icon

SLADKÉ SPOMIENKY NA DETSTVO: Viažu sa aj vám k detstvu príjemné zážitky, ktoré mali sladkú príchuť?

nela_cukor
15. júl 2015

Pamätáte si ešte na vôňu cukrovej vaty z jarmoku, alebo na babkin slivkový lekvár? Pomáhali ste cez prázdniny variť džem? Boli aj u vás v domácnosti sladkosti v „zakázanej skrinke“? Zdobili ste s mamou pred Vianocami medovníčky? Alebo, chodieval aj k vám do dediny zmrzlinár? Sú zážitky, ktoré nám vedia aj po rokoch vyčariť úsmev na tvári a zahriať pri srdci. Poďte si s nami zaspomínať na časy, keď sme sa najviac tešili na prázdniny a svet bol plný fantázie a sladkých zážitkov 🙂 <3

SLADKÉ SPOMIENKY NA DETSTVO: Viažu sa aj vám k detstvu príjemné zážitky, ktoré mali sladkú príchuť?SLADKÉ SPOMIENKY NA DETSTVO: Viažu sa aj vám k detstvu príjemné zážitky, ktoré mali sladkú príchuť?
abeata
15. júl 2015

Pamätám si na chuť prvých cukríkov Vexty. Neviem,či sa tak volali,no boli to rovnaké malé gumené farebné kocky,ktoré zrazu na dlhú dobu zmizli z pultov
a objavili sa už ako Vexty značky Jojo. Tie úplne prvé voňali a chutili ako kedysi, no tak ako mnoho iných sladkostí,novými príchuťami stratili to čaro detstva. A ešte si spomínam na drobulilinké farebné cukrové guľôčky v maličkých fľaštičkách s cumlíkom,ktoré nemali viac ako 8cm. Na každej fľaštičke bol uzučký farebný krúžok,ktorý sme nosili na malíčku ako prsteň. A pamätáte si na podpultové žuvačky Káčer Donald,v ktorých boli kreslené vtipy ? Alebo Sevax ?

metlonka
15. júl 2015

jeeej dalsia z mojich oblubenych tem....moje stastne detstvo 😉 vzdy si spomeniem na zuvacky Pedro a Bajo, turecky med v takom obdlznikovom tvare, stal 20 halierov, alebo pamatate si na zmrzlinu Copacaffe bola kavova a Fragola Limone...tu som milovala...taka ovocna prichut...pamatam si ako nam kazdu nedelu mama dala dve koruny a isli sme do kina na rozpravku..kino stalo 1korunu, zvysok som mala na sladkosti...vzdy som ratala co vsetko si mozem za tu korunu kupit 😉 a za tu korunu som si kupila niekolko sladkosti 🙂 letne prazdniny boli ako dva roky prazdnin...od rana do noci vonku...stavali sme si bunkre, lozili po stromoch...hrali vybijanu, skacku a gumu do noci...sem tam kupalisko alebo opekacka...rodicia nam nic neplanovali..ziadny program sme nemali dopredu vymysleny..ako dnesne deti, nevedia sa sami ani zahrat, vkuse sa nudia a chodia sa nas vypytovat...co budeme teraz robit?? 😝

ukulela
15. júl 2015

... jaaaj 🙂 perfektna tema ... mal zmrzlinu u nas nedavali do kornutka, ale na taku oblatkovu tacnicku. a este,prave dnes som si v obchode spomenula na take lupacky/kolaciky. v jednom baleni boli 2, v takej alobalovej misticke, plnene lekvarom. dva kusky v priesvitnom sacku s (myslim) cervenym napisom - perfektne mi chutili. dnes som si kupila v jednote nejaky pancake a mam pocit, ze sa to chutovo ponasalo.tak by som chcela vediet, ako sa to robilo a skusia by som recept 🙂

cukroska
15. júl 2015

Ale jasnee..a hned niekolko 😉 ak nerátam sladučké jahôdky,maliny,čučoriedky,černice a vôňu kukurice,tak sladké spomienky na detstvo vo mne zanechala jahodová dreň,polárkový sneh,prášková zmrzka na dedine,pedro,zoretka,najlepsie oriesky plnené čokoládovou a jahodovou plnkou a neodmyslitelná dolinka.A je toho oveľa viac...pamätám ešte na jeden puding,myslím z konzervy bez varenia,nepamätám presne a samozrejme nesmela chýbať starkina štrúdla a maminina bublanina každú nedeľu hlavne v lete 😉 neskôr som už piekla ja pche 😀 a takmer som zabudla na pirôžky a najlepšie zemiakové lupienky za 3,60 v školskom bufete 😝..joooj a limo to bolo neco..kávové,jahodové...to boli časy 😉

cukroska
15. júl 2015

Vinea,márka,kofola ale chutilo to všetko inak 😉

nela_cukor
autor
16. júl 2015

@nikenzi "Čo si mi kúpila?" Patrí do povinnej slovnej zásoby hádam každého malého dieťaťa. 🙂 A každý rodič by mal byť na túto otázku patrične nechystaný. Napríklad takým fajnovým pudingom o akom píšeš Ty. 😉 Máš dodnes rada puding?

nela_cukor
autor
16. júl 2015

@mirkamurko Jasné, decká všetko vybehali 😉 Hoci napríklad taká krupičná kaša posypaná práškovým cukrom, to je tiež kalorická bomba a lahôdka, ktorej by som ja neodolala ani dnes 😉

nela_cukor
autor
16. júl 2015

@libela Ja som nedávno kdesi v obchode natrafila na tento zemiakový cukor, mama mi to ospevovala ako lahôdku z detstva, tak som neodolala a kúpila si jeden. Vôbec mi nechutil 😀 ☹

nikenzi
16. júl 2015

@nela_cukor prave ze nie 😀 ani jogurty mi moc nechutia 😀 asi som sa toho prejedla 🙂

nela_cukor
autor
16. júl 2015

@megika1 Ou, chúďatko, ešteže sa všetko nakoniec dobre skončilo 😉

nela_cukor
autor
16. júl 2015

@bandurka1979 Zdobenie medovníkov je u nás "slávnosť" 😉 Minulý rok sa mi podarili celkom pekné, len problém bol, že ich nikto nechcel jesť - veď aká to je škoda!

nela_cukor
autor
16. júl 2015

@dankaa78 Jasné, aspoň tri naraz do pusy 😀

sophie1981
16. júl 2015

moja spomienka je hlavne ked sme cestovali vlakom ku sestre na navstevy cez vikendy a na zeleznicnej stanici v Margecanoch nam otec kupoval biele mastne zeniakove lupienky a malinovku v sacku s mini slamkou...... 😉 ....a keksy sviezenky.... 😉

nela_cukor
autor
16. júl 2015

@mijunik Hej, aj sa deti viac hýbali a sladké bolo vzácnejšie. Mám tiež dojem, že sa aj viac robilo domácich vecí - rôzne zaváraniny, domáce koláče. Menej sa kupovalo sladkostí...

nela_cukor
autor
16. júl 2015

@abeata Tieto žuvačky s Donaldom si ja nepamätám 😉u nás frčalo Pedro 😉 Zato Vexty si pamätám presne, keď zmizli z trhu, už som sa k nim viac nevrátila...

nela_cukor
autor
16. júl 2015

@metlonka Čo by sme si dnes kúpili za korunu? Inak súhlasím s Tebou, prázdniny, to bolo hranie sa vonku od rána do večera 🙂

nela_cukor
autor
16. júl 2015

@ukulela Zmrzlinára mal každý rád - úžasné povolanie 😉 Keď sa Ti podaríˇzohnať ten recept, budeme rada, keď sa podelíš. Dobrá lupačka, nikdy nie je zlá 😉

nela_cukor
autor
16. júl 2015

@cukroska Jééj kukurica, tú ešte veru nikto nespomenul 😉 Aj si mi spravila chuť 😀 Je perfektné, že aj Ty pečieš, odkukala si nejaký ten recept aj od starkej, alebo už máš vlastnú zbierku receptov?

nela_cukor
autor
16. júl 2015

@sophie1981 Malinovky v sáčku boli nesmierne obľúbené. Myslím, že sa dajú kúpiť ešte aj dnes, len neviem, či sú dnešným deťom také "vzácne" ako boli nám. Možno aj áno 😉

ivankajar
16. júl 2015

Ako školáčky sme stále s matkou piekli na Vianoce medvedie labky či kokosové tyčinky...

bandurka1979
16. júl 2015

dnes som si spomenula na malinovu šumienku bola v zelenom obale a na nom zena s poharom so slamkou , ani sme si ju nerozrabali s vodou ale sypali rovno do ust 😀

zana0077
16. júl 2015

Dodnes hladam bikavu, ocino mi ju robieval kazde rano a na mliecnu desiatu v skolach, male sackove mlieko a milko v kelimku s copatym dievcatkom a chlapcekom... 🙂

bandurka1979
16. júl 2015

@zana0077 vcera som akurat rozmyslala nad tym milkom pehave dievcatko s copmi a chlapcek už som sa bala že si nanho pamätam iba ja 🙂 to bolo moje oblubene na desiatu

sendy182
16. júl 2015

@nela_cukor LIMO🙂 ....cervena malinovka vo flaske....citrokola🙂 🙂 🙂 ..pernik kto si pamata bol vacsi...🙂 ....asi ako prsne 3 perniky....zoretky zmizli....pirueta dzus🙂 ..bol v plechovke...dalila keksik...turecky med....sumienky z ruky z dlane sme jedli....no podstatne je ze sme sa vedeli podelit s kamaratmi....dokonca aj o jednu zuvacku zo strelnice🙂 ....jahodova🙂 🙂 ...cukrove lizatka-spice a cumliky🙂 🙂 ...cukriky Bari...Spičky,🙂

radovan_cukor
17. júl 2015

Robievala niektorá z Vašich mám aj domáce krówky? Mňááám to bolo žúžo, som ich rozdával v triede keď som mal narodky, alebo meniny 🙂 A klasické sladučké malinovky som píjaval na litre 😀 Chudák moja babka, nestíhala mi ich nosiť keď som u nej prázdninoval. Najradšej som ich pil cez dierku vo vrchnáku, ktorý som prebil klincom 😀

abeata
17. júl 2015

Jasné,krowky 🙂 karamel,salko,maslo...málokedy stihli stuhnúť a táto tradícia z môjho detstva,kedy dom sa ich naučila robiť od babky pretrvala aj u mojich synov 🙂. Ale pár krát sa mi podarilo dotiahnuť ich výrobu do konečnej stuhnutej fázy...chalani boli vtedy v tábore 😀

bandurka1979
17. júl 2015

@radovan_cukor moja teta robievala krovky na plech to vyliala stuhlo a krajala bolo to mnamkove

metoyou4
17. júl 2015

Pamätáte na Raťafáka Plachtu a Drobčeka?a Kuko bol práve vtedy,keď sme museli ísť do kostola....

metoyou4
17. júl 2015

@nela_cukor áno,zemiakový škrob...ani mne nechutil,ale ked nic nebolo,akosi som dojedla vždy 🙂

radovan_cukor
20. júl 2015

@sophie1981 Inak v Margecanoch na stanici mávali v tej dobe vždy neskutočnú čapovanú kofolu 🙂