Opäť som nezvládla kojenie
Ahojte, viac-menej sa idem vystazovat,pretoze som zufala a vsetci si myslia,ze to prehanam. Opät sa mi nepodarilo kojit moje druhe dieta,uz pri prvom v 10 tyzdni sa znizila produkcia a samozrejme som dala flasu,lebo mala Bola skoro podvyzivena,ako som sa snazila flasu nedat,no nepodarilo sa a mala skoncila na UM. Momentalne mam opät 10 tyz. dceru a zacina to ist dole kopcom,napriek tomu,ze som mala vsetko nastudovane,dopredu som sa pripravovala,aby som mohla byt stastnou dojciacou mamou,no opät ten isty Problem,mlieko je fuc,prsia sa prestali nalievat,mala potiahne 3 min a koniec a samozrejme prestava priberat,je nervozna,produkciu sa snazim zvysovat odsavanim,castym prikladanim uz 5 dni a stale nic a ja sa opät citim ako neschopna zufala matka ☹ Dnes som dala 1x flasku no bohuzial ani tu nechce o to je to horsie. Nezijem na SK,ale laktacnu som kontaktovala,ale tu su uplne neschopne a jedine co vedia povedat,dajte flasu aby nebola dehydrovana. Vobec neviem ako dalej,som nervozna,uz 2 dni som nejedla,ledva zijem,placem a neviem sa s tym zmierit a duplom ked vidim ako flasu a UM odmieta...
@alexa35 ja by som sa dojcenim uz nestresovala, prvorade je najedene dieta a nie ho trapit hladovanim, len aby bolo dojcene ... ked to nejde, treba dat UM
ahoj, ja som svoje deti kojila ciastocne do 5 mesiacov, bola som na liekoch, cajoch, homopatikach do kopy som toho brala 5 kusov... a nic, jedla som,nedietovala som,prvy mesiac ok a potom to slo dole vodou...skusala si "power pumping" ak si dobre pametam robi sa to tak aspon 3 krat denne a robis to hodinu ze zacnes: 10 minut pumpujes a 10 minut prestavku a pokracujes celu hodinu....mne to celkom dobre fungovalo, je to narocne, ja som si dala laptop pred seba p pozerala nejaky serial a dalo sa ale znovu to slo potom dole vodou ... mozno to bude tebe pracovat, drzim ti palce... ja tiez zijem v zahranici a mne dost pomohli laktacne ale aj tak ak raz tam to mlieko nie je tak tam nie je no nie? pocula som od par doktorov ze preve 3 mesiace su najdolezitejsie, iny vravia rok...???? ja som bola cele detstvo na UM lebo sme sa predcasne narodili a bola som 6 tyzdnov v inkubatore a neboj tu som, ako dieta som bola furt vychrtla ale skoda ze teraz nemam ten problem 😝
@alexa35 inak dievča ty tak vymýšľaš ,pýtaš rady ,čo je pekné len pekné nie je to ,že babo už nemá ani silu cucať z flaše ,čo znamená ,že je vysilené a dosť možné ,že aj dehydratované ,čo je na lekára jedine ,že budeš čakať a môže byť neskoro ..čo taký rozvrat vnútorného prostredia ......choď k dr. a nech sa ti na bábo pozrie a potom rieš čo ďalej ak neskončíte na infúziach .....to ti dobre radím ...
@alexa35 píšeš ,že ti nevládze piť z fľaše a ja im vzdelanie neberiem ,ale pôrodná asistenka nie je dojčenecká sestra a ani pediatrická sestra ,nepije ti z flaše ,nepije ti z prsa a z čoho je to drobča ,alebo je zo vzduchu a detičky veľmi dlho vyzerajú v poriadku a usmievajú sa aj na pokraji smrti ..len zrazu šup a je to zlé ..ja ťa nestraším ,ale všetko je odtiaľ potiaľ a možno ak jej dávaš striekačkou alebo lyžičkou nepokryje to dennú dávku a ak to trvá viac dní je to až nebezpečné ..rob ako myslíš ,ale malé jesť musí ,nech ti dajú radu ako si v prsiach zadovážiť čím skôr mlieko alebo zariadiť ,aby vládala piť z fľaše ....no držkajte sa ....
@alexa35 v prvom rade chápem ako sa cítiš. je ľahké povedať netráp sa, nerieš to, upokoj sa, ale ked chce dať žena svojmu dieťatku to najlepšie čo môže, hlavne ak si pred tým toho toľko naštudovala a uroblia všetky kroky preto, aby dojčila, je to veľmi ťažké. Napriek tomu si v prvom rade skús opakovať, že to najdôležitejšie pre dieťatko je láska a tvoja blízkosť. Už to, že robíš všetko preto, aby si dcérku dojčila je dôkazom toho, že si milujúca a starostlivá matka, ktorá nepozerá na seba a na vlastné pohodlie, ale snaží sa dať svojmu dieťatku to najviac, čo môže.
Teraz k samotnému dojčeniu: okolo 10tt dochádza k rastovému špurtu u dieťatka a k tzv. prvej laktačnej kríze. Vývinovo je teda to čo prežívate svojím spôsobom celkom v poriadku. Doteraz bolo mliečka veľa, v niektorých prípadoch až nadprodukcia, prsia sa nalievali, s tým je koniec. Tvorba mliečka sa prispôsobila potrebám bábätka, teda koľko vypije, toľko sa dotvorí.. Do teraz teda bábätko nemuselo vyvíjať veľkú aktivitu, mliečko tieklo ľahko,niekedy aj samo. Teraz musí aktívne sať. Bábätko je múdre, vie čo chce a ono chce pohodlie, ktoré malo doteraz. Ak už na začiatku dojčenia nebolo prisatie správne, tok mlieka je značne spomalený a nastáva štrajk - bábätko sa na prsníku hnevá, odtláča sa, ale zároveň si prsko pýta, opakovane sa prisáva a odťahuje, po niekoľkých takýchto pokusoch to vzdáva s plačom a už sa nechce prisať vôbec. Je to práve reakcia na tok mliečka, ktorý je pomalý. Najlepším riešením je zvýšiť množstvo mliečka - prikladaj bábätko aj každú hodinu, keď potiahne dvakrát, tak potiahne dvakrát, spite spolu, trávte čo najviac času v kontakte koža na kožu, keďže máš aj staršiu dcérku, riešením bybol nejaký ergonimický nosič (napr. manduca) či šatka, pomôcť môže tiež spoločné kúpanie. Výborné by boli senovka a benedikt. Skús kontaktovať laktačnú poradkyňu na slovensku, opíš jej situáciu a nech ich dá niekomu z rodiny a tí ti to potom môžu normálne poslať alebo pri návšteve doniesť nie? My sme to pre kamarátku tiež tak riešili. Čo sa týka odmietania fľaše - máš múdre bábätko, prečo by mala cmúľať cumlík, veď mama je mama 🙂. My sme to s dcérkou tiež riešili, fľašu a dudlík odmietala od narodenia. Prišlo dva a pol mesiaca a ja som bola zúfalá, malá plakala od hladu, ale piť nechcela, na prse sa hnevala a fľašu ani vidieť... Trvalo nám dva a pol mesiaca, kým sme to zvládli. Až teraz je dojčenie skutočná radosť. Do teraz to bol len boj a slzy... Ešte ak treba dokrmovať, nerob to fľašou, ale cievkou na prsníku. Dcérka by mala mať cez deň aspoň 6 pocikaných plienok, ak má menej, treba to riešiť. Ak odmieta prsník, treba dať cievočku a dokŕmiť. Bábätko sa naučí dojčiť iba dojčením... Ešte ma napadá, dojčenie jedenkrát za noc je málo - tiež sme to tak mali. V žiadnom prípade však dcérku nebuď. Nemalo by to zmysel, plačúce dieťa sa k prsníku neprisaje... Riešením je skúsiť jej ešte aspoň raz za noc pri jemnom svetle vyzliecť dupinky a jemne rozbaliť plienočku a počkať, či sa preberie. Bábätká sa väčšinou s rozbalenou plienočkou tak do piatich minút začnú mrviť a preberať. Vtedy šup prsko do pusinky. Pozri si na mamile videá správneho prisatie - dôležité je aby malo bábätko spodnú peru vyhnutú von (inak nemôže sať, bude iba dudlovať), aby malo v pusinke čo najväčšiu časť dvorca a stále kontroluj pauzičky v brade.
A už fakt kočím, len ešte že držím palce, nevzdávaj to, a hlavne sa pokús si oddýchnuť, je to pre tvorbu mliečka veľmi dôležité, neboj dobre bude, dnes už bábätká na podvíživu neumierajú 🙂, nejaký spôsob sa nájde.
A P.S.: Svoju dcéru síce dojčím (iba vďaka skvelej laktačnej poradkyni) ale ja som vyrástla na UM a myslím si, som celkom v pohode, no tiež si so mnou a mojím jedením - nejedením rodičia užili 🙂.
@bublinka711 dakujem ti,no mala sa na prse nejeduje,2x potiahne a zaspi a druheho prsa sa dotknut uz nechce,alebo ho len dudluje.
Kocky od zajtra stravim s malou cely vikend zavreta v izbe bez povinnosti, tak snad to zaberie,dakujemvam vsetkym....hlavne za podporu 😉
alexa35@
namiesto fľaši daj na striekačku aby mala ti nespohodlnela a nezvykla si na ňu pre ňu je to jednoduchšie ako na prsníku.
@alexa35 ja som nikde nepisala, ze si nezodpovedna matka 😕. Vychadzala som len z toho, co si tu ty sama pisala, ze mala nepije, ani sa v noci na jedlo nebudi, plus ma polosuche plienky a na na zaklade toho som ti radila, ze utekaj k lekarovi, pre istotu, aby ti mala neskolabovala. To, ze nepije a spi, moze znmenat problem a cakanie na spustenie mliecka moze ohrozit tvoje dietatko. A sama si predsa pisala, ze tie super vystudovane porodne baby ti poradili flasu, cize necakat na materske mlieko, ale zacat hned prirkmovat. pre nieco ti to radili, ci nie? ziadna z nas nevie, co sa vlastne deje, v com je problem, nie sme odbornici, takze by som sa neriadila tym, co ti tu nejake anonymne zenske popisu....je to tvoje dietatko, iba ty mas zodpovednost....ak mala nema dostatocne pocikane plienky, ako si pisala, tak je zle.
@alexa35 ja som mala tiez problemy s kojenim po narodeni syna. Maly na prsniku zaspaval, 2x si cucol a spal, dudkal si, ale netahal. Laktacna poradkyna nam skontrolovala prilozenie (to bolo v poriadku) a hlavne mi poradila:
1. uzivat bylinky benedikt a senovku
2. stlacat si prsnik pri kojeni, aby mala aj ta trocha mliecka rychlejsi tok a maly hned nezaspal
3. dokrmovanie UM na prsniku cez cievku (uzasna vec, jednak stale taha na prsniku a jednak ho to vzdy pekne prebralo a nezaspaval)
Nas priebeh kojenia bol asi nasledovny: kojenie na poziadanie - malo mlieka - maly schudol 50g, bol hospitalizovany - kojenie a dokrmovanie UM flasou - zacala som uzivat bylinky a dokrmovat na prsniku cez cievku - po 5 dnoch koniec prikrmovania - po 14 dnoch koniec uzivania byliniek - plnohodnotne sme zacali kojit az ked mal maly mesiac a stastne sa kojime az doteraz :o) maly ma 6,5 mes a gulatucky je riadne.
Ja ti len poradim jest poriadne, vela pit lebo to je dolezite. Nestresovat. Sprchuj si prsia teplou vodou, aj viackrat za den. Este su na to nejake pomocky ako som sa tu docitala - senovka a ine. Mozno to uz niekto spominal, nemam cas to citat.
Laktacnu vies kontaktovat aj online zo sr. Myslim, ze na mamila.sk su zoznamy.
@alexa35 Cievku si neskusala? Ku kazdemu kojeniu sa prida 30 ml umeleho alebo odsateho mlieka. Mala sa napije, ani nepostrehne rozdiel, zosilnie a tym aj intenzivnejsie zacne sat. Kojenie to neohrozi a budes spokojnejsia, ked uvidis ze sa jej dari lepsie. Upokojis sa - lebo nebude podvyzivena. K tomu hlavne jedz a pi! Jedz viac ako sa ti ziada. Ovsene vlocky su super na laktaciu. A mne pomohlo kazdy vece deci tmaveho pivo. Chmel je plny fytoestrogenov a urobi dobre aj psychike.
Super su aj kapsule shatavari zapit teplym mliekom.
Nvyburcoval ma nazov temy. Ukazuje ako velmi cjces, aby to tentokrat dopadlo dobre. Pripomina mi to mna a moje chcenie. Vies, ale aj to velke chcenie moze byt problem. Premotivovanost vie byt strasnou zatazou. Mne paradoxne pomohlo aj to, ze som si povedala, ze byt ma UM nie je ziadna katastrofa. Dala som si limit. Do troch mesiacov sa rozhodne bud alebo. Inak by som zosalela. Treba sa nad to povzniest a precitat si temy o tom, ake zdrave a presperujuce su deti na UM. Opadne z teba ten strasny stres. O tom to cele spravidla je. A vidos mlieko sa rozbehne. Ako aj mne 🙂. A este nieco, uz som to tu niekomu pisala. Ak zena vyprodukuje co i len jednu kvapku mloeka, je iste ze po fyzickej stranke JE SCHOPNA kojit. Aj takato info vie upokojit a zdvihnut sebadoveru.
Ja som sice problem s dojcenim nemala ale tu som citala zopar rad "koza na kozu" a mne to prislo cisto ako nase prve dni doma. Pobehovala som len v teplakoch a hore bez a cele hodiny ame prelezali spolu na posteli a malá mala hlavinku vzdy tak aby citila moj prsnik ( mliecko detickam vonia a tym sa u nich spusta saci reflex) ked sa tak na to spetne pozriem tak prvy cely mesic sme prelezali v posteli "koza na kozu " a samozrejme zaklad je vela vela pitia a dostatocne kaloricky vyvazene jedlo. Ja ked cez den nestiham jest (nestava sa tak casto ;) ) zachrani to vacsia davka hroznoveho cukru. Vela stastia a hlavne vela pevnych nervov a klud
@alexa35 zaspavanie na prsniku je rovnako reakciou na pomaly tok mliecka. Kazde babatko reaguje inak. Skuste a hlavne uzite si spolocny den🙂. Drzim palce
Oblec si tricko s vystrihom a daj si malu do satky. Snaz sa uvolnit a hlavne najest a napit, to mozes aj v satke. Mne sa vzdy tym, ze mam maleho na kozi a spinka mi tam tak zaleju prsia mliekom, ze mi pretecie tricko az na maleho🙂 podprdku nosim sportovu velke cislo. Satka bola najlepsia investicia, mam satku boba. Vyborna!! Drzim palceky, aby si rozbehla mliecko 😉
ja som z dvojciat (chalan baba) a moj brat ze netahal, ale vobec. ja mam 3 deti , vsetky tahali jak besne a teraz ma moj brat syna a to iste ako on, nechce tahat a svagrina uz odsava a dava z flasky, kazde dieta je individualne. Ale ked som mala menej mlieka, vzdy som odsavala intenzivnejsie, kym sa nenakopli prsia, mne to vzdy zabralo. Cim viac sa podari odsat, tym viac by sa malo tvorit potom
@alexa35 ak sa ti podari, skus si zohnat tabletky Costi. mne to poradila jedna laktacna a napriek tomu,z som mala velke problemy s mlieckom, kedze maleho mi dali domov po dvoch mesiacoch od porodu /bol predcasniatko/, tak som len odsavala, ale mliecko sa po tabletkach rozbehlo tak, ze som odsavala 15 mesiacov 🙂 raz za dva tri mesiace, ked prisla kriza som na par dni nasadila Costi a bolo to🙂 hlavu hore, pojde to. drzim palce 🙂
v nemcecku su na to aj kapsle bockshornklee sa to vola, je to ina gramaz, ako tie slovenske, vsetko okstatne ti baby uz poradili.
no ak by som mohla niečo pridať, mám tretie dieťa ktoré bude mať rok, predtým som každé jedno kojila až do ich tretieho roku ☹ a aj teraz ešte kojím . Je to veľmi ťažké sa naučiť kojiť a prispôsobiť sa dieťaťku, ktoré sa tiež učí, niektoré je šikovnejšie a hladnejšie a niektorému stačí máličko a odmieta mliečko. Pokiaľ ti priberá tak ani nedávaj flašku , ani mne deti nechceli flašu a ani cumlík, a sme sa museli natrápiť kojením , prvé mesiace boli náročné , mávala som prsník stále vonku ani pohnúť od nich som sa nemohla,ked som videla iné mamičky ako sa prechádzajú a bábätká im krásne spinkajú bola som na prášky. Teraz viem že stres , nervozita a nevyspanie okráda dieťa o mliečko, bud kludná a hlavne moc pi tekutiny. a prikladaj si maličkú často , neboj ono to prejde a neskôr sa nad tým pozastavíš ako si stresovala. Viem že je to ťažké , ale poviem ti že som sa ešte jednej noci nevyspala pri malom a to býva aj 9 krát za noc hore, čo si pocucká, mám ho v posteli, čiže spáva so mnou a manželom 🙂 a cez deň si cucne kedykolvek a kdekolvek. Je to krásne a držím ti palce aby ste to vydržali 😉 potom daj vedieť ako vám to šlo 🙂
Ahojte,takze stav sa trosku upravil a sme na Tom 50% lepsie,casto papame a ja po kazdom 2 kojeni odsavam,nie je to idealne,ale zu sa to zlepsilo,mala sa prisava a aj plienky su omnoho plnsie 😉 Spojila som sa s lakt.poradkynou na SK a poradila mi cez Skype,kazdopadne vam vsetkym dakujem za podporu,naozaj ste ma ukludnili a som vam za to vdacna a dufam,ze budeme uspesne pokracovat v dojceni... 🙂

@alexa35 chapem ta, viem co prezivas, prezivala som aj ja...pomoct by mohlo kojit babo v polospanku, to u nas fungovalo, vtedy pila ochotne. Tiez ako prevenciu dehydratacie podavat vodu lyzickou, poharikom, ked uz dokrm (ak je to fakt nevyhnutne), tiez iba sposobmi ako vodu alebo cievkou na prsniku. Co sa tyka motilia, mne zabralo, brala som ale iba kratkodobo, kedze viacere pre mna doveryhodne osoby z oblasti zdravotnictva mi ho neodporucali. Priznam sa, do psychickej pohody som sa dostala, az ked sme zo zdravotnych dovodov presli na UM (intolerancia laktozy - to bol dovod 4 mesiace trvajuceho kriku, nie hlad, ako som si ja myslela). Dnes vsak verim, ze by som to zvladla, rovnako ako to dokazes zvladnut ty, len sa pozitivne nalad a povedz si, ze to zvladnes 🙂