icon

Moje dieťa kojila cudzia žena

veronikaba
5. feb 2014

ahojte, zhruba pred dvomi týždňami sa mi narodil synček, počas vizity mi doktorka zistila, že sa mi uvolnil jeden steh na šití po nástrihu, tak sa rozhodla to hned opraviť, vraj to bude chvilka. Kedže malý bol práve nakojený a tvrdo spal (lebo mal novorodeneckú žltačku) rozhodla som sa nechať ho na izbe, s tým že spoluležiace som poprosila, aby mi ho postražili a ked´by sa náhodou rozplakal, aby ho utíšili. keby som vedela čo sa stane určite ho tam nenechám. To šitie sa nejako pretiahlo na vyše pol hodinu a keď som sa vratila vytrápená na izbu, zbadala som otrasnú vec. jedna z mamičiek kojila moje dieťa, bolo to pre mna ako nôž do srdca, mala som sto chutí jej vynadať, že čo si to dovoľuje, no akurát tam pri nej bola laktačná poradkyňa a ja som sa akosi ovladla a dusila to v sebe, po jej odchode som to už nerozpitvávala hoci ma to strašne trápilo a ešte stále trápi, nechapem prečo to urobila, ved ja som mala dost mliečka....velmi sa bojim, aby malý od nej nechytil nejakú chorobu...máte s tým niektorá skúsenosti?

Strana
z6
miriem
5. feb 2014

Dojcenie dietata je intimna zalezitost, ale zas nepride mi to nieco, kvoli comu by si jej mala vynadat. Chapem, ze ta to poburilo, ale ked videla, ze tvoje malicke palce, chcela mu pomoct. Zapracovali v nej materske hormony a bolo, urcite v tom nehladaj nieco zle.
Neviem si predstavit, co za hroznu chorobu by musela mat, aby maleho nakazila. Podla mna mozes byt v klude.

zuzkat1
5. feb 2014

@veronikaba moja mama dojcila este jedno dieta okrem mna,ale to bolo oficialne.vedela to mamina chlapca aj dr. To kym boli v porodnici.
Ale poviem ti keby zazijem to co ty tak jej oci vyskriabem. Ak mas obavy povedz dr. Mozno mu vysetria krvicku.

uhnakova
5. feb 2014

Co sa tyka chorob, asi sa nemusis obavat, jednorazove nakojenie od druhej zeny malemu urcite neuskodi. To sa bohuzial neda povedat o tvojej psychickej ujme, ja si tiez neviem predstavit, ze by mi toto niekto urobil kratko po porode. Jednoznacne dotycnej povedz, ze si ziadne dalsie kojenie od nej neprajes a maleho pre istotu nespustaj z oci. Nejako to tam este par dni vydrzis, neboj, a pojdete domov, tam bude malinky v bezpeci.

januska4444
5. feb 2014

No aj ked v nej materske hormony zapracovali nemala pravo! Ja by som jej to priamo povedala..ine by bolo kebyze ho vezme na ruky a kolise al je pokakany tak prebali,ale kojit bez mojho vedom4a tak by som ju roztrhla..Ale zas si myslim,ze chorobu asi malicke nechytilo ziadnu,ale skus informovat dr mozno vezme tu krv..drzim palceky nech je vsetko ok

tominko2612
Autor odpoveď zmazal
zuzkat1
5. feb 2014

Ja inak ani nechapem ako jej to napadlo. Ja som kojo maniak,ale cudzie dieta? To je cez...tiez si myslim ze choroba nehrozi,ale ide o princip... V zivote by som to neurobila...

danjelca
5. feb 2014

@veronikaba jooj to je nepríjemné, ale povznes sa nato..bolo to hlúpe ale reálne-...jedno priloženie k prsníku inej ženy mu nič neurobí takže sa neboj no a ty sa skus s tým vysporiadať hlavne tomu neprikladaj väčšiu váhu ako to má..

ale naserie to riadne chápem..

tykat
5. feb 2014

@veronikaba my sme boli v porodnici poucene ze dieta nesmieme nechat bez nasho dozoru ani na chvilku, ziadne take ze dieta strazi spolurodicka. Ak ideme prec tak treba poprosit sestru aby ho postrazila, cudzej zene by som neverila, to ze ste porodili dieta v rovnakom termine z nej doveryhodnu osobu nerobi. Bud rada, ze neurobila nic horsie. Neboj dietatku sa z jej mlieka urcite nic nestane, ale verim ze ťa to škrie.

pribinak
5. feb 2014

To sa stalo v ktorej pôrodnici? Pane bože, akože co umieral od hladu? Ja by som tam spravila asi riadny cirkus, toto by mi vadilo, akože ked uz bolo bábätko velmi hladne mohli ho kŕmiť striekackou alebo mu dat glukozu

a2303
5. feb 2014

Volakedy bolo to uplne normalne... zapracovali v nej materinské pudy a nechcela nechať dieťatko plakať, keď asi netušila kedy sa vrátiš... ja by som v tom určite vôbec nič zlé nehladala..

0silvia0
5. feb 2014

@veronikaba
skúšam sa vžiť do tej ženy bez kojacich zábran... asi to bola žena so širokým materinským srdcom nerozlišujúca moje dieťa - tvoje dieťa, milujúca všetky deti na svete, asi sú také typy žien... Samozrejme chápem aj šokovanú matku-zakladateľku témy, určite ani mne samej by to nebolo príjemné a asi by som sa z toho tiež dlho spamätávala. Ale keďže je to už za tebou, čo sa stalo sa neodstane, skús to neriešiť. Neboj sa nejakých chorôb, v živote sa stávajú oveľa horšie veci, tým, že na to budeš stále myslieť a bude ťa to trápiť nič nevyriešiš. Tá žena to určite myslela dobre, niektorí ľudia nemajú zábrany ako ostatní, postarala sa o tvoje dieťa ako o vlastné, to je všetko.

krprtka
5. feb 2014

Co sa týka nákazy, nemusíš sa obávať...ale ja sa hlavne čudujem tej laktačnej poradkyni. Veď hádam vedela, že dieťa je cudzie.
Ale tá baba určite chcela dobre...verím, že to Tebou zatriaslo, ale skús na to zabudnúť. Malý si to tiež pamätať nebude 😉 .
Pekné dníčky s babatkom 😉

snopkulka
5. feb 2014

fu, ja by som to tiež predýchavala 😕 😅 pre mňa je kojenie výsostne intímna záležitosť a pravdupovediac veľmi by mi to vadilo... už len predstava, že moje dieťa kojí iná žena.... s tým už však nič neurobíš, treba to predýchať a hodiť za hlavu 😕

dazdovka
5. feb 2014

nejdem ta porovnavat s jednou mojou "spolubyvajucou" z porodnice, ktora chodila kazdu chvilu fajcit na zachody a dietatko jej z takeho prehuleneho mlieka neskutocne davilo, ani plakat uz od hladu nevladalo len tak mraukalo a ja som v sebe nasla silnejucu potrebu si ho privinut, aj ked to bolo male ciganca, keby sa nebojim ze ma jeho matka zmlati, tak by som mu tu naruc dala a mozno aj nakojila, bolo mi ho strasne luto...

barbora59
5. feb 2014

Musim povedat ze to som este nevidela ani nepocula take nieco. Keby som ja niekam isla , napr ako ty na to sitie, predpokladam ze by ma sestra na izbe vyzdvihla, resp. vzala by maleho na sestersku izbu a ja by som sla.

kallocka
5. feb 2014

Ked som mala minule leto prax, maly mal 2 mesiace, kamoskin 8mes. Na praxi som musela byť min. 6 hod. a to cely mesiac. Maly mal mliečko odstriekane kazde rano, ale aj sme s kamoškou tak spolovice posrandovali, spolovice brali vazne, ze keby ju niekde manzel stretol vonku a maly by plakal, tak ho moze nakojit. Nakoniec to nebolo vobec nutne 🙂 Kazdopadne je to dobra priatelka a nie cudzia pani na izbe. Takze ja som sa toho neobavala ani najmenej. Nech sa Ti podari na to cim skor zabudnut 🙂 Drzim palce.

benila
5. feb 2014

Toto celkom nechapem.
Ved predsa nemože dieta ostat same na izbe, teda pod dozorom cudzej osoby.
Na to služi novorodenecke odd.
Ja ked som bola po porode , vždy prišla sestrička z novorod. odd. a zobrala dieta na novororenecke na čas pokial som bola na vyš.Vždy nas nato upozornovali aby sme deti nenechavali na izbe.A nikdy stym nebol problem.Tiež by ma to nahnevalo.

mimake
5. feb 2014

Moja mala ricala od hladu a spolubyvajuca mi ponukla ze mi ju nakoji kym sa mi nespusti mliecko. Povolila som kvoli malej a kvoli mojej psychyckej pohode ale bolo mi do placu ked som sa na ne divala. Citila som sa ako neschopna matka. A to si neviem predstavit ako by som sa citila keby ze mliecko mam a ta zena nakoji moje dieta bez mojho vedomia. Verim tomu ze to urobila s dobrym umyslom, mozno jej laktacna chcela ukazat nejake finty lebo jej babo sa zle prisavalo, neviem posudit situaciu ale viem si zhruba predstavit ten sok. Nakaza si myslim nehrozi, takze ostava uz len nemysliet na to. Tej zene to uz asi nevysvetlis.... ☹ Uzivaj si malinke a tes sa z jeho zdravia, lebo to je najdolezitejsie 😉

dooomca
5. feb 2014

Moja mama tiež kojila cudzie deti, lebo mala strašne veľa mlieka, ale vždy len so súhlasom mamičiek....zase ja by som si nedovolila zobrať cudzie dieťa a kojiť ho, ale asi to tú pani v tej chvíli nenapadlo, bohvie...

sissy27
5. feb 2014

no mne by ani tak nevadil fakt, že moje dieťa vypilo cudzie mlieko, ale baby, tie čo tu hovoríte, že sa predsa nič tak hrozné nestalo - napadlo vás niekedy kojiť cudzie dieťa? o ktorom viete, že nie je odložené, nechcené, neumiera od hladu?? veď to musela byť čistá úchyláčka a psychopatka, žiadne že popôrodné hormóny... mala tam laktačnú poradkyňu - prečo nekojila svoje dieťa?? nepoviem, keby malého pohojdala v náručí aby ho upokojila, ale kojenie je podľa mňa niečo tak intímne, že takýto čin u mňa proste nemá obhajobu... ani laktačná poradkyňa si neprikladá cudzie dieťa aby názorne ukázala ako na to, nie je normálne, aby to robila cudzia žena a ešte poza môj chrbát... si neviem predstaviť zostať s ňou na izbe, ktovie čo sa jej preháňalo v hlave...

@veronikaba po dvoch týždňoch s tým už asi nič nenarobíš, snáď len teda nejako zabudnúť a gratulovať si, že ho "len" kojila...

zuzik311
5. feb 2014

no neviem ako by som to predychala.. asi by som ju roztrhla.

katka1981
5. feb 2014

Ja som nemala mlieko, davala som umele a trapila sa s naliatymi prsiami, mlieko neslo von. Moja spolubyvajuca sa spytala, ze mi malu nakoji. Nechcela som. A pritom sme ostali velmi dobre kamaratky. Kedysi sa to robilo uplne bezne. Preco som nechcela? Asi hormony, strach.... netrap sa tym, nehnevaj sa na nu. Mala sa ta spytat, ale urcite to nespravila v zlom umysle, neuvedomila si to, babatako asi plakalo a chcela mu pomoct. Cim skor ta ten hnev prestane, o to skor ti bude lepsie. Neurobila to so zlym umyslom. Ale chapem, ze ranila tvoje city.

charlie1980
5. feb 2014

Pre mna je kojenie intimna zalezitost...keby sa mi nieco podobne stalo, asi by ma to v tej chvili zarazilo. Pretoze sa ma na to nikto neopytal, ci s tym suhlasim. Choroby by som sa nebala, skor zivotneho stylu a hygienickych navykov u tej mamicky, kedze ju nepoznam. Su mamicky, ktore v tehotenstve fajcia, konzumuju alkohol, su to samozrejme extremy, ale predsa. No a urcite ju neodsudzuj, mozno to boli materinske pudy, chcela upokojit tvoje babatko pocas tvojej nepritomnosti. Ovsem, ja by som si nieco take bez suhlasu nedovolila.

lerinka
6. feb 2014

takáto situácia by ma teda riadne zarazila, prítomná laktačná poradkyňa učila tú ženu kojiť alebo aký bol jej názor na to, vedela, že kojí cudzie? presne, dieťa v neprítomnosti matky má byť na novorodeneckom...tiež som šla na dlhšie vyšetrenie a odovzdala dieťa, hoci spolubývajúca bola ochotná, dokonca zvažovala, že si ho vypýta, lebo akurát prišli fotiť detičky do novín do novorodeneckej rubriky a vedela, že som chcela dať odfotiť....ale vedela, že by jej dieťa nedali....na novorodeneckom proti hladu streknú do pusy glukózu...

inak pri prvom pôrode som spolubývajúcej tiež nakojila, lebo malá jej plakala od hladu, nevedela sa prisať, ale to súhlasila, je to zvláštny pocit, kojiť cudzie, ale malá potom konečne stíchla a mamina bola prešťastná 🙂 ...a teraz zase môjmu dala cucnúť moja sestra, ktorá kojí svoje....je to moja vlastná sestra, ale tiež mi to prišlo divné...asi máme taký pocit, že táto "tekutina" je neprípustná od cudzej ženy...@veronikaba nepripúšťaj si to tak, bolo to mliečko a ber to radšej tak, že malé získalo nejaký "vitamínik" naviac pre imunitu...škoda sa zaťažovať, veď nezmeníš to už....a tiež to bola matka, dôvody pozná ona sama....prajem príjemné chvíle so synčekom a blahoželám, nech mu "chutí" tvoje mliečko čo najdlhšie...

lerinka
6. feb 2014

@dazdovka chudiatko malé, je mi z toho normálne clivo, toto je prípad, keď by som bez váhania odporučila UM tej matke a zakázala kojiť! ale to by zas nebolo na cigy, všakže 🙄

masinka
6. feb 2014

v jednej teme tu na MK ohladom darcovstva materskeho mliecka ktosi trefne poznamenal ze citujem : mliecko od cudzej kravy nam nevadi, ale od cudzej zeny ano".... takze keby dala sestricka babatku UM mliecko z flase to by bolo ok .... alebo nejake materske odstriekane .... ci aj to by bolo zle ? alebo tam vadi len to cudzie prsko z ktoreho sa babo napilo ?

zuzkat1
6. feb 2014

@masinka mojej dali um bez mojho vedomia...vadilo mi to a velmi! A urcite si nezelam aby dakto pchal do mojho dietata co ja nedovolim. Cudzia zena nema co dojcit moje dieta tak ako ani ja nebudem cudzie deti.

linda20111
6. feb 2014

@veronikaba Velmi cudna situacia. Asi by som bola z toho tiez rovnako v soku ako aj ty. Neviem ako by som reagovala na tvojom mieste.. Mozno jej to poradila prave ta laktacna, ked tam bola (niektore su take divne). Tiez by sa mi to nepacilo je to taka velmi intimna vec.. Ked som bola ja v porodnici a spolubyvvajuca isla do sprchy babo bolo nespokojne ja som sa ho aj bala chytit kedze to je jej a nie moje, nevedela som ako by reagovala, tak som zavolala sestricku co prave isla po chodbe a ona si ho zobrala na chvilku k sebe. Teraz ta to asi velmi stve, ale nemozes sa nad tym trapit, skus sa nad to povzniest, ber to tak, ako by si nevarila doma tak maly sa najedol v restike 🙂 Myslim si ze keby mala nejaku chorobu vedelo by sa o tom, pretoze tehotne zeny su pod drobnohladom lekarov, ved si spomen kolko krat ti brali krv, robili vytery a lekar kazdu chvilu vysetroval, pozoroval a vsimal si ci je vsetko v poriadku.

zeytin
6. feb 2014

@veronikaba Ja som kojila kamoškinho malého... Vobec nechcel spinkávať, tak som ju poslala spať, nech sa poriadne vyspí, nech sa nebudí na kojenie. Keď sa maličký zobudil a chcel papať, tak som mu dala svoje mliečko 🙂 Ale bolo to po dohode a bola to kamarátka. Chorobu si určite nechytila, ale spytala by som sa jej, prečo to urobila... Ak bol napapaný, tak asi nebol dôvod... Kedysi fungovali dojky, tak to vezmi z tej strany 🙂 a netráp sa zbytočne nad tým. 😉

kveta
6. feb 2014

Dala by som vysetrit dieta ci je ok. Ta zenska nebola normalna, myslim si. Ved aj ona mohla chytit nieco od dietata, nepoznala jeho zdravotny stav. Sialene..

Strana
z6