SLADKÉ SPOMIENKY NA DETSTVO: Viažu sa aj vám k detstvu príjemné zážitky, ktoré mali sladkú príchuť?
Pamätáte si ešte na vôňu cukrovej vaty z jarmoku, alebo na babkin slivkový lekvár? Pomáhali ste cez prázdniny variť džem? Boli aj u vás v domácnosti sladkosti v „zakázanej skrinke“? Zdobili ste s mamou pred Vianocami medovníčky? Alebo, chodieval aj k vám do dediny zmrzlinár? Sú zážitky, ktoré nám vedia aj po rokoch vyčariť úsmev na tvári a zahriať pri srdci. Poďte si s nami zaspomínať na časy, keď sme sa najviac tešili na prázdniny a svet bol plný fantázie a sladkých zážitkov 🙂 <3

jeeej dalsia z mojich oblubenych tem....moje stastne detstvo 😉 vzdy si spomeniem na zuvacky Pedro a Bajo, turecky med v takom obdlznikovom tvare, stal 20 halierov, alebo pamatate si na zmrzlinu Copacaffe bola kavova a Fragola Limone...tu som milovala...taka ovocna prichut...pamatam si ako nam kazdu nedelu mama dala dve koruny a isli sme do kina na rozpravku..kino stalo 1korunu, zvysok som mala na sladkosti...vzdy som ratala co vsetko si mozem za tu korunu kupit 😉 a za tu korunu som si kupila niekolko sladkosti 🙂 letne prazdniny boli ako dva roky prazdnin...od rana do noci vonku...stavali sme si bunkre, lozili po stromoch...hrali vybijanu, skacku a gumu do noci...sem tam kupalisko alebo opekacka...rodicia nam nic neplanovali..ziadny program sme nemali dopredu vymysleny..ako dnesne deti, nevedia sa sami ani zahrat, vkuse sa nudia a chodia sa nas vypytovat...co budeme teraz robit?? 😝
... jaaaj 🙂 perfektna tema ... mal zmrzlinu u nas nedavali do kornutka, ale na taku oblatkovu tacnicku. a este,prave dnes som si v obchode spomenula na take lupacky/kolaciky. v jednom baleni boli 2, v takej alobalovej misticke, plnene lekvarom. dva kusky v priesvitnom sacku s (myslim) cervenym napisom - perfektne mi chutili. dnes som si kupila v jednote nejaky pancake a mam pocit, ze sa to chutovo ponasalo.tak by som chcela vediet, ako sa to robilo a skusia by som recept 🙂
Ale jasnee..a hned niekolko 😉 ak nerátam sladučké jahôdky,maliny,čučoriedky,černice a vôňu kukurice,tak sladké spomienky na detstvo vo mne zanechala jahodová dreň,polárkový sneh,prášková zmrzka na dedine,pedro,zoretka,najlepsie oriesky plnené čokoládovou a jahodovou plnkou a neodmyslitelná dolinka.A je toho oveľa viac...pamätám ešte na jeden puding,myslím z konzervy bez varenia,nepamätám presne a samozrejme nesmela chýbať starkina štrúdla a maminina bublanina každú nedeľu hlavne v lete 😉 neskôr som už piekla ja pche 😀 a takmer som zabudla na pirôžky a najlepšie zemiakové lupienky za 3,60 v školskom bufete 😝..joooj a limo to bolo neco..kávové,jahodové...to boli časy 😉
Vinea,márka,kofola ale chutilo to všetko inak 😉
@nikenzi "Čo si mi kúpila?" Patrí do povinnej slovnej zásoby hádam každého malého dieťaťa. 🙂 A každý rodič by mal byť na túto otázku patrične nechystaný. Napríklad takým fajnovým pudingom o akom píšeš Ty. 😉 Máš dodnes rada puding?
@mirkamurko Jasné, decká všetko vybehali 😉 Hoci napríklad taká krupičná kaša posypaná práškovým cukrom, to je tiež kalorická bomba a lahôdka, ktorej by som ja neodolala ani dnes 😉
@libela Ja som nedávno kdesi v obchode natrafila na tento zemiakový cukor, mama mi to ospevovala ako lahôdku z detstva, tak som neodolala a kúpila si jeden. Vôbec mi nechutil 😀 ☹
@nela_cukor prave ze nie 😀 ani jogurty mi moc nechutia 😀 asi som sa toho prejedla 🙂
@megika1 Ou, chúďatko, ešteže sa všetko nakoniec dobre skončilo 😉
@bandurka1979 Zdobenie medovníkov je u nás "slávnosť" 😉 Minulý rok sa mi podarili celkom pekné, len problém bol, že ich nikto nechcel jesť - veď aká to je škoda!
@dankaa78 Jasné, aspoň tri naraz do pusy 😀
moja spomienka je hlavne ked sme cestovali vlakom ku sestre na navstevy cez vikendy a na zeleznicnej stanici v Margecanoch nam otec kupoval biele mastne zeniakove lupienky a malinovku v sacku s mini slamkou...... 😉 ....a keksy sviezenky.... 😉
@mijunik Hej, aj sa deti viac hýbali a sladké bolo vzácnejšie. Mám tiež dojem, že sa aj viac robilo domácich vecí - rôzne zaváraniny, domáce koláče. Menej sa kupovalo sladkostí...
@abeata Tieto žuvačky s Donaldom si ja nepamätám 😉u nás frčalo Pedro 😉 Zato Vexty si pamätám presne, keď zmizli z trhu, už som sa k nim viac nevrátila...
@metlonka Čo by sme si dnes kúpili za korunu? Inak súhlasím s Tebou, prázdniny, to bolo hranie sa vonku od rána do večera 🙂
@ukulela Zmrzlinára mal každý rád - úžasné povolanie 😉 Keď sa Ti podaríˇzohnať ten recept, budeme rada, keď sa podelíš. Dobrá lupačka, nikdy nie je zlá 😉
@cukroska Jééj kukurica, tú ešte veru nikto nespomenul 😉 Aj si mi spravila chuť 😀 Je perfektné, že aj Ty pečieš, odkukala si nejaký ten recept aj od starkej, alebo už máš vlastnú zbierku receptov?
@sophie1981 Malinovky v sáčku boli nesmierne obľúbené. Myslím, že sa dajú kúpiť ešte aj dnes, len neviem, či sú dnešným deťom také "vzácne" ako boli nám. Možno aj áno 😉
Ako školáčky sme stále s matkou piekli na Vianoce medvedie labky či kokosové tyčinky...
dnes som si spomenula na malinovu šumienku bola v zelenom obale a na nom zena s poharom so slamkou , ani sme si ju nerozrabali s vodou ale sypali rovno do ust 😀
Dodnes hladam bikavu, ocino mi ju robieval kazde rano a na mliecnu desiatu v skolach, male sackove mlieko a milko v kelimku s copatym dievcatkom a chlapcekom... 🙂
@zana0077 vcera som akurat rozmyslala nad tym milkom pehave dievcatko s copmi a chlapcek už som sa bala že si nanho pamätam iba ja 🙂 to bolo moje oblubene na desiatu
@nela_cukor LIMO🙂 ....cervena malinovka vo flaske....citrokola🙂 🙂 🙂 ..pernik kto si pamata bol vacsi...🙂 ....asi ako prsne 3 perniky....zoretky zmizli....pirueta dzus🙂 ..bol v plechovke...dalila keksik...turecky med....sumienky z ruky z dlane sme jedli....no podstatne je ze sme sa vedeli podelit s kamaratmi....dokonca aj o jednu zuvacku zo strelnice🙂 ....jahodova🙂 🙂 ...cukrove lizatka-spice a cumliky🙂 🙂 ...cukriky Bari...Spičky,🙂
Robievala niektorá z Vašich mám aj domáce krówky? Mňááám to bolo žúžo, som ich rozdával v triede keď som mal narodky, alebo meniny 🙂 A klasické sladučké malinovky som píjaval na litre 😀 Chudák moja babka, nestíhala mi ich nosiť keď som u nej prázdninoval. Najradšej som ich pil cez dierku vo vrchnáku, ktorý som prebil klincom 😀
Jasné,krowky 🙂 karamel,salko,maslo...málokedy stihli stuhnúť a táto tradícia z môjho detstva,kedy dom sa ich naučila robiť od babky pretrvala aj u mojich synov 🙂. Ale pár krát sa mi podarilo dotiahnuť ich výrobu do konečnej stuhnutej fázy...chalani boli vtedy v tábore 😀
@radovan_cukor moja teta robievala krovky na plech to vyliala stuhlo a krajala bolo to mnamkove
Pamätáte na Raťafáka Plachtu a Drobčeka?a Kuko bol práve vtedy,keď sme museli ísť do kostola....
@nela_cukor áno,zemiakový škrob...ani mne nechutil,ale ked nic nebolo,akosi som dojedla vždy 🙂
@sophie1981 Inak v Margecanoch na stanici mávali v tej dobe vždy neskutočnú čapovanú kofolu 🙂

Pamätám si na chuť prvých cukríkov Vexty. Neviem,či sa tak volali,no boli to rovnaké malé gumené farebné kocky,ktoré zrazu na dlhú dobu zmizli z pultov
a objavili sa už ako Vexty značky Jojo. Tie úplne prvé voňali a chutili ako kedysi, no tak ako mnoho iných sladkostí,novými príchuťami stratili to čaro detstva. A ešte si spomínam na drobulilinké farebné cukrové guľôčky v maličkých fľaštičkách s cumlíkom,ktoré nemali viac ako 8cm. Na každej fľaštičke bol uzučký farebný krúžok,ktorý sme nosili na malíčku ako prsteň. A pamätáte si na podpultové žuvačky Káčer Donald,v ktorých boli kreslené vtipy ? Alebo Sevax ?