Ako najlepšie využiť zdedený byt?
Ahojte, chcela by som vaše názory, ak vás to neobťažuje rada by som vedela ako rozmýšľajú ľudia dnes. Ďakujem
Takže mám známu a tá zdedila byt po bezdetnom strýkovi.
Je to kočka okolo 50, hypotéku nemá, peniaze nepotrebuje, dobre zarába. Deti adolescenti plánujú štúdium v zahraničí.
No a teraz uvažujeme (ja s ňou ako maklérka, čo bude byt teoreticky predávať už názor mám, zaujíma ma ten váš) čo s tým. Jej myšlienky sú:
1. byt nechať len tak a keď budú deti potrebovať, tak si ho nechajú a prerobia. Byt je starý, škaredý, potrebuje komplet rekonštrukciu, preto ani nie je vhodný na prenájom. Mesačné náklady sú cca 150 eur.
2. Byt predať a kúpiť niečo v zahraničí na rekreáciu
3. Byt predať, kúpiť pozemok, postaviť dom a ten nechať pre deti, tu by sa išlo z mesta, cca 30km od mesta, aby sa aspoň trošku dalo napasovať do tej sumy za predaj bytu.
4. Byt predať, peniaze vraziť do zlata/bitcoinu/fondov
5. Byt predať, kúpiť pozemok na stavbu v pohraničí a neskôr postaviť dom a v prípade, že to tu pôjde aj naďalej dolu vodou vypadnúť do at a pritom to mať blízko k rodičom (sú z Bratislavy)
6. Predať ten byt a kúpiť menší z papiera a ten buď nechať deťom alebo prenajať, ale tam by bolo treba cca 20-30 tis doplatiť.
K bytu nemá žiadny vzťah, žiadne spomienky. Nie je v zlej ani super lukratívnej lokalite, taký obyčajný panelákový trojizbacik.
Teším sa na slušnú, podnetnú diskusiu 🙏🙏😉.
Ďakujem
zatial nechat, neprerobit a dat ho do prenajmu a casom sa uvidi
6, predať byt a kúpiť malý obývateľný na prenájom, kľudne stačí aj jednoizbák a nemusí byť nová rekonštrukcia, kľudne aj staršia aj tak nájomníci zničia len nech nie je pôvodné jadro.
Byt prerobiť aspoň natoľko, aby sa dal dať na prenájom.
Ja by som ho predal, a kupil dva byty (zobral by som hypoteku ako paku). Dom do "buducnosti' by som neriesil, je to zrut penazi. Snazil by som sa proste preinvestovat peniaze s co najvycsim ROI a co najmensimi starostami. Este menej starosti by bolo - zobrat to a dat do ETF. Za mna zahranicie tiez nie - nerad chodim na to iste miesto a pri takejto investicii je potom clovek brutalne viazany a "musi" to vyuzivat.
ja by som to predala a kúpila niečo menšie a to prenajímala. a na starobu ako keby nájde ...
Byt by som predala, 60% sumy by som odložila na nejaké fondy, 40% by som precestovala.
Mna zaujima co jej ty ako maklerka teda odporucas, co je pre nu najvyhodnejsie?
1. Ak je mozne ho prenajat v povodnem stave bez zasahu, tak zatial by som prenajala a pockala tych par rokov ked deti dostuduju, potom predala a rozdelila peniaze na start do zivota
2. Ak treba prerabat, tak predat a kupit nieco mensie a velmi vhodne na prenajom, bez investicie a zasahu.
3. Nic z tych penazi by som nedala ako investiciu do fondov/zlata/etf. A to sama som z financneho prostredia.
A ja chcem potom vediet aku moznost si vybrala ty.
keď ho zdedila len teraz po strýkovi, tak by platila daň z predaja, takže by som ho nechala tak, skúsila prenajmúť, keď aj za minimálnu sumu a ak by sa našli slušní nájomcovia, tak časom by som im dovolila samozrejme po dohode aj vlastné úpravy a potom by sa uvidelo čo ďalej
Stavat dom by som si sama netrufla a kedze tuzim v zit dome, tak by som tento aj svoj byt predala a kupila dom podla rozpoctu v lokalite, ktora mi vyhovuje. Taku moznost ale neuvadzas..?
Ja by som byt predala a kupila nehnutelnost v nejakom tepluckom letovisku 🙂 bez ohladu na to, ci by som na tom byte niekedy zarobila, prerobila, ci detom, ci na starobu. Nerutim sa za ziskami, riesim pohodicku a uzivanie zivota.
Bod cislo 7-aspon ciastocna rekonstrukcia a prenajimat. Ma 3. pilier a prilepsenie k dochodku v buducnosti. Predať ho môže aj o 10 rokov keby si to rozmyslela.
zatial nechat, neprerobit a dat ho do prenajmu a casom sa uvidi
@princkrason v tomto stave sa prenajať nedá
Stavat dom by som si sama netrufla a kedze tuzim v zit dome, tak by som tento aj svoj byt predala a kupila dom podla rozpoctu v lokalite, ktora mi vyhovuje. Taku moznost ale neuvadzas..?
@la_dolce_vita hotový dom nechce, pracuje pre stavebnú firmu, komunikuje s remeselníkmi, nemá problém so stavbou
Bod cislo 7-aspon ciastocna rekonstrukcia a prenajimat. Ma 3. pilier a prilepsenie k dochodku v buducnosti. Predať ho môže aj o 10 rokov keby si to rozmyslela.
@katkazatka nechce do neho vrazit ani euro. Má svoje dôvody.
Ja by som to predala, nech si ho nový majiteľ prerobí podľa seba.
Ale rozhodnutie je samozrejme na majiteľke.
Ako som uz pisal, robim okolo spravy bytovych domov. Moj pohlad : zacal by som lokalitou (nieco ine je Stropkov a nieco ine je Bratislava), je predpoklad rastu ceny v case viac, ako rastu fondy (povedzme 8 - 10% rocne) ? Viete zohnat partiu, ktora urobi relativne lacnu a rychlu rekonstrukciu "na oko", aby sa tak dala vysrubovat predajna cena alebo to prenajat ?
Byt nepotrebujes, smeroval by som to skor k predaju, nez k ponechaniu a prenajmu. Pri predaji mas zase dve cesty : predat ako povodny stav = nizsia cena, ale skor najdes zaujemcu, ktory po tom skoci a prerobi podla seba alebo predat mierne prerobene (vid text vyssie). Ak ta prerabka bude stat 15 000, ale cenu to dvihne o 20 000, si v pluse, inak neprerabat.
Ako som uz pisal, robim okolo spravy bytovych domov. Moj pohlad : zacal by som lokalitou (nieco ine je Stropkov a nieco ine je Bratislava), je predpoklad rastu ceny v case viac, ako rastu fondy (povedzme 8 - 10% rocne) ? Viete zohnat partiu, ktora urobi relativne lacnu a rychlu rekonstrukciu "na oko", aby sa tak dala vysrubovat predajna cena alebo to prenajat ?
Byt nepotrebujes, smeroval by som to skor k predaju, nez k ponechaniu a prenajmu. Pri predaji mas zase dve cesty : predat ako povodny stav = nizsia cena, ale skor najdes zaujemcu, ktory po tom skoci a prerobi podla seba alebo predat mierne prerobene (vid text vyssie). Ak ta prerabka bude stat 15 000, ale cenu to dvihne o 20 000, si v pluse, inak neprerabat.
@patrike v Ba za 15000e neprerobis ani garaz.
Byt zrenovovat a potom predat. My sme mali nehnutelnost v zahranici, su s tym len opletacky, dane, rezia, plus chodit stale na to iste miesto, toto jej neodporucam...tym, ze ma deti odrastene a moze cestovat kade tade po svete...
@anjelicek26 preco zrenovovat? nie je mudrejsie nestrácať cas a nech si kazdy zariadi podla vkusu? nastava otazka, ci chce kupujuci hned byvat alebo ma cas s prerabkou. zakladna prerabka minimalne 20 000-30000 ak sa bavime o uplnom zaklade. mnpho ludi tolko nema....a zbytocne brat zas uver.. kde mas istotu ze sa ti to vrati?
@tilly - nepredavaju sa lepsie nezrenovovane byty? aku mas ty skusenost?
Ak je ozaj dobra vymera. Super lokalita tak prerobit a prenajat. Ak sa da najst nieco lepsie tak predat ako je-nech si novy majitel prerobi podla seba. A ona nech si kupi mozno mensi 2-izbak. Ten do podnajmu. A uvidi ci neskor pre deti alebo pre seba.
@anjelicek26 preco zrenovovat? nie je mudrejsie nestrácať cas a nech si kazdy zariadi podla vkusu? nastava otazka, ci chce kupujuci hned byvat alebo ma cas s prerabkou. zakladna prerabka minimalne 20 000-30000 ak sa bavime o uplnom zaklade. mnpho ludi tolko nema....a zbytocne brat zas uver.. kde mas istotu ze sa ti to vrati?
@tilly - nepredavaju sa lepsie nezrenovovane byty? aku mas ty skusenost?
@anonym_132b1f predajna cena neprerobeneho je zbytocne velmi nizka... prerabka sa da robit aj s rozumom, lacnejsie, nemusis ist uplne do hlbky... ale vymalovat, polozit plavaciu podlahu, uz to spravi neskutocne opticky rozdiel pri predaji...
@tilly a osobne o pohranicie je stale zaujem takze ...pozemok nestrati na hodnote a nepotrebujes sa on tak starat ako byt, kde ma prosim reziu 150 euro? izbaky v Ba minimalne 200-300 euro rezia , to kde sa plati len 150 euro?
5. Byt predať, kúpiť pozemok na stavbu v pohraničí a neskôr postaviť dom a v prípade, že to tu pôjde aj naďalej dolu vodou vypadnúť do at a pritom to mať blízko k rodičom (sú z Bratislavy)
@anonym_132b1f predajna cena neprerobeneho je zbytocne velmi nizka... prerabka sa da robit aj s rozumom, lacnejsie, nemusis ist uplne do hlbky... ale vymalovat, polozit plavaciu podlahu, uz to spravi neskutocne opticky rozdiel pri predaji...
@anjelicek26 pri starom byte 40rocnom ano musis ist do hlbky. pytala som sa a viem. riesime to tiez.
Ak je ozaj dobra vymera. Super lokalita tak prerobit a prenajat. Ak sa da najst nieco lepsie tak predat ako je-nech si novy majitel prerobi podla seba. A ona nech si kupi mozno mensi 2-izbak. Ten do podnajmu. A uvidi ci neskor pre deti alebo pre seba.
@maryetta ano 2 izbak je urcite lepsia volba nez 3izbak, 2i sa lahsie prenajimaju podla mna
@katkazatka Ved pisem "len na oko". Skrabance a diery na stene prejst tmelom, vymalovat na bielo, kupelna lacne obklady, plavajuca podlaha 8 eur /m2 vsade. Ide o priklad, tak nech to stoji 20 000 a ak predam za 30 000 drahsie, oplatilo sa.
@anjelicek26 na SR toto az tak nefunguje, lebo pri panelakoch ak vymenis plavacku a vymalujes ako pises, je to zbytocne, kedze vo vacsine treba vymenit elekricke rozvody, nedajboze este umakartove jadro pat vrstiev starych tapiet atd. Lepsie podla mna u nas predas byt v povodnom stave, len nie kazdy k tomu prisposobi aj cenu...na taku prerabku treba min 50 k.
@katkazatka pravdu mas
@katkazatka nechce do neho vrazit ani euro. Má svoje dôvody.
@tilly tak jasna odpoved, ziadna prerabka, nech to preda neprerobene. a investuje do pohranicia. 👏

Byt zrenovovat a potom predat. My sme mali nehnutelnost v zahranici, su s tym len opletacky, dane, rezia, plus chodit stale na to iste miesto, toto jej neodporucam...tym, ze ma deti odrastene a moze cestovat kade tade po svete...