Moje dieťa kojila cudzia žena
ahojte, zhruba pred dvomi týždňami sa mi narodil synček, počas vizity mi doktorka zistila, že sa mi uvolnil jeden steh na šití po nástrihu, tak sa rozhodla to hned opraviť, vraj to bude chvilka. Kedže malý bol práve nakojený a tvrdo spal (lebo mal novorodeneckú žltačku) rozhodla som sa nechať ho na izbe, s tým že spoluležiace som poprosila, aby mi ho postražili a ked´by sa náhodou rozplakal, aby ho utíšili. keby som vedela čo sa stane určite ho tam nenechám. To šitie sa nejako pretiahlo na vyše pol hodinu a keď som sa vratila vytrápená na izbu, zbadala som otrasnú vec. jedna z mamičiek kojila moje dieťa, bolo to pre mna ako nôž do srdca, mala som sto chutí jej vynadať, že čo si to dovoľuje, no akurát tam pri nej bola laktačná poradkyňa a ja som sa akosi ovladla a dusila to v sebe, po jej odchode som to už nerozpitvávala hoci ma to strašne trápilo a ešte stále trápi, nechapem prečo to urobila, ved ja som mala dost mliečka....velmi sa bojim, aby malý od nej nechytil nejakú chorobu...máte s tým niektorá skúsenosti?
ja som kojila dieta mojej spolubyvajucej z izby. jej malinka nechcela flasu, ona mlieko este nemala a ja som mala prsia na kojenie celej porodnice. moj maly nestihal a ona ma poprosila, ci by som nenakojila jej malu. nerobilo mi to ziadny problem. ale keby som nasla kojit moje dieta niekym inym bez mojho vedomia, bola by som veeeelmi zla.
ja som mala v deň odchodu v pôrodnici veľmi ťažký, išla som kúpiť do lekárne UM a zatiaľ som nechala malú s druhou mamičkou, samozrejme, teraz by som to tak už neurobila, a cestou späť som sa zasekla vo výťahu kôli výpadku elektriny, jednak som silná klaustrofobička a jednak chvíľu trvalo, kým nás odtiaľ dostali a keď som sa vrátila na izbu, moja dcérka tam bola úplne sama...tá druhá mamička odišla domov a nechala tam moju malú samú...ešteže kľudne spinkala, ale aj tak mi to bolo veľmi ľúto...
Nechcela som veľmi zasahovať, ale bohužiaľ musím na tvoj koment @kveta 😕 ty si akože v úplnom poriadku? 😒 Prepáč, ale tvoje rady sú maximálne divné - nehovorím len o tejto téme, ale všeobecne. Mám pocit, že trpíš a robí ti dobre ak trpia aj iné ženy a ak netrpia podľa tvojich predstáv, tak im to "vsugeruješ" - na tvoju odpoveď nebudem reagovať...toť môj názor o tebe 😔
tento prispevok ma normalne donutil popremyslat,zaspominat na svoje pobyty v porodnici....a trocha ma aj zaskocil...
ja ked som bola v porodnici,tiez som strazila babatko,kym sa mamina osprchuje,ono plakalo ako sialene,len som ho v tej postielke kolisala s tou perinkou,hladkala,ale neodvazila som sa ho ani vziat na ruky a popestovat iba ,ta zodpovednost,ze co ked nahodou padne,alebo nieco mi nedovolila,nieto este kojit....
a osobne,ked by som takto "nacapala" inu maminu s mojim babom,neviem,asi by mi to nevadilo,bola by som rada,ze sa napapalo...ved tam maminy bezne odstrekuju mlieko a davaju sestrickam a oni potom mrazia pre ine babatka a teda v tomto pripade asi lepsie dat prso,ako flasu,ked babo je hladne..
skor by som sa bala prsa so zlou hygienou,ako "choreho"mlieka....
a kedysi dojky bezne existovali 😉
@linda20111 aj tá laktačná bola asi divná,ked bola pri tom...a všetko v poho.... 😖
Nechapem preco sa nad tym rozculujes, podla mna je lepsie ak ho nakojila ina maminka akoby mu mali dat sestricky flasku s mliekom...moj syncek sa narodil s vahou 2600g a mne sa mliecko malo tvorilo....tak mi ho kojila jedna ciganka co bola so mnou na izbe...bola som jej vdacna lebo inak by som ho musela dokrmovat flaskou.a malemu sa nic nestalo 🙂
nadávate na mamičku,čo nakojila cudzie dieťa že je psychopatka?Sama autorka diskusie píše,že pri tom bola lakyačná poradkyňa.To nikomu nenapadlo,že to mohla navrhnúť danej spoluležiacej ona????Inak milá mamička,chápem tvoje pocity,hormóny po pôrode dokážu urobiť aj z komára somára (ja by som to určite prežívala takto tiež).Odstupom času sa budeš na to pozerať inak,pretože tvojmu dieťaťu sa určite z toho nič nestane.
@masinka nevadilo by ani cudzie mlieko, ani cudzie prso - keby to bolo so súhlasom mamičky !! či ty normálne ideš po ulici, zbadáš nejaké sympatické dieťa a hneď tasíš prso von a kŕmiš?? ako by sa tebe páčilo, keby tebe takto niekto bez dovolenia zobral tvoje dieťa a strčil mu svoj prsník? veď mlieko jak mlieko?
No asi takto jediny kto si moze bit hlavu o stenu je matka dietata, ze ho nechala na izbe. Od toho je novorodenecke. Tak jej cudzia zena dala cicku, no boooze zastrelte ju... kopec zien krmi deti UM od KRAVY vazene, sice nie z vemena ale ide o princip. Nebola to spinava spoluobcianka, bolo to 1x, a pred 2t. Jediny kto ma z toho problem je mamicka ale to je jej psychicky problem.
Ja som bola na izbe s jednou zenou co vkuse stresovala, jej syn chudak stale reval, ked sla na wc, bufet.... ani neviem kam stale dakam chodila ked som toho chudáka brala na ruky ked zacitil mlieko sapal sa na mna. Vela nechybalo a dala by som mu cicku aj ja.
Som uchylacka? nie som, v tom momente som myslela na to aby sa on uspokojil. A to som prvu dceru mala na flasi a ani som neverila a ani nechcela kojit dlhsie nez 5m... ( dcera ma 24 a bohuzial sa mi jej este nepodarilo striast)
@masinka napada ma prirovnanie preco akoze nevadi odstriekane mlieko ale nevyziadane dojcenie od cudzej zeny vadi. Ludia sa dokazu zmierit s darcovstvom spermii ale inak nesu ak by oplodnitel robil ten ukon priamo 😉 takze ci je v hre prso alebo nie, je rozdiel
K teme...tazko by dr zobrala z izby pacientku a dieta by sestricka ktora sa zucastnuje vizity neriesila a nechala napospas...
@veronikaba to akoze tvoje dieta pouzili na to aby sa ucila?ci nechapem nejako...si mala urobit skandal vtedy..nakazit by sa nemalo, ved aj tak do 3 dna je iba kolostrum velmi dobre na imunitu..ale asi by som ju aj laktacnu tam na mieste prefackala.. 😠
@kaara1980 a to čo je za laktačnú poradkyňu, ktorá nedá mamičke nakojiť nejaké vlastné dieťa ale len tak "ááá tu máme nejaké voľne pohodené dieťa, no mamička tu nie je, tak si ho požičiame a budeme trénovať, svoje nechajte tak" ?? čo je na tomto normálne? by som si to vydiskutovala aj s ňou, ale myslím si, že tá nemala ani šajnu o tom, ktoré dieťa je koho... ja neviem, ale tu sa ženy bijú o to, aby im priložili dieťa hneď po pôrode na prsník, lebo ICH dieťa, ICH najkrajšia chvíľa, ICH intimita, aby mohli toto tamto, aby bolo všetko v súlade s kadečím, ale keď si cudzia žena zoberie bez dovolenia dieťa a kojí ho, tak to je akože ok?? pravidelne sa tu dočítame o tom, aké strašné zlo spáchala manželova matka, keď bez opýtania dala dieťaťu cukrík alebo koliesko salámy, ale že cudzia žena bez opýtania strčí cudziemu novorodencovi do úst prsník, tak sa nič nedeje?
a k tým dojkám v časoch dávno minulých - áno, existovali, ale robili to na požiadanie, nie potajomky !!
@kveta ako CO mohla ta zena chytit napriklad od toho malinkeho novonarodeneho dietatka?? nic krajsie a cistejsie na svete nepoznam okrem tych vonavych babatiek co sa prave narodili, no co uz len mohla chytit??? deticky hned prechadzaju krvnymi testami, ak by aj malo inf.chorobu..nebolo by na beznej izbe. Daj sa radsej vysetrit sama s tymito chorymi nazormi, ved toto uz neni normalne co dokaze niekto vypustit. 😠
@eeffka prepac, nesuhlasim..jedine co suhlasim je,ze s tym mala mamicka nieco robit..neviem , na Slovensku som nerodila, neviem ci si mozes brat dietana osetrovnu...Ked som musela sa vzdialit napr na WC,tiez som nebrala malu, nechala som ju v mojej koji-tj za plentou...ked spinkala...ale kebyze mi niekto cudzi tj pacientka nedajboze drzi moje dieta a nieze este koji, tak mu vytrham asi vlasy...a co tu pleties mlieko od kravy...um je upravovane mlieko, adaptovane tak, aby vyhovovalo novorodencovi..a zde by si ty nakojila cudzie dieta-neviem, kazdy nech sa stara do svojho dietata, tak by som povedala mamicke, ze pokazde ked odide jej maly strasne place,ale urcite by som ho nechytala..mozno trosku pokolisala v postielke,..no neviem akoby si sa ty tvarila keby to bolo realne a bola by si na mieste mamicky...
Mali to urobiť so súhlasom, a ty si im to mala povedať, že sa ti to nepáči a nie byť ticho. Ja som mala dosť mlieka, spoluležiaca nie a nedovolila by som si urobiť takú vec, keby ma o to nepožiadali. Ja by som si možno dala nadojčiť dieťa od inej ženy, ale len s mojim súhlasom. Lepšie je pre dieťa materské mlieko ako mu dať umelé.
@veronikaba ahoj..myslím, že môžeš byť pokojná..Chápem, že ťa to rozčúlilo, zrejme by som reagovala podobne ako ty..Je to tvoje dieťa, bez dovolenia robili niečo, čo "môžeš" len ty..Ale už sa stalo, viac sa neodstane..Jednoducho povedať, že si to viac neželáš, je to tvoje dieťa..aby sa to viac neopakovalo. Čo sa týka chorôb, tak to sa báť nemusíš, určite bábätko nič nechytilo...Upokoj sa, nemysli na to...Bolo treba to proste povedať hneď v tej chvíli aj pred laktačnou poradkyňou, že sa ti to nepáči..Myslím,že v tejto chvíli ti vadí skôr to, že si to vtedy nepovedala..Už je zbytočné to teraz riešiť..Upokoj sa a venuj sa už len bábätku... 🙂 😉
@masinkaano,mne by cudzie prsko vadilo BEZ OPYTANIA SA, BEZ MOJHO VEDOMIA-mamicka pise, ze maky bol nakrmeny..tak naco ho brali..ta mamicka musela vediet, ze maly bol nakrmeny..a co,ze asi zaplakaa..nie kazde zaplakanie je znakom ze dieta je hladne-kojenec vydava signaly este pred placom,plac z hladu ma distinktivny ton a je uz poslednym znakom,ked sa ostatne signaly prehliadnu.. ale mamicky si mylia krmenie na poziadanie s krmenim na zaplakanie..vysledkom su deti grcajuce mlaky mlieka...
moj manzel ked sa narodil mal velmi silny zapal pluc a svokra z toho vsetkeho stratila mlieko, kojila ho romka a je zdravy ako buk (klop klop) 😀
ale co sa tyka toho principu, tak by ma to tiez trapilo 😕 ☹
@veriiii no kedze si nerodila na slovensku nevies ake su tu pomery, v skratke, ked porodis a personal usudi ze to prezijes v zdravi tak ti daju dieta a cau parky. Staraj sa ako chces. Chces ist na WC? zabezpec si operku, mozes ho doniest na novorodenecke ale standardna otazka pre matky je ze naco ho nesiete??? takze nikto tam deti nenosi ak nemusi, aby sa nemusel handrkovat so sestrickou na oddeleni a potom to v praxi vyzera tak ze si matky strazia deti navzájom. Ja som napr nemala doveru v tu 1spolubyvajucu lebo fort dakam chodila a 3.bola po sekcii = ziva mrtvola. Tak som dieta so sebou nosila vsade ako spoluobcianky. Toto bola asi jedina vec co som od nich odkukala 🙂, decko nalepene na mne a ja si obedujem s bagrom nad nim. Proste by som ho len tak nenechala+ bola strasne chuda a este aj ten nemocnicny náramok s ajej 2x vyvliekol.
a uz len mala ironia na zaver ako sa da pokolisat zelezna postel zo socializmu? 🙂
chápem ťa úplne, neviem si to predstaviť keby sa mi to stalo.. určite by som jej aj niečo povedala.. ale ako ti už radia, povedz to dr nech ho vyšetrí.. a čo sa týka toho že vždy dieťa brali na novorodenecké, tak aj tu v BB v roosveltke sme deti nechávali normálne na izbe, proste ked som sa šla najesť ostala na izbe spolubývajúca - kamoška(mala som šťastie že nám to vyšlo naraz a na izbe som bola s kamarátkou) a postrážila mi malého a zase naopak, no ale ani to si neviem predstaviť že by mi kamoška kojila dieťa.. to nie.. držím palce
@eeffka ja som rodila v Britanii sekciou a dieta som mala hned po zasity pri sebe a staraj sa sama..prvy den som musela prosit, ano prosit sestricky nech malu prebalia a prilozia mi...a to stylom, otocte sa na bok ,akoze ste malo otocena, dieta vam nedosiahne na bradavku, viac sa otocte a ponahla sa prec..akoze s ranou , s katetrom atd si rob vsetko, na druhy den som vstala a povedala,ze uz mozes fungovat aj bez katetra a starala sa o dieta sama..nik sa nestaral ci bolo nakrmene, nik ho nevazil,ci nechudne po kojeni.. vazilo sa az na 5,den po porode(teda okrem vazenia prave po porode),,izba bola rozdelena plentami na 5 lozok..navstevy bezne chodili az na izbu, chrchlajuci a kaslajuci bez vynimky..od malej som odskocila len ked som potrebovala na wc, ked som sa chcela osprchovat, zavolala som priatelovi,takisto obedy, nalozit som sim isla,az ked bol priatel na izbe.. nech ju postrazi..ale veruze by som nenechala len tak, ak by nejaka cudzia pacientka bez mojho vedomia manipulovala s mojim dietatom.. 😖 ale vidim z viacerych prispevkov,ze na Slovensku asi vacsine mamicikm to nevadilo, tak je to asi o.k ,pre mna nie..pre mna je cudzia zenska cudzia..a mozem sa s nou spriatelit na 5 dni,alebo a potom,na tom sa pre mna nic nemeni.
moju mamu tiez kojila na izbe romka ked sa narodila a starka jej bola strasne vdacna, nemala este mlieko....no a nikdy jej nic nebolo 🙂
napíšem to ešte takto.Nik z nás tam nebol,popravde ani samotná mamička.Takže nevieme čo sa tam stalo.Za vzniknutú situáciu sú zodpovedné 3 osoby.Tak ako samotná mamička,tak aj poradkyňa a mliečna mamička.To že si mamička nepýtala vysvetlenie je jej chyba,tak ako aj to,že nechala strážiť novorodenca cudzím ľuďom.Ale ako poznám svoje pocity po pôrodoch,tak predpokladám,že bola tak rozhodená a ako sa hovorí ,vysratá zo života,,že sa proste nedokázala opýtať.No taký istý pocit mohla zažiť aj mamička,ktorej mohla povedať poradkyňa,že má nakojiť vreštiaceho hladného novorodenca´,čo v podstate ako laktačná poradkyňa mohla navrhnúť,pretože sa snažila vyhnúť dokrmeniu dieťaťa z fľaše UM.To,že mamička pred tým ako šla na zákrok nakojila dieťa je v tomto prípade pasé,pretože každá matka,vie,že dieťa môže pýtať papať aj každú hodinu,takže pochybujem že zobudili cudzie dieťa len tak z prče ,poďme sa učiť kojiť,..Toto je moja laická dedukcia toho,čo sa mohlo stať.
my keď sme si so spolubývajúcou strážili chlapčekov počas napr. počas sprchovania tej druhej,
tiež sme si nedovolili nič iné, ako len pohojdať vozíkom, či jemne hladkať, či prihovárať sa im, nakojiť dieťatko bez súhlasu jeho mamy by mi NIKDY v živote nenapadlo a ak by niekto kojil moje, tak by ma to dosť prekvapilo
a prekvapilo by ma to AŽ natoľko, že by som sa o tom s tou durhou matkou ASPOŇ porozprávala a spýtala sa jej, prečo to urobila, čo ju k tomu viedlo 😨 😕
možno by preto mala aspoň nejaké vysvetlenie...
neviem si ani len predstaviť, že by som bola prekvapená a v šoku z takejto situácie a ani by som o tom nemukla, hoci som s tou spolubývajúcou trávila čas vlastne nepretržite 😕
tak sa pýtam zakladateľky témy , (nikde tu nevidím je nick, tak sa ospravedlňujem, že ho nepoužijem), prečo sa o tom s tou mamičkou vtedy neporozprávala, keď ju to ešted doteraz tak trápi? 😕
predsa nejde o rozpitvávanie, ale o získanie informácii pre pochopenie ...
ktovie, možno už tá spolubývajúca skúsila všetko a babatko stále nariekalo,
tak jej to skrátka inak nedalo... možno jej to nevrhla laktačka...
neviem,
len nahlas uvažujem...
každopádne, teraz je to už neskoro riešiť,
babuľko s najväčšou pravdepodobnosťou nemalo ako ochorieť (už by sa to prejavilo, ak by aj náhodou),
tak už na to naozaj treba prestať myslieť a venovať sa prítomnosti.
tým rozdumovaním sa to aj tak už nezmení.
tak iny pohlad na vec, kedze tu sa odsudila kojaca cudzia matka. Pritomna bola laktacna poradkyna, nenapadlo vas, ze situacia mohla byt aj uplne inak - laktacna bola prilis aktivna a pojala cudzie dieta k nakojeniu a cudzia matka mohla zostat takisto zaskocena, ale nevzoprela sa? Viete ako to bolo? Viete na stobeton, ze to bola iniciativa spolurodicky? Zakladatelka sa mala spytat ako sa veci udiali. Takto po funuse je dost od veci zatracovat niekoho, ked niet ani len potuchy ako sa to cele zbehlo. To len tak, z principu, ked uz sa hlada vinnik. 😉
Ja som bola tiez dojcena cudzou zenou, mama mlieko nemala. Som tu. Ci mi to nejako ublizilo netusim. Neviem s takym casovym odstupom posudit ci cudzie nepasterizovane a inak neosetrene mlieko, najma prvotne kolostrum nezadalo na imunitne problemy. To sa nikdy nedozviem. Kazdopadne, ja som bola proti podaniu cudzieho materskeho mlieka mojmu dietatu. Ale jednorazove nahodile nadojcenie by ma asi tak nevyviedlo z miery, muselo by to byt na pravidelnej baze, vtedy by mi to uz prekazalo.

myslím, že v dnešnych časoch sa dojčenie berie naozaj ako vysoko intimna zaležitosť, takže správanie spolubyvajucej je riadne čudné a nechapala by som to vobec- na druhej strane ešte pred pár desaťročiami dojčenie nebola vobec zaležitosť intimity, ale výživy a cudzie deti sa dojčili uplne bežne a nezriedka sa im tym zachranil život - zrejme spolubyvajuca ostala mentálne niekde v tých časoch...
nepočula som, že by to niekomu mohlo uškodiť, čo počuvam svokru, tak u nich v temer každej druhej rodine mali dojku, ktorá dojčila dieťa domácich, mužova babka bola tiež dojka (dojčila deti nejakeho barona 😅) ... no a svokra sama ked bola v porodnici po predčasnom porode a nemala mlieko dávala švagra dojčiť inym ženám ... takže kedysi sa to fakt takto nebralo, skus to zobrať tak, že ked to neuškodilo nikomu vtedy, neuškodí to tvojmu malému ani teraz a skus na to už zabudnuť a netrápiť sa tým