Pokračovať v dojčení po nástupe do škôlky?
Ahojte, syn má 2,5roka a dala som ho do škôlky. Zatiaľ ho ešte dojčím, ale len doma na jednom dohodnutom mieste a nikde inde. V škôlke, na návšteve, či von na ihrisku, lavičke nikdy nepýta. Dojčili ste aj naďalej, ak dieťatko nastúpilo do škôlky alebo s tým sekli?
Akú mali dojčené deti imunitu? Ďakujem
@evkatk a myslieť si, že niečo umelé je výživnejšie, lepšie a hodnotnejšie ako prírodné materské mlieko, je zaujímavá “úvaha”, nad ktorou sa už ani radšej nepozastavujem. 😀
@anonym_autor podla mna sa rozhodni podla svojej vnutornej intuicie. Prvu dceru som dojcila 3 roky a 2 mesiace, vtedy isla do skolky, bolo leto a ja uz druhy vecer po skolke som bola vnutorne presvedcena, ze tato etapa je uz za nami a ze stacilo. Rano som chodila skoro do prace, to vstavala s muzom a vychystal muz, rano som odchadzala ked este spala a vecer uz mi to prislo nejako zbytocne. Takze to som zo dna na den dospela k rozhodnutiu ze stacilo, a dcera to tiez tak vnimala. Teraz mam druhu dceru, isla do skolky ked mala 2 roky a 8mes, este rano a vecer ju dojcim, nikomu to na nos nevesiame, je sikovna, samostatna, nebojacna, za 2 tyzdne ma 3 roky a az teraz citim, ze uz stacilo a je cas skoncit....doteraz mi to bolo este luto, mozno aj tym, ze posledne dieta a ine uz nebude. Riad sa iba podla seba, svojich pocitov a tvojho dietata, ked bude cas skoncit, tak na to prides aj sama!
@anonym_146b17 tebe preskakuje? Dojčiť 2,5 ročne decko je úplne normálne. Stokrát normalnejsie, ako bábätko na práškovom mlieku. Ja mám v podstate v paži, čím kto kŕmi svoje deti, ale niektoré urážky od nekojacich sú totálne cez čiaru.
@anonym_3e0719 a podľa mňa je cez čiaru písanie kojofanatičiek o "práškovom mlieku" akoby to bola otrava.. lebo my čo máme deti na UM sme ich mali radšej nechať umrieť. 🤦♀️
@anonym_3e0719 a podľa mňa je cez čiaru písanie kojofanatičiek o "práškovom mlieku" akoby to bola otrava.. lebo my čo máme deti na UM sme ich mali radšej nechať umrieť. 🤦♀️
@anonym_3bcb19 a prečo sa vyjadruješ k téme dojčenia, keď s ním nemáš skúsenosť a dieťaťu si dávala umele mlieko? Ak si z rôznych dôvodov nemohla dojčiť, je to okej a pochopiteľné, ale písať druhým, ktorým sa dojčiť darí, že sú kojofanatičky je trochu cez.
Otázka znela inak, či ženy dojčili aj po nástupe do škôlky a tvoja odpoveď mi nedala nič. Ja sa napríklad nevyjadrujem k témam o ktorých nič neviem…🙈
@anonym_3bcb19 a prečo sa vyjadruješ k téme dojčenia, keď s ním nemáš skúsenosť a dieťaťu si dávala umele mlieko? Ak si z rôznych dôvodov nemohla dojčiť, je to okej a pochopiteľné, ale písať druhým, ktorým sa dojčiť darí, že sú kojofanatičky je trochu cez.
Otázka znela inak, či ženy dojčili aj po nástupe do škôlky a tvoja odpoveď mi nedala nič. Ja sa napríklad nevyjadrujem k témam o ktorých nič neviem…🙈
@anonym_autor si predstav kojila som prvé týždne a ďalšia vec nevyjadrila som sa k tebe ale k osobe čo ten komentár napísala. A nevidím dôvod prečo by sa človek nemohol vyjadriť na verejnom fóre. Prepáč ale nepríde mi to v poriadku vypisovať o UM taketo žvásty akoby chceme otráviť dieťa.. vieš trošku pochopenia by neuškodilo.. sama som si prešla trápením s kojením a psychicky mi to veľmi ublížilo a viem sa vcítiť aj do iných matiek. Ja som sa nikde nevyjadrila o tebe že či máš alebo nemáš kojiť. Je to každého osobná vec
Dlho dojčené deti (do roka, dlhšie je to ojedinelé) sú viac viazané na matku s čím majú problémy aj v škole a celý život. Majú častejšie psychické problémy už od detstva, sú silno odkázaní na matku, neuznávajú autoritu iných, odmietajú učiteľov, odmietajú plniť si povinnosti, ktoré im nedala matka, celý život sú problémoví. Ako malé deti sú vzdorovité, nie je možné sa s nimi rozumne dohodnúť, často si vynucujú to, čo chcú hádzaním sa do zeme, kopaním dospelých (aj v škole učiteľky), nedokážu sa ovládať. Imunita väčšia nie je. Terajšia UV je tak dokonalá, že nielen nahradí materské mlieko, ale je obohatená všeličím na zvýšenie imunity, čo v materskom mlieku nie je.
@evkatk dlhšie je to ojedinele? Dávala som tu link, 40% žien dojčí dlhšie než rok a určite by ich bolo viac keby sa na začiatku niečo nepokazilo
ano, dojcila som, najstarsi syn sa ale dostal do skolky az 4r3mes, toho som odstavila 3,5r, strednu dcerku zial som tandemovo odstavila v 18mes., lebo som to pocas toho tehu nedavala... a na moje sklamanie uz po narodeni najmladsieho prsnik odmietala...najmladsi bol dojceny do prirodzeneho odstavenia, ked mi sam povedal, ze uz si neprosi, lebo je velky, mal 4r a par mesiacov, do skolky chodil od cerstvych 3r, samozrejme ze posledne roky to nebolo na vyzivu, ale psychologicky, uspavanie par minut denne. Imunita viacmenej u vsetkych rovnaka, chorobnost bola aj napriek prirodzenym porodom, denny spanok nemali od 2 rokov, spali len v skolkach, ak vobec
Dlho dojčené deti (do roka, dlhšie je to ojedinelé) sú viac viazané na matku s čím majú problémy aj v škole a celý život. Majú častejšie psychické problémy už od detstva, sú silno odkázaní na matku, neuznávajú autoritu iných, odmietajú učiteľov, odmietajú plniť si povinnosti, ktoré im nedala matka, celý život sú problémoví. Ako malé deti sú vzdorovité, nie je možné sa s nimi rozumne dohodnúť, často si vynucujú to, čo chcú hádzaním sa do zeme, kopaním dospelých (aj v škole učiteľky), nedokážu sa ovládať. Imunita väčšia nie je. Terajšia UV je tak dokonalá, že nielen nahradí materské mlieko, ale je obohatená všeličím na zvýšenie imunity, čo v materskom mlieku nie je.
@evkatk môj do 3,5 r kojeny v 4 rokoch mal naopak strašnú potrebu už chodiť sám po ulici. Odolávala som tomu do 5r. a potom už chodil sám do školy. Začal v 5r. prvu triedu, od druhého dna chodil sám do nej a aj z družiny domov. Teraz ako 7 ročný tretiak chodí ako UM sám lietadlom mimo Európy a von si chodí sám ako sa mu zachce, toľko k tým na matke závislých neschopným deťom s problémami v škole. Nič to s tým nemá
Jasné, dojči ho naďalej. Aj po nástupe do školy kľudne 😂
@anonym_autor evku neber vážne je to pani po 70 tke s prudko vyhranenými názormi.To je generácia kde deti dostávali krupicnu kašu do fľaše, aby v pol roku mohli ísť do jaslí a prespali noc.A len tento systém výchovy, hodenia deti na krk cudzím osobám v nízkom veku a celoživotné vzdelávanie a bazenie po dobrých známkach a poslušnosti predurčuje mať zdravé a plnohodnotné dieťa a rodinu.Uz nie raz tu boli jej perly v príspevkoch.Ta generácia uverila tomu, že štát im doprial pracovať a budovať socializmus a pre ich pol ročné deti zriadili jasle a aké to bolo výborné.To sú tí ludia, čo teraz chodia po terapiach a ani nevedia kam patria a aká je ich hodnota, keď vlastní rodičia im nedali lásku iba opateru.
@anonym_autor
@mooonika1975
Tuto pani si nevsimajte. Skuste si vyhladat jej komentare pri inych temach, ona je uplne ale uplne mimo, nikto ju neberie vazne.
@anonym_066070 😆🫶
ano, dojcila som, najstarsi syn sa ale dostal do skolky az 4r3mes, toho som odstavila 3,5r, strednu dcerku zial som tandemovo odstavila v 18mes., lebo som to pocas toho tehu nedavala... a na moje sklamanie uz po narodeni najmladsieho prsnik odmietala...najmladsi bol dojceny do prirodzeneho odstavenia, ked mi sam povedal, ze uz si neprosi, lebo je velky, mal 4r a par mesiacov, do skolky chodil od cerstvych 3r, samozrejme ze posledne roky to nebolo na vyzivu, ale psychologicky, uspavanie par minut denne. Imunita viacmenej u vsetkych rovnaka, chorobnost bola aj napriek prirodzenym porodom, denny spanok nemali od 2 rokov, spali len v skolkach, ak vobec
@ameixa ahoj, ak sa mozem opytat nemali problem zaspat v skolke bez kojenia? Pripadne vedeli vecer zaspat bez kojenia ak boli bez teba?
Ak to tebe nie je nepríjemné, tak by som dieťaťu neprihadzovala ďalší stres. Ma toho teraz dosť. Ak chceš, môžeš postupne odstaviť, ale teraz s tým nesekaj zo dňa na deň. Mne by to bolo už zvláštne, lebo to už bolo proste veľké dieťa, ale to sú iba moje pocity.
Čo sa týka imunity, tak nepoznám štúdie, vedela by som ti napísať len osobnú skúsenosť a skúsenosť z môjho okolia, a je to tak 50:50. Už v jaslickach som ale spozorovala, že z 15 ich deti boli:
1. Max dvaja s mega imunitou
2. Potom dvaja s veľmi zlou
3. no a zvyšok sa delil na dve ďalšie podskupiny: tzv. deti, ktoré to dávali a tie, ktoré boli častejšie doma. Medzi nimi bol rozdiel v tom, že tu prvú podskupinu tam supli aj s kašľom a sopľom a druhú nie. Potom už rodičia detí z druhej podskupiny zistili ako vykladať voľne pravidlá a do škôlky uz šupli aj oni svoje s kaslosoplom 😁
@anonym_533be0 to žeby dojčiace ženy mali znížené riziko rakoviny prsníka je blud. Vieš koľko dojčiacich žien v mojom okolí malo 3 a viac detí a všetky dojčili a tie ženy tu už nie sú, lebo umreli práve na rakovinu prsníka. Tiež som toto kdesi čítala, ale realita je bohužiaľ iná. Či dojčí alebo nie túto diagnózu môže dostať hociktorá.
@dadulkaf tuto info mam od mojho prveho gynekologa, teraz uz dochodcu. Toto bol jeden z benefitov dlhodobeho dojcenia, ktore spominal. Znizuje riziko ale nevymizne uplne. To je zasadny rozdiel. Samozrejme treba kazdy rok preventivku a kazdy mesiac samovysetrenie doma.
GPT: Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer (2002), „Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries“, publikovaná v časopise The Lancet.
Analyzovali údaje od približne 147 000 žien – 50 302 žien s invazívnym karcinómom prsníka a 96 973 kontrol. Zistili, že:
riziko rakoviny prsníka bolo v priemere o 4,3 % nižšie za každých 12 mesiacov dojčenia,
tento čas sa sčítava – teda napríklad 24 mesiacov celkového dojčenia bolo spojených približne s 8,6 % relatívnym znížením rizika,
zároveň samotné tehotenstvá/počet pôrodov mali samostatný ochranný efekt približne 7 % na každý pôrod.
@ameixa ahoj, ak sa mozem opytat nemali problem zaspat v skolke bez kojenia? Pripadne vedeli vecer zaspat bez kojenia ak boli bez teba?
@anonym_066070 tak kedze boli traja po sebe a v istu chvilu som mala novorodenca, 2r a 4r doma uspavanie na denny spanok bol zlozity, jeden napr. v satke, druheho som pri tom len drzala, dalsi vystrajal...spat cez den mi prestali, v skolke praveze mali pokoj a spat sa im aj podarilo. Inak zvykat si byt bezomna chcelo cas, najstarsieho sme postupne navykali byt u mojich rodicov na par noci, potom tyzden, ked mal 2r a bola som v porodnici. A ked bol doma, zase sa dojcil. Ked boli vacsi, tak to dojcenie bolo skor ako upokojovaci prostriedok, len doma pri chorobe, zubky, uspavanie, par minut. Ani jeden z troch deti nikdy neochutnal umele mlieko, ani v porodnici, i ked pri tretom asi aj kvoli mojmu veku a dojceniu 8,5 roka uz ku koncu vela netieklo🙂
@anonym_autor evku neber vážne je to pani po 70 tke s prudko vyhranenými názormi.To je generácia kde deti dostávali krupicnu kašu do fľaše, aby v pol roku mohli ísť do jaslí a prespali noc.A len tento systém výchovy, hodenia deti na krk cudzím osobám v nízkom veku a celoživotné vzdelávanie a bazenie po dobrých známkach a poslušnosti predurčuje mať zdravé a plnohodnotné dieťa a rodinu.Uz nie raz tu boli jej perly v príspevkoch.Ta generácia uverila tomu, že štát im doprial pracovať a budovať socializmus a pre ich pol ročné deti zriadili jasle a aké to bolo výborné.To sú tí ludia, čo teraz chodia po terapiach a ani nevedia kam patria a aká je ich hodnota, keď vlastní rodičia im nedali lásku iba opateru.
@anonym_8d0e0c Ty si obeť takejto hroznej "výchovy"? Potom hovor, že ty si to tak mala, teba strčili do jaslí pol ročnú a dostávala si krupicu vo fľaši na noc a preto teraz chodíš na terapie. Ani vtedy, ani teraz nežijeme všetci rovnako, takže svoje názory, resp. skúsenosti netreba povysovat na univerzálnu pravdu.
@evkatk tu uz musim reagovat, moje dlho kojene dieta nic z toho nepozna. Naopak ucim ju k vzdelaniu a respektu. Ostatne ju chvalit nebudem, lebo sa tu do mna pustia ze som si dovolila nazvat dceru jednotkarkou a oblubenou. Ale hadzanie o zem s tym fakt ze nema nic spolocne
Je to z dlhoročných skúseností v škole, predtým v MŠ. Nejde tu o prospech, ale skôr o nesamostatnosť, strach z iných, nerešpektovanie iných, silná naviazanosť na matku aj vo vyššom veku, vymáhanie si toho, čo chce aj hodením sa o zem...
Asi je niekto veľmi jednoduchý a tak jednoducho bol aj vychovávaný. Moje deti mali všetko, čo len mohli mať. Je pravda, že som pracovala v 2 zamestnaniach, ale dopriala som im všetko a oni sa odvďačili výborným prospechom, za odmenu čoho mali každoročne 2 - 3 týždňový pobyt pri mori, v zime lyžovačku v Tatrách, štúdium v zahraničí,... Mali to, o čom mnohé deti môžu iba snívať a lásky tiež dostatok. Celý vzťah s deťmi bol založený na vzájomnej dôvere a vzájomnej úcte. Moje deti nepoznali, čo je to kričať na ne alebo niečo vynucovať krikom. Nebolo treba. Správali sa tak, aby ma nesklamali. Je to milujúca matka, ktorá na deti vrieska, zakazuje, vyhráža sa? Ako promočný dar dostalo každé nový 4 - izbový rodinný dom. A bola som na ne sama, robila do úmoru, cez deň v práci, v noci na projektoch EÚ, len aby mali všetko. Po terapiách chodiť nemusia, majú po viacero akademických titulov, výborné zamestnania a spokojné rodiny. Lásky mali dostatok a hlavne úplne pokojné rodinné prostredie, kde sa nikdy nikto nehádal. Vždy vedeli kam patria a aká je ich hodnota. To, čo bolo napísané, mohla napísať iba osoba z veľmi primitívneho prostredia plného konfliktov, ktorá asi sama nevie kam patrí a chodí na terapie. Moje deti mali také zázemie a podmienky na samostatný život, o akých sa mnohým iba sníva.
Esteze som v casoch, ked som mala male dieta, nepoznala MK a pokojne som mohla dojcit do 3 rokov. Teraz sa dozvedam, ze som uchyl, moje dieta ma vraj problem s autoritami, hadzanim sa o zem. Co uz. Dako to prezijem, uz som nastastie vo veku, ked mam nazor vsemudrych u prdele.
Asi je niekto veľmi jednoduchý a tak jednoducho bol aj vychovávaný. Moje deti mali všetko, čo len mohli mať. Je pravda, že som pracovala v 2 zamestnaniach, ale dopriala som im všetko a oni sa odvďačili výborným prospechom, za odmenu čoho mali každoročne 2 - 3 týždňový pobyt pri mori, v zime lyžovačku v Tatrách, štúdium v zahraničí,... Mali to, o čom mnohé deti môžu iba snívať a lásky tiež dostatok. Celý vzťah s deťmi bol založený na vzájomnej dôvere a vzájomnej úcte. Moje deti nepoznali, čo je to kričať na ne alebo niečo vynucovať krikom. Nebolo treba. Správali sa tak, aby ma nesklamali. Je to milujúca matka, ktorá na deti vrieska, zakazuje, vyhráža sa? Ako promočný dar dostalo každé nový 4 - izbový rodinný dom. A bola som na ne sama, robila do úmoru, cez deň v práci, v noci na projektoch EÚ, len aby mali všetko. Po terapiách chodiť nemusia, majú po viacero akademických titulov, výborné zamestnania a spokojné rodiny. Lásky mali dostatok a hlavne úplne pokojné rodinné prostredie, kde sa nikdy nikto nehádal. Vždy vedeli kam patria a aká je ich hodnota. To, čo bolo napísané, mohla napísať iba osoba z veľmi primitívneho prostredia plného konfliktov, ktorá asi sama nevie kam patrí a chodí na terapie. Moje deti mali také zázemie a podmienky na samostatný život, o akých sa mnohým iba sníva.
@evkatk Evka, ale toto vsetko my o tebe uz vieme.
Esteze som v casoch, ked som mala male dieta, nepoznala MK a pokojne som mohla dojcit do 3 rokov. Teraz sa dozvedam, ze som uchyl, moje dieta ma vraj problem s autoritami, hadzanim sa o zem. Co uz. Dako to prezijem, uz som nastastie vo veku, ked mam nazor vsemudrych u prdele.
@mandzula 3 rocne dieta sa už nedojci. Dojči sa len dovtedy, pokiaľ nevie prijímať inú stravu. 3 rocne dieta tvoje cecky už absolútne nepotrebuje, ma všetko potrebné
zo stravy. To len vy vo vašej chorej hlave mate ten pocit, ze stále ho musíte dojcit
@mandzula 3 rocne dieta sa už nedojci. Dojči sa len dovtedy, pokiaľ nevie prijímať inú stravu. 3 rocne dieta tvoje cecky už absolútne nepotrebuje, ma všetko potrebné
zo stravy. To len vy vo vašej chorej hlave mate ten pocit, ze stále ho musíte dojcit
@anonym_146b17 Precitaj si poslednu vetu mojho predchadzajuceho prispevku, snad pochopis.
Syn sa kojil do 4r4m a chodil do jaslí od 2,5r a potom do škôlky. Kojil sa po škôlke doma, lepšie zvládal zmenu prostredia, uvrešťané deti a zaspával pri tom. Imunitu má perfektnú, ešte nepotreboval ATB a to už ide mať 7r. Dcéra má teraz 2 a pol a tiež plánujem do samoodstavu. Vyzerá to tak že tiež bude mať dobrú imunitu.. môj tretí najstarší bol na um a 3 roky škôlky strávil týždeň tam a mesiac doma a koľkokrát musel brať aj ATB a to som sa s ním dačo nachodila po prechádzkach po vonku za každého počasia a aj tak nepomohlo
Syn sa kojil do 4r4m a chodil do jaslí od 2,5r a potom do škôlky. Kojil sa po škôlke doma, lepšie zvládal zmenu prostredia, uvrešťané deti a zaspával pri tom. Imunitu má perfektnú, ešte nepotreboval ATB a to už ide mať 7r. Dcéra má teraz 2 a pol a tiež plánujem do samoodstavu. Vyzerá to tak že tiež bude mať dobrú imunitu.. môj tretí najstarší bol na um a 3 roky škôlky strávil týždeň tam a mesiac doma a koľkokrát musel brať aj ATB a to som sa s ním dačo nachodila po prechádzkach po vonku za každého počasia a aj tak nepomohlo
@anonym_7b22ee tak ako očkovanie nespôsobuje autizmus, tak kojenie nema žiadny vplyv na imunitu. To len aby si vedela. Niekto má tú imunitu lepšiu, iný horšiu. Ma to dane geneticky. Ako napr.zuby.
@anonym_7b22ee tak ako očkovanie nespôsobuje autizmus, tak kojenie nema žiadny vplyv na imunitu. To len aby si vedela. Niekto má tú imunitu lepšiu, iný horšiu. Ma to dane geneticky. Ako napr.zuby.
@anonym_146b17 a čo to je ak nie dojčenie? Olizovanie bradaviek ako napísala jedna teta vyššie v komentoch?
@anonym_146b17 blbý príklad. Zubár ti povie, že genetika a zuby nemajú nič spoločné 😀
@anonym_autor zeny, ja zasnem (z niektorych komentov- a to som citala len par) To aj nazivo keby vam nejaka maminka polozila takuto otazku, by ste takto reagovali? Povedali by ste jej do oci, ze je kojofilka, ze ma prsnik strkat do ust muzovi a nie dietatu? Hanbim sa za kazdu, ktora je schopna ponizovat len vdaka anonymite na MK! Autorka - ak ta dojcenie neobtazuje/neobmedzuje, kludne v nom pokracuj. Daj na svoj vnutorny pocit.
@anonym_d42844 nie je to pravda. Realita je úplne inde. Ako som písala, mám, vlastne mala som v okolí a rodine veľa žien, ktoré dojčili a napriek tomu tu už nie sú, lebo tú pliagu dostali. Tiež som čítala a upokojovala sa tým, že dojčiaca žena má menšie riziko, že tú hnusobu bude mať. Už tomu dávno neverím.
@dadulkaf realita je, že ženy do seba pchajú kopec hormónov na akné, nepravidelnú menzes, antikoncepciu, pri menopauze... čo zvyšuje riziko rakoviny prsníka, cievnych trombóz, ochorenia pečene...
Čo tu niektoré predvádzajú sa nedá ani čítať, človeku sa až rozum zastavuje, kto tým ženám ublížil, keď majú potrebu ponižovať dojčiacu matku.

@anonym_d42844 nie je to pravda. Realita je úplne inde. Ako som písala, mám, vlastne mala som v okolí a rodine veľa žien, ktoré dojčili a napriek tomu tu už nie sú, lebo tú pliagu dostali. Tiež som čítala a upokojovala sa tým, že dojčiaca žena má menšie riziko, že tú hnusobu bude mať. Už tomu dávno neverím.