icon

Je presťahovanie do Prahy po päťdesiatke dobrý nápad?

13. mar 2026

Prestahovali by ste sa do Prahy vo veku 50r, dve dospele dcery, manzel 56r? Predali by sme nehnutelnost na Slovensku a riesili kupu bytu tam a nove prace. Alebo je to v tomto veku uz neskoro?

Strana
z3
autor
13. mar 2026
@anonym_09007b

Naši známi to spravili ináč, na sk nehnuteľnosť prenajali a v cechach si oni prenajali. Takto majú čas zistiť, či sa im život v. Cenách pozdáva a až keď sa utrasu začnú uvažovať že si možno tam nehnuteľnosť aj kúpia. Že takto si stále môžu premyslieť že možno pôjdu aj do iného mesta v cechach. Síce troska na prenajme prerábajú keďže tam platia viac ako majú z prenájmu na sk ale zarábajú tak to dávajú.

@anonym_09007b Toto je tiez zauimavy napad 🙂

lucik194
14. mar 2026

- nesla by som do okolia Prahy, pracu tam nezozenies a cestovat kazdy den 1,5 hod do prace a tolko isto z prace je blbost
- dom by som nepredavala
- isla by som do podnajmu, tak na rok, uvidite ako sa Vam bude pacit, aj kvoli prostrediu a aj kvoli praci
- ak mate dospele deti, su v zahranici? ak ano, chodte blizsie k nim

natalka13
14. mar 2026

Mna laka skor Breclav. Zatial ceny nehnutelnosti za unosne ceny, vyborne vlakove spojenie do BA, Vieden aj Brna.

petronelag
14. mar 2026
@natalka13

Mna laka skor Breclav. Zatial ceny nehnutelnosti za unosne ceny, vyborne vlakove spojenie do BA, Vieden aj Brna.

@natalka13 Aj mne sa lepšie páčia také menšie mestá, ktoré sú blízko veľkých, to čo ponúka Praha by som nevedela využiť a ani nechodím toľko na rôzné koncerty a iné podujatia, a všetko aj bývanie je tam drahé. Kto to vie využiť a aj ho to posunie v práci, tak by to bolo preňho vhodné.

sara07
14. mar 2026
@lucik194

- nesla by som do okolia Prahy, pracu tam nezozenies a cestovat kazdy den 1,5 hod do prace a tolko isto z prace je blbost
- dom by som nepredavala
- isla by som do podnajmu, tak na rok, uvidite ako sa Vam bude pacit, aj kvoli prostrediu a aj kvoli praci
- ak mate dospele deti, su v zahranici? ak ano, chodte blizsie k nim

@lucik194 tam je vlakove spojenie v pohode
prečitaš si niečo , oddychneš . podcasty vypočuješ , ulohy už detom nemusi kontrolovat
teraz v čase netu cestovat vlakom , lahoda
tam aspon ma istotu že pôjde načas , má si kde sadnuť, neostane visiet v nejake stanici lebo sa križuju vlaky dalších 30 min lebo ic meška atd ...
v prahe listok lietačka to volaju ked som videla tu cenu , tak mi padla sanka, v prahe je tak trocha zbytočnost, pri tej hustote a cene spojov

sara07
14. mar 2026
@anonym_b420dc

@anonym_autor ja mám 40, muž 44, máme 2 deti. Veľký dom na dedine. A už druhý rok debatujeme kam sa presťahujeme ( DE, AT a taktiež sa obzeráme po byte) keď pôjdu deti na strednú školu.

Takže za mňa ano, smelo do toho. Dnes je úplne iná doba, nikde nie je napísané že v 1 dome musíš žiť až do smrti, tak isto ako nie je nikde napisane, že musíš pracovať v jednej firme až do dôchodku.
Život je o tom ho žiť, pevné priateľstvá zostávajú aj napriek diaľke a nové sa objavia

@anonym_b420dc vieš to máš ešte tie pozostatky stereotypov za komančov ... , nie sme nejak naučení že môžeme byť aj flexibilnejší vo všetkom ...
však vratit sa vieš vždy bez postihov rodiny alebo seba

lucik194
14. mar 2026
@sara07

@lucik194 tam je vlakove spojenie v pohode
prečitaš si niečo , oddychneš . podcasty vypočuješ , ulohy už detom nemusi kontrolovat
teraz v čase netu cestovat vlakom , lahoda
tam aspon ma istotu že pôjde načas , má si kde sadnuť, neostane visiet v nejake stanici lebo sa križuju vlaky dalších 30 min lebo ic meška atd ...
v prahe listok lietačka to volaju ked som videla tu cenu , tak mi padla sanka, v prahe je tak trocha zbytočnost, pri tej hustote a cene spojov

@sara07 mame tam dost vela kamaratov, spoluziakov, rodinu…. 50:50 co byvaju v centre a aj na okraji, ci mimo do 20 km od hranice Prahy….

preto za mna, nech vyskusaju. lebo precestovat denne 2-3 hod je v prahe uplne normalne, no nie kazdemu to vyhovuje. pokial nevyskusas, nevies…..

sara07
14. mar 2026
@lucik194

@sara07 mame tam dost vela kamaratov, spoluziakov, rodinu…. 50:50 co byvaju v centre a aj na okraji, ci mimo do 20 km od hranice Prahy….

preto za mna, nech vyskusaju. lebo precestovat denne 2-3 hod je v prahe uplne normalne, no nie kazdemu to vyhovuje. pokial nevyskusas, nevies…..

@lucik194 jo uplny suhlas

anonym_f097a7
14. mar 2026

Ako sonstrednou zdravotnou mozu ist dcery robit sanitarky a potencionalne este popri tommstudivat aby mohli mat lepsie miesto
ja by som toto v prvom rade riesila, dom by som nepredavala, a hladala tam robotu kvalifikovanu aspon pre manzela
Praha je dost draha ja by som sa nezameriavala len na nu

Ale ak to naozaj chces tak skus hlavne prejst portaly s pracovnymi ponukami pre teba a pre muza
a moznost dalsieho studia pre deti v cechach aj ked neviem ci to uz nie je neskoro a popri tom tam mohli brigadovat

toot mi pride take ze rozmyslam ale neviem ci to chcem naozaj

anonym_f097a7
14. mar 2026
anonym_853652
14. mar 2026

@anonym_autor ako keď si vysvetlila aké máte pracovné zameranie tak nevahaj. Dom na Slovensku prenajmi a choďte . Ja by som asi Prahu nie skôr asi Brno. Ale vo keby ste tam išli postupne? Najprv muž skúsiť na 2-3 mesiace ísť tam robiť a prísť s dcérami za ním alebo postupne sa tam skrátka presťahovať a ty tam chodiť na predĺžené víkendy. A uvidíš či je tá Praha ako mesto pre vás alebo ísť do iného mesta. A tie mudre že 50 je stará 🤦 pane bože toto si spomeňte keď bduete mať toľko. 50 sú dríči a mladí ľudia ktorí veľakrát začínajú nový život či s novým partnerom alebo úplne po odrasteni deti práve robia veľké zmeny. Chlapi si nachádzajú mladé pupienky 🤦 a veľakrát majú viac sily na zmeny Kao ufnukane baby čo majú 30 a zo všetkého sú na prášky.
Moje pozerhnanie máte 🫶😂❤️

anonym_853652
14. mar 2026
@sara07

@anonym_853652 nie až tak strmo aj ked maju našlapnute
na rozdiel od nás maju iného prezidenta, ktory sa vie viac lež než usmievat a chce dalej kandidovat
na rozdiel od nás maju ešte stále snemovnu čiže niečo také že si urobime z ustavy trhaci kalendar nehrozi ako u nas .
premier - nech je aky je - nevystupuje proti eu , nato a nechodi si do ruska potriasat ručičky
stále je tam toho dost na to že je to politicky lepšie ...
nehrozi aby minister obrany povedal ked pride rus tak odide raz , su jasne vyhradeny v určitych otazkach ,nehraju sa na politiku všetkych stran čo nam vyhovuje

@sara07 nehovor hop pokial nepreskocili rok. To ešte len uvidíš pri tých spolkoch s okamurom a spol 🤦 áno maju to komplikovanejšie na systém ale nezbaudaj ruka ruku...

sara07
14. mar 2026
@anonym_853652

@sara07 nehovor hop pokial nepreskocili rok. To ešte len uvidíš pri tých spolkoch s okamurom a spol 🤦 áno maju to komplikovanejšie na systém ale nezbaudaj ruka ruku...

@anonym_853652 ano okamura to je horšie ako danko u nás ale zase vystrkoval rožky s vlajkou , eu a zrovnali ho , drží hubu a krok ohladne vystupenia z eu alebo nato
stále je tam dost mechanizmov aby to nebolo ako teraz u nás
a aj ked tiež ozdravovali , z platu ti ostne 85% v čistom ...
stále maju lepšie hdp a ine veci

anonym_445d10
14. mar 2026
@anjelicek26

Je to len na vas, mne by chybali susedia, priatelia, cela ta socialna siet, prakticky ma to odradza sa stahovat aj teraz, zdedili a mame uz do velkej miery prerobeny druhy dom, obrovska zahrada, ale mne sa tam "nechce" lebo viem, o co vsetko prijdem... je to ine zabehnut ku kamoske pesi a potom to mat 40km... a to sme sa kedysi dva krat medzinarodne stahovali, ale uz veru nie... .ked tam nemas vyhliadku skvelej prace, nejake kontakty, mna by to nelakalo...

@anonym_autor
necitala som prispevky iba prvych par ale moj sen je na dochodku sa zdekovat a odist niekde do tepl akde ma bude rano prebudzat sum mora a nie elektricka pod oknami idealne niekde hodne daleko napr azia alebo juzna amerika... Kaslem na to ze tu necham starych znamych a susedov kto chce tak v kontakte ostane kto nie tak naco sa s tym vobec zaoberat?? Ludia ziju vsade na svete.... Takze ak zvazujes presun sk - praha nechapem nad cim rozmyslals 🍀
@anjelicek26

petronelag
14. mar 2026
@anonym_853652

@anonym_autor ako keď si vysvetlila aké máte pracovné zameranie tak nevahaj. Dom na Slovensku prenajmi a choďte . Ja by som asi Prahu nie skôr asi Brno. Ale vo keby ste tam išli postupne? Najprv muž skúsiť na 2-3 mesiace ísť tam robiť a prísť s dcérami za ním alebo postupne sa tam skrátka presťahovať a ty tam chodiť na predĺžené víkendy. A uvidíš či je tá Praha ako mesto pre vás alebo ísť do iného mesta. A tie mudre že 50 je stará 🤦 pane bože toto si spomeňte keď bduete mať toľko. 50 sú dríči a mladí ľudia ktorí veľakrát začínajú nový život či s novým partnerom alebo úplne po odrasteni deti práve robia veľké zmeny. Chlapi si nachádzajú mladé pupienky 🤦 a veľakrát majú viac sily na zmeny Kao ufnukane baby čo majú 30 a zo všetkého sú na prášky.
Moje pozerhnanie máte 🫶😂❤️

@anonym_853652 Práveže to nebudú mať celkom jednoduché, lebo jej ekonomické zameranie bez dobrej znalosti češtiny a tiež ich predpisov, je na nájdenie si miesta dosť obmedzené a robiť horšiu prácu ako tu, to chce málokto. A dcéry, končiace zdravotnú školu, neviem aké sú presne predpisy v českom zdravotníctve, ale tam tiež by bolo najlepšie pokračovať na VŠ alebo budú robiť nejaké začiatočnícke práce. To si treba všetko najskôr overiť, aj výška podnájmu nie je hlavne v Prahe malá.
Lepšie by bolo ísť do Brna, tam by bola aj pre dcéry Masaryková univerzita, kde študujú aj zdravotníci, ale to by bolo lepšie až vtedy, keď by tam už boli prijaté.

autor
14. mar 2026
@anonym_445d10

@anonym_autor
necitala som prispevky iba prvych par ale moj sen je na dochodku sa zdekovat a odist niekde do tepl akde ma bude rano prebudzat sum mora a nie elektricka pod oknami idealne niekde hodne daleko napr azia alebo juzna amerika... Kaslem na to ze tu necham starych znamych a susedov kto chce tak v kontakte ostane kto nie tak naco sa s tym vobec zaoberat?? Ludia ziju vsade na svete.... Takze ak zvazujes presun sk - praha nechapem nad cim rozmyslals 🍀
@anjelicek26

@anonym_445d10 Zivot pri mori by sa pacil aj mne, veru aj hned 🙂

anonym_3e726b
14. mar 2026

Moja kamarátka má 50, jej muž 55 a v apríli odchádzajú na Tenerife. Predávajú byť a tam kupujú malý domček pri mori. On pracuje pre španielsku firmu a ona že bude zatiaľ robiť čo príde. Doteraz robil na HO a v lete sa rozhodli, že odídu. Majú jednu 23 ročnú dcéru, ktorá robí letušku pre Emirates. Tiež manželov kolega odišiel na dôchodok v zime a oznámil, že odchádzajú s manželkou na Madeiru, že tam budú žiť a užívať si dôchodok. Takže ľudia robia takéto rozhodnutia aj vo vyššom veku. My sme tiež mali možnosť odísť do Prahy, ale keďže tam dlho žil môj bratranec so ženou (Podolí) a vravel, že cestoval do práce aj dve hodiny, lebo tie odchody a príchody do práce v špičkách sú brutálne, tiež život tam bol drahý a nevyhovoval im ten ruch, to ak po 5 rokoch odišli do Švédska. Z tade už vraj nikam, že tam je to zatiaľ najlepšie. Takže každému vyhovuje niečo iné, treba skúsiť a zažiť.

anonym_853652
15. mar 2026
@petronelag

@anonym_853652 Práveže to nebudú mať celkom jednoduché, lebo jej ekonomické zameranie bez dobrej znalosti češtiny a tiež ich predpisov, je na nájdenie si miesta dosť obmedzené a robiť horšiu prácu ako tu, to chce málokto. A dcéry, končiace zdravotnú školu, neviem aké sú presne predpisy v českom zdravotníctve, ale tam tiež by bolo najlepšie pokračovať na VŠ alebo budú robiť nejaké začiatočnícke práce. To si treba všetko najskôr overiť, aj výška podnájmu nie je hlavne v Prahe malá.
Lepšie by bolo ísť do Brna, tam by bola aj pre dcéry Masaryková univerzita, kde študujú aj zdravotníci, ale to by bolo lepšie až vtedy, keď by tam už boli prijaté.

@petronelag ekonomika sa moc nie je rozdielna. Ak je teraz dobrá v Tom q dobre vieme že sa stále vzdelávajú, takže si to refresne a ekonómka veru nemusí mluvit.
A čo sa týka dcér už w ich vzdelaním sa dostanu do nemocníce a ak budú sa chcieť do vzdelávať majú možnosť aj popri práci.
Veď z napríklad z Kysúc chodí veľa žien do nemocnice za bránice robiť. Iné prachy skrátka také ak má služby je aj doma aj v CZ práci s dochdzanim.

bykaterina
Autor odpoveď zmazal
hopsas
15. mar 2026

@anonym_autor kamoška sa mi presťahovala keď mala 51 ale ona odišla sama. Úplne v pohode sa jej tam darí a je veľmi spokojná.

majkamasar
15. mar 2026

@anonym_autor ano

Strana
z3