icon

Dedičstvo: ako vyriešiť rozdelenie domu a pozemku?

petulka1986
8. feb 2026

Po smrti matky pred 5 rokmi prebehlo dedicske KDE SA rozdelil pozemok na tri casti (3surodenci)Dom mal otec na Seba napisany nakolko ho staval sam.Otec chcel aby SA aj Dom rozdelilna tri casti pri dedicskom aby SA to uz vyriesilo.Jeden surodenec nesuhlasil ten Si vrchnu cast prerobil cca pred 20rokmi a tak SA vyriesil Len pozemok.Preslo 5rokov a teraz obidvaja surodenci chcu vyplatit z domu apozemku.Lenze keby som to urobila oni Tam budu chodit .Byvaju 4hodiny od otca.Proste byvanie Mam Ale otec je 300km od bydliska mojho vzdialeny.Nechce sami to riesit teraz .

Strana
z2
letfenixa
8. feb 2026
@petulka1986

@anonym_ab0620
Ano napisala si to spravne

@petulka1986 a ty ten dom chceš?

anonym_ab0620
8. feb 2026
@petulka1986

@anonym_ab0620
Ano napisala si to spravne

@petulka1986 a ty ten dom chceš? Ak áno, tak nechápem čo riešiš. To je automatické vyplatiť súrodencov z domu, ktorý ostane tebe. Ak nechceš, tak zasa nechápem čo riešiš, veď nekupuj niečo čo nechceš.

anonym_129cd2
8. feb 2026
@anonym_ab0620

@petulka1986 a ty ten dom chceš? Ak áno, tak nechápem čo riešiš. To je automatické vyplatiť súrodencov z domu, ktorý ostane tebe. Ak nechceš, tak zasa nechápem čo riešiš, veď nekupuj niečo čo nechceš.

@anonym_ab0620 myslim, ze to nechce riesit tetaz, ale sestra ju tlaci, aj ked ona nechce

petulka1986
autor
8. feb 2026
@anonym_129cd2

@anonym_ab0620 myslim, ze to nechce riesit tetaz, ale sestra ju tlaci, aj ked ona nechce

@anonym_129cd2
Nechcem to riesit teraz Proste jedna zo sestier Ma vysoku hypoteku a bojim saaby otec neostal.bezdomovec keby sa to riesilo

minarova22
8. feb 2026

Dobrý večer... Ak by ste vyplatili súrodencov a tým pádom by ste získali dom - čo bude s Vašim otcom?
Vyplatit ich máte z trhovej hodnoty domu?

petulka1986
autor
8. feb 2026
@minarova22

Dobrý večer... Ak by ste vyplatili súrodencov a tým pádom by ste získali dom - čo bude s Vašim otcom?
Vyplatit ich máte z trhovej hodnoty domu?

@minarova22 z trhovej ceny.Otec je zdravotne dobre na tom

basska_b
Včera o 03:18

Dediť za života poručiteľa sa nedá. Otec môže do závetu dom odkázať niekomu ale nemôže vynechať svoje vsetky deti, neopomenutelnych dedičov inak závet napadnú. Takže jedine ze by on to daroval niektorému z deti alebo teda vsetkym detom a ponechal si právo doživotného uzivania. Darovaciu zmluvu však podpisujes aj ty a síce ze s týmto krokom súhlasíš. Keď sa ti to nechce riešiť takýmto spôsobom, proste to nepodpis. Sestra zrejme tlači na to, lebo potrebuje peniaze. Ak by sa predsa len do toho slo, najprv musí prebehnúť toto darovanie a až potom eventualne odkúpenie sestrinho podielu, ja by som šla touto cestou, nech je všetko na papieri a nie ze das sestre peniaze "len tak", otec potom daruje dom len tebe a potom ona ti príde o 15rokov vykrikovať, ako si sa obohatila na jej úkor. Ale je jednoduché povedať "dakujem, neprosím, ja nie som zodpovedna za tvoju hypotéku/fin.situaciu"

minarova22
Včera o 10:53

@petulka1986
Vyplatíte súrodencov z trhovej ceny, otec bude mať doživotné bývanie v dome...
Píšete, že je na tom zdravotne dobre momentálne...
A keď sa otcovi zhorší zdra.stav- kto sa bude o neho starať?To ste sa so súrodencami už bavili?
Pretože,ak sa nik nepostará, otec bude potrebovať financie na zabezpečenie starostlivosti...

Strana
z2