icon

Kojím a zároveň aj prikrmujem umelým mliekom

kocapka
6. jan 2013

Ahojte.Moj malý ma dva mesiace 6 dni a kojím ho.Problem je v tom,že moje mliečko mu nestači a tak mu zviknem dať to umele.Prišla som na to tak,že mi prsník vypľuval a strašne plakal až kým nezmodrel.Tak som mu skusila dať to umele a nakoniec sa ukludnil,najedol a zaspal. Ja mam len obavy aby si nezvikol. Davam mu ho večer. Inač cez deň papa to moje. Čo to znamena,že mam slabe mlieko?Nevadi,že ho už prikrmujrm s UM pomali v tretom mesiaci?

malapepka
9. jan 2013

@luba41 Toto všetko už mám dávno prečítané. Ja poznám tieto stránky a ich obsah už naspamäť. Mnohé rady som si osvojila, ale niektoré sa proste nedajú. Aj som ich malému prečítala, ale zjavne to nepochopil 😀 Robím pre dojčenie všetko, čo je v mojich silách, takže si nemôžem nič vyčítať. Ale dík za radu.

sherryba19
11. jan 2013

@kacena85 Reflux praveze nie je casto prudom, ale spontanne sa vracia potrava babatkam, my to mame zial aj prudom. :( Davaju na zahustenie Nutriton do materskeho mlieka, alebo ak nekojis Nutrilon AR. Ta hlavka nema nic s refluxom, len nam to komplikuje, lebo rady kvoli hlavke su zial proti sedackam, satkam, atd., co by mi pomohlo zas ulavit mne ako mamine pri refluxe. Po papani ju drzime 30 min. a potom ked ju polozime sa vacsinou zobudi a uz spinkat nechce... Drzim palceky nech nemate reflux... pa

kadan
19. jan 2013

ja mám 18 dňového synčeka a tiež dávam oboje
malý na prsníku už po 2 až 6 cucoch zaspí a môžem s ním robiť čo chcem no nedokážem ho zobudiť
či ho šteglím, štípem, zmením polohu..... zobudí sa len na to aby si 3x potiahol
kojenie už trvalo aj 5 hodín
mliečko mám ako kedy, ak sa dá vždy si odstriekam a keď je čas papania najprv ho priložím na prsník a potom mu dám fľašku
ak mám málo mliečka tak mu dám beba ha 1 ktorou ho dokrmovali aj v pôrodnici
prisávanie na prsník je raz v pohode inokedy otvára malinkú pusinku takže ho nechám kým trošku nezačne mrnčať a neotvorí pusu viac
akurát neviem prečo či mu dám svoje alebo umelé mlieko tak počas jedenia začne strašne strašne so mnou bojovať, viem že je to bruško, kope nožičkami, šermuje ručičkami a tak trhá hlavičkou že až, celý je červený
myslela som že som niečo zjedla ale aj z umelého robí to isté
prdíky má a aj si odgrgne tak naozaj neviem.......

bubutko
4. feb 2013

@kadan to robi aj moj, tiez najprv nakojim a potom dokrmujem bebou ha 1. robi mi to aj pri kojeni, aj pri piti z flase. ja som si tak myslela ze to bude mozno ako sa mu vracia mliecko prave, mava totiz palenie zahy.

majkushka
6. feb 2013

@sherryba19 skus dokrmovanie cievkou na prsniku to je u nas sto percentny uspech ani nevracia a aj sa stimuluju prsia je to sice naročnejšie ale tak mi to praktizujeme už mesiac a ide to

majkushka
6. feb 2013

@kadan kvapky biogaia+sab symplex pomožu a len prikladat ja som si takto koli brušku pokazila kojenie a trvalo mesiac kym sme sa dali naspat

kadan
6. feb 2013

@majkushka
ďakujem pekne, už sa to trošku zlepšilo aj bez kvapiek ale určite vyskúšame 😉

majkushka
6. feb 2013

@kadan ano im sa črievka ešte dovivijaju ja som ich davala od 3 týždnov mesiac a už super

marika05
6. feb 2013

ahojte kocky ja tiez mojho maleho od narodenia kojim a aj dokrmujem,vzdy po kojeni si odsavam a dokrmujem ho mojim mliekom a ked uz ozaj nemam tolko to je hlavne vecer mu davam UM.Maly sa mi tiez na prsniku myka a kopa,sermuje rucickami.Najhorsie ale je ze mava z casu na cas bolenie a v poslednych dnoch mi casto kaka ale uplne riedke az vodnate.Mam nervy lebo svokrovci ma presviedcaju ze moje mlieko mu kazi zaludok a robim mu zle,silou mocou chcu aby som prestoja kojit,uz mam stavy z nich .neviem co robim dobre a co zle.davala som mu bebu h1 ale ta nam robila zle tak som mu zacala davat sunar.dakujem za kazdu radu.

kadan
7. feb 2013

@marika05
ahoj
ak si dávaš pozor na to čo ješ nemalo by mu tvoje mliečko vadiť
sleduj čo ješ a ako malý reaguje, držím palce

clari
7. feb 2013

ked to nejde, tak to nejde.....lepsie dokrmit, ako uplne vynervit dieta aj seba. Laktacna poradkyna poradi, ale nie vzdy pomoze. A nie je pravidlom, ze dieta si zvykne na flasu a odmieta prsnik, aj ked take deti su. My mame flasu od narodenia popri kojeni a kojim stale 🙂 Dr. povedala, ze aj minimum mliecka materskeho je lepsie ako nic, takze nevzdavaj kojenie, ale ked treba, kludne dokrm UM. 😉 Vela mliecka zelam !

luba41
7. feb 2013

@marika05 nevolala si laktačnú poradkyňu? Pomohla by Ti odstrániť chybičky, ktoré robíš ...A hlavne sa nedaj stresovať rodinou... http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...

marika05
7. feb 2013

hej hej davam si az moc velky pozor co jem,dnes sme boli u lekarky robila mu vyter v pondelok budu vysledky tak som v ocakavani,vravela mi ze vodnatu stolicu moze mat aj z toho ze moc papa a nestiha to spracovat,za 2 tyzdne mi pribral 700g,alebo moze mat nejaky virus tak uvidim ake budu vysledky.Stolicu ze ma krasne zltu ako ma byt.Laktacnu poradkynu som este nekontaktovala no idem sa na nu obratit,kazda rada je mi dobra,moc dakujem 🙂

rienok
7. feb 2013

@clari suhlasim aj ked my krmime cievkou na prste alebo suplementor na prsiach aby si mala neodvykla , my sme momentalne na tom tak ze mame 3x denne materske a 3x umele ale nevzdavam sa, verim ze to este porazime

@marika05 no jedovat sa moze preto, ze musi viac tahat ,,, inak moja mala vzdy ked dostane materske mliecko tak tlaci a kaka a po umelom nist. tak aspon mame pravidelnu stolicu 😀

majkushka
7. feb 2013

@marika05 presne jeduje sa lebo je už unaveny a musi tahat aj ja dokrmujem na večer stolica je vodnata normalna u kojeneho babatka skus mu dat biogaia kvapky to su probiotika tie pomožu určite ake UM davaš ?

marika05
7. feb 2013

davam mu sunar comfort 1,je hustejsie oproti bebe,davam mu tak dve davky za 24 hodin ,snazim sa mu davat moje.len on sa jeduje aj ked m tece samo 🙂 ked musi vynakladat usilie tak to uz davam flasku co ma nervy,v noci sa ale krasne napapa sam a spinka dalej,len cez den je jedovaty na nom.Nemam biogaia ale biolac ze je to to iste.

sherryba19
19. feb 2013

@majkushka Skusali sme a nejde nam to. Fungujeme na principe, pitie z flasky odsateho zahusteneho mliecka, plus papanie na prsniku v noci. Dufam, ze nam to fungovanie takto dlho vydrzi. Ak mi nezakazu kojit uplne, lebo mam dost zdravotnych problemov po porode a budem uz zial musiet brat lieky :(

kobrtko
20. feb 2013

My sme mali tiež nemalé problémy...malý sa narodil v 30 tt.- čiže bez sacieho reflexu... kŕmenie v inkubátore priamo do žalúdka sondou, ja som si medzitým odsávala mlieko (odsávačkou, ručne to strašne bolelo a efekt žiadny- som si trochu pripadala ako dojnica 😅 ).
Zo začiatku bolo mliečka dosť, stačilo mu, lebo začínal od pár kvapiek po asi 60 ml pri odchode z nemocnice. V nemocke bol 2 mesiace, ja som odsávala, nosila a bola som šťastná ako blcha, že nejaké mliečko vôbec mám...no postupne ubúdalo- odsávaním mi ho nepribúdalo, ale naopak ☹ ...
Len malý bol naučený na fľašu, z prska sať jednoducho nevedel, skúšali sme to, no modrel, takže radšej z fľaše ako by sa mi malo decko zadusiť (aj s fľašou mal občas problémy)...a mliečko ubúdalo. Už som nestačila dodávať potrebný objem na kŕmenie, občas mu v nemocnici museli dávať aj UM (najmä ku koncu pobytu).
Doma som skúšala aj dojčiť, no drobec sa jedoval, a to sme si nemohli dovoliť, lebo mal trojitú herniu a keď vyvíjal tlaky (tzv. sa pučil alebo začal plakať), tak mu črievko vliezalo so semenníkov a to ho veľmi bolelo 😖 ...fľaša s MM alebo UM bolo pre neho to najlepšie. Na mojom mlieku bol zhruba 3 mesiace, no aj tak som rada, že aspoň toľko 😔
Potom ho operovali, no sať z prsníka nevedel a ja som už mlieko nemala 😢
Nechápem, keď niekto povie, že dojčenie je v hlave...áno, takmer všetko je v hlave, ale som aj veľmi chcela, no plakala som spolu s ním, keď sa nám dojčiť nedarilo a ja som ho jednoducho nemohla nechať sa zúriť na prsníku. V tomto by mi asi žiadna laktačná poradkyňa nevedela pomôcť.
Teraz je z neho úžasný chlapec a som šťastná, že som mu mohla dávať MM aspoň tak dlho, ako sa dalo. Chápem všetky maminy, ktoré majú s týmto problémy, teória a prax sú úplne odlišné veci.

kobrtko
20. feb 2013

@kobrtko jaj a ešte som chcela...neviem, či som to dobre pochopila, ty kombinuješ UM a MM?
no aj v nemocnici mi vyslovene zakázali kombinovať v jednej dávke UM a MM. Vraj sa každé trochu inak trávi, takže ak máš dosť MM, tak mu to daj v 1 dávke a ak nemáš, tak potom radšej UM. Na toto som si dávala pozor aj doma, lebo ak som nemala dosť nadojené, tak som malému dala radšej umelé mliečko a ak bolo môjho už dosť, tak až vtedy moje...

ssussie
20. feb 2013

@kobrtko tomu nerozumiem ?! ved ked prikrmujes - tak das najprv cecik a potom urobis este flasku s UM ... takze sa to aj tak pomixuje ... ci to akoze mam davat bud z cicky alebo z flase? fasa, my uz sedem mesiacov dame cicku a potom si ideme este urobit UM ... a mnoho zien tak robi.

kobrtko
20. feb 2013

@majkushka inak toto kŕmenie cievkou ma zaujíma... kde si sa to naučila? kontaktovala si laktačnú por.? Lebo ja čakám druhé bábo a nechcem nechať nič na náhodu... tie cievky dostať v lekárňach? ďakujem 😉

kobrtko
20. feb 2013

@ssussie Neviem, možno sa to môže, no mne takto v nemocke tvrdili, že je to náročnejšie na trávenie, ak to skombinuješ...
preto som mal aj kopu stresov, lebo keď som namala dostatok svojho mlieka, tak som ho nemohla dať a musela som počkať, kým sa dorobí
možno je to nebezpečné len pre tie kilové predčasné drobčeky, možno pre dieťa s normálnou pôrodnou hmotnosťou nie 😅 ... ja som tam s malým strávila 2 mesiace, a to je úplne iná starostlivosť o patologických novorodencov ako o fyziologických... veď ak to tvojmu dieťatku nerobí problémy, tak v tom pokračuj.... ja som bola radšej kvôli nevyvinutým črievkam opatrná 😀

clari
20. feb 2013

@kobrtko
to ti vazne povedali v nemocke ? My mame o chvilu 8 mesiacov, sme od narodenia na MM+UM a uz samozrejme papame aj kopu inych veci....vzdy som kombinovala MM+UM, a nebol ziadny problem, ci vrackanie, problemy s kakanim ani ziadny iny. Odsvala som okolo 30 ml mliecka, to by nam vyslo mat MM iba raz zaden, inak by sme boli na UM a na tom by sme aj skoncili. Len vdaka tomu, ze kazde papanie bolo dietatko najprv nakojene a potom dokrmene UM sa kojime doteraz. Inak pekny prispevok, tiez ste si asi vytrpeli dost, co maminy, ktore v porodnici vytiahnu prsko a bez problemov dojcia aj 2 roky nikdy nepochopia, a poniektore su mudrejsie ako kniha 🙂

ssussie
20. feb 2013

@kobrtko aha 🙂 no az som sa zhrozila ...

ssussie
20. feb 2013

@clari veru tak 🙂

kobrtko
20. feb 2013

@clari no, veď aj ja som chcela dojčiť, kade som chodila... no miesto toho som sa po doktoroch (aj na námestí neraz) lomcovala s fľašou s h2o, s termoskou na ohrievanie fľaše a práškovým mliekom 😠 ...bolo to o nervy. Môj sa narodil fakt včas v Mt, tam majú super neonatolog. odd., tak vedia, čo robia...decká tam ofukovali, že až, ale veľmi mi pomohli... takže asi aj to kŕmenie je iné ako u zdravých detičiek 😀

majkushka
20. feb 2013

@kobrtko ahoj ano laktačnu ale to zvladneš aj sama cievky som nezohnala v lekarni objednavala som s netu 🙂 , aj ja kombinujem MM cez den a v noci a na spanie davam cca 100ML UM

kobrtko
20. feb 2013

@ssussie joj, aj ja si želám pri druhom dojčiť, aby bolo na didinke často, to musí byť krásne... no aj teraz mám nejaké zdrav. problémy, takže ak sa mi ho podarí donosiť aspoň do 35. tt, budem rada- som si dala záväzok, že aspoň do polky mája by mi mohol v brušku ostať... ale sa nenahnevám, ak to bude dlhšie 😀 )
Matúš mal pri narodení 1280g a 37 cm, ale bol na oddelení jedno z najväčších aj tak 😉 . Potom vojtovka, čo sa pred operáciou tiež nedalo a lekári ajajaj 🙄 ...
Jednoducho ten pocit, keď ti dieťa chce piť tvoje mlieko, vládze a ty ho máš habadej, by som chcela zažiť 😀

kobrtko
20. feb 2013

@majkushka hej, lebo mne to pripadá zložité... ja mám totiž zafixované ešte stresy z prvého dieťatka (teda nie z neho, ale toho kŕmenia)... ale dobre vedieť, že sa to dá všelijako, dík 🙂

ssussie
20. feb 2013

@kobrtko tak drzim palce a prajm vela sil. mne presne pred rokom povedali, ze zvysok tehotenstva (20 tyzdnov) musim prelezat, takze viem o com hovoris. Az nakoniec sa mu ani bars na svet nechcelo 🙂 Takze sup do postielky a das aj ten jun, neboj 🙂