icon

Je neskoro odísť do zahraničia po štyridsiatke?

adik64
Dnes o 07:39

Ahojte, vzhladom na situaciu, ktora tu na Slovensku je a nie je perspektiva zlepsenia, uz dlhsie zvazujem odchod z tejto krajiny. Laka ma zivot v Prahe, toto mesto milujem, len neviem, ci nemam nerealne predstavy. Mam 42 rokov, vystudovanu VS ekonomickeho zamerania. Deti ani partnera nemam, som sama. Zijem z priemerneho platu, t.j. ani uspory bohvieake plus mam byt na hypoteku. Toho by som sa vsak nechcela vzdat, skor si viem predstavit ho niekomu prenajat. Je mi jasne, ze s otvorenou narucou na mna nikde necakaju, ale napriek tomu, je realny predpoklad sa tam v tomto veku uchytit a slusne zit?

anonym_896f4e
Dnes o 09:24

@adik64 Máš pred sebou ešte cca 20 rokov pracovného života.Urcite to skús.Drzim palce.

anonym_47fa82
Autor odpoveď zmazal
anonym_7d0eef
Dnes o 09:40
@anonym_47fa82
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_47fa82 ja nie som autorka diskusie a nikde som nepísala že nemám deti a muža

anonym_47fa82
Dnes o 09:42
@anonym_7d0eef

@anonym_47fa82 ja nie som autorka diskusie a nikde som nepísala že nemám deti a muža

@anonym_7d0eef Prepac, splietla som si komenty.

akvi
Dnes o 09:45

@adik64 nikdy nie je neskoro, takže ak ťa tu nič nedrží, choď. S čím potrebuješ počítať - v Prahe sa veľmi ťažko hľadá podnájom, je obrovsky pretlak záujemcov. Absolvovala som to so synom, bolo to dosť stresujúce, ale nakoniec sa podarilo. Syn si najprv ale našiel prácu, potom mal dva mesiace na to, aby našiel podnájom a presunul sa.

anonym_47fa82
Dnes o 09:45
@anonym_7d0eef

@anonym_7d0eef Ty tam uz mas syna, ktory je zorientovany. Mas muza. To je uplne ina situaciu ako pri autorke.
A ano pisem z vlastnej skusenosti. Presidlovala som, tak viem.
Plus ak autorka nie je v Prhe zorientovana, nikoho tam nepozna, to moze byt tiez problem. Na zaklade coho si bude hladat lokalitu na byvanie?

anonym_04be28
Dnes o 09:51

Milujem Prahu, Praha je krasna, vzdy sa tam rada vraciam na vylet, ale zit som tam nevedela. Co sa tyka takej praktickosti a bezneho fungovania, mne osobne ovela viac vyhovuje Brno. Okrem toho, v Brne sidli vela firiem, ktore funguju aj na Slovensku, potrebuju aj ekonomov, ktori sa orientuju v slovenskych zakonoch a pod. Tymto smerom si neuvazovala?
Inak teda, odporucam najskor najst pracu a potom nasledne byvanie, aby sa nestalo, ze dostanes nejaku pracovnu ponuku na druhej strane mesta, kde budes hodinu musiet dochadzat. S pracou je to momentalne v CR tazsie - urcite sa nejaka najde, ale aktualne sa dost prepusta najma v IT a ekonomike. No nech ta to neodradi, urcite sa oplati prestahovat. Ja by som sa uz na Slovensko nevratila.

akvi
Dnes o 09:53
@anonym_47fa82

@anonym_7d0eef Ty tam uz mas syna, ktory je zorientovany. Mas muza. To je uplne ina situaciu ako pri autorke.
A ano pisem z vlastnej skusenosti. Presidlovala som, tak viem.
Plus ak autorka nie je v Prhe zorientovana, nikoho tam nepozna, to moze byt tiez problem. Na zaklade coho si bude hladat lokalitu na byvanie?

@anonym_47fa82 veď preto si treba najprv nájsť prácu. Pohovory sa dnes robia bežne online, prvé kolá určite. A tiež do Prahy sa kľudne dá ísť doslova na otočku, vlakové spojenie je veľmi dobré, chodia aj vlaky, ktoré majú príchod ráno, takže prípadný pohovor sa dá v pohode absolvovat aj takto. A byt treba hľadať až potom, keď je jasná práca. Slováci si často neuvedomujú, že Praha je reálne oveľa väčšia, ako predstavy bežného Slováka a nikto nechce cestovať do práce dve hodiny.

adik64
autor
Dnes o 09:57
@anonym_04be28

Milujem Prahu, Praha je krasna, vzdy sa tam rada vraciam na vylet, ale zit som tam nevedela. Co sa tyka takej praktickosti a bezneho fungovania, mne osobne ovela viac vyhovuje Brno. Okrem toho, v Brne sidli vela firiem, ktore funguju aj na Slovensku, potrebuju aj ekonomov, ktori sa orientuju v slovenskych zakonoch a pod. Tymto smerom si neuvazovala?
Inak teda, odporucam najskor najst pracu a potom nasledne byvanie, aby sa nestalo, ze dostanes nejaku pracovnu ponuku na druhej strane mesta, kde budes hodinu musiet dochadzat. S pracou je to momentalne v CR tazsie - urcite sa nejaka najde, ale aktualne sa dost prepusta najma v IT a ekonomike. No nech ta to neodradi, urcite sa oplati prestahovat. Ja by som sa uz na Slovensko nevratila.

@anonym_04be28 Kludne aj Brno alebo ine mesto, v podstate nemam problem zacat kdekolvek. Praha je moj sen, ale nie je to podmienka. Kusok od Prahy mam sice rodinu, ale nie sme dlhe roky v kontakte, neviem, ci by som sa tam mohla spoliehat na pomocnu ruku, kazdy ma svoj zivot a povinnosti.

olimuc
Dnes o 10:19

Nie je to neskoro, nemas zavazky … chod. Byt sa da prenajat a je jedno odkial splacas hypo. Najdi si najskor pracu a potom zacni so zdielanym bytom a neskor sama podnajom. Staci mat vydrz a nemat velke oci. Pokial si schopna uchytis sa rychlo.

sara07
Dnes o 10:21
@akvi

@anonym_47fa82 veď preto si treba najprv nájsť prácu. Pohovory sa dnes robia bežne online, prvé kolá určite. A tiež do Prahy sa kľudne dá ísť doslova na otočku, vlakové spojenie je veľmi dobré, chodia aj vlaky, ktoré majú príchod ráno, takže prípadný pohovor sa dá v pohode absolvovat aj takto. A byt treba hľadať až potom, keď je jasná práca. Slováci si často neuvedomujú, že Praha je reálne oveľa väčšia, ako predstavy bežného Slováka a nikto nechce cestovať do práce dve hodiny.

@akvi ako keby na slovensku to bolo z dochadzanim do prace idealne
nemali sme auto , splacali sme hypo
spojenie bus, vlak
rano to šlo do 30 min na jednej nohe ako sardinka , často v nevykrenom vlaku kde bola odvaha si sadnut
naspäť 50 min čakanie na stanici na pripoj + cesta 40 min lebo sa vlaky križovali, bavíme sa o čase 16:30 čiže menšie špička vracajucich sa prac. ludi
alebo spoj bus tak do 30 min a potom 45 min šlapat pešo domov . lebo spoj do tej časti zrovna nechodi alebo si počkáš hodinu - niečo také ako náväznost spoja vlak, bus, primestka , mhd sa slovensko nedopracovalo
takže cestovanie na sk do prace 20 km sa dá na slovensku aj dve hodiny 😂😂😂😂😂

nela82
Dnes o 10:34

@adik64 Nikdy nie je neskoro.Ja byť na tvojom mieste,už tu dávno nie som.A neriešila by som Prahu,ale iné štáty....

anonym_d5e565
Dnes o 10:39

@adik64 si sama a žiješ z priemerného platu. Tebe bude biedne všade nech tu vládne hocikto

akvi
Dnes o 11:01
@sara07

@akvi ako keby na slovensku to bolo z dochadzanim do prace idealne
nemali sme auto , splacali sme hypo
spojenie bus, vlak
rano to šlo do 30 min na jednej nohe ako sardinka , často v nevykrenom vlaku kde bola odvaha si sadnut
naspäť 50 min čakanie na stanici na pripoj + cesta 40 min lebo sa vlaky križovali, bavíme sa o čase 16:30 čiže menšie špička vracajucich sa prac. ludi
alebo spoj bus tak do 30 min a potom 45 min šlapat pešo domov . lebo spoj do tej časti zrovna nechodi alebo si počkáš hodinu - niečo také ako náväznost spoja vlak, bus, primestka , mhd sa slovensko nedopracovalo
takže cestovanie na sk do prace 20 km sa dá na slovensku aj dve hodiny 😂😂😂😂😂

@sara07 veď ale to je jasné, že z dediny do mesta je to u nás v niektorých oblastiach katastrofa. Moji rodičia bývajú v dedine, kde idú 3 spoje za deň 🙄 Ale toto sa bavíme o velkomeste s veľmi dobrou MHD, ale napriek tej dobrej MHD si treba hľadať bývanie čo najbližšie k práci a hodina cesty do práce v Prahe je úplne bežná vec. Dve hodiny už sú ozaj zbytočne veľa, keďže ubytovanie sa dá nájsť kdekoľvek. Len proste človek z Hornej Dolnej má skreslenu predstavu o rozlahlosti velkomesta. My sme ubytovanie hladali tak, že vždy sme ako prvé pozerali čas cesty do práce MHDckou.

wayway
Autor odpoveď zmazal
sendy1977
Dnes o 11:49
@anonym_47fa82

Pozri. Tu ta podporia len tie, ktore bud trcia cely zivot v jednom mesta (a nemaju ani paru), alebo sa v tvojom veku niekam vyhrabali (ale vdaka chlapovi, cize uz bolo zazemie).

Je to tazke. Momentalne kriza vsade. Najst si najom sama 40tnicka (Slovenka) nebude lahke. Ako si to predstavujes, ze si tam zaplatis hotel na 4 tyzdne a budes si hladat najom a aj pracu (a mozno ti to za tie 4 tyzdne ani nevyda, tak dalsi mesiac, bude to nakladne)?
Alebo budes chodit na obhliadky bytov a pohovory na otocku (z toho sa zblaznis)?
A ak chces najprv ukoncit sucasny prac. pomer, prichadzas o prijem, mas na tento spas financnu rezervu? Do toho budes musiet riesit prenajom sucasneho bytu - mas niekoho kto by ti toto pokryl?
Tak isto nemas istotu ze ti bez pracovneho pomeru niekto prenajme byt.
Presidlenie takto sama je sakra tazke (az - podla mojich skusenosti - nerealne).
Takze byt na tvojom mieste, nie, nespekulovala by som.

@anonym_47fa82 synovi tiež tvrdili , že 2 študenti s ktorých iba jeden pracoval na 1/2 úväzok(môj syn) si byt nenájdu. Hneď prvý zobral, bol síce ešte na 2 obhliadkach lebo chcel balkón ale nakoniec zobrali 2 izbový bez balkóna ale blízko metra

sendy1977
Dnes o 11:59
@adik64

@anonym_04be28 Kludne aj Brno alebo ine mesto, v podstate nemam problem zacat kdekolvek. Praha je moj sen, ale nie je to podmienka. Kusok od Prahy mam sice rodinu, ale nie sme dlhe roky v kontakte, neviem, ci by som sa tam mohla spoliehat na pomocnu ruku, kazdy ma svoj zivot a povinnosti.

@adik64 proste si hľadaj podnájom blízko metra. Tam je veľmi dobre riešená doprava . Prazska integrovaná doprava je na veľmi vysokej úrovni.

marca12
Dnes o 12:01

Ak by som bola v tvojej situacii,ze som sama a bezdetna a snivam o tom,tak bez vahania idem. Najskor by som hladala pracu potom byvanie. Vzdy sa mozes vratit,ak sa ti nebude pacit. Drzim palce a chod si za svojim snom. Nikdy nelutuj,ze si nieco skusila. Aj ked to nevyjde podla predstav, dolezite je skusit a nie rozmyslam, ci som mala alebo nemala ist. Kazda skusenost nas posuva vpred. Ci dobra alebo zla. Mas moj obdiv ❤️

klotildabazarik
Dnes o 12:10

@adik64 sak vyskusaj, praha zas neni amerika, cize kludne chod

anonym_c2fbb8
Dnes o 13:04

Ja len nechápem mas VS a tu so školou mas priemerný plat
A tam,ked neovladas cestinu a ich zákony,tak chces mať aky plat?

sara07
Dnes o 13:07
@akvi

@sara07 veď ale to je jasné, že z dediny do mesta je to u nás v niektorých oblastiach katastrofa. Moji rodičia bývajú v dedine, kde idú 3 spoje za deň 🙄 Ale toto sa bavíme o velkomeste s veľmi dobrou MHD, ale napriek tej dobrej MHD si treba hľadať bývanie čo najbližšie k práci a hodina cesty do práce v Prahe je úplne bežná vec. Dve hodiny už sú ozaj zbytočne veľa, keďže ubytovanie sa dá nájsť kdekoľvek. Len proste človek z Hornej Dolnej má skreslenu predstavu o rozlahlosti velkomesta. My sme ubytovanie hladali tak, že vždy sme ako prvé pozerali čas cesty do práce MHDckou.

@akvi nie, písala som skúsenosť - bavíme sa dochadzanie z jedného mesta do druheho mesta ...
teraz nie raz šlapem 25 min do mesta ak chcem ist do iného mesta , pretože mhd totálne ma v paži nejaky prichod rychlika alebo dialkač typu praha,
žiadna dedina ani vystrkov alebo lazy ...

sara07
Dnes o 13:09
@anonym_c2fbb8

@anonym_c2fbb8 ja taký šialený problém sa doučit češtinu pravopis , rozumiet rozumie, mluvit nie je taká veda
a zákony sa predsa douči, aj tu neplatia tie isté zákony , tiež musiš sledovat a vzdelavat sa
nejde do činy ale do čiech

anonym_c2fbb8
Dnes o 13:13
@sara07

@anonym_c2fbb8 ja taký šialený problém sa doučit češtinu pravopis , rozumiet rozumie, mluvit nie je taká veda
a zákony sa predsa douči, aj tu neplatia tie isté zákony , tiež musiš sledovat a vzdelavat sa
nejde do činy ale do čiech

@sara07 hej len na svk problém je pri tejto profesii s platom aby vyzila?a tam to bude ok s tým, že ešte potrebuje kopec času sa doucat?

sara07
Dnes o 13:18
@anonym_c2fbb8

@sara07 hej len na svk problém je pri tejto profesii s platom aby vyzila?a tam to bude ok s tým, že ešte potrebuje kopec času sa doucat?

@anonym_c2fbb8 však zoberie inu pracu , douči sa , nájde si lepšiu pracu ...
tu ti štat zoberie 54% z platu, v čechách ti tolko nemá potrebu brat a sú niekde inde
ja keby mam servis/dostupnost, mhd v prahe za tu cenu, tancujem každé rano labutie jazero na zastavke

anonym_909bff
Dnes o 13:22

Nikdy nie je neskoro na nič. Ja som začala po 40ke študovať….

anonym_c2fbb8
Dnes o 13:24
@sara07

@anonym_c2fbb8 však zoberie inu pracu , douči sa , nájde si lepšiu pracu ...
tu ti štat zoberie 54% z platu, v čechách ti tolko nemá potrebu brat a sú niekde inde
ja keby mam servis/dostupnost, mhd v prahe za tu cenu, tancujem každé rano labutie jazero na zastavke

@sara07 v Česku je to podobné, že berú toľko z platu
Takže to nieje az tak prelomové
No a porovnavas hlavné mestá?
Ja súhlasím, že treba skúsiť no reálny prieskum trhu práce,trh nehnuteľností,doprava je základ
A či jej schopnosti budu dostačujúce,lebo nejako mi nejde do hlavy, že na svk ma problém a možno tiež by stačilo sa doucit

adik64
autor
Dnes o 13:35
@anonym_c2fbb8

@anonym_c2fbb8 Zijem v regione, kde je nizka cena prace a malo pracovnych prilezitosti (severovychod SR). Ludia tu bezne robia za minimalku a su radi, ze maju pracu. Uz keby som odisla do BA, nemala by som problem najst si kvalifikovanu pracu za vyssi plat. Ale ked uz sa mam presidlit do BA, co som tiez zvazovala, rozumnejsie mi pride rovno ist za hranice, kedze perspektiva zlepsenia situacie na Slovensku nie je.

anonym_d7546e
Dnes o 13:36

@adik64
Ja by som išla.
Sťahovala som sa do iného štátu 3x, vždy to bol spätne skvelý nápad.
Mala som kopec známych, čo mi rozprávali, že čo vymýšľam, tí po 15 rokoch stále splácajú hypotéku a ja pracujem preto, že ma to baví.
Dnes som tu čítala diskusiu, kde sa dámy doťahovali o tom, či je 2500 eur dobrý alebo zlý plat.
Moja bývalá spolužiačka v štyridsiatke, s dvomi deťmi, čerstvo rozvedená zdvihla kotvy a išla pracovať do bežnej mini rakúskej pohraničnej nemocnice. Zarobí 9000, žije kúsok od Bratislavy, dochádza do roboty polhodinu a má sa skvele.
Áno, vyšla zo svojej komfortnej zóny, opustila polorozpadnutu bratislavskú nemocnicu a veselo robí na ARE kúsok z hranicami. Čudujem sa, že to tak nerobia všetci.

anonym_046523
Dnes o 13:38
@anonym_47fa82

Pozri. Tu ta podporia len tie, ktore bud trcia cely zivot v jednom mesta (a nemaju ani paru), alebo sa v tvojom veku niekam vyhrabali (ale vdaka chlapovi, cize uz bolo zazemie).

Je to tazke. Momentalne kriza vsade. Najst si najom sama 40tnicka (Slovenka) nebude lahke. Ako si to predstavujes, ze si tam zaplatis hotel na 4 tyzdne a budes si hladat najom a aj pracu (a mozno ti to za tie 4 tyzdne ani nevyda, tak dalsi mesiac, bude to nakladne)?
Alebo budes chodit na obhliadky bytov a pohovory na otocku (z toho sa zblaznis)?
A ak chces najprv ukoncit sucasny prac. pomer, prichadzas o prijem, mas na tento spas financnu rezervu? Do toho budes musiet riesit prenajom sucasneho bytu - mas niekoho kto by ti toto pokryl?
Tak isto nemas istotu ze ti bez pracovneho pomeru niekto prenajme byt.
Presidlenie takto sama je sakra tazke (az - podla mojich skusenosti - nerealne).
Takze byt na tvojom mieste, nie, nespekulovala by som.

@anonym_47fa82
Ty presne pasujes na Ceske prislovie:
"Kdo se boji sere v sini"

petronelag
Dnes o 13:42
@anonym_d7546e

@adik64
Ja by som išla.
Sťahovala som sa do iného štátu 3x, vždy to bol spätne skvelý nápad.
Mala som kopec známych, čo mi rozprávali, že čo vymýšľam, tí po 15 rokoch stále splácajú hypotéku a ja pracujem preto, že ma to baví.
Dnes som tu čítala diskusiu, kde sa dámy doťahovali o tom, či je 2500 eur dobrý alebo zlý plat.
Moja bývalá spolužiačka v štyridsiatke, s dvomi deťmi, čerstvo rozvedená zdvihla kotvy a išla pracovať do bežnej mini rakúskej pohraničnej nemocnice. Zarobí 9000, žije kúsok od Bratislavy, dochádza do roboty polhodinu a má sa skvele.
Áno, vyšla zo svojej komfortnej zóny, opustila polorozpadnutu bratislavskú nemocnicu a veselo robí na ARE kúsok z hranicami. Čudujem sa, že to tak nerobia všetci.

@anonym_d7546e Keď ovláda jazyk, tak sa dá, ale aj v BA sú viacere nemocnice dobre vybavené.