Moje dieťa kojila cudzia žena
ahojte, zhruba pred dvomi týždňami sa mi narodil synček, počas vizity mi doktorka zistila, že sa mi uvolnil jeden steh na šití po nástrihu, tak sa rozhodla to hned opraviť, vraj to bude chvilka. Kedže malý bol práve nakojený a tvrdo spal (lebo mal novorodeneckú žltačku) rozhodla som sa nechať ho na izbe, s tým že spoluležiace som poprosila, aby mi ho postražili a ked´by sa náhodou rozplakal, aby ho utíšili. keby som vedela čo sa stane určite ho tam nenechám. To šitie sa nejako pretiahlo na vyše pol hodinu a keď som sa vratila vytrápená na izbu, zbadala som otrasnú vec. jedna z mamičiek kojila moje dieťa, bolo to pre mna ako nôž do srdca, mala som sto chutí jej vynadať, že čo si to dovoľuje, no akurát tam pri nej bola laktačná poradkyňa a ja som sa akosi ovladla a dusila to v sebe, po jej odchode som to už nerozpitvávala hoci ma to strašne trápilo a ešte stále trápi, nechapem prečo to urobila, ved ja som mala dost mliečka....velmi sa bojim, aby malý od nej nechytil nejakú chorobu...máte s tým niektorá skúsenosti?
@vevapeto myslis ze dietatu v prvych dnoch kolostrum nestaci ? no nie som o tom az tak presvedcena ... 😨
@veronikaba ked som si precitala titulok tak som tu ver ci never zanadavala ze tym matkam uz vazne drbe ked su ochotne nieco take dovolit ale nedalo mi a precitala som si tvoj prispevok a neskutocne ma zamrazilo.Nedokazem a ani nechcem si to predstavovat.Ona musela byt riadne prepnuta.Taka intimna vec a celkovo si prilozit cudzie dieta.Nepochopim
@vevapeto važne si myslíš, že priroda to zariadila tak, že nedala žene všetko, čo potrebuje jej dieťa hned od narodenia? Myslíš si, že sa v tomto až tak velmi líšime od iných cicavcov? Prečo, ked iné cicavce nepotrebuju svojim maldatam davať po narodení nič iné, my to potrebujeme? Nieje to len v našich hlavach? Ja som trvala na tom, aby môjmu dieťaťu flašku nepodavali a ani nepodali 😉
baby to si vazne myslite ze si zena v pritomnosti laktacnej dovoli vziat cudzie dieta a nakoji ho .... podla mna to skor bolo tak ze jej to laktacna kazala lebo nevedeli kedy sa vratis ... a dieta bolo hladne .... podla mna si si to mala doriesit s nou ... ta druha matka mohla byt tiez zaskocena ... ale proste posluchla ... teraz to tu my nevyriesime mala si sa ty priamo porozpravat s laktacnou a prip. aj s tou maminou ...
ja by som to neurobila bolo by mi to divne kedze dieta ma matku ... dojcit by som dokazala cudzie dieta v pripade ze je opustene a pod ...
ak by bola taka asocialka tak by si s nou nevydrzala ani na izbe .... proste pre obe to musela byt blba situacia...
@bianca ale si zle prečitala o čom sa tu bavime. JA len hovorím, že flaška nieje nutnosť. Bolo tu napisané, že flaške sa dieťa proste nemôže vyhnuť, pretože dieťaťu nestačí kolostrum, kým sa prsia naleju mliekom. JA tvrdím, že stačí, pokial všetko ide ako má. Netvrdím, že nenastavaju patologické prípady, kedy žena skutočne nemôže dojčiť a v prípade, že by nedokrmovala, by dieťatko umrelo, tak ako sa v patologickych prípadoch stáva v prírode, ked nieje poblíž človek, ktorý by dokrmil. Ja hovorím o tom, že pokial ide všetko ako ma, či vo volnej prírode, či u človeka, tak flaška nieje nutnosť a určite nieje nemožné sa jej vyhnuť.
@vejula to si napisala je logicke, ale na prirodu by som sa nespoliehala.....aj porodnik musi niekedy tej tete prirode pomoct, ked zena nedokaze porodit......mna samu sestricka v porodnici "zdrbala" (pardon), ze nedavam pitny rezim babatku, kedze nemam este mlieko. V kazdom pripade sa rada spytam kompetentnych, co si o tom myslia 😉
Ja som tiez radsej nechala postrazit synov spolubyvajucim nez sestrickam, a to nechcem tvrdit, ze by tie sestricky deti nejak zanedbavali, ale ved aj ony su pre nich uplne cudzie osoby. Robia to x rokov, beru deti ako nejaky tovar na pase, urcite nemozu k nim mat taky citlivy pristup ako cerstva mamicka. A raz sa stalo, ked brala sestricka starsieho syna na kupanie, ze jej skoro padol na zem, lebo deti dvihala za vrchnu snuru na perinke a prave v tej chvili sa ta snura odtrhla 😒 Nastastie som stihla priskocit a zachytit ho, ale potom som bola z toho riadne vyklepana a uz som ho nosila na vozik sama.
@vevapeto samozrejme ak nastane komplikacia či už pri pôrode, či už pri dojčení, môže vzniknuť situacia, že je potrebné zasiahnuť či dokrmiť (aj ked flaška je už ten uplne najhorší spôsob dokrmenia, lebo dieťa môže začať odmietať prsník) Ale ak ide všetko tak ako ma, nieje treba zasahovať ako pri pôrode, tak aj pri dojčení. To o čom píšeš su situacie, kedy už niečo neprebieha tak ako by malo. Ale určite by sme nemali robiť zo zasahov pri pôrodoch či dojčení rutinu. Zasahovať by sa malo, až ked nastane komplikacia. Bohužial práve kvôli rutinnemu zasahovaniu aj v prípadoch, kedy ide všetko tak ako ma, a nieje to treba vzníka začarovaný kruh, kedy nesprávny zasah vyvola potrebu dalších zasahov. A paradoxne nakoniec sa ešte blahoreči o zachrane života.
@fidka79 mam pocit, ze pracujes vo fachu....chcem sa opytat, ako je to s pitnym rezimom v lete. Sama som pisala, rodila som v auguste, nenormalne horka, nedalo sa ani spat.... nemam pocit, zeby dietatku stacili prve 3 dni tych par kvapiek kolostra, ktore som mu mohla ponuknut..... 😎
No booooze a co sa take stalo? V minulosti bezne fungovali dojky, matka nekojila svoje dieta, ale cudzia zena. Tak maly plakal, ona nevedela, kedy prides, tak ho nakojila. Pri jednom nakojeni o svoje mlieko neprides.
Nečítam, celú diskusiu, reagujem len na prvý príspevok ale zrovna dnes to bolo aj na Mamile na FB. A dala som tam reakciu, ktorú sem skopírujem.
Jeden kmeň v Afrike, neviem, či zrovna nie Pygmejci, fungujú tak, že dieťa patrí kmeňu, dojčí ho tá žena, ktorá zrovna nemá nič na práci, alebo je "po ruke"... (kuk kniha Naše deti naše svety).
V minulosti boli bežné dojky, ktoré dojčili cudzie deti.. myslím, že to bola taká empatická reakcia tej ženy, možno sa v nej ozvali pradávne pudy... takže myslím si, že je to otázka kultúrno spoločenských noriem.
Mne sa syn neprisával, lebo dostal fľašu v pôrodnici, uvažujem, teraz s odstupom času, že radšej by som asi bola, keby ho v mojej neprítomnosti niekto nadojčil, (preverený zdravotne dajme tomu), ako sa zase celé dni mordovať a modliť sa, či sa prisaje, alebo neprisaje. Ale je to len môj názor, ktorý nechcem nikomu vnucovať.
no nemám pocit,že je správne na izbu k novorodencovi si dať fúkať ventilátor a ešte tak dobre nad jeho hlavičku...

@vejula myslim ze matky v casoch ked nebolo UM davali babatkam sladku prevarenu vodu. Rodila som v auguste, v tych najvacsich horucavach, kedy aj v noci bolo na nevydrzanie....myslim, ze mojej malej tych par kvapiek ozaj nestacili. Po prichode domov som ju kojila, obcas dostala z flase odsate mlieko a naucila sa rozoznat prsnik od cumla.