Čo urobiť, keď rodičia nepodporujú moje študijné rozhodnutia?
Dobrý deň, musím sa vyrozprávať. Akurát som zmaturovala a chystam sa na medicínu. Prijímačky mám 10.6., takže čochvíľa. Keďže som chodila na gymnázium a som typ študenta, ktorý nevie mať 4ky v škole aby sa aktívne pripravoval na prijímačky, tak som sa teda nestihla pripraviť a viem, že ma teda určite neprijmú, no prijímačky idem skusit aj tak, pretože sa teraz snažím naučiť maximum co ide. Ako zálohu mám teda osetrovatelstvo kde ma prijali bez prijímačiek, takže školu mám istú. Môj plán teda je, že nastúpim tam, a o rok pôjdem znova na medicínu s tým, že už viem, kde som v príprave poľavila a co podcenila, a budem sa teda svedomite pripravovať už od leta - od teraz. Stále sa s mamou hádam, pretože nechapem o co jej ide, ale stále ide komentovať, že som sa neucila a podobne a vôbec nevie pochopiť aj dôvod, že prečo. Znaturovala som na čisté 1, nemá mi co vytýkať a už vôbec nie lenivosť, ako stále vytýka. Až kvôli nej pociťujem hanbu za to, že idem na rok na ose namiesto medicíny. Strašne ma znechutila a zneistila a spochybnujem samu seba, pritom mi to príde rozumný a zrelý krok, urobiť to takto. Cele 4r som sa učila na 1.. Nerozumiem o co jej teda ide, ale veľmi ma to trápi. Keď jej poviem svoj pohľad, stále vraví, že jej vkladám do úst slova, ktoré nepovedala a že to, že sa trápim je vlastne kvôli mne lebo ja sama mám so sebou a svojou prípravou problém. Ano, trápim sa aj preto, ale ja od nej naozaj nepociťujem žiadnu podporu, ona si ide stále svoje. Mám pocit, že keď na rok nastúpim inam, tak sa ku mne asi ani neprizná 😀 prosím o akúkoľvek radu, ale už nie takú, že sa mám s nou porozprávať, to nepomaha a skončí to stále hádkou ( skúšala som už akokoľvek, výsledok je rovnaký ), alebo aspoň povzbudenie. Vďaka🫶
Ides na to spravne, neries maminu, chod si za svojim, ona nebude zit tvoj zivot, ale ty
Ja sa na to pozriem inak, lebo medicína je odbor, kde asi nebudeš popri tom pracovať. Čiže ďalších minimálne 7 r ťa budú živiť rodičia?
Ja sa na to pozriem inak, lebo medicína je odbor, kde asi nebudeš popri tom pracovať. Čiže ďalších minimálne 7 r ťa budú živiť rodičia?
@anonym_09fe9d ak to zvládli ini, zvládnem to aj ja a toto ma nezastaví na ceste k môjmu snu. Ani popri inej vysokej škole nepracujete, nie je na to priestor pokiaľ je VŠ ťažká, tak teraz nemám študovať? Ja toto nevnímam ako problém 🥰
Mama ma vyštudované čo? Podľa nárokov usudzujem že nukleárnu medicínu a doktorát z kvantovej fyziky
@anonym_47d16a ako SŠ mala učňovku, maturitu si urobila až keď som bola ja babo. Momentálne dostudovala bc na špeciálnej pedagogike, ide ďalej na mgr..
@anonym_autor A rok osetrovatelstva ty bude platit kto??? Rodicia? A po roku zbytocnych platieb pojdes na inu skolu? Dobre tomu rozumiem?
Suhlasim,chod si za svojim snom. Ale myslis,ze sa budes popri skole stihat ucit na prijimacky?
@anonym_47d16a ako SŠ mala učňovku, maturitu si urobila až keď som bola ja babo. Momentálne dostudovala bc na špeciálnej pedagogike, ide ďalej na mgr..
@anonym_autor tak mame povedz, že ak neprestane pôjdeš študovať pedagogiku s ňou. Uvidis ako stihne. Dobre si uvedomuje, že to je čosi úplne iné
@anonym_09fe9d ak to zvládli ini, zvládnem to aj ja a toto ma nezastaví na ceste k môjmu snu. Ani popri inej vysokej škole nepracujete, nie je na to priestor pokiaľ je VŠ ťažká, tak teraz nemám študovať? Ja toto nevnímam ako problém 🥰
@anonym_autor premyslas veľmi rozumne a máš to dobre naplanovane. Ak vieš že mama ta takto zneisťuje podkopava ti sebavedomie a motiváciu skús s ňou preberať čo najmenej povedz jej čo vieš že nerozbehne jej lamentacie a prednášky hovor jej iba nutné veci takýmto prístupom ťa bude akurát dávať dole a asi to je váš stály problém. Nepodporuje ona tak podvedome tento tvoj prefekcionizmus? Ja radim hovoriť s ňou a radiť sa co najmenej. Nezabudni pri učení a plnení plánov aj žiť a pozor na vyhorenie. A určite nechod na primacky s tým že aj tak to neurobím. Choď tam s tým že máš základy aj zo školy vieš toho určite dosť a skús postupne vyhodiť mamu a jej zneistujuci hlas z hlavy. A tiež pouvazuj nad tým že sa hneď ako to bude možné osamostatnis a sem by som smerovala svoj život ako prioritu. Si šikovná múdra zodpovedná nepotrebuješ uistenie mamy ani od ľudí zvonka len si skus viac veriť
Nechod na OSE chod na rok robit,zarobis a popri tom sa aj slušne vieš pripravit na prijimacky.Ze mas sen je super,len ho niekto aj musi financovat.A mozno motyka vystreli a prijmu ťa uz teraz.
@anonym_autor rok na osetr.je zabitý čas.
Chod radšej robiť a šetri na medinu
@anonym_autor hned som cakala, ze je ucitelka, ale vidim, ze nedostudovana ale mentalne predpoklady ma ....ale teda, ze najskor ucnovka, pri babatku maturita a po sto rokoch ide na mgr. , no a tu je nase skolstvo, vyborne - raz ked niekoho vybava nieje, tak nieje a nie v 40tke pofiderne studium, to je krasa ked taketo osoby nam deti vzdelavaju, ani svoje nevie pochopit... tebe drzim palce, si rozumna a chod si za svojim
Predstavujes si to teraz jednoducho, ale rucim ti za to, ze v lete prijimackove knihy ani neotvoris, aby si sa ucila na jun 2027...a rovnako si sa (podla tvojich slov) nevedela pripravit na prijimacky, lebo si sa ucila na maturitu, ako sa ich budes ucit popri skuskach a praxi na osetrovatelstve?
Nerozumiem jednej veci. Na medinu sa kontinuálne pripravujeme od tretie ročníka. Mám spolužiačku čo od druhého na gympli. Veď aj maturita biola a chémia je vlastne to, čo máš na skúškach. Ak sa pripravuješ systematicky, učíš sa na samé jednotky, zmaturuješ z toho, tak sa na medinu dostaneš. Ak nie, tak niekde je chyba, choď pracovať, popri tom študuj a pripravuj sa a potom to skús zase. Ale rodičia ti nemusia hradiť 7r tvojho štúdia.
chvalila sa kazdemu, ze z teba bude doktora a teraz sa bude hanbit, kedze na osetrovatelstvo nie je tazke sa dostat. Musi to predychat, ak bude mat blbe reci povedz jej, ze stale si mohla dopadnut horsie - nechat sa nabuchat a potom na stare kolena dohanat studium.
Predstavujes si to teraz jednoducho, ale rucim ti za to, ze v lete prijimackove knihy ani neotvoris, aby si sa ucila na jun 2027...a rovnako si sa (podla tvojich slov) nevedela pripravit na prijimacky, lebo si sa ucila na maturitu, ako sa ich budes ucit popri skuskach a praxi na osetrovatelstve?
@sisa_s ale no tak ja s nej takyto pocit nemám nesupluj tu jej mamu toto jej stačí počúvať doma
chvalila sa kazdemu, ze z teba bude doktora a teraz sa bude hanbit, kedze na osetrovatelstvo nie je tazke sa dostat. Musi to predychat, ak bude mat blbe reci povedz jej, ze stale si mohla dopadnut horsie - nechat sa nabuchat a potom na stare kolena dohanat studium.
@cyberk vystihla si to presne 🤣
a ma mama na tvoje studium peniaze? kazdy jeden rok sa plati a ak to studium ukoncis a pojdes zas na ine a mozno ti nevyjde ani to - su to ich peniaze vyhodene... alebo si schopna si aspon na tento rok najst brigadu a financovat si to sama?
@cyberk ma zdravú šikovnu dcéru ktorá úspešne študuje a mysli jej to hanbiť sa môžeš ty za takéto reči
a ma mama na tvoje studium peniaze? kazdy jeden rok sa plati a ak to studium ukoncis a pojdes zas na ine a mozno ti nevyjde ani to - su to ich peniaze vyhodene... alebo si schopna si aspon na tento rok najst brigadu a financovat si to sama?
@anonym_e15568 nič čo sa naučíš nie je zbytočne
@anonym_e15568 nič čo sa naučíš nie je zbytočne
@sova7 ale ak ma mama financovat rok nieco co milostiva aj tak neukonci lebo uz vie,ze chce nieco ine -tak su to vyhodene peniaze pre rodicov... kt ich mozno ani nemaju a setria naozaj na to najnutnejsie.. nie kazdy si moze dovolit platit kazdy rok iny vysku .. ved nech si to mlada skusi ake to je zarabta.. da sa studovat aj popri osetrovatelstvu to az tak narocne nieje ako medina
@anonym_e15568 ja som vo veku a v pozícii, kedy sa mi štúdium ešte neplatí a mám nárok na štúdium zadarmo. Na medicine sa mi zaplatí 1, posledný rok navyše, nie cele štúdium 😇 A ano, peniaze na to sú a viem, že mi ho zafinancujú. A aj keby nie, pre mňa to stále nie je stopka. Rok práce pre mňa nemá zmysel lebo stratím niť, radšej pôjdem študovať odbor príbuzný medicine, budem v nemocničnom prostredí a až tak veľa veci ma neprekvapí na medi ( + mi z ose vedia pár predmetov uznať ).
@anonym_09fe9d tak neviem teda, ako ste to mali vy, ale nám na chémii na konkretnej lf rovno povedali, že prijímačky teda nie sú stredoškolské učivo a ak už, tak minimálne a je to pravda.
@sisa_s Ako som spomínala vyššie, viem kde som poľavila a co som podcenila a nehodlám to opakovať, tam je teda rozdiel 🥰
@sova7 ale ak ma mama financovat rok nieco co milostiva aj tak neukonci lebo uz vie,ze chce nieco ine -tak su to vyhodene peniaze pre rodicov... kt ich mozno ani nemaju a setria naozaj na to najnutnejsie.. nie kazdy si moze dovolit platit kazdy rok iny vysku .. ved nech si to mlada skusi ake to je zarabta.. da sa studovat aj popri osetrovatelstvu to az tak narocne nieje ako medina
@anonym_e15568 myslím si že vypadnúť rok z kolotoča ísť robiť potom ísť zase do školy nie je dobrý nápad. Takto ostane v systéme v škole v pribuznom odbore a ľahšie sa donúti učiť keď bude studentka ako po robote sa ešte dokopat k uceniu. A ako medicka aj doktorka bude vlastne aj tak večný študent. A mám pocit že pre jej mamu je mať doma lekárku veľmi lákavá predstava
@anonym_e15568 myslím si že vypadnúť rok z kolotoča ísť robiť potom ísť zase do školy nie je dobrý nápad. Takto ostane v systéme v škole v pribuznom odbore a ľahšie sa donúti učiť keď bude studentka ako po robote sa ešte dokopat k uceniu. A ako medicka aj doktorka bude vlastne aj tak večný študent. A mám pocit že pre jej mamu je mať doma lekárku veľmi lákavá predstava
@sova7 ved moze studovat a pracovat ako mnoho mladych ... a to aj pisem ..opatrovatelstvo nieje tazke studium a popritom nech maka
@anonym_e15568 ja som vo veku a v pozícii, kedy sa mi štúdium ešte neplatí a mám nárok na štúdium zadarmo. Na medicine sa mi zaplatí 1, posledný rok navyše, nie cele štúdium 😇 A ano, peniaze na to sú a viem, že mi ho zafinancujú. A aj keby nie, pre mňa to stále nie je stopka. Rok práce pre mňa nemá zmysel lebo stratím niť, radšej pôjdem študovať odbor príbuzný medicine, budem v nemocničnom prostredí a až tak veľa veci ma neprekvapí na medi ( + mi z ose vedia pár predmetov uznať ).
@anonym_autor a ktore predmety z 1 roku OSE ti uznaju na medicine?
Ja som to mala podobne, 1.rok ma nevzali. Isla som na chem- bio na prirodne vedy. Prvy semester som sa ucila normalne do skoly, chodila som na doucko. Druhy semester som sa snazila porobiť zápocty a uz som sa len ucila na príjmacky. Ak by som neurobila zase, vzdy bol este cas na skusky v letnom semestri. Ale urobila som. Za mňa to nebol strateny cas, nevedela by som si predstavit seba ako chodim hocikam do prace.
A rovnako mi mama neverila, mozno az do poslednej statnice...ale tak urobila som to podla seba, ja som si vyberala svoje buduce povolanie. Jednoducho sa s mamou o tom nebav, snaz sa nauciť co najviac, aspon pojdes bez stresov.

Mama ma vyštudované čo? Podľa nárokov usudzujem že nukleárnu medicínu a doktorát z kvantovej fyziky