Dojčenie trápením
Ahojte,
Ani neviem co ocakavam od tejto diskusie ale som uz hrozne unavena frustrovana a najma psychicky vycerpana...mam 4 mesacneho chlapčeka a od zaciatku sa trapime s kojenim-teda prvych 6 tyzdnov to boli len take ,,hluposti"( ragady zltacka vela mlieka malo mlieka vela vela vela mlieka..poznate;) ale v podstate to bolo super obdobie-maly priberal paradne,tahal ako blazon...ale potom nastalo uplne psycho, ked mal ledva 6 tyzdnov zacal odmietat dojcenie, bol schopny aj 7 hodin nepit, reval pri prsniku ako blazon a nic- odvtedy mam oocit ze zijeme v jednom neustalom dojciacom strajku prerusovanom obcasnym bezproblemovym tyzdnom-skusali sme uz VSETKO (vsetky polohy,dojcenie v spanku, pocas chodze, skin-to-skin, kupanie, co sleeping, spievanie, hudba, pritmie, striekacka, lyzicka,poharik, dokonca som 5 dni odstriekavala....precitala som stovky clankov, zacala som mamilou a presla na angl.kellymom, LLL..., bola u nas jedna laktacna dvakrat potom to vzdala a druha ma len odpisala ze strajk treba preckat....) mam pocit ze som prerevala uz cele fontany (hlavne prvy mesiac-ale obcas sa este stale citim ako v hormonalnom lunaparku)
A tvrdohlavo si opakujem ze aspon 6 mesiaciv aspon 6!
Ach maly aktualne pije bud len v spanku alebo pri zaspavani ak ho nosim (ano minuly tyzden ma seklo z toho- to bola parada , som fakt myslela ze uz skoncim ale..) alebo ani tak nie ( dnes dal 7 hodin trucu)...museli sme prestat kocikovat (zaspal v kociku a ked sa zobudil uz bol nenakojitelny), a tak cez den sedime doma a on kazdu 1,5 hod zaspi na 40 minut kedy to musim nejako dat...uz som sa vela krat snazila nchat to na nom ale vzdy som z toho maala akurat stres ked viac ako 5 hodin nepil aj 3hodiny necural a nakoniec zostal z toho taky nervny ze reval reval a nemohol ani zaspat...
Kedze pije a dve hodiny cca a v spanku nemozeme skoro nikde ist , manzel byva dlho v praci tak tu mame uz ponorku...tesila som sa na masaze babetiek a na plavanie---ale neviem si predstavit ako by sme mohli ist ked sa tam nenakojime a ak po ceste zaspi...
Som uz hrozne frustrovana, niekedy uz stracam trpezlivost aj s malym, musim ho nechat v postielke a ist sa ukludnit, na manzela rovno navrieskam -tam sa ani nejdem ukludnovat🙂 , vsetci mi hovoria nech sa na to uz vykaslem..vsetci okrem pediatra ktory nechape aky mam problem, maly pribera sice menej ale tak nejako este primerane- neviem preco mi prave na tom nazore vpodstate cudzieho cloveka tak velmi zalezi...
Dneska poobede chytil uplny blok- uz ani pri zaspavani sa mi nedarilo (vzdy sa prebral a hrozne rozplakal) a trvalo to az doteraz-boze v noci sa kojime v pohode v spanku , cely cas su nase nocne kojenia jedine bez problemov,
Mala by som uz prestat? Aj ja citim ze som uz uplne posadnuta... Ale co ked to s flaskou nebude lepsie? A uz len dva mesjace...aj ked cele tehotenstvo som sa tesila ako budeme v lete vonku...Neviem sa s tym zmierit...vzdy ked je taketo pekelne obdobie nahovaram si ze este den este dva a mozno to prejde a napapa sa...pravdupovediac ma niekedy velmi mrzi ze kvoli konstatntemu rieseniu kojenia si poriadne neuzivam babo a MD...
Dakujem vsetkym ktory to docitali🙂mal niekto podobne utrpne dojcenie?prestali ste/vytrvali?
@avionka preboha ake 2-3 hodky? 😀 akoze ja odsajem tych 120-150ml za 20 minut, 20 minut krmim a ani nahodiu nic nesterlizujem - len raz za 4-5 dni 🙂 normalne oplachnem vodou, hotovo...
moja mala v noci neje vobec, ona celu noc od polnoci do cca 7-8h prespi a to prve ranne krmenie, ked je este uplne otapena, tak to jej davam prso, ona si pocucka 5minut (stimuluje tym Montgomeryho zlazy, aby mozog vedel, ake mlieko vyrabat) a spi dalej, az potom o dalsiu hodinku-dve sa uz normalne zobudi a to jej uz dam odsate.
a kedze ty tiez vies kojit "spiace babo", tak to mas presne super na tu stimulaciu, co uplne staci, ostatne razy mozes veselo odsavat 🙂
a teda fakt si nemyslim, ze ta hodka, bars aj hodka a pol, venovana celemu procesu je nejake peklo... kolke zeny koja hodinu aj viac.
a moja papa cca 120-130ml na jedno krmenie a krmim ju 5-6x denne (plus to kojenie ranne..), tym padom mam neustale prebytky mlieka, kedze odsajem aj 150ml s viac a to mam vzdy 24 hodin v chladnicke, ako pohotovostne, napr. je je taka hladna, ze by som nestihla odsat, ze by sa zatial rozzurila, tak proste v teplom kupeli ohrejem to z chladnicky a hotovo, nemusi byt nutne mlieko cerstvo odsate 🙂
a pre mna je toto uplna idylka, naozaj sa nestazujem, nijako ma to nezatazuje, pije moje mlieko, mna to nic nestoji a uz to tak robime piaty mesiac a mlieko tecie jedna radost 🙂
a inak teda pokojne aj jedno odsavanie denne vynechavam, ak niekam ideme, teda vlastne neodsajem aj 7hodin a nic sa nedeje. proste mam v zasobe mlieko, tak pouzijem to v tej medzere 🙂
takto praveze chodime v pohode aj na vylety, odsate mlieko v kabele a ide sa 😵
naozaj ti odporucam sa pozviechat a nedeptat sa tym a normalne rozumne to skusit takto, nie hned vopred to zabalit na zaklade argumentov, ktore nie su uplne take cierne, ako ich vidis..
lebo potom naozaj nemusis vobec nic riesit a daj rovno UM.. 😕
Ja by som ti poradila,radsej prestat ak sa mas takto trapit bol aj tak dost dlho kojeny aj tak si myslim,ze niektore mamicky koja len,aby povedali,ako dlho kojili nebud zufala ak vas to po financnej stranke nezatazi tak prestan a uzivaj si materstvo ved onoo nie je o kojeni,ale o peknych spolocnych chvilach s dietatkom a rodinou.ja som kojila prvu 9 mesiacov prestala som kvoli tehotenstvu,a ta krasne presla na umele mliecko lebo predtym som si tiez myslela,ze mam co najdlhsie kojit,a to mala mala alergiu na krav.mlieko nepotvrdenu casto mi riedko kakala cize som vynechavala vsetko co len trocha obsahovalo mlieko,vtedy som pri nej riadne schudla,aj dobre ze som potom otehotnela neviem dokedy by som takto trapila takze hlavu hore si dobrou mamou aj ked nebudes kojit neboj 😉
nečítam všetky príspevky - ale len za seba - ja som s kojením tiež prestala po troch mesiacoch asi , mala som z toho stres, bola som nervozna (vždy sme sa veľmi dlho kojili aj hodinu a potom chvilka spanku a znova, nemohla som nikam poriadne ísť atď), potom samozrejme malý to zo mna tiež cítil. V prvom rade musíš byť v pohode ty. A vôbec nie si zlá matka alebo niečo podobné ak prestaneš kojiť. Kľudne prejdite na fľašku a UM a budete chodiť vysmiaty - ako aj my už potom 🙂) a užívaj si malého bez stresu 🙂)
u nas bolo presne toto iste, s tym, ze ja som mala este poporodnu depresiu a v mojom okoli boli vsetci rodinni prislusnici ochotni rozdavat len "mudre" rady a nikto nechcel vidiet, ze sa trapim a tym trpi aj syn. ja som bola na prasky, maly bol hladny, nervozny, cele dni plakal... cele zle. prestala som kojit, presli sme na UM, a odvtedy mam jedno spokojne, vyrovnane dieta (a megaakcne, ale to bol aj predtym 😀). aj ked mi je niekedy luto, ze taky ten obraz dojcenia "krasne, nezne, pritulne"... som nikdy nezazila (dojcenie od narodenia bolo trapenim), stojim si za tym, ze toto rozhodnutie prejst na UM bolo v nasom pripade najspravnejsie. Nie kvoli mne a mojej pohodlnosti, ale kvoli tomu, ze syn konecne zacal fungovat aj inak ako cele dni prikladanim, nervacenim a plakanim. A skutocne mu nechyba dozteraz ani maznanie s maminou, ani nosenie, ani dalsie veci... To vsetko ma. A ani nemyslim, ze by nejako trpel tym, ze bol kojeny len 1,5 mesiaca. Ale samozrejme, stotoznujem sa s tym, ze materske mlieko je pre dieta to naj. Ale kojit za kazdu cenu to nie. Ani pre dieta, ani pre matku.
@aliza autorka ma jedno dieta a reagovala som na nu, detto reakcie, ktore som si vypocula na moje odsavanie, ako "otrocinu" boli s ohladom na moje jedno dieta, takze generalizovanie mojej odpovede nastava z tvojej strany..
mna len vzdy v tomto smere fascinuje, ako zeny, ked su tehotne, sa idu posr... s prepacenim, modlia sa a aj ruky nohy by si dali odtat a slubili by "bohu", ze aj kanale budu kopat, len aby sa im narodilo zdrave dieta, aby nepotratili atd atd..
a potom je to zdrave dieta na svete a zrazu mame "hranice" 😕
akoze pre mna, ak ma zena v pohode mlieko (nehovorim pochopitelne o pripadoch, ze ho nema..) a nema serioznu laktacnu psychozu ci ine vazne problemy, tak je jej "psou povinnostou" to mlieko dietatu dat, akymkolvek sposobom - to mlieko sa vytvorilo pre to dieta, je to pre neho to najlepsie a je to len kratucky usek v nasom zivote, ked sa takto akoze "obetujeme"...
asi kazda si prejdeme nejakou krizou, chutou to zabalit, nervami z kojenia, ale to vsetko je prekonatelne najdenim nejakeho vhodneho sposobu a teda pri jednom dietati neviem, co lepsie ma zena na praci, ako sa pocas materskej naplno venovat prave pokryvaniu jeho potrieb... a urcite pri najdeni dobreho riesenia nastane aj spokojnost a pohoda matky, toboz ak sa zachova krmenie materskym mliekom, takze nehovorim o rieseni za cenu psychickeho deptania sa matky..
ze si odsavanie hovadsky neuzivam...? no isteze by som si nasla aj krajsie a zabavnejsie cinnosti, ale len tazko zmysluplnejsie..
viem si predstavit, ze pri dvoch a viac detoch je to uz znacne tazsie, ale aspon to sa hadam da, ze odsajem aspon dva-tri krat denne a teda pripadne to kombinujem s UM, aspon ciastocne uplne neodstavit...
taku skusenost vsak nemam, preto VOBEC nekomentuje stav pri viacerych detoch, ako som uz napisala v uvode.
anyway, nech si kazdy robi co chce, mne je to uprimne jedno, nie su to moje deti, z mojho pohladu je to vsak jednoznacna volba...
a teda nechce sa mi uz dalej reagovat na pripadne nasledne reakcie od zastankyn odstavenia, ci UM, ktore pochopitelne ocakavam, proste jedna ma taky nazor a druha iny, mne ho nikto nezmeni, vam ho nikto nezmeni, takze zbytocna konikovska "bitva" nazorov by tu nastala.. ja som proste napisala moj prvy prispevok ako radu pytajucej sa, nech si ona urobi zaver, aky chce.
dalsie nazory a reakcie na moj nazor ma uprimne nezaujimaju takze tymto koncim 🙂
mier so vsetkymi 😉
@avionka mala som trošku iný problem ale možno ti pomože pochopiť podstatu......dceru som dojcila 19 mesiacov v podstate bez problemov...ked sa narodil syn tak som si myslela ze som uz profi mamina a dojcenie zvladneme lavou zadnou AAALE nebolo to tak ....... v priebehu prvych 5 mesiacov som mala 5 tazkych zapalov prsnika s ATB, z toho jeden krat boli zapalene obidva prsniky....kto si prezil zapal ani nemusim hovorit co je to za bolest, kojit so slzami a zatatymi zubami...vravim este jeden porod radsej ako jeden zapal prsa 😒 vsetci ma odhovarali ze naco kojim ze to nema vyznam sa takto trapit, aj sama gynekologicka mi doporucovala skoncit, pri piatom zapale ma poslala na sono,lebo zevraj to uz nie je normalne....tam na mna pozerali ako na aztrakciu ze take zauzlene mliekovody este nevideli a cudovali sa ze este vobec kojim ...keby vedeli ze som kojila este do 2 rokov 😀 piaty zapal presiel a ja som zistila ze stale sa mi upchava ten isty mliekovod v pravom prsniku...takze 2-3x do mesiaca som si ho musela uvolnit ihlou aby mi hrca v prse povolila...syna som kojila plne do 6,5 mesiaca (narodil sa ako 4,5 kg takze bol hlados) a potom sme sa kojili cca. 5x denne/noc do 2 rokov....kedy som ho uz odstavila lebo mi odchadzali zuby.....nechcem aby niekto pochopil moj prispevok ze sa hram na super mamu alebo co, chcem len povedat ze v mojej hlave som si jednoducho nastavila tu myslienku ze od prirody je dane ze dietatko pije MM a inak to ani nema byt, priroda nema UM ani nic ine...vzdy sa to jednoducho nejako upravi, prisposobi ale ma to tak byt...preto som si ani pri tych problemoch nekupila UM ze "keby nahodou" jednoducho som mama ktora ma v prsiach mlieko pre moje dieta a nejako to zvladneme 🙂 ....viem ze si unavena, frustrovana ...nebudem ti radit ci mas prestat kojit,alebo pokracovat, to je tvoje rozhodnutie a ani sama neviem ako by som konala na tvojom mieste,lebo som sa v tej situacii neocitla...napisala som ti len moj pribeh ...drzim palce, nech to dopadne akokolvek, len nech ste ty a tvoj syncek spokojní 🙂
@usacek79 ty si tu 'bitvu' zacala svojim odsudzujucim prispevkom, tak tu teraz neprskaj 😉. Pre mna osobne obeta predstavuje uplne nieco ine, ako 12 hodinove dojcenie a revajuce, hladne dieta v naruci.... 😒. To nie je obeta, to je sebeckost matky....trapit dieta, len aby si odfajkla, ze dojcila. Zazila som obe situacie, takze viem porovnat.
@avionka Ahoj, chcem ta len povzbudit, ze akokolvek sa rozhodnes, bude to tak spravne. Svoju starsiu som kojila s klobucikmi, do jej 8 mesiaca, kedy sa sama prirodzene odstavila. Ano, mali sme strajk, ale taky slabucky a dal sa preckat tak, ze som hrkalkovala kym mala pila. Sustredila sa na hrkalku a nie na to, ze pije. Ako vravim, tazka pohoda. 😀
Pri druhej som si myslela, ze uz ma nic neprekvapi. No haha. To bol strajk! Od 2. mesiaca ale katastrofa. Presne ako pises, pit len v polospanku a v noci, ja uplne vygrcana od unavy, lebo ved aj starsia dcera bola na svete. Potom som si odsavala elektrickou odsavackou do 7. mesiaca a davala z flase, bolo to o 100% lepsie. A potom od 7. ma umele a je tu, stastne vysmiate dieta, bez traumy a s materou, ktora neprisla o rozum.
Ty sa rozhodnes, nenechaj sa vtlacit do niecoho, co nechces.
Drzim palce.
A ano, odsavat bola otrocina, ale zas vobec nie taka, kedze som mala elektricku odsavacku a zvladli sme to aj so starsou dcerou, ktora bola doma.
Prakticky tip: Rano dcera pila odsate mlieko z noci. Cez den potom cerstvo odsate, ona lezala vedla mna, mrnkala a ja som odsavala, s elektrickou to bolo fakt pohodlne, za 15 minut odsata cela davka. Vecer mi vacsinou zostalo mliecko z celeho dna, ktore som si nevypite zbierala do flase, to na prvu nocnu davku. No a raz az dvakrat som si odsala v noci na dalsiu. Dalo sa tak existovat, naozaj najhlavnejsie bolo to, ze som bola kludnejsia ja.
Ja si na to obdobie "pred odsavanim" spominam ako na velmi stresujuce, neviem, ci som odvtedy taku krizu zazila.
hm podobný problém mala kamoška, jej dcérka bola tiež taká a bolo to preto lebo mala zrastený jazyk.
@avionka nemusis byt zavreta..moj syn papaval cez den kazdu hodinu az dve a podla toho som planovala prechadzky,prip. som trochu mlieka odsala a ked sa blizil kriticky cs, dostal a bolo. Malu som zas dojcila i vonku, lebo to som uz mala maleho 2rocneho stupla,co potreboval ihrisko,tak som sa naucila dojcit aj vonku, nosili sme sa, po ihrisku som behala s nosicom, casto aj za revu mojej malej,nez jej presli place-koliky alebo co to bolo...
vidim,ze ti tu radia odstavit,dat umele.. No ja by som na to sla takto: dat skontrolovat tu uzdicku na jazycku,ako ti tu radila jedna mamina, dat vysetrit reflux, ako som ti pisala ja, ak toto bude ok, tak by som skusala odsavat a davat cez flasu,ak taketo pitie teda akceptuje a kedby MM odislo, davat UM, ved si spravila vsetko,co sa dalo,to je moj nazor... Priznam sa,aj ja som mala myslienku na umele,ked mala menej priberala a plakavala..no pedina mi to vyhovorila, ja som prestala riesit ako dlho a casto papa,dostala tolko,kolko chcela a kedy chcela. U nas bol ale najhorsi ten plac a do toho este maly synator, lahke to nebolo, ale k tomu 4.m sa to vyrazne zlepsilo. Aj ked...na dovolenky sme chodili tak,ze ja som takmer celu cestu predojcila, inak by ju takmer celu preplakala.
Dojcila som ju takmer dva roky (bez 12dni).
Tak drzim paste. A daj vediet,ako pokracujete.
Ahoj nečítala som úplne všetky príspevky, len ti napíšem môj príbeh. Možno ti pomôže. Pri dcérke som zažila krásne bezproblémové dojčenie ktoré trvalo bez dvoch mesiacov tri roky. Úplná paráda, som typ človeka, ktorému vyhovuje dojčenie, kde nepotrebujem riešiť mililitre, skrátka vytasím prso a jedu. 😅
Syn, to bola iná káva, 😖 borili sme sa najskôr s tým, že po tom ako dostal v pôrodnici fľašu, odmietol prsník (inak dcére to nevadilo, ale teraz už viem, že áno fľaša dokáže pokaziť dojčenie), horko ťažko som ho s pomocou laktačnej dostala na prsník, kým sa tak stalo cca týždeň som odsávala a dávala z fľaše, na rozdiel od @usacek79 mi odsávanie 10ml (slovom desiatich) trvalo hodinu, proste nešlo to neviem, zlá technika, fakt neviem... (btw. usacek klobúk dole, páčia sa mi tvoje príspevky inak) potom prišla teda laktačná a chvalabohu, prisal sa, fľaša šla oblúkom do koša, nasledujúce týždne boli lotéria, prisaje sa na prvý druhý tretí štvrtý krát? Vždy sa nakoniec prisal, to sa tak stabilizovalo po mesiaci, už som myslela, že sme s najhoršieho vonku, keď prišiel štrajk, trval do cca 5-6 mesiaca, dojčil sa len v polospánku, proste vymýšľala som všeličo možné, čo sa odporúča pri štrajku, telo na telo, nosenie, intenzívny telesný kontakt, vždy sa nakoniec napil, nejak som ho proste vždy oklamala, cumeľ sme nemali, už som sa toho bála, prvý pol rok som nikde nebola, ale malý priberal, síce nie tak dramaticky ako jeho sestra, ale priberal, prospieval, tak šiel deň za dňom, ja som si vravela jednu mantru stále, "všetko raz pominie", bolo to dosť psycho, ale dnes má 22 mesiacov, ja stále dojčím a je to super. Všetko pominulo a dnes lížem smotanu. 😵 Dojčenie je super a obaja si to užívame.
Nie som supermatka, ani sa tak necítim, veľmi sa mi páči čo napísala @zuzulina11 , cítim to veľmi podobne, proste som si nastavila hlavu, že budem dojčiť, čo keby som žila v Afrike, kde nemajú supermarkety a v nich regále UM, prsia mám plné mlieka, my to dáme... navyše mala som obrovskú motiváciu, to že viem ako vyzerá bezproblémové dojčenie a že je to super, a že to raz docielim a tak aj bolo.
Nechcem nikoho odsudzovať, znova sa opakujem, nie som supermatka, napríklad ja by som odsávanie nedala ako usacek, proste nešlo mi to, ak by sa syn nebol prisal, (čo sa kľudne mohlo stať), nedojčím, ani neodsávam, malý je na UM.
Neviem, či to bola moja tvrdohlavosť, alebo šťastie, ale dali sme to.
Máš rôzne cesty a nikto ťa nemôže posudzovať keď to dopadne ako dopadne. 🙂
Už to tu bolo spomínané, skús prípadne napísať na http://forum.dojcenie.eu/index.php sú tam aj laktačné poradkyne a baby, ktoré ťa povzbudia, poradia... 🙂
@avionka ahoj. Píše ti laktačná poradkyňa Alena. TU UŽ JE KONIEC DISKUSIE...? Dostala si rady, ktoré ti pomohli vyriešiť tvoj problém? Ak nie, môžem ti pomôcť. MÔŽEM TI POMÔCŤ. Som v Bratislave, pricestujte. Po diaľnici to vydá ako keď cestuješ v špičke z Dunajskej Lužnej do Stupavy... Hodinka 🙂 Maj so sebou šatku na viazanie bábätka, to je kľúčové. Ostatné budem mať so sebou ja. Nie je možné to neprekonať. Určite to možné je. Pozdravujem TEBA AJ BÁBATKO. Alena poradkyňa
@usacek79 tak ja som nemala take stastie....ja som mala malinku na prsniku zavesenu aj 1,5 hodiny potom som krvopotne odsavala aj hodinu a nikdy, opakujem nikdy sa mi nepodariki z oboch prsnikov odsat viac ako 80 ml. Takze ono je obetovanie a obetovanie...napriek tomu sa mi to podarilo do ukonceneho 8mesiaca. Ja som za dlhodobe dojcenie ale tiez sa neda generalizovat...ja som mala na spanok cca 30-45 minut bez UM . Dokrmovala som cez suplementor
nerozmyslala si nad tym, ze on vlastne odmieta tvoje mlieko? netrapte sa nad tym, ved zaklad si mu dala dobry, a pozeraj stale na dieta ked nechce (kedze si skusila vsetko) tak nechce.......... normalne prejdi na UM zisti ake ma rad a o chvilu aj tak budes dokrmovat, hlavu hore, ja mam zase mlieka dost, a som tomu vdacna, ale moja mama vsetky deti kojila do 3 mes. a potom presla na kravske/kupne a sme tu 😀 Nekojila by som za kazdu cenu, fakt to nie........
@avionka - nasa dcerka strajkovala od narodenia pri prsniku, revy, odtahovanie, vrestanie, klamali sme cumlom, kojili v spanku... a vies co... a nezmenilo sa to ani na sunare... mlieko odmietala nadalej.. od 9 mesiacov ho uz len plula... ani kravskeho sa neskor ani nedotkla... v 8 rokoch jej robili testy na potravinove alergie... neznesie mimo ineho laktozu. Tak preto tie revy, preto tie strajky, proste ju z toho chudatko bolelo brusko.
Ahojte dievcata, prepacte ze som sa odmlcala ale maly spava denne 3x40min tak mi je kazda volna chvilka vzacna. Dakujem vsetkym este raz co chceli pomoct/poradit: neviem uz menovite ale nie uzdicka je OK, na reflux sme mysleli ale nije, laktozo intolerantny zatial nevyzera ....par dni po uvodnom prispevku bolo dobre ale od nedele opat to iste (achjaj). Ja uz sa naozaj zmierujem s tym ze to je proste osobnost mojho syna. Svokra ma o tom presviedca odkedy to zacalo-ze s manzelom to mala to iste s jedenim ( ona nekojila, na flasku si spomina ze nikdy nevypil celu;) ze sa trapila, plakavala, bavila ho hrkalkou, slubovala dudulku aby sa napapal... On sa nakoniec poriadne napapal az v puberte ked ho hormony zlomily ale postava chudeho slizika mu uz ostala🙂 pravdupovediac od flasky (odstriekanej/umelej) ma odradza len to ze mam pocit ze to bude to iste:/ niekto mi radil nositko aby sme sa dostali von-skusali sme a malemu sa tam pacilo ale- vybrala som ho odtial celeho spoteneho cerveneho a spanok sme presvihli v nositku takze sa 5 hodin nekojil a 3 hodiny necural:((( a neviem asi som moc mala alebo co ale jednoducho mam prsnik uplne mimo syna v tom nositku🙂
Pani alena: velmi pekne dakujem za ponuku, pravdupovediac keby to nie je az v BA tak to este opacim.niezeby sa mne nechcelo ale neviem si este prectavit akoby maly vydrzal vo vajci hodinu plus co by som s nim preboha robila keby sme boli v zapche- pchybujem zeby sa mi ho podarilo nakojit tam ( momentalne sa kojime v zastretej spalni a vcera som manzela skoro zabila:ked konecne zacal tahat a driemalo sa mu zakrical cosi na mna z kuchyne a ...koniec, maly sa uz odmietol prisat, prebral sa a najedol sa az po hodine a pol kedy konecne zaospal..,
Dakujem vsetkym djevcatam ktore tu nesiria zlobu- ved to ako sa kto rozhodne je kazdeho vec. Ako som niekde citala keby sme boli v kozi nasich bliznych ked prezivaju tazkosti boli by sme omnoho ohladuplnejsi. Aj podobnu situaciu kazdy preziva inak.
Tak ...ja idem dufat ze dnes bude lepsi den, lebo pri tychto teplach som cela hystericka ked maly malo cura a nechce pit:/
Ja som dojcila 19 mes, po cisarskom som mala zdravotne problemy cca 1 mesiac, mala som problem sama so sebou a nie este starat sa o svoje dieta. Schudla som po porode 12 kg, jest mi nechutilo. Ked sa dcerka narodila dojcila sem tam pretoze som nevladala si ju prikladat bola som v hroznom stave. Raz do dna som dojcila ostatne prikrmovala, po 1 mesiaci som sa trochu zotavila a rozhodla som sa, ze ked mam co i len 20-30 ml mlieka skusim dojcit. Cely ten uboleny mesiac som si s prsnikov sem tam odstriekavala mlieko nie odsavala to som nezvladala. Islo o to aby som ho uplne nestratila. Zacala som odsavat. Zaciatok bol tazky. Odsavala som 20 ml, prikladala dcerku, a toto som robila cele dni. Zavolala laktacnu, dojcila s cievkou nastastie dcerka sa chcela prisat. Krasne som zacala dojcit od 3 mesiaca + odsavala, dcerka zostala bez flase a trvalo to do 19 mes. Ja viem je to neuveritelne, ale velmi tazke na psychiku. Dojcila som a musela odsavat pretoze dcerka nevydrzala dlho na prsniku, cca denne 0,5 l a este aj to vypila z flase. Ona bola velky hlados! Ked sa na to pozeram s odstupom casu, uz nikdy viac!!!!! Dcerku som si 3 mesiace vobec neuzila, nikam som s nou nechodila pretoze som naozaj cele dni a vecere odsavala a dojcila s cievkou. Bola som podrazdena, unavena a nevyspata.dojcenie je naozaj krasne ak nemate s tym ziadny problem. Ale toto bolo pre mna utrpenie. V noci ked sa zobudila asi 5 krat, dala som jej prsnik, manzel musel nachystat umele mlieko s cievkou, ak jejto vypadlo z ust plakala, mlieko sa mi vylialo, a ja som uz len nadavala a preklinala vsetko co sa len dalo. Na tie3-4 mesiace nikdy nezabudnem bolo to naozaj hrozne a vycerpavajuce. Moja psychika to nezvladala a doteraz obdivujem moju rodinu ako to so mnou zvladli. Nechodte do extremov ako som to robila ja, nestoji to za tie nervy, dcerka bola placliva cele tie tri mesiace, pretoze bola so mna nervozna. Necitila pohodu matky ale urevanu, utrapenu psychycky vycerpanu mamu. Stoji to za to? Po 3 mesiacoch som bola OK dojcenie mi robilo radost ale som musela odsavat az do 19 mes, odsavala som 3 krat denne a 1 odsavanie trvalo 40 minut- 250 ml. Ked uz bola starsia a zacala chodit mala som s odsavanim problem lebo to zaberalo vela casu a nevydrzala na jednom mieste. 3 krat do dna ku mne chodila krsna, mama aby som si v klude mohla odsat mlieko. Z tohoto dovodu neodsudzujem ziadnu mamicku, ktora ukonci dojcenie. Urcite na to ma svoje dovody, vsetko je to o lsychike. Nie kazda z nas vydrzi tolko co ina. Teraz bude mat Petka 3 roky, vazi 18 kg, meria 110 cm- ona je doteraz velky hlados ale je zdrava a my sa z nej tesime.
@avionka Ahoj... citala som, co si pisala... a opytam sa mozno trosku od veci... ale nema tvoje babo prehodeny den s nocou? Lebo vacsina mamiciek to ma tak, ze cez den sa dojcia aj kazde dve hodky, a v noci niekedy raz, niekedy 2x... (samozrejme su take, co pokojne aj v noci idu a dojcia aj viac raz...), ale obvykle deti v noci lepsie spia (je tma, je ticho...). Ale podla toho, co popisujes, tvoje dietatko papka kazde dve hodky v noci a cez den 1-2x... cize mne to pride, ze to ma opacne a nervozne je akurat z toho, ked ty od neho chces, aby papkalo viac a v dobe, ked ono ma svoju "noc". Otazka je... preco z toho robit problem? Preco sa snazit dieta nacapovat cez den dalsim mliekom? Ved ono si podla toho, co pises, svoju davku odpapka, len to ma inak podelene. Priberat pribera... v podstate mi pride, ze skor ty si vystresovana a zbytocne. Pises, ze ste cely den doma zavreti... a preco? Zober dieta do satky, alebo ergonom. nosica a sup s nim pokojne medzi ludi... chodte na zmrzku, alebo chod si niekam sadnut, kde ti prinesu obedik a daju ti aj nejaky fajny cajik, alebo dzusik... a zacni si uzivat to, ze si mama. Mozno mas aj ine veci, co ta trapia a ty to proste vsetko pretvaras do svojej nervozity, co sa potom prejavi na tebe aj dietati. Ono je to podla mna take, ako s mojou kamaratkou, ktora skusala 6 rokov otehotniet a za nic na svete, nech robili, co robili. Ked sa prestali snazit... sup... a teraz cakaju necakane este aj 2 babo... ja osobne som mala najvacsie problemy s dojcenim, ked som bola psychicky vycerpana, a snazila som sa dosiahnut nieco, o com som si myslela, ze takto ma dojcenie vyzerat... a ked som sa na to vykaslala a tiez sme si dali pauzu, jednoducho som vypadla zo stereotypu a zmizla som z domu na prechadzky, na oddych, vsetko sa hned zlepsilo. Proste... nemat ponorku. Podla mna, najhorsie, co mozes spravit, je ostat zavreta niekde doma, a uzierat sa dalej...
no úprimne, vôbec ťa nechápem a myslím že robíš ešte horšie ked to tak silíš, ved už len z teba musí mať to dieťa blok. V prvom rade si utrieď veci v hlave, a začni rozmýšľať reálne aby si bola spokojná aj ty aj bábo. To potrebuje hlavne cítiť pri sebe milujúcu maminu, a nie nervóznu a uvrieskanú ženskú, kojenie je síce základ ale všetko má svoje hranice, verím že to zvládnete 🙂
Denisee :ahoj, no vidis presne toto ma trapi posledne tri tyzdne-nerobim to ja? Nemam to nechat na neho? Lenze som trochu uzkostna povaha a vzdy ked sa pokusim to nechat na neho ze si vypyta ked bude smadny tak to dopadne tak hystericky ako ked som zakladala tuto diskusiu. V tomto teple ked 7 hodin nepije a viac ako 3 hodiny sucha plienka- to uz nie som schopna udrzat chladnu hlavu.
Nervuje ma aj to ako to ovplyvnuje mna- staci ze tri dni biedne pije ( a prekvaoivo to ze v noci pije casto to nejako nevylepsuje) a ja mam miesto prsnikov take prazdne nic.ky a potom ma v noci cuca nasucho (co je teda minimalne neprijemne az mierne bolestive) aj kazdych 90 minut potom som na den dva pamela anderson potom som tridni priemerna kravka... A takto do kruhu.
Napriklad tuto noc pil kazde dve do nejakej 3 potom az do rana 7 hodiny sam nechcel, vtedy som sa mu nanutila;) a vypil jeden prsnik ( taky malicky chudacik ze ked som z takeho odsavala tak tam byvalo max 50ml)...a vzhladom nato ze spava len trikrat denne nemam odvabhu ten spanok vynechat a nevyuzit- bojim sa o mlieko (som v stadiu nicky) aj ze sa nacisto vysusi ( nebojim sa ze za tyzden nacisto schudne;)
Neviem ci zatial pribera mierne podpriemerne preto ze sa tak snazim alebo napriek tomu:/
Stale si vravim ze po 6 mesiaci to uznecham na neho nech sa aj odstavi ked sa chce... Nemozem sa odhodlat nechat hocely den nech si robi co chce:///
@avionka vidis, tak mozno prave preto budes mat od siesteho mesiaca pokoj, lebo si sa tak nastavila, ze dovtedy budes bojovat... a potom, dej sa co dej 🙂. Sesternica, co bojovala rok o kazdu kvapku mliecka a opisovala velmi podobne to, co aj ty... mi povedala, ze do roka vydrzim... a ked sme sa stretli a maly mal kusok po prvych narodkach... tak mi zahlasila, ze odkedy sa uvolnila, tak ma citujem "mlieka ako dojna krava a udojcila by aj trojicky". Proste, bolo viac o strese a o hlave mamicky, ako o prsiach... Jasne, kazda sme ina, ty si uzkostna povaha, ako si sa zhodnotila (podla mna sme vsetky uzkostne, ked ide o nase mimi). A kazda mama chce tomu svojmu mimi len to najlepsie. Skus sa na to ale pozriet takto: 7 hodin nepije... vies, kolke by sa tu vychvalovali, ze mali 7 hodin prestavku v noci a ze dieta sa vyspalo a aj oni sa vyspali? Preto som spomenula ten otoceny den s nocou... tvoj len spi cez den, resp. ma inak nastavene prestavky. Skus si aj ty pospat, ked on spi... ked budes spat, nemozes pozerat na hodinky. A sucha plienka po troch hodkach... moji mavali niekedy po noci tiez suche plienky, zato cez den pili ako blazni... az som plienky ledva stihala vymienat... takze podla mojho nazoru, ak si za den odpapka svoje, tak si odpapka svoje a v akych posunoch to bude... ci vypyta u teba 5x za noc, ale len 2x cez den... stale to mas dost dojceni za den, aby tvoje dieta bolo aj spokojne, aj najedene, aj malo dost tekutin. Nepises, ze je tvoje dieta standardne nervne... len vtedy, ked sa mu snazis nieco nanucovat... ale kazdy, aj dospely clovek je nervny, ked mu nieco nanucuju... takze to beriem ako cosi normalne. Stale v tych prispevkoch citam len tvoju nervozitu, tvoj strach a tvoje trapenie. A ked pises, ze ta cuca nasucho... a potom si zase Pamela Anderson... to je asi tiez len dobre, ze u teba zase vyvola vyssiu tvorbu, zase sa dopapka a zase je kludnejsi... opat si ale ty nervozna, zatial co je babo spokojne... A ako vies, ze vo volnom prsniku nic nemas? Ved zena nemusi vyzerat ako Pamela Anderson, aby si mohla povedat, ze ma mlieko... ja som teda nemavala prsniky jak bomby a bolo to uplne v klude. Proste, mas raz mesacne kontrolu, dietatko je o.k., na ostatne sa vykasli. Naozaj vidim najvacsi problem z toho, ze to cele moc pozorujes a moc riesis... a snazis sa to dostat niekam, kde to ty povazujes za spravne a idealne... naozaj si odpocin, mozno v tom tkvie cela podstata problemu, si doma zavreta, kontakt so svetom ziadny. Proste zober maleho uplne v klude von, nadychas sa ineho vzduchu, prides na ine myslienky. A podla toho, co pises, maly ti bude vonku krasne spat... A ak by aj nespal... co na tom, ze by nespal... dieta k sebe do satky ci nosica a pokojne volakam von vypadnut si zresetovat hlavu 🙂, vyvetrat vsetky zavity a chvilku si vydychnut. A ako dieta pribera? Nuz, niekedy viac, inokedy menej... ja mam deti chudsie, mensie... ale hovorim si... su v pohode a to je mi dolezitejsie... ako to, aby mali tabulkove priberania.
Najtazsia vec na celom tvojom probleme bude podla mna to, aby si spravila ten prvy krok... a vysla von z bytu/domu a sla pekne na prechadzku, ci do obchodu, pokojne si sprav radost a nieco si kup, alebo si zajdi na fajnu zmrzku, to v tomto teple tiez potesi... proste na chvilku vypnut, neriesit prsia, ani nic... pokojne ries na chvilu to, ze zase sa ktosi o tri domy dalej hada, ze susedovie macka zase navstivila susedovie psa... ze dostali v obchode uuuplne superne plavky, a ze v kvetinarstve maju nadherny kvet (ktory si donesies domov) a nabuduce si donesies dalsiu krasnu kvetinku... pri tom dalsom vypadnuti zo stereotypu
@avionka uz som ti pisala na prvej strane moj pribeh...teraz ked citam dalsie tvoje prispevky tak ma napadlo to iste co tu uz jedna maminka napisala, ze mate prehodeny rezim resp. podla mna nemate ziadny rezim....a ten je dost dolezity co sa tyka babatka....ja som bola odhodlana dojcit na poziadanie, no vidis stalo ma to 5 zapalov, lebo raz tahal vela potom malo potomzaspal...prsia boli z tohouplne mimo ...potom som jednoducho nastavila 2-3 hodinove pauzy ...to iste bolo zo spankom...niekto na mna kukal ze som ako general alebo co, ale jedoducho mne sa pravidelny rezim osvedcil u obidvoch deti, boli pokojne a presne vedeli v ktoru hodinu papame, spime, hrame sa, sme vonku....skus nastavit maleho aj ty na nejaky rezim...akurat pozeram do dennicka co som pisala obidvom detom a pri 4 mesiacoch mam poznacene ze sme prechadzali z 2 hodinoveho intervalu kojenia na 3 hodinovy....spanky sme mali tiez 3....dcera sa budila v noci 2x, syn 5-6x...samozrejme ze kazde dieta je individualne ale myslim ze ked ma pravidelny rezim tak je pokojnejsie a aj to dojcenie sa upravi...necakaj kedy si bude pytat papat, nastav mu to tak ze papate rano po zobudeni sa (6.- 7.00) potom mu daj o dve hodinky ked pojde spinkat (tak aby sa vlastne tym dojcenim uspal).....potom mu daj zase o dve hodiny ed pojde spinkat druhykrat, cize zase aby sa pri dojceni uspal....atd. treba ho nastavit na rezim a myslim ze po par dnoch si zvykne a nebude vymyslat...ono ten rezim sa zvykne menit ked bude prechadzat na dva spanky a potom na jeden ale vzdy je treba dodrzat tu pravidelnost......mozno niekto nebude so mnou suhlasit ale mne sa to osvedcilo pri obidvoch detoch a pekne sme sa odkojili 2 roky
Mne sa mala od zaciatku nechcela vobec chytit na prsnik.......ja som to po vyse mesiaci snazenia vzdala, odsavala som mlieko a davala ho malej z flase. A bolo po nervoch, placi, mojej frustracii.....stalo ma to sice kopec casu, ale naco sa trapit? Vsetci len nieeee, paneboze skusaj to, len nedavaj flasu.....a ahaho, tu sme, spokojne obe, ja aj mala. Odsavala som mliecko do jej desiatich mesiacoch a potom ked uz ho bolo menej sme niektoru dennu davku mali bebu, a niektoru materske mliecko. Je jedno akou formpu dieta dostane mm. Ci z prsnika, alebo z flase. Hlavne ze ho ma. Tak sa na to vykasli a skus to aj ty takto poriesit.
a este k tomu rezimu, nebola som vobec zatvorena doma, vonku sme chodili aj doobeda aj poobede, ked bolo treba nakojila som na lavicke, synovi som musela davat plienku aby sa neobzeral dookola lebo potom nechcel papat, ale inak som si to vzdy nacasovala tak ze sme isli von ked sa vyspinkal...lebo tiez mi bolo najpohodlnejsie ho nakojit v spalni na psoteli po leziacky kde aj hned zaspal....to uz musis ty sama vediet ako fungujete, dolezite je tam zaviest tu pravidelnost a urcite sa ukludni 😉 no a v neposlednom rade bud v klude aj ty a uvidis ze sa to zlepsi 😉
Denisee: ved toto maly je stle v poho inak by som sa uz nato vykaslala.ono ani ja nie som furt nervana-len to mam tak naopak ked maly pekne pije ja mam krasny den nakupim muskaty, kolace v pekarni a tralala a ked nepije tak mam depku plyzim sa tu bytom a ciham nanho...ked som odsavala ziskala som celkom slusny odhadd naplne prsnika z pohmatu hm a vies ked jeho kojenia pocas dna trvaju max 5 minut a to bezohladu na dlzku intervalu...aach v podstate si to protireci so
Zuzulina11 my sice nemame nejaky predumany rezim ale v podstate ked ide spat co je cca kazde dve hodky plus minus tak mam vzdy snahu ho nakojit a tym ho uspat-v dobre dni sa mi to dari a som spokojna ale potom su dni ako teraz posledne dva kedy taha max dve tri minutky a koniec- vypina sa sponuje tosci, odtahuje a v podstate aj ked bol ospaly cely sa preberie:///
S prechadzkami cakame na sportak-ako som pisala spi 3x40minut a to sa neda ho aj nakojit aj grgnut aj sa vonku vychystat-niekedy sa zadari ze sa napapa zaziva;) kym nespi tak to ryyychlo vyrazim🙂 on sa v kociku judi ked je hore, nechce tam byt. Boze ani nehovor o zapale uz druhy den ma taha v prsniku-ale je uplne makucky, ziadne hrce ani napatie-iba boli na dotyk v niektorom bode

@usacek79 no, len nie kazda ma iba jedno dieta a nie kazda si moze dovolit cely den stravit odsavanim a krmenim 😉. netreba hned generalizovat a odsudzovat. Kazda mame ine hranice a ziadne nie su plytke 😕 . Ja som si vytrpela strasne peklo pri dcere, ale dojcila som, za kazdu cenu (zila som na Sk, tak preto...)....a lutujem to lebo som si neuzila dcerku, bola som v permanentnom strese, dieta cele dni plakalo, 12 hodin vkuse v satke na prsniku....nemyslim, ze to bolo spravne a takisto si nemyslim, ze to malo az taky benefit pre dceru, kedze sme neboli obe stastne ....u syna som mala podobny problem a s dojcenim som skoncila, nedalo sa inak, kedze som uz mala aj dceru, ktoru trebalo vozit do skoly, zo skoly, na kruzky a hlavne som uz nezila na SK, takze ziaden tlak okolia 😝 ... a so synom som si teda uzivala plnymi duskami, bol uzasne, spokojne, stastne babenko a doteraz je vyrovnanejsi a spokojnejsi ako dcerka a mam pocit, ze to nervne obdobie dojcenia tych prvych 6 mesiacov sa na tom podpisalo...co sa tyka chorobnosti, syn je na tom lepsie, ako dojcena dcera, takze naozaj nevidim dovod vytvarat takyto obrovsky tlak na matky, aby dojcili za kazdu cenu. Dojcenie by mala byt prva volba, to bez debaty, ale ak sa ma matka trapit a babo vela a casto place a neje poriadne (dieta, ktore stale reve, nie je stastne a nie su naplnene jeho potreby.....su naplnene akurat tak potreby matky, ktora chce dojcit za kazdu cenu 😝), tak naozaj nevidim dovod v dojceni pokracovat. Dojcenie nie je vseliek, nie je zaruka nicoho, ani zdraveho, ci emocionalne vyrovnaneho jedinca, ani silneho puta medzi matkou a dietatom.... dojcenie je prirodzene, ale ludstvo je uz tak vzdialene prirode, ze niekedy ani to dojcenie nejde prirodzene, to je proste fakt a kazda matka nech sa rozhodne podla seba a nikto by to nemal posudzovat a uz vonkom nema nikto pravo posudzovat, ci druha matka urobila pre svoje dieta vsetko alebo nie....to je naozaj nemiestne 😕.