a trochu múky, premiešame a necháme vykysnúť na teplom mieste cca 15 minút.
Múku preosejeme, pridáme vajce, soľ, cukor, maslo izbovej teploty, zvyšné vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť, asi 1 hodinu. Potom ho rozdelíme na 5 dielov.
Postupne rozvaľkáme na veľkosť plechu, ktorý sme vymastili a pomúčili (plech rozmer 30x40 cm). Pomocou valčeka prenesieme na plech prvý plát natrieme orechovú plnku, priložíme druhý plát, potrieme makovou plnkou priložíme tretí plát, potrieme lekvárovou plnkou, na štvrtý plát rozotrieme tvarohovú plnku a prikryjeme posledným rozvaľkaným plátom alebo urobíme mriežky.
Pečieme pri teplote 180°C 30 minút alebo podľa potreby. Údaje sú orientačné. Každý sa musí prispôsobiť svojej rúre. Okraje sa začnú oddeľovať od okrajov plecha, ešte chvíľu pečieme a koláčik by mal byť hotový.
Postup:
Plnka 1: zmiešame mleté orechy, cukor, vanilkový cukor a vodu a povaríme asi 2 minúty.
Plnka 2: zmiešame mletý mak, cukor, citrónovú kôru, vanilkový cukor a vodu a tiež povaríme asi 2 minúty.
Plnka 3: lekvár, cukor a vodu dobre premiešame
Plnka 4: tvaroh, práškový cukor, vanilkový cukor, žĺtky, citrónovú kôru, zlatý klas zmiešame a nakoniec jemne zamiešame bielky vyšľahané na penu
Povrch posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť. Pokrájame a môžeme podávať. Je vynikajúci!
Nech sa Vám všetkým vydarí! Dobrú chuť! A krásne Vianoce!🙂
U nas ho mama pekavala, ale na mna je ten kolac moc tazky, nechuti mi. Takze ho nemam dovod piect. Celkovo na Vianoce budeme robit s detmi len medovnicky. Nevidim zmysel v upeceni niekolkych krabic kolacikov a potom sa par dni prejedat 🙂
Ok, sto ľudí, sto chutí, každý podľa svojho gusta🙂) Je dobre, že sa nám všetkým nepáči to isté🙂)
anoo robime štedrák na vianoce musí byť 😉
u nas nesmie chybat. robime ho ale bez vrchnej vrstvy cesta, cize navrchu je tvaroh. tento rok bude mat u nas doma premieru veganska verzia (cize bez vajec a mliecnych vyrobkov)
stedrak v Bratislave nie je znamy. robieva sa skor na severe🙂)
@marthuska no ale keďže je v bratislave ale pol severu a východu , tak už tam musí byť známy xixixi😍
inak ja by som uvítala aj také ,že keby ste uviedli niejaké tradičné typické krajové zvykové recepty na toto obdobie
zaujímalo by ma napríklad , čo bolo zvykom trebárs aj v Bratislave, či to nejako ovplyvnila blízkosť Viedne .....
Mna naucila stedrak robit moja starká a veru posledne roky ked uz nevladala som jej ho piekla ja😍
My na vrch cesto ani mriezku z cesta nedavame,len tvaroh posypeme škoricou a polejeme roztopenym maslom a je super šťavnatý,pečieme ho večer pred štedrým dnom a rano na stedry den ho ranajkujeme s kavou😋Na to sa tesim
A minuly rok som prvykrat robila vianocny kysel -polievku z vody z kyslej kapusty a aj tento rok urobim a s hríbikmi😋🎄
ja robím štedrák z tohoto cesta ale robím aj vrchnú vrstvru s tvarohom a mriežkou:
http://www.mimibazar.sk/recept/4612/vyborny-ste...
Toto cesto je viac mastné, preto je trvanlivé a čerstvé dlhší čas ako typické kysnuté cesto.
@esther03 a nemohla by si pridať recept na tú caltu, znie to veľmi zaujímavo ......
moja mama bola slovenka, otec čech, jeden švagor bulhar , jedna švagriná poľka ...a moja prababka sa volala Dojčmanová - tak tam asi nejaké nemecké možno vlny a mužove korene siahajú až na Ukrajinu -nemecká menšina,😝 takže mi sme totál multikulti a ja veľmi rada sa dozvedám nejaké špeciality inokrajné, či inokrajové a rada ich začleňujem do jedálnička .....
ja sa priznam - prvy krat o tomto kolaci pocujem a prvy krat ho vidim. sme z bratislavy, otec a svokor z kysuc, mama z ciech, svokrusa od serede a nikde ho nerobievaju...
síce sa tu preberá štedrák, ale nemáte niekto overený recept na cesto na pupáky ?????
aj ja sa pridávam, nikdy som toto nejedla a nepoznám a nepatrí k našej vianočnej tradícií , ani v blízkej rodine ...... pochádzam z Bratislavy
my ho tiež robievame 🙂 mňam 🙂
@womankc tu je recept 🙂 Tento je z netu, bo sa mi to nechce vypisovat, ale robim tak isto, pripadne z polovicnej davky 🙂
1 kg hladkej múky,
200 g polohrubej múky,
5 vajec,
200 g cukru,
štipka soli,
500 ml mlieka,
1,5 kocky droždia,
125 g masla,
hrsť hrozienok,
1 vanilkový cukor,
mletý badián,
kôra z 1 citróna,
1 vajce a trošku mlieka na potretie
Z trošky mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Zo všetkých ingrediencií vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 40 minút. Potom cesto rozdelíme na 2 časti, vytvarujeme asi 90 cm dlhé šúľky, ktoré zapletieme. Uložíme do hlbšieho plechu a znovu necháme podkysnúť, potom potrieme vajcom s troškou mlieka a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 10 minút, potom znížime na 180 stupňov a dopekáme 30 minút.
@megavega Krááásny, v takomto prevedení som ho ešte nevidela. 🙂
My štedrák robíme občas mimo sviatkov. Je poriadne sýty, tak nik ho cez sviatky nejedol, lebo všetci chceli ochutnať z každého druhu vianočného pečiva. Ale je vynikajúci, keď je odvlhnutý, tak na druhý, tretí deň... 🙂
Wau, vyzerá mňam😊 ja sa priznám, že som ho ešte nerobila.. ale rada vyskúšam🤗 ak budem mať dobrý recept😁
štedrak som robila asi tak dva krat ale deti nejako neoslovil ale to boli este takí menší, svokrovci si pochvalovali ... možno skusim spraviť toho roku ked už su deti väčšie

@greta123 Vyzerá vynikajúco 🙂 Podelíš sa aj s receptíkom prosím?
Ja štedrák síce poznám, ale nerobievam...možno tohto roku by som skúsila niečo nové.