Opäť som nezvládla kojenie
Ahojte, viac-menej sa idem vystazovat,pretoze som zufala a vsetci si myslia,ze to prehanam. Opät sa mi nepodarilo kojit moje druhe dieta,uz pri prvom v 10 tyzdni sa znizila produkcia a samozrejme som dala flasu,lebo mala Bola skoro podvyzivena,ako som sa snazila flasu nedat,no nepodarilo sa a mala skoncila na UM. Momentalne mam opät 10 tyz. dceru a zacina to ist dole kopcom,napriek tomu,ze som mala vsetko nastudovane,dopredu som sa pripravovala,aby som mohla byt stastnou dojciacou mamou,no opät ten isty Problem,mlieko je fuc,prsia sa prestali nalievat,mala potiahne 3 min a koniec a samozrejme prestava priberat,je nervozna,produkciu sa snazim zvysovat odsavanim,castym prikladanim uz 5 dni a stale nic a ja sa opät citim ako neschopna zufala matka ☹ Dnes som dala 1x flasku no bohuzial ani tu nechce o to je to horsie. Nezijem na SK,ale laktacnu som kontaktovala,ale tu su uplne neschopne a jedine co vedia povedat,dajte flasu aby nebola dehydrovana. Vobec neviem ako dalej,som nervozna,uz 2 dni som nejedla,ledva zijem,placem a neviem sa s tym zmierit a duplom ked vidim ako flasu a UM odmieta...
Ahoj🙂 Ja napíšem, len čo ma napadlo rýchlo: ja som tiež počas dojčenia párkrát myslela, že to už ďalej neprežijem... a nakoniec to dopadlo, s prepáčením, že môj 3-ročák má ešte sem-tam svoje mliečko "z cicky"🙂 Nevravím, že to je najlepšia alternatíva, alebo že UM je zlé... z celého tvojho opisu si myslím, že vôbec nemáš problém s tým, že "zlá mama" - ale jednoducho krízu.. tiež som mala jednu svoju krízu niekedy vtedy::: no možno aj v niečom podobnú: ja som bola tiež vyšťavená a nervózna, malý sa mi nezdal, nepapal podľa mňa ideálne, v noci som už toho mala fakt dosť... no a tak som chvíľu kombinovala fľašu + dojčenie: keď sa malý zobudil a nebol spokojný s cicaním, tak dostal z fľaše - keď sa rozpil, vymenila som za prsník... Tak som bola spokojná aj, že je napapaný, aj že sa kojíme... chcelo to ale nájsť spôsob, ako sa dohovoriť... keď sme sa nezhodli, mal len UM - a neriešila som. Vôbec nebol problém, že by si "zvykol na fľašu", a hlavne ja som sa ukľudnila, že nehladuje, dostala som sa do pohody...) No a teraz, čo som vlastne chcela: keď som dojčila naozaj už ukážkovo, tak to vyžadovalo naozaj: keď malý spinkal, oddýchnuť si - potom sa sama napapať, urobiť čo treba doma (len to najnutnejšie, niekedy aj nič) ...potom odhadom pár minút pred tým, ako sa zobudí - urobiť si do véééľkej šálky teplý čaj (ideálny čas na dojčenie, bylinkový, mlieko apod.) ==== naliať sa tou tekutinou, aby tvoje telo pochopilo, že má dosť na tvorbu mliečka, a že teraz sa od neho toto očakáva🙂 Tak takáto príprava na dojčenie u mňa fungovala. Dojči po ležiačky, čím viac, tým lepšie🙂 No ja teraz budem mať tiež druhé bábo a som zvedavá, ako to pôjde, venovať sa obidvom🙂
@alexa35 odpisala som ti a nepridalo to,tak skusim znova 🙂
mamilu nemusis len citat.je tam aj kolonka laktacna poradna http://www.mamila.sk/pre-matky/poradna-dojcenia/ ,tam napises svoj konkretny problem,mpridas dalsiu otazku a laktacna poradkyna potom odpovie konkretne tebe a odkaze ta na dalsie podobne pripady
ak malicka v noci dobre spi,tak asi hladna nie je 😉 cez den mliecko ponukaj aj ked si prave nepyta.ak nebude chciet,nevadi,skusis zas o polhodku hodku neskor.nic sa nedeje.hlavne nebud flustrovana ak prave to mliecko malinka nechce.pomojkaj ju,posmej sa s nou trosku a ponukni zas.a mozno mas len laktacnu krizu.ja som za polroka mala uz dve a dojcim dalej 🙂 ake ma malicka plienky? dost mokrych? a stolica je aka? prazenica alebo skor zelena? ako casto kaka?
@alexa35 stolica je ok,kolko je tych plienok? Ma mala nejaku zmenu v spravani,je moc nervozna?
vies,ja som PRI malej mala slabo naliat prsniky,uplne inak Sa mi nalievali,mala bola iny typ papkaca,navyse kolikova,malo priberala,som to chcela vzdat,no pediatricka ma vtedy upokojila,pribera,aj ked malo,ale,je sumerna,inak pokojna,znacila som SI pre istotu pocet mokrych plienok. A dojcime Sa dodnes,uz presiahla 19.mesiac.
drzim paste.
@alexa35 stolica je teda uplne v pohode.dojcene dietatko nemusi mat stolicu ani cely tyzden a dobre je 😉 to,ze su plienky polosuche..nuz asi treba fakt dojcit castejsie. a neskusila si si ju zobrat k sebe v noci a tak nadojcit? nemyslim ju zobudit,ale pekne pomalicky jemne si ju zobrat do narucia a pouknut prsnik.moj maly sa za noc zobudi xy krat,no nepreberie sa.on len zacne mrnkat a ja si ho hned prikladam a on taha v polospanku a taha pekne.tak skus v noci zo 2x si ju takto zobrat.nezobudit ju,len jej prsnik ponuknut,nozno budes prekvapena ako krasne si ho vezme a naje sa 😉 moj maly je z drvivej vacsiny dojceny v noci.neriesim.mne je jedno v akom case sa k nemu mliecko dostane,hlavne,ze sa dostane.on si sam urcuje kedy chce jest 🙂 ale my s prazdnymi plienkymi moc problem nemame,teda takto,u nas je to rozne.v noci je plienka riadne plna,cez den poloplna.proste zalezi od casu kedy jedava.ale rastie a prospieva krasne,takze to neriesim 🙂
@alexa35 chapem a dobre viem, co prezivas, tym istym aj s poporodnou depkou som si prrsla, preto viem, ze jedine pozitivne myslenie ti moze pomoct. Motilium zabera, mam to odskusane, nechcela som ho vsak brat dlhodobo, na radu viacerych z oblasti zdravotnictva. Tebe by mohlo pomoct krmit malu v polospanku, neje vtedy lepsie? Ked sa zacina budit, vtedy jej ponuknut prsnik. Tiez aby nebola dehydrovana, lyzickou alebo poharikom po trochach davat vodu, dokrm ked ta, iba tak isto ako vodu...ale hlavne, jest, pit, spat a pozitivne mysliet, tak to zvladnes 🙂
@alexa35 Tu je jedna poradkyna, ktora to robi naozaj dobre. Skus prestudovat http://dojcenie.wordpress.com/about/
Nebudem ti radit, aby si sa ukludnila, lebo presne viem, co to s tebou robi. Takze precitaj, najedz sa, vykup sa v horucej vode a skus. A ak to nepojde, su uplne ine veci na svete dolezite pre dieta, jednou zo zakladnych je napriklad mama v pohode.
Drzim palce.
@alexa35 Ahoj, ako mnohe ine mamicky a aj Ty, tiez som mala na zaciatku problem a depresiu, ze mam malo mliecka, a to mi este znama povedala, ze mam slabe mlieko a kupila nutrilon...total depka...Ked mi manzel zhanal v lekarni senovku a benedikt, nemali, ale povedali mu, ze najdolezitejsia je psychika...vecer som sla s placom spat, lebo som tuzila maleho dojcit, ale uvedomila som si, ze ked to raz nejde, tak to asi nejde...ukludnila som sa s tym, ze ho budem musie prikrmovat, aj ked nerada...v tu noc sa mi naplnili prsia mlieckom a vtedy som si povedala, ze uz ziadne stresy nepripustim a dojcime sa dodnes a to ma uz 15m+. Preto moja rada - ziadne stresy Alex, vela vela tekutin (2-3 l denne, staci aj cista voda, mne napr. Vinea nepomohla), aj pravidelna bohata strava. Drzim palce 🙂
nemoze ti niekto z rodiny poslat benedikt a senovku? mne velmi pomohli.
ak nie, rada pomozem🙂
@alexa35
ja som ani jedno nezvládla kojiť , jednoducho je to v psychike ak sa nevyrovnáš vnútorne ,nepôjde to . Pri prvých dvoch deťoch som to ani neriešila ,nešlo mi to a mala som kopec okrem toho povinnosti / ťažko chorí rodičia */ no pri poslednej som sa rozhodla, že budem matka roka. Strašne som chcela kojiť , robila som preto všetko možné radila sa z laktačnými , chodila do nemocnice na premeranie kojenia a čo ja viem , čo ešte všetko . Lenže , jednoducho som mala moc povinnosti a málo času na to aby som bola vyrovnaná odpočinutá a tak . Teraz viem, že to bolo práve v tom. Takže hlavne je dôležité , aby si bola v pohode a ak to nejde nestresuj sa , nebudeš prvá ani posledná. Ja som to doviedla dokonca do takého štádia , že som jeden večer odkvecla zo zimnicou v izbe, čo som bola už taká vyčerpaná a malá bola na prsníku skoro furt. Vtedy povedal muž a dosť , ľahni si vyspi sa , vzal malú na noc k sebe a ráno išiel kúpiť mliečko do lekárne . No ale pravdu poviem, že som mala dlho problém vidieť predo mnou kojacie mamičky , som to považovala až za svoje zlyhanie . doteraz sa mi tisnú slzy do očí keď niekoho vidím kojiť, ale jednoducho mi to dané nebolo a hotovo . prajem veľa zdaru , pokoja a lásky 🙂
Nám pomohlo odsávať, odsávať, odsávať! Každé dve hodinky, aj v noci. A zrazu bolo mlieka až až! A mimochodom - kojiť je český výraz, na Slovensku dojčíme.
@alexa35 - najest sa, napit sa, spat a co najmenej stresu. A urgentne smer endokrinolog, ked sa toto objavilo v rovnakom obdobi ako u prvej dcery. Okolo 10 tyzdnov maju deti rastovy spurt, potrebuju viac mliecka, ale to sa upravi!
@alexa35 podla mna je tonhlavne o psychike. pri starsej dcere som mala uplny klud, s kojenim neboli problemy, teraz pri mladsej cela domacnost na mne, starsie dieta, plus moja stara mama, ktora s nami byvala a predtam mi dost pomahala mi vazne ochorela a odisla...stresy okolo nej, do nemocnice kazdy den atd mlieka som mala pomenej, mala vsak nastastie priberala, aj ked menej. no aby som to skratila, ked som bez stresu, mlieko mi strieka, ked nie, tak je to o nicom. ak je potrebne dokrmovanie, ak na prsniku! v tomto asi budes potrebovat pomoc, ak sa da, tak laktacnej, ak nie, nastudovat s nejakou blizkou osobou, pokoj, vyprdnut sa na domacnost a malu vela nosit, spat spolu, kontakt skin to skin, dosiahnut dobre prisatie, ako uz bolo uvedene, naozaj spravna technika je velmi dolezita. nie, na dojceni svet nestoji ale pre tvoje dietatko je to najcennejsie co pre nu mas. kazda kvapka MM je cenna. starsiu dceru som kojila 2roky, odstavovala som ju postupne pod tlakom dezinformacii, teraz chcem dojcit na poziadanie do prirodzeneho odstavenia. upokoj sa, drzim palce.
@alexa35 ja som ani jedno nezvládla kojiť , jednoducho je to v psychike ak sa nevyrovnáš vnútorne ,nepôjde to . Pri prvých dvoch deťoch som to ani neriešila ,nešlo mi to a mala som kopec okrem toho povinnosti / ťažko chorí rodičia */ no pri poslednej som sa rozhodla, že budem matka roka. Strašne som chcela kojiť , robila som preto všetko možné radila sa z laktačnými , chodila do nemocnice na premeranie kojenia a čo ja viem , čo ešte všetko . Lenže , jednoducho som mala moc povinnosti a málo času na to aby som bola vyrovnaná odpočinutá a tak . Teraz viem, že to bolo práve v tom. Takže hlavne je dôležité , aby si bola v pohode a ak to nejde nestresuj sa , nebudeš prvá ani posledná. Ja som to doviedla dokonca do takého štádia , že som jeden večer odkvecla zo zimnicou v izbe, čo som bola už taká vyčerpaná a malá bola na prsníku skoro furt. Vtedy povedal muž a dosť , ľahni si vyspi sa , vzal malú na noc k sebe a ráno išiel kúpiť mliečko do lekárne . No ale pravdu poviem, že som mala dlho problém vidieť predo mnou kojacie mamičky , som to považovala až za svoje zlyhanie . doteraz sa mi tisnú slzy do očí keď niekoho vidím kojiť, ale jednoducho mi to dané nebolo a hotovo . prajem veľa zdaru , pokoja a lásky
No a hlavne, ak budeš rumázgať sa rozhádžeš úplne a papať musíš a piť veľa , potom ani nemá z čoho sa ti tvoriť , skús iný cumlík na fľašku, možno jej nevyhovuje, alebo môžeš skúsiť hadičkový spôsob , čo si dáš madičku k prsníku a malej to bude simulovať kojenie , akákoľvek naša laktačná ti povie , čo a ako
@alexa35 počas jedného kojenia ju daj na jeden prsník potom na druhý a potom zas na prvý a druhý a tak dookola pokiaľ sa bude chcieť dojčiť. Keď vypije z jedného tak sa ti v druhom stále niečo vytvorí. Ak chceš dokrmovať tak len cez suplementor. http://www.medela.cz/produkty/suplementor.php
@alexa35 , co znamena prestala priberat? Od kedy? Koko priberla za posledny tyzden, prip. 2? A kolko narastla?
Mne sa prsia naliali dokopy asi tak 5x (u oboch deti) a aj to v obdobi 6-nedelia. Inak vobec. S odsavackou som sa nekamaratila nikdy. U syna som bola psychicky na dne z toho, ze nebudem dojcit. Plakala som, bola som nervozna, zacala som prikrmovat, kupila som vahu, vazila som ho pred kazdym krmenim a po nom. Po cca tyzdni som si povedala dost. Maly pribral 500 g za tyzden!!! Ako prikrm maval max 2x za den 50 ml nutrilonu. Tak sa mi otvorili oci, povedala som si, ze mlieka je dost a hotovo. A kojila som do 13 mesiacov. U dcerky to bolo podobne, ale ja som sa uz nenechala vyviest z miery, vedela som, ze prsia sa nalievat nemusia a ze mliecko je.
Co Ti mozem poradit, caj s jastrabinou, cierne pivo, melta, rascova polievka, homeopatikum ricinus, pred kojenim nahrievat prsia. A v noci, ked teda nechce jest, tak aspon Ty odsavaj, v noci je produkcia mlieka najvyssia. Ale skusila by som to spolocne spanie a prilozit ju cca kazde 3 hodiny aj v polospanku.
Drz sa a skus sa do toho vrhnut cez vikend, ked Ti moze pomoct manzel so starsou a s domacnostou
@alexa35 viem presne co citis, bola som na tom presne tak isto ako ty ☹. Este dnes ked si spomeniem na pocit bezmocnosti spred 5 rokov pri prvej dcerke strasie ma. Mala som strasne výčitky a pocit ze som ta najhorsia matka, najma kvoli tlakom okolia - kam som prisla - otázka: kojis?, v.kazdom casopise kojenie ... Dnes uz viem, ze moje pocity a trapenie bolo zbytocne. Niekto proste koji 2 roky a niekto ma mliecko len 3 mesiace. Na trhu sú UM a basta. S čistým svedomim možem povedat, ze som spravila vsetko aby som kojila a bohuzial nepodarilo sa a obe moje deti boli kojene 3 mesiace. Su zdrave a stastne. A podla mna je dolezitejsie zdrava a spokojna mamina ako troska snaziaca sa o kojenie. Ked nejde, tak nejde. Vždy mi bude luto, ze som nekojila, ale spravila som preto vsetko

@alexa35 To polosuché alebo mokré sa na jednorazových ťažko určuje, niekedy ani nie je vidno, že je pocikaná. Najlepšie je dávať látkové a tam to uvidíš koľko ciká. Tam pozri každé 2 hodiny, či cikala. No a najskôr po 7 dňoch v tomto veku to uvidíš na váhe, môže sa stať, že aj 3 dni nič nepriberie, resp. schudne. Keď dáš fľašu, tak už z prsníka bude ťahať čoraz horšie, lebo je to oveľa ľahšie.