Cukor vo Vašom nákupnom košíku, podľa čoho si ho vyberáte?
Nie je cukor, ako cukor. Radi by sme preto nazreli do duše spotrebiteľa. 🙂 Aké kritériá sú pre Vás pri výbere podstatné? Čo u Vás rozhoduje (je to kvalita, obal, krajina pôvodu, cena)? Hrá u Vás rolu či sa jedná o potravinu zo Slovenska? Kde radi nakupujete? Sú to obchodné reťazce, alebo dávate prednosť menším predajniam? Ďakujeme.

@inka04 Ahoj Inka, práškový cukor od Slovenských výrobcov predávaný pod značkami SweetFamily a Korunný cukor obsahuje malé množstvo zemiakového škrobu - proti hrudkovaniu. Je teda bezlepkový. Značka SweetFamily má však v ponuke aj práškový cukor, ktorý je úplne bez škrobu. Predáva sa v mäkkom plastovom vrecku s obsahom 500 g.
@jalimag Pekný deň prajeme!
Hnedý cukor predávaný slovenskými výrobcami značky SweetFamily a Koruuný cukor je tradičný repný cukor, ktorý svoju zlatohnedú farbu a karamelovú príchuť získava pridaním melasy. Je to rozumný kompromis pre toho, komu vyhovujú tieto chuťové vlastnosti, ale verí kvalite repného cukru. Cukor má názov hnedý, čo je odvodené od jeho farby. Hnedý cukor je ideálny na pečenie s orechami, mandľami, medom, čokoládou a sušeným ovocím. Je tiež vhodný do müsli, sufflé, ovocia s alkoholom, ovocných šalátov, štipľavých čatní a na veľa ďalších použití. Hnedý cukor dokáže zvýrazniť aromatickú chuť použitých ingrediencií, preto dodáva káve a iným nápojom nevšednú chuť. Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny a tiež má hnedastú farbu a exotickú chuť. Je na ňom však jasne napísané, že sa jedná o trstinový cukor. Napríklad druhu Demerara. Jeho využitie v kuchyni je neobmedzené.
@nela_cukor Ďakujem za info. Dá sa pridať aj foto?
@nela_cukor v akych konkretnych ukazovateloch sa odlisuje cukor z vasej produkcie od tych zo zahranicia?
@stardust cukor z produkcie slovenskej cukrovej repy, sa u nás finalizuje v najvyššej možnej kvalite a čistote, ktorá spĺňa najvyššie štandardy či už národné, alebo medzinárodné. Vypisovať tu parametre podľa ICUMSA, ktoré cukor zo slovenskej produkcie dosahuje by asi nemalo pre Vás veľký význam. Je dôležité vedieť, že Vy ako spotrebiteľ získavate produkt, ktorý má jasný pôvod, je ľahko vystopovateľný a za ktorý producent ručí. Máte istotu že cukor na Vašom stole neprecestoval svet krížom-krážom v nevhodných podmienkach prepravných prostriedkov a nestál niekde v nevyhovujúcich skladoch neprimerane dlhú dobu, čo má samozrejme priamy vplyv na kvalitu produktu. Nestane sa Vám napríklad toto - http://www.noviny.sk/c/zaujimavosti/v-cukre-poz... Taktiež máte istotu že cukor, ktorý nakupujete nebol predmetom podvodných obchodov s cieľom oklamať štát a iné štáty na DPH. Tým že sa cukor neprepravuje zbytočne na veľké vzdialenosti prispievate aj k ochrane životného prostredia. Je potrebné povedať, že základná surovina, teda cukrová repa sa na Slovensku pestuje dá sa povedať ekologicky, keďže na jej pestovanie sa u nás používa menej hnojív, či ochranných prostriedkov (pesticídy, herbicídy atd.) ako je to zvykom v niektorých krajinách aj EÚ napríklad. Nehovoriac o pozitívnom vplyve pestovania cukrovej repy na životné prostredie ( významný producent kyslíka), ale aj jej vhodnosti v osevnom postupe, keďže sa jedná o okopaninu. Cukorná vertikála vytvára na Slovensku spolu vyše 3 000 pracovných miest, takže podporujete aj zamestnanosť u nás. Treba povedať že u nás ľudia v sektore pracujú v dôstojných pracovných podmienkach za primeranú mzdu, ktorá v rámci odvetvia potravinárstva patrí u nás k najvyšším, čo sa napríklad nedá ani zďaleka povedať o produkcii trstinového cukru, kde ľudia musia pracovať ako otroci často v neľudských podmienkach , za mzdu, ktorá im nepostačuje ani na základné životné potreby. Žiaľ aj to je realita, ktorú je dobré si uvedomiť. Považský cukor a.s ako aj Slovenské cukrovary s.r.o. poctivo odvádzajú zo svojej činnosti dane a tým významne podporujú ekonomiku Slovenska. Navyše kúpou domáceho produktu pomáhate zachovávať tradíciu výroby cukru na Slovensku, ktorá trvá nepretržite už takmer 200 rokov. Tu by sme všetci mali cítiť kus zodpovednosti aj my ako spotrebitelia, keďže na Slovensku už žiaľ ostali len dva cukrovary. Je dobré si uvedomiť zodpovednosť za to, že my ako spotrebitelia, našim nákupom priamo určujeme trh a jeho požiadavky. Veci samozrejmé vo vyspelých krajinách, ako je napríklad nákupný patriotizmus, by sme potrebovali zlepšiť. Jasným dôkazom je najnižšie zastúpenie slovenských výrobkov na pultoch obchodných reťazcov. A to je často zásluha aj nás - spotrebiteľov. Preto je pri nákupe potrebné uvedomiť si, že platbou pri nákupe sa proces nekončí, ale že tie peniaze idú ďalej a my ako spotrebitelia rozhodujeme o tom kde, komu a koho kúpou produktu podporujeme. Preto nie je cukor, ako cukor. Správnou kúpou podporujeme aj sami seba. Možno to vyznie ako fráza, ale určite je o tak, ak si vieme všetko dobre spočítať. Prajem všetko dobré.
@nela_cukor a nerafinovany cukor nieje v ponuke...?.. ten je tiez hnedy ... ja som jeden cas zhanala slovenskeho bezneho vyrobcu a nasla som hnedy ten ako pisete s pridanim melasy... ma to sklamalo lebo som myslela ze sa jedna o nerafinovany az doma som zistila ze nie.. samozrejme moja chyba... mna skorej ale zaujima ten nerafinovany
Ak niekto aspon trochu vie co slovo rafinacia znamena tak si kupi normalny raf. cukor a nevymysla.
@radovan_cukor ja sa urcite stravujem zdravo a nehanbim sa ani priznat, ze jem aj cukor kedze rada a dost vela peciem. A v prvom rade upredstnujem sezonne potraviny vypestovane na sk ako aj celkovo vyrobky zo slovenska uz len preto, ze viem, ze tie potraviny dlho necestuju a neprepravuju sa bohvie ako ako aj preto, ze radsej podporim nas trh. Neprezierame sa takze sa to financne normalne da ustat a nie je to ani na ukor kvality.
ja vzdy, ked som na slovensku, kupujem považsky cukor 🙂 proste mam rada tu znacku. a je mi jedno ci je rafinovany, nerafinovany, zdravy, nezdravy atd...caj si necukrujem a raz za cas, ked idem piect, tak si rada doprajem to, co mi chuti 🙂
@oskvarka Ahoj! Máš pravdu v tom, že hnedý cukor je rafinovaný. Jedná sa o klasický repný cukor s prídavkom melasy, ktorý mu dodáva zlato-hnedú farbu a karamelovú príchuť. Asi Ťa však sklamem ☹ Každý cukor na našom trhu je rafinovaný (vrátane produktov od slovenských výrobcov). Niektorý viac, iný menej. Dokonca aj ten trstinový. Trstinový cukor sa dováža do Európy zo zámoria v podobe tzv. surového cukru. Takýto medziprodukt ešte nie je vhodný na konzumáciu, preto putuje hneď do rafinérií, kde sa čiastočne očistí od balastných látok a je pripravený na balenie. Nedočistí sa úplne (preto má hnedastú farbu), pretože by to jeho cenu navýšilo natoľko, že by tento produkt bol pre zákazníka jednoducho príliš drahý. Už tak nie je úplne lacný 🙂
Pojmu rafinácia sa však nemusíš obávať, jedná sa o čistenie cukru. Nič viac, nič menej. Často sa stretávame s argumentáciou, že trstinový cukor zdravší, menej kalorický a podobne. Pravdou je, že repný aj trstinový cukor je takmer 100%- ná sacharóza, kaloricky rovnako výdatná v oboch prípadoch. Trstinový cukor obsahuje navyše zostatkové minerálne látky, ktoré sú však vzhľadom na konzumované množstvo pre náš organizmus zanedbateľné. Rozdiel je v chuti, keďže sa jedná o dve rôzne plodiny. Je pravdou, že trstinový cukor je chuťovo výraznejší, aromatickejší. Skutočne veľmi dobre vynikne v miešaných nápojoch, pri pečení a podobne. Pri konzumácii cukru treba vždy mať na pamäti, že je to veľmi kalorická potravina a treba k nej tak pristupovať. Či už sa jedná o biely, hnedý alebo trstinový cukor.
@pumpkincake
Ahoj! Vidím, že máš naozaj zdravý pohľad na vec. Kúpou slovenských výrobkov podporujeme samy seba. Ako som už raz písala, pre našich výrobcov by mala byť dôvera zákazníkov zaväzujúca. Pretože len neustála kontrola kvality zabezpečí, že spotrebiteľ bude s produktom dlhodobo spokojný a bude ho naďalej kupovať. Skratky v tomto prípade nefungujú. Konzumáciu cukru v rozumnej forme, vyvážená celkovým zdravotným štýlom je úplne v poriadku. Píšeš, že rada pečieš, čo u vás najviac „letí“ takto v lete? 🙂
@tomiholjubavi Ďakujeme, že kupuješ slovenský cukor! Je to ozaj kvalitný produkt, na ktorého vlastnosti sa môžeš pri pečení, alebo varení spoľahnúť 🙂
@nela_cukor ale trstinovz cukor nerafinovaný som slovenskz v obchode videla aj som ho kupovala myslim ze sweet family z lidla... ja ale nechcem trstinovy koli tomu ze je podla mna neekologicke dovazat potraviny s takej dialky ked doma mame svoju cukrovu repu 🙂
@nela_cukor momentalne najvacsi top tejto sezony je citronovy cheesecake od polakovej, ktory si ale trosku upravujem podla nasej chuti a domace zele bonbony 😀
@nela_cukor vzdy kupim niekolko kilov aj do chorvatska, lebo ho mam ovela radsej ako miestne vyrobky 🙂
@oskvarka Áno, máš pravdu. Daný výrobca mi potvrdil, že je na trstinovom cukre uvedené „nerafinovaný“. Tento cukor pre neho spracováva nemecký partner, ktorý ho takto označuje. Vhodnejší by bol výraz „nedorafinovaný“, to znamená, že nie je úplne dočistený. Čiastočnou rafináciou však prešiel. Rovnako máš pravdu pokiaľ ide o slovenský repný cukor. Jedná sa o lokálny produkt, čo má výhody o ktorých píšeš. Dôležitý je tiež ten rozmer, že pracovníci v našich cukrovaroch, ale aj samotní pestovatelia nie sú pri svojej práci vykorisťovaní. Pracujú v dôstojných podmienkach. Nie vždy je tomu tak na plantážach s cukrovou trstinou. Cukrová repa sa u nás pestuje čo možno najekologickejšie, používa sa menej hnojív, pesticídov atď.
Nesúhlasím s tým, že každý cukor na našom trhu je rafinovaný. V DM sa dá kúpiť surový trstinový cukor, tzv. Rohrohrzucker, značka Alnatura. Ak by takýto surový cukor nebol vhodný na konzumáciu, prečo by ho potom Nemci predávali?
Biely rafinovaný cukor netreba propagovať. Či už slovenský alebo zahraničný. Naopak, treba ho jesť čo najmenej, najlepšie žiadny.
"Vedci tvrdia, že cukor nám škodí rovnako ako alkohol a tabak. Žiadna iná potravina nemá taký negatívny vplyv na naše zdravie, ako cukor. Rafinovaný cukor označil za jed už doktor William Cody Martin – v roku 1957." (Kto chce, môže si prečítať celý článok: http://www.slovenskypacient.sk/cukor-rafinovany...)
Ako náhrada za repný rafinovaný cukor je výborný napríklad xylitol - nie je to umelé sladidlo, ale sladký kryštalický uhľovodík, ktorý sa prirodzene vyskytuje v takmer všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru, má mimoriadne nízky glykemický index (GI) 7 – v porovnaní s cukrom, ktorý má 68, xylitol má o 40% menej kalórií ako cukor, vyzerá a chutí ako cukor. Môže sa bezpečne používať pri cukrovke a hypoglykémii. Xylitol pomáha telu zbaviť sa škodlivých baktérií v ústach a horných dýchacích cestách. Keď sú baktérie v nose, hrdle a ústach vystavené pôsobeniu xylitolu vo forme sprejov, žuvačiek alebo sirupu, strácajú schopnosť zachytiť sa na týchto tkanivách a telo sa ich ľahšie zbaví prirodzeným spôsobom.
Rozpúšťa sa podobne ako cukor, použiť sa môže namiesto cukru a tak často ako cukor v pomere 1:1. Môže sa používať aj na varenie, pečenie, zaváranie.
Xylitol neposkytuje živnú pôdu pre rast plesní Candida. Napriek svojej sladkej chuti nie je potravou pre plesne, ktoré sa živia cukrami. Plesne sa pri nedostatku potravy nedokážu rozmnožovať a preto je xylitol bezpečným sladidlom pre ľudí trpiacich kandidózou. Tým, že obmedzuje rast plesní, prispieva k obnoveniu vyváženej črevnej mikroflóry. (http://www.diacel.sk)
Cukor je skutočne rafinovaný - prefíkaný. Tvári sa sladko, ale v skutočnosti nám škodí.
@radovan_cukor mna tie parametre ako chemika nepotravinara celkom zaujimaju a v com sa napr. odlisuje cukor z nemeckej produkcie od toho nasho slovenskeho, lebo som ziadne rozdiely ako spotrebitel nezaregistrovala...az na velkost zrn... O zvysku si viem spravit nazor.
@stardust dobrý deň, pokiaľ sa jedná o cukor z nemeckej či inej európskej produkcie, je dôležité, si všímať či je "krytý" značkou registrovaného producenta cukru (teda spoločnosti produkujúcej cukor a nie len obchodujúcej cukor ). Mám tým na mysli, aby cukor nebol len zabalený obchodníkom. Keď je hoci aj z Nemecka, aby mal jasný pôvod. Pokiaľ sa jedná o produkt priamo od výrobcu garantovaný jeho značkou, tak aj ten musí spĺňať približne rovnaké štandardy, ako ten náš. Preto ako spotrebiteľ dostanete na stôl v tomto prípade produkt zhruba rovnakej kvality. Veľkosť kryštálov nerozhoduje, nie je to kvalitatívny ukazovateľ. To na čo sa snažíme poukázať my v kontexte slovenského cukru je skôr pridaná hodnota. Všeobecne nemáme nič proti kvalitným produktom riadnych a poctivých producentov cukru v EÚ. Skôr je tu problém s obchodovaným a následne baleným cukrom, ktorý sa občas vydáva za slovenský, na ktorý chceme poukázať. Chceme pomôcť, ľuďom aby sa lepšie orientovali v ponuke cukru, ktorá na našom trhu je.
@pumpkincake Ten som ešte neskúšala, ale vyskúšam 🙂 . U nás je TOP jahodové tiramisu podľa Adriany, to si už robila? To nie je dezert, to je rozprávka. 😉
@nela_cukor Je toto 100% bezlepkový cukor? Lebo mala som tento cukor doma a neuvádza sa na ňom zloženie.
@inka04 Áno, to je on!
@jalimag ono ako bolo mzslene ze cukor slovenskzch vyrobcov nieje nerafinovany to som pochopila... mna zaraza ta ekologia veci pri kupovani trstinoveho cukru ktory ma GI takmer zhodny s repkovym takze z hladiska zravia je to skorej pre dobry pocit uzivatela ze je tam par vytaminov viac ako by sa skutocne jednalo o zdravie s tym ze ide s poza oceanu.... raz som citala clanok ze kolko roznzch tovarov sa vyvezie za rok do ameriky a kolko takeho isteho tovaru vyrobeneho tam sa dovezie tu....a takto si setrime nasu planetu....
s tym xilitolom mas samozrejme pravdu ... aj ked neviem preco si napisala ze cukor ma 68 glikemicky index... ja myslim ze ma 100 je to uplne cisty cukor a rovnako ma taky glikemicky index aj trstinovy cukor.... z tychto vysokoglikemickych veci preto uznavam skorej nerafinovani repkovy vyrobeny minimalne v europe a hlavne med... inak som za ovocie banany, datlovy surup ,, javorovi moc nie ten sa tiez dovaza a GI je tiez vysoky ,, a ten brezovy ale ten som este neskusala ale chystam sa ...🙂
@inka04 ano to lahko rozoznas on je v igelitovom vrecku .. ja kupujem na posypanie kolacov jeden mi vvydrzi 2 roky :D... a super je ze nieje hrudkovy ja si ho dokonca ani nepresypujem do dozy v tom sacku zagumickovany lepsie netuhne... a niekedy sa v specialnych pripadoch zide... aj ked teda ja som neni moc za biely cukor.. a je aj fain ze je to take mensie balenie...
NO u nas sa moc cukru neminie, kilo za mesiac to asi prehanam - 5 člena rodina, snažim sa ho obmedziť - aspon takto bo vidím že vo všetkých potravinách je ho hrozne moc, tento rok som aj robila sirupy bazový, rýbezlový a cukru som dávala polovičné množstvá oproti receptu a baze dvojnásobné toisté ked varím poding a robím koláč snažím sa tam dať menej cukru ako je v recepte.................... a ak je cena zhruba rovnaká rozhoduje krajina pôvodu
@oskvarka Med je výborný, najmä keď je domáci, alebo aspoň od suseda včelára 🙂 Jednoducho lokálny a poctivý. Páči sa mi aký máš názor na dovoz potravín, zdieľam ho.
@skoricaxx Je výborné, že si uvedomuješ kalorickosť cukru ako takého. Skutočne s ním treba narábať opatrne. Ja osobne tiež používam do zavárania (sirupy, džemy) len polovičnú dávku cukru. Je tiež fajn, že keď máš príležitosť podporíš slovenských producentov 😉 Keď sa Ti podarí "vychytať" dobrú cenovú akciu, dá sa aj náš cukor kúpiť veľmi výhodne.
Ako sa Ti podarili sirupy? Tento rok som aj ja robila prvýkrát ríbezľový - dostala som trošku ríbezlí, ale urobil sa taký hustý, až by som povedala, že ho nakoniec asi použijem ako džem 😀
@skoricaxx tiež keď varím bazový sirup dávam namiesto 2 kg cukru na 2l vody len 1,5 kg. Pripadá mi chutnejší 🙂
Ja kupujem stale nas slovensky cukor🙂

@lucinka33 Takýto názor by si mali všetci slovenskí producent vážiť. A brať ho zároveň veľmi zaväzujúco. Treba neustále strážiť kvalitu slovenských výrobkov, jedine vtedy ich bude zákazník opakovane kupovať, povedzme aj za o niečo vyššiu cenu, ako je napríklad zahraničná produkcia. Platí to naprieč celým spektrom produktov - od mäsa až po cukor.
ďakujeme, že kupujete slovenské výrobky. 😉