icon

Čo urobiť, keď rodičia nepodporujú moje študijné rozhodnutia?

6. jún 2026

Dobrý deň, musím sa vyrozprávať. Akurát som zmaturovala a chystam sa na medicínu. Prijímačky mám 10.6., takže čochvíľa. Keďže som chodila na gymnázium a som typ študenta, ktorý nevie mať 4ky v škole aby sa aktívne pripravoval na prijímačky, tak som sa teda nestihla pripraviť a viem, že ma teda určite neprijmú, no prijímačky idem skusit aj tak, pretože sa teraz snažím naučiť maximum co ide. Ako zálohu mám teda osetrovatelstvo kde ma prijali bez prijímačiek, takže školu mám istú. Môj plán teda je, že nastúpim tam, a o rok pôjdem znova na medicínu s tým, že už viem, kde som v príprave poľavila a co podcenila, a budem sa teda svedomite pripravovať už od leta - od teraz. Stále sa s mamou hádam, pretože nechapem o co jej ide, ale stále ide komentovať, že som sa neucila a podobne a vôbec nevie pochopiť aj dôvod, že prečo. Znaturovala som na čisté 1, nemá mi co vytýkať a už vôbec nie lenivosť, ako stále vytýka. Až kvôli nej pociťujem hanbu za to, že idem na rok na ose namiesto medicíny. Strašne ma znechutila a zneistila a spochybnujem samu seba, pritom mi to príde rozumný a zrelý krok, urobiť to takto. Cele 4r som sa učila na 1.. Nerozumiem o co jej teda ide, ale veľmi ma to trápi. Keď jej poviem svoj pohľad, stále vraví, že jej vkladám do úst slova, ktoré nepovedala a že to, že sa trápim je vlastne kvôli mne lebo ja sama mám so sebou a svojou prípravou problém. Ano, trápim sa aj preto, ale ja od nej naozaj nepociťujem žiadnu podporu, ona si ide stále svoje. Mám pocit, že keď na rok nastúpim inam, tak sa ku mne asi ani neprizná 😀 prosím o akúkoľvek radu, ale už nie takú, že sa mám s nou porozprávať, to nepomaha a skončí to stále hádkou ( skúšala som už akokoľvek, výsledok je rovnaký ), alebo aspoň povzbudenie. Vďaka🫶

anonym_47d16a
6. jún 2026
@beata_k

@anonym_autor A rok osetrovatelstva ty bude platit kto??? Rodicia? A po roku zbytocnych platieb pojdes na inu skolu? Dobre tomu rozumiem?

@beata_k zbytočný rok? Však to je stále v zdravotníctve. Dobre rozmysla dievča

autor
6. jún 2026
@janinah

@anonym_autor a ktore predmety z 1 roku OSE ti uznaju na medicine?

@janinah podľa toho, co som čítala, vedia mi uznať latinskú terminológiu, cudzí jazyk, prvú pomoc a pripadne aj voliteľné predmety, ak ich lf ma taktiež - napr psychológia a podobne. Jedinou podmienkou je aby som riadne ukončila teda 1. ročník, aby som mala dobre známky a aby sa to učivo aspoň na 75-80% podobalo tomu, co sa učia oni. Aj keby mi nic neuznajú, mne je to viacmenej jedno, je to len dobrá pomoc, ak by to vyšlo. 😇

anonym_972942
6. jún 2026

A mamine riešenie je teda aké? Na medicínu nemáš lebo si sa učila na maturitu (?? som zvedavá ako chces tu medicínu zvládnuť) takže čo? Chce aby si šla pracovať?

anonym_2d6541
6. jún 2026

@anonym_autor tak vystudujes osetrovatelstvo, no a co? Lebo s tymto pristupom ti sanca na medicinu velmi klesa.
Videla som synove spoluziacky ako makali na maturity a zaroven na prijimacky na medicinu. To nie je o tom ze teraz si sa ucila na maturity tak si sa nestihla ucit na prijimacky. Teda ak si nematurovala z dejepisu a obcianskej. Ucivo na maturity ide ruka v ruke s ucivom na prijimacky, teraz si mala sancu byt nadupana na prijimacky. Denne sa pripravovat do skoly a v skole si to opakovat. Sama doma sa tak na prijimacky nepripravis, jedine nejake kurzy, doucovania.

beata_k
6. jún 2026
@sova7

@beata_k nie je to zbytocny rok. Je to v odbore a lepšie ako ostat doma a brigádovať v Lidli

@sova7 A platit ten "vylet" bude kto? Ty?

beata_k
6. jún 2026
@anonym_47d16a

@beata_k zbytočný rok? Však to je stále v zdravotníctve. Dobre rozmysla dievča

@anonym_47d16a A budes to platit ty? A co, ze je to v odbore. Niekto to zaplatit musi. Nech ide na ten rok robit.

autor
6. jún 2026
@beata_k

@beata_k aký výlet a ako platiť?🤣 štúdium je zadarmo😆 platiť sa mi bude posledný ročník na medicine.

autor
6. jún 2026
@anonym_2d6541

@anonym_autor tak vystudujes osetrovatelstvo, no a co? Lebo s tymto pristupom ti sanca na medicinu velmi klesa.
Videla som synove spoluziacky ako makali na maturity a zaroven na prijimacky na medicinu. To nie je o tom ze teraz si sa ucila na maturity tak si sa nestihla ucit na prijimacky. Teda ak si nematurovala z dejepisu a obcianskej. Ucivo na maturity ide ruka v ruke s ucivom na prijimacky, teraz si mala sancu byt nadupana na prijimacky. Denne sa pripravovat do skoly a v skole si to opakovat. Sama doma sa tak na prijimacky nepripravis, jedine nejake kurzy, doucovania.

@anonym_2d6541 nebavi ma sa opakovať ako papagáj, ale pripravu som teda veľmi podcenila, pretože presne takto som si myslela aj ja, že učivo je rovnaké. Žiaľ, prekvapim a sklamem Vás zároveň, ale chémia teda stredoškolské učivo nie je. Viem to, keďže som na konkretnej lf bola a vraveli nám to. Momentálne neplánujem takto pripravu podceniť. Ak máte pocit, že mi šance klesajú druhým pokusom, tak budete asi prekvapená, ale veľa lekárov, ktorí liečia aj vás, sa často taktiež dostali až na druhý pokus. 🥰

anonym_2d6541
6. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_2d6541 nebavi ma sa opakovať ako papagáj, ale pripravu som teda veľmi podcenila, pretože presne takto som si myslela aj ja, že učivo je rovnaké. Žiaľ, prekvapim a sklamem Vás zároveň, ale chémia teda stredoškolské učivo nie je. Viem to, keďže som na konkretnej lf bola a vraveli nám to. Momentálne neplánujem takto pripravu podceniť. Ak máte pocit, že mi šance klesajú druhým pokusom, tak budete asi prekvapená, ale veľa lekárov, ktorí liečia aj vás, sa často taktiež dostali až na druhý pokus. 🥰

@anonym_autor ved uvidi sa o rok, teraz su to len reci. Ostatni v triede sa stihli pripravit?

autor
6. jún 2026
@anonym_2d6541

@anonym_autor ved uvidi sa o rok, teraz su to len reci. Ostatni v triede sa stihli pripravit?

@anonym_2d6541 z našej školy sa dostali len 2 z 10, ktorí sme sli. Niektorí to už vedia predbežne keďže mali prijímačky skôr, sme ešte mám pocit 3, ktoré ideme až teraz.

anonym_ab891d
6. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_2d6541 z našej školy sa dostali len 2 z 10, ktorí sme sli. Niektorí to už vedia predbežne keďže mali prijímačky skôr, sme ešte mám pocit 3, ktoré ideme až teraz.

@anonym_autor moji spoluziaci sa stihali aj pripravit na maturitu aj na prijimacky na medicinu. Isli 6 na medicinu, 5 sa dostali hned na prvykrat a ta siesta to skusala viackrat, lebo silou mocou chcela....ale nepodarilo sa ani raz.

beata_k
6. jún 2026
@anonym_autor

@beata_k aký výlet a ako platiť?🤣 štúdium je zadarmo😆 platiť sa mi bude posledný ročník na medicine.

@anonym_autor Zadarmo? Ojoj dievca, mas veeelmi romanticku predstavu o studiu na VS

sss777
6. jún 2026

@anonym_autor
Išla by som na rok pracovať, ideálne niekam, kde budeš o rok popri škole môcť pracovať brigádne, lebo dá sa pracovať aj popri medicíne. Budeš si môcť lepšie zadelit čas ako popri štúdiu na ošetrovateľstve.

anonym_da5dd0
6. jún 2026

Ja som rok medzi maturitou a VŠ pracovala. Osobne mi ísť študovať niečo, len aby bolo, nedávalo zmysel. Radšej som zarobila, našla som si prácu, ktorá mi dosť dala a predlžovanie štúdia mi prišlo ako zbytočné platenie roku navyše. Vôbec sa mi po tom roku nezačínalo horšie ani ťažšie, tým že som sa počas roku pripravovala na prijímačky a ešte som sa rozhodla využiť čas a študovať nový jazyk, z ničoho som nevypadla. Ale vtedy treba mať aj plán, čo ak sa nepodarí ani na 2x. Poznám viac ľudí, ktorí medícinu skúšali aj 3x prijímačky a viem, že to neflákali, proste tam je pretlak. Každopádne si dospelá, je to tvoje rozhodnutie, ale treba byť pripravená niesť aj jeho následky, ak to rodičia nepodporia.

domkakvet
6. jún 2026

@anonym_autor ani sa jej necudujem, ked ze tvoje rozhodnutie je zbytocne studovat jeden rok, ak ta nezoberu na medicinu a chces to o rok skusat zasa, tak na ten rok si najdi pracu a viac sa aj naucis ako studovat a ucit sa na prijimacky a ak by ta zasa nezobrali, tak potom chod na osetrovatelstvo.

abbey1
6. jún 2026

@anonym_autor Ja trochu nerozumiem tvojmu uvažovaniu, že si sa nestihla pripraviť na prijímacie skúšky a už teraz vieš, že ťa neprijmú. Skúšala si už skúšky na niektorú vysokú v odbore medicína? Či ideš až teraz na SZU? Tak sú skúšky teraz v utorok, však.
Ak si 4 roky bola výborná študentka, zmaturoval si na samé 1, vedela si, že si podáva prihlášku na medicínu, tak nerozumiem tomu "nepripraveniu" sa. SCIO testy si ako zvládla?

abbey1
6. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Nechodila si na žiadne prípravné kurzy a doučovania? Ak nie, to bola obrovská chyba a vraví veľa o tvojom odhodlaní študovať medicínu.
Ja na tvojom mieste, nájdem si teraz na rok prácu napr v nemocnici ako sanitárna sestra,, alebo v labaku, popri tom riadna príprava na skúšky. Ale nie len doma v izbe nad knihami. Kurzy, intenzívne doučovanie.
Vieš, ono pre rodičov nie je sranda 7 rokov život dospelého človeka na vysokej škole a potom mu ešte ten posledný rok platiť.

anonym_47d16a
6. jún 2026
@beata_k

@beata_k rodia. Snáď nečakás, že prezident. Bavíme sa o štúdiu, nie plastike nosa na Barbie

anonym_34c577
6. jún 2026
@abbey1

@anonym_autor Nechodila si na žiadne prípravné kurzy a doučovania? Ak nie, to bola obrovská chyba a vraví veľa o tvojom odhodlaní študovať medicínu.
Ja na tvojom mieste, nájdem si teraz na rok prácu napr v nemocnici ako sanitárna sestra,, alebo v labaku, popri tom riadna príprava na skúšky. Ale nie len doma v izbe nad knihami. Kurzy, intenzívne doučovanie.
Vieš, ono pre rodičov nie je sranda 7 rokov život dospelého človeka na vysokej škole a potom mu ešte ten posledný rok platiť.

@abbey1 ako sa dá nájsť práca v labaku alebo sanitárna sestra bez vzdelania?

beata_k
6. jún 2026
@anonym_47d16a

@beata_k rodia. Snáď nečakás, že prezident. Bavíme sa o štúdiu, nie plastike nosa na Barbie

@anonym_47d16a A co z toho ked to nedokonci? Preco by rodina mala vyhadzovat peniaze? A nebavme sa tu o kecoch, ze akekolvek studium je dobre studium. V takom pripade nech si to plati sama. Co jej uznaju? Jednu skusku? Vyhodene peniaze...Nech ide do kniznice. Bude to lacnejsie.

anonym_47d16a
6. jún 2026
@beata_k

@anonym_47d16a A co z toho ked to nedokonci? Preco by rodina mala vyhadzovat peniaze? A nebavme sa tu o kecoch, ze akekolvek studium je dobre studium. V takom pripade nech si to plati sama. Co jej uznaju? Jednu skusku? Vyhodene peniaze...Nech ide do kniznice. Bude to lacnejsie.

@beata_k ja by som moje dieťa podporila, ty rob čo chceš, ale nevnucuj svoj názor iným

beata_k
6. jún 2026
@anonym_47d16a

@beata_k ja by som moje dieťa podporila, ty rob čo chceš, ale nevnucuj svoj názor iným

@anonym_47d16a Toto je diskusia. OK, ved plat. Tvoja vec.

betulinka1
6. jún 2026

@anonym_autor podla mna si to vymyslela super. Tvoja mama vazne divne reaguje. Ja by som ta maximalne podporila. Skoda, ze sa tak podceňujes ako jednotkarka na gympli, mas sancu sa dostat cez prijímačky. Urcite si ten typ, co maká na tom. Mohla si si dat aj nejaku pripravu co robia pre medikov. Skusit vsetky medicíny aj v CZ. Dokonca mi niekto hovoril, ale neviem aka VS myslim, ze v CZ, je tam aj moznost, ked neprijmú ale da sa zaplatit prvy rocnik. Myslim, ze nejakych 7tis. eur hovorili a ked spravis prvy rocnik a vsetky skusky, tak mozes nastúpiť do druheho ročníka uz ako neplatený rocnik. Viac si ale musis googlit. S mamou sa netrap, povedz jej, ze uz teraz si šikovnejšia ako bola ona 😉. Lebo je rozdiel robit maturitu na “večernej” skole a na gympli. Okrem toho špeciálna pedagogika diaľkovo, nie je nejaka sláva, co by jej dávalo pravo mat na teba nejake poznamky. Drzim ti palce.

anonym_cb7724
6. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ignoruj tie premudrele, ako ti klesaju sance a bla bla. Mojho znameho dcera sa na medicinu dostala az na treti krat a dnes je z nej uz lekarka. A 2 roky po maturite ani nepracovala ani nic ine nestudovala, bola "nezamestnana" a ucila sa a ucila. Rodicia ju podporovali..

anonym_cd3c9e
6. jún 2026

Tvoja mama je z teba proste sklamana… videla som to na okoli a kamaratkach, ktore sa tiez hlasili na medicinu, gymnazistky jednotkarky, automaticky si rodicia mysleli, ze budu na prvu dobru prijate. Pritom na medicinu idu vzdy ludia, ktori su riadne namakani a je problem sa dostat vzdy. No a prijate neboli. Ani na druhy a ani an tretikrat. Rodicia (btw tiez s ucnovkami😂, neviem, ci je to nejaky komplex) boli sklamani, lebo vsade o svojich dcerach uz v maturitnom rocniku hovorili ako o doktorkach.. no a zrazu trpke vytriezvenie, ze nic take sa konat nebude. Poviem ti, jedna baba z okolia ma rodicov fest malomestiakov.. presne taketo typy, to dievca si medicinu nechalo aj nanutit, asi aj sama seba presvedcila, ze to chce, nedostala sa, rodicia dobre, ze kanalmi nechodili od hanby.. jej otec sa skoro rozplakal, no chore🤦🏼‍♀️, isla rok na inu skolu a teraz ma prijimacky znova, tak som zvedava, ci jej to vyjde.

Tvoja mama preziva podla mna nieco podobne. Je to taky typ rodica, velmi sa upne na dieta a potrpi si na chvaleni sa jeho uspechmi, berie to ako formu spolocenskeho uznania.

S tvojou mamou by som viac nediskutovala. Sustred sa este na prijimacky, mozno naskrabes body aj tento rok na prijatie. Ak nie, chod na osetro a uc sa a dokaz jej, ze mas zivot vo svojich rukach.

A len taka rada, spoluziaci, ktori boli rok na inej skole, to lutovali tisickrat - jednak museli platit nadstandardnu dlzku studia, nestihali sa ucit subezne na VS aj na prijimacky a bali sa vykaslat na aktualnu VS, ak by prijimacky nevysli.., dostali sa zvacsa preto az na tretikrat. Vacsina z nich hovori, ze by radsej sli na rok brigadovat a aspon by mali peniaze. To slavne uznavanie predmetov, ako spominas, sa posudzuje vysoko individualne a doslova to zavisi rok od roka. Z nasho rocnika nikomu neuznali chemiu, ani boologiu, ani osetrivatelstvo, ci latincinu. Isli pekne na vsetko s nami, takze to neber ako samozrejmost.

autor
6. jún 2026
@beata_k

@anonym_autor Zadarmo? Ojoj dievca, mas veeelmi romanticku predstavu o studiu na VS

@beata_k tak neviem v akej krajine žijete vy, ale tu je štúdium hradené štátom, ak neprekročíte hranicu štandardného štúdia. O poplatkoch ako internáty sa ja nebavim, keďže bývam blízko pri škole, na ktorú sa chystam. Co sa týka učebníc a podobne, veľa veci si viete vybaviť od starších študentov, a v každom prípade, toto máte aj na SŠ, takže v tomto rozdiel nevidím. Niekedy je mlčanie zlato😇

autor
6. jún 2026
@abbey1

@abbey1 tak ja si prácu tak ľahko v nemocnici a pod nenájdem, keďže som z gymnázia. Na prípravný kurz som chodila, ale stále mam pocit, že nie som pripravená lebo som sa intenzívne učila na maturity, keďže som chcela mať čisté.

autor
6. jún 2026

A asi ste ma nesprávne niektoré pochopili alebo čo, ale ona nechce aby som šla pracovať, ona ma tlači na VŠ, len ona veľmi chce, aby to hneď bola medicína. Takže o financovanie tu nejde, ak vy nechcete financovať deťom štúdium, vaša vec a chudata deti, ale u nás s týmto problém nie je.

loliki
6. jún 2026
@anonym_autor

A asi ste ma nesprávne niektoré pochopili alebo čo, ale ona nechce aby som šla pracovať, ona ma tlači na VŠ, len ona veľmi chce, aby to hneď bola medicína. Takže o financovanie tu nejde, ak vy nechcete financovať deťom štúdium, vaša vec a chudata deti, ale u nás s týmto problém nie je.

@anonym_autor Keď niekomu Boh dá túžbu, dá aj cestu, ako svoje túžby uskutočniť. Zvládneš to. Nie je to ľahké, ale možné to je. 🙂 👍

abbey1
7. jún 2026

Fuha! Ešte na tej medicíne nie si, ale ego máš už teraz vysoké.