Je neúčasť na kare po pohrebe neslušná?
Pekny den, prosim, stretli ste sa uz s neucastou na kare po pohrebe rodica? Aktualne riesim tuto situaciu v rodine. Na pohreb urcite pojdem, ale karu by som sa rada vyhla. S rodinou nie som velmi v kontakte, vztahy nie su idealne a necitim sa na to. Je to velmi trufale a nezdvorile, po obrade sa rozlucit a odist?
@anonym_autor ja by som nesla niekam kam nechcem ist kvoli nejakym potencionalnym buducim drbom ktore aj tak pojdu jednym uchom von a druhym dnu. Urcite mas svoje dovody, nie kazdy mal stastne detstvo alebo dobreho rodica
Ano, vsetci pritomni sme to vnimali ako extremny moralny trapas zo strany pozostalych deti-ani v den pohrebu sa nevedli prekonat a ist na kar po vlastnej mame.normalne hned po pohrebe doslova zdymili prec.pritom nikto by ich tam neobtazoval alebo neriesil zle rodinne vztahy-pre vysvetlenie-vztahy nemali zle s rodicmi ale s ostatnou rodinou.
Iny pripad - kamoska nesla svojmu otcovi ani len na pohreb-to vsetci chapali, alkoholik ktory rozvratil rodinu, ten si to nezasluzil.nikto to nijak neriesil
Z úcty k zosnulému by som sa prekonala. Neviem, veď sa môže rozoravat s inými členmi rodiny
ano stalo sa nám to
prišli sme na obrad , v podstate rodina rozdelena do skupiniek , po pohrebe sme šli rovno domov
nemali sme chut na vyčitky alebo zazeranie
na pohrebe budeš , to je podstatné
čo je zvykom nerieš , ja by som sa nepremáhala jedno či je to rodič alebo kto...
@anonym_autor ja by som nešla, všeobecne nechápem zmyslu karu, ak mi umrie rodič, alebo všeobecne niekto koho milujem, ani by som sa nenajedla, nemala by som na to ani chuť a chcela by som byť sama.. uctiť pamiatku na zosnulého a rozlučiť sa s nim sa dá aj bez toho
Ak sa jedna o rodica, tak by som nejako preskocila vlastny tien a isla... keby je to nejaka prababka teta s tretieho kolena, vyhovorila by som sa... ale rodic... Tie dve hodiny tam nejako otocis, aj keby sa bavite o pocasi. Drby, ze si nesla na kar este roky pocuvat tiez asi nepotrebujes.
@anonym_e7959b ked sa s nimi nebaví a nestretavaju sa tak asi nebude nič počuvat , problémova rodina ju bude odrbavat tak či tak a s tou čo sa baví ju hadam bude chápat
V pohode, nešla by som na žiadny kar a čo si myslia ostatní ma nezaujíma ani ich vnímanie mojej neúčasti.
Strašne sa mi páči, teraz som v poslednej dobe viackrát videla pri smútočnom oznámení, proste niečo také, že po pohrebe sa poberieme domov a bude smútiť každý v súkromí blabla proste dopredu dajú pekne vedieť, že žiadny kar nebude. Top 👌
@anonym_autor niekto ten kar organizuje... nie? tak nech tam ide ten a tí, ktorí tam byt chcu... ak to tak necitis, nic neprekracuj, pravdepodobne ste nemali dobre vztahy a akykolvek na to dovod mas, je to tvoja vec a tvoje rozhodnutie... jasne, ze ta kazdy z karu ohovori na celu dedinu... otazka znie, ci ta to trapi alebo nie
@anonym_autor ja som ani nebola na pohrebe vlastného otca.. tiež do mna "hučali " že musim, že som jeho prvorodená a pod., ale ja som sa rozhodla že nie .Nikdy som ho nepoznala, nestretávala som som sa s nim, pre mňa bol otec ten čo ma vychoval i keď nebol "bio" ale ten človek bol pre mňa otec.
Ak by to bolo na mne, tiez by som ziadny kar neorganizovala, len rozlucku. Ale zial u nas sa to nenosi. Ohovorena budem, ci tam pojdem alebo nie, toto vobec neriesim a nevadi mi to. Skor ide o uctu k zosnulemu rodicovi, nech nevyvolam nejaku neziaducu scenu.
Na mieste sa ospravedlnit, ze sa momentalne necitim dobre a idem domov mi tiez nepride vhodne.
Ak by to bolo na mne, tiez by som ziadny kar neorganizovala, len rozlucku. Ale zial u nas sa to nenosi. Ohovorena budem, ci tam pojdem alebo nie, toto vobec neriesim a nevadi mi to. Skor ide o uctu k zosnulemu rodicovi, nech nevyvolam nejaku neziaducu scenu.
Na mieste sa ospravedlnit, ze sa momentalne necitim dobre a idem domov mi tiez nepride vhodne.
@anonym_autor a komu sa chces ospravedlnovat? ucta k zosnulemu sa nevyjadruje ucastou alebo neucastou na kare
určite by som nešla.
ani nám rodina neprišla na pohrebe na kar. Jednoducho - na kar nepôjdem ani ja keď budú robiť oni. aký požičaj taký vráť.
Nie je to povinnosť chodiť na kar. Dôležitejší je pohreb.
@anonym_autor ano, ja uz som sa s tym stretla v sirsej rodine kde boli surodenci pohnevani, tak niektori z nich na ten kar nesli. tetky mali chvilu o com rozpravat. na kar by som isla ak by v tej rodine bol niekto s kym by som si mala aspon nieco povedat. pokial sa s nikym nebavis a nevideli ste sa roky, s bratom nekomunikujes, tak potom nechod. to ci ta budu ohovarat ti asi bude jedno ked sa nestykate.
Nie, nešla by som, a bolo by mi jedno kto si čo myslí. Budú sa tu ľudia oháňať “úcta k zosnulému” lenže za jedno to tomu mŕtvemu je vlastne úplne jedno a úctu treba mať za života nie potom
Patri sa ti tam ist... Vsetky nuansy tejto povinnosti poznas len ty. Kazdy pohreb, rodina, kar je iny. Tiez som bola na jeden pozvana o 11.30.a pohreb bol o 9.45 ".tak som si to vylozila, ze sa nic nestane ked nepojdem a nestalo. Aj ked ma cukalo nakuknut do pidniku, kto tam tolko cakal. 🌠 Ale ako to bude vyzerat, ked dcera-ty- zdrhne...
@anonym_autor úprimnú sústrasť ❤ Ak sa na to necítiš nemusíš tam ísť, dôležité je, že sa zúčastníš pohrebu a rozlúčiš sa s rodičom.
Z úcty by som išla
Aj ked mŕtvemu to je jedno ale stále je to rodina
Úprimnú sústrasť. Myslím si že úctu vyjadrujeme na poslednej rozlúčke, nie tým či som bol na kare.
@anonym_autor kar nie je povinný. Vyjadri sústrasť a pri pozvaní na kar zdvorilo odmietni a poďakuj. Ja za seba dodávam, "ďakujem, akoby sa stalo". A na kar jednoducho nejdem. Rozlúčil som sa dostojne a tam to hasne.
Ja nechapem, co tu pisete, ze z icty k rodicovi. Ved ten tam nebude.
Autorka, ak nechces nechod, naco? Pretvarovat sa? Netreba. Odsmut si v sukromi. Kar nie je povinny.
Uprimnu sustrast
Ja nechapem, co tu pisete, ze z icty k rodicovi. Ved ten tam nebude.
Autorka, ak nechces nechod, naco? Pretvarovat sa? Netreba. Odsmut si v sukromi. Kar nie je povinny.
Uprimnu sustrast
@anonym_eea836 presne tak
Nie je to pekné. Zažila som, že sa také niečo pozostalých veľmi dotklo a pozostalá neplakala len kvôli zomrelej, ale aj kvôli tomu, že najbližšia rodina odmietla prísť na kar. 😢 Veď sa to dá brať aj ako šanca na zmierenie, keď tam pôjdeš. ❤

Ak sa jedna o rodica, tak by som nejako preskocila vlastny tien a isla... keby je to nejaka prababka teta s tretieho kolena, vyhovorila by som sa... ale rodic... Tie dve hodiny tam nejako otocis, aj keby sa bavite o pocasi. Drby, ze si nesla na kar este roky pocuvat tiez asi nepotrebujes.