icon

Vianočné oblátky. Ktorá z Vás ich pečie? Máte nejaký tajný recept?

jarmila_cukor
6. dec 2016

Ja pečiem oblátky od prvej adventnej nedele. Robím jednu dávku oblátok k štedrej večeri a dve dávky trubičiek. Oblátky sú pre mňa slávnostnejšie, tie si hneď odkladám, aby sa nepoškodili a nezjedli! Pri trubičkách musím rátať s okamžitým úbytkom: heart_eyes: Pečenie trubičiek mi trvá skoro 4 hodiny, mám zväčša popálené prsty z toho, ako natáčam upečenú oblátku na drevenú paličku, ktorou ich rolujem.

Vianočné oblátky. Ktorá z Vás ich pečie? Máte nejaký tajný recept?Vianočné oblátky. Ktorá z Vás ich pečie? Máte nejaký tajný recept?Vianočné oblátky. Ktorá z Vás ich pečie? Máte nejaký tajný recept?
zoja6
19. nov 2017

Ja si stroj umyjem špongiou na riad a jarkou, forma musí zostať stieborná čístá. potom stroj zapnem zavretý a keď sa nahreje na určitú teplotu tak stroj otvorím a natriem ho včelím voskom a zase zaviem a nechám ho zapnutý nahrievať 15 - 20 minút potom ho znova otvorím vypnem a nechám vychladnúť. Po tomto by sa trubičky nemali lepiť, možno prvých 5 kusov ale potom by to malo ísť v pohode. Na oblátkoch to je horšie, musela som vyskúšať veľa receptov kým som našla taký čo ide pekne dole z formy.

erika33334
20. nov 2017

@zoja6 tak to prosim vas umyvate normalne jarou lebo ja to tak utieram a v tom vygravirovanom mi ostava take cierne aj na vrchnej platni a neviem ako to dat dole a ci to kvoli tomu tak lepi...mohli by ste mi napisat svoj recept na oplatky

pulinka3
21. nov 2017

@erika33334...keď očernieva trošku ten stroj..tak sa asi vypaľuje a potom by sa malo lepšie piecť...mne tiež trochu tmavne celá plocha aj gravírovanie..🙂

elfi1
21. nov 2017

@erika33334 my sme mali skusenost ze cim cistejsi tym skor lepil 🙂.
Tatino ho po sezone vypuliroval a vzdy o rok sme nadavalu jak lepi. Museli sme viac olejovat a vypiect zas formu a uz bolo dobre

zoja6
21. nov 2017

No gravirovanie aj mne ostané také hnede až čierne, skúšala som to vyškrabať pinzetou a bolo to chvíľu čisté, ale potom to zase zašlo, ale myslím si že gravirovanie nerobí to že sa oblátky lepia,ale ta plocha. Aj vrchnú platňu si tak poumývaj ako dolnú a natri voskom. Môj recept na rovné oblátky : 700 ml vody a 300 ml mlieka, 2 celé vajcia, pól vanielkového cukru, 50 g kryštálového cukru, 400 g hladká múka môže byť špecial ale nemusí, 200 g polohrubá múka, štipka soli a 100 ml oleja ak bude cesto hustejšie po troške riediť čistou vodou.prvých 10 kuskou pôjde ťažšie na čistej forme ale potom to pôjde lepšie. Ja čierne špiny zoškrabkám nožom tak plocho a jemne aby som si formu nepoškrábala. Formu čistím asi raz po 8 dávkach

marcipanovatorta
21. nov 2017

Moja mamina mastí maslom, aby sa nelepili. Včelí vosk počujem prvýkrát. Skúsim jej poradiť aj toto. A na rovnanie oplatok používa take kancelárske dosky, čo sa ešte mašličkou zaviazali. Trubicky uz nerobila roky, že strata času 😃

Juj, aj keď uz mám dávno vlastnú rodinu, ale keď mama povie, že ide piecť oplátky, zaraz cítim tu krásnu vanilkovú vôňu, ktorá sa vždy šírila po dome 😋

erika33334
21. nov 2017

Tak baby dnes som piekla a strasne to lepilo a aj sa mi nedopekali ostali makke neviem co robim zle ked su take...a chcem sa opytat ci ich ate bielucke alebo take tmavsie lebo mne sa nikdy nepodaria bielucke

elfi1
21. nov 2017

@erika33334 makke su ked su nedopecene alebo slabo hreje a dlho sa pecu.
Ja peciem len trubicky a tmave mam najradsej😁. Ale uplne blede moc nemam.

marcipanovatorta
21. nov 2017

@erika33334 myslím, že to súvisí s množstvom cukru v ceste - skaramelizuje a ostane oplatok hnedsi. Šak si vezmi - keď niekto predáva na trhu (alebo v hypermarkete) - krásne biele - zvyčajne sú chuťovo o ničom. Ako sa hovorí nemastné - neSLADKÉ 😉

pulinka3
22. nov 2017

ja sa dnes chystám piecť aj trubičky aj oplátky..tento rok som si kúpila stroj a tiež mi tá pani povedala, aby ma neodradilo to, že mi to hneď nepôjde a že mi to pojde od ruky, keď stroj bude vypečený..do oplátok, nie je treba toľko cukru, ostávajú rovnejšie a zase do trubičiek treba trošku viac, vtedy sa dajú točiť lepšie..a na čistenie som si dokúpila tú drôtenú kefku a na mastenie včeliu medzistienku..a ide to celkom fajn..ale veľmi záleží aj od múky, aspoň u mňa to tak bolo..🙂

majula28
22. nov 2017

@elfi1 dakujem, surfujem googlim...ale teším sa na vianočné trhy a tam určite budu mať vareškári niečo také...

zoja6
24. nov 2017

Ja robím trubičký sladké, jemne škoricové a majú farbu takú capučíno a oblátky robím jemné sladké sú jemne smotanové, u nás na Orave si ich ľudia vyžadujú na Štedrú Večeru, natierajú si ch medom. Keby bola sladká oblátka aj med tak by to bolo moc sladké

erika33334
24. nov 2017

@zoja6 ahoj a nevies preco mi oblatky nedopekaju a moc sa lepia aj po umyti stroja?ako ho mam spravne umyvat aby sa nelepili a pekne mi dopekali?Po kolkych peceniach sa umyva stroj?

zoja6
24. nov 2017

Máš stroj ktorému sa dá nastaviť teplota?lebo ak nie tak to pôjde ťažko lebo potom sa stroj moc nahreje a spečie všetko.čistenie som písala hore asi o dvanásť príspevkov hore pozri si to

zoja6
24. nov 2017

@erika33334 Máš stroj ktorému sa dá nastaviť teplota?lebo ak nie tak to pôjde ťažko lebo potom sa stroj moc nahreje a spečie všetko.čistenie som písala hore asi o dvanásť príspevkov hore pozri si to

zoja6
24. nov 2017

@erika33334 Ja si stroj umyjem špongiou na riad a jarkou, forma musí zostať stieborná čístá. potom stroj zapnem zavretý a keď sa nahreje na určitú teplotu tak stroj otvorím a natriem ho včelím voskom a zase zaviem a nechám ho zapnutý nahrievať 15 - 20 minút potom ho znova otvorím vypnem a nechám vychladnúť. Po tomto by sa trubičky nemali lepiť, možno prvých 5 kusov ale potom by to malo ísť v pohode. Na oblátkoch to je horšie, musela som vyskúšať veľa receptov kým som našla taký čo ide pekne dole z formy. posielam ti to

erika33334
24. nov 2017

@zoja6 nechapem robim to tak ako ty a stale to lepi a nedopeka, ano mam stroj s nastavitelnou teplotou

zoja6
27. nov 2017

@erika33334 ahoj erika no neviem ti potom povedať prečo ti horia alebo nedopekajú. Ja mám nastavenú teplotu na stred. A náhodou si neskušala piecť slané oblátky, že ako ti ich pečie, či dobre alebo zle. Alebo sa skúsiť spýtať nejakého elektrikára či ti stroj rovnomerné rorloží teplotu v stroji. neviem inakšie poradiť

jamila
27. nov 2017

Mne teraz dievcence poradili recept na oblatky a celkom sa mi darili. 2 litre vody, 1 kg hladkej muky. 8 polievkovych lyzic cukru, 1 vanilkovy cukor a 1 dcl oleja. Zmiesat nechala som odstat 3 hodiny a boli super. Len mne sa strasne krutia ked ich dopeciem.

seblicek
27. nov 2017

@jamila Áno podobný recept mám aj ja. A chuťovo sú super, aj keď nejako pekne zrovna moje oblátky nevyzerali, ale chuťovo parádička 🙂

pulinka3
28. nov 2017

Baby, čím je viac cukru v oblátkach, tým sa viac krútia..🙂..ja dnes idem vyskúšať iný recept lebo ten čo je v manuály so strojom, mi nie je dobrý...

zoja6
29. nov 2017

Ja mám oblátky pekne rovné, smotanové a chuťovo jemne sladké. Najlepšie sú z medom.

pulinka3
29. nov 2017

@zoja6..robievaš aj trubičky?

liana_k
7. nov 2018

Prosim vas,idem si kupit stroj na oblatky, len vaham ci kupit kruhovy alebo elipticky tvar. Ktore sa robia lahsie? Ci je to jedno? Dakujem

danielle799
7. nov 2018

@liana_k dobrý deň,prosím vás kde kupujete stroj na oblátky? Ďakujem

liana_k
7. nov 2018

@danielle799 magropom

liana_k
7. nov 2018

@danielle799 dnes som ho objednala. Vyrobeny bude vo februari 😁. Strasne vela objednavok maju

jamila
7. nov 2018

@liana_k takto to je každý rok. Treba objednať už v apríli aby si ho k vianociam mala.

liana_k
7. nov 2018

@jamila Ja som s tym ratala, nevadi. Budem piect k velkej noci 😉