icon

Kam do zahraničia by ste sa odsťahovali?

12. feb 2026

Ak by ste mali možnosť, kam do zahraničia by ste sa odsťahovali? Kde je lepší život?

anonym_95620d
12. feb 2026
@stanzi

@anonym_95620d Mozem sa opytat, preco chcete ist z prahy naspat do bratislavy?

@stanzi V BA sme mali zivotnu uroven, ktora je v Prahe OVELA drahsia. Mame sice nadstandardny prijem ale tu v Prahe si az taky nadstandardny zivot nezijeme. Nemozeme si dovolit kazdy den chodenie do restik, lietanie na predlzene vikendy(Prazske letisko je dost shit v tomto), vyuzivanie sluzieb tak casto ako v BA. Chyba nam priroda, ktora v BA bola doslova na par krokov. Lesy, priroda, Studnicka, jazera, cyklotrasy a komfort maleho mesta. V Prahe je tiez toho vela super ale v ohlade travenia casu v prirode je to neporovnatelne. Aj mi toho bude vela chybat ale tesim sa naspat.

anonym_6f0193
12. feb 2026

@anonym_autor ked pride dochodok tak verim ze akoncim niekde v teple pri mori aj ked nie natrvalo ale aspon tam preckam zimu 😉

anonym_2b0e7a
12. feb 2026
@mamatroch

Do Talianska, niekde blizko Rima. Nie preto, ze by tam pecene holuby ludom do ust padali, ale vyhovuje mi tam podnebie a ze ludia su tam pohodovejsi a neriesia stale druhych, nie je v nich tolka zloba ako vnimam u ludi na Slovensku (samozrejme su aj vynimky v oboch krajinach). Plus mne sa paci aj cela ta multi-kulti zmes ludi. Co mi tam vadi, je ten strasny neporiadok, smeti vsade po zemi a to, ze realne tam nic poriadne nefunguje. Ono vsade je nieco, ked zijes niekde x rokov, tak vidis realny zivot tam... na Rakusku sa mi zase paci laskavost a ustretovost, ochota ludi pomoct a tiez ta organizovanost a poriadok. Vlastne zistujem, ze najviac by sa mi pacilo asi zit vzdy par rokov v nejakej krajine a potom ist zase o kusok inde a spoznat novych ludi, realny zivot v danej krajine (nie len pofotit sa pred tym peknym a bezat dalej).

@mamatroch na Rakúsku láskavosť?som prekvapená precíznosť a dôslednosť by som čakala, ale podľa mňa nie sú priateľskí a, keď tak len na oko.Mne na nich vadia tie ich pravidlá sused uda suseda, že púšťa nahlas hudbu, griluje.Skolstvo strašne deti sú v triede medzi 70,,% neprispôsobivými Turkami, Indovia za mňa moc multikulti.Ked tak tak rakúsky vidiek jednoduchý život

tilly
12. feb 2026

Ja by som chcela byť každých pár mesiacov inde ideálne. Užiť si výhody danej krajiny a keby mi začala liezť na nervy, išla by som inam 🤷‍♀️😅.

f333
12. feb 2026

@anonym_autor To je zle polozena otazka,ze kde je lepsi zivot . Pretoze kvalita zivota zalezi na viacerych okolnostiach, ale ale hlavne an tvojej solvetnosti. Cize ak si dostatocne solventna, tak aj krjainy rozvojoveho sveta v juznej Amerike napr. v istom zmysle mozu byt pre teba rajom . Zalezi samozrejme aj na pol. systeme krjiny , takze vsetky moslimske krajiny su nevhodne na dlhodoby pobyt Europana . Ibaze by si sa ako zena podriadila trvalo ich diskriminacii.
Taka predstava,ze niekdedo ´tepla'toje naivne. Pretoze tam treba zohladnit okrem solvetnosti aj ine kriteria. Ako dostatok vody,/co je na juhu Spanielska problem/ energie, dobre sluzby a zdravotnictvo -platene samozrejme.a v pripade deti aj dobre skolstvo.
A je rozdiel ist do zahranicia ako senior dochodca ci clovek co ma rodinu a je v aktivnom pracovnom veku.

jablkovastrudla
12. feb 2026

Viem si predstavit zivot v Australii.

april171
12. feb 2026

Určite by som kvôli mentalite ostala v Európe. Možno Slovinsko, a ak by bolo treba ísť ďalej od Ruska, tak Portugalsko.

anonym_2b0e7a
12. feb 2026

Na Tenerife mám spolužiačku bola som tam 2 t a stačilo.Neustale turisti, prerábali apartmán obrovské problémy s tovarom, vodu sme mali v bandaskach, všetko do kopca😂na dovolenku super, ale žiť by som tam nechcela.Jedine plus, že život a deň tam začína neskoro a žije sa do noci, ale aj pracuje😉deti sú na môj vkus skoro v škole a dlho aj do 15

anonym_4c3812
12. feb 2026
@melanta

Žila som niekoľko mesiacov v NY, pár mesiacov na Islande, pred rokom sme sa vrátili zo Stockholmu, kde sme boli niečo cez 2 roky. Každý mesiac chodievam viac krát na Blízky východ. Na Tenerife trávime veľa času, ak by som to mala napočítať dokopy, tak ročne sú to asi 2,5 - 3 mesiace. Ja svoju prácu môžem robiť odkiaľkoľvek. Živím sa tým, že svojim spôsobom ľudí sťahujem z jednej krajiny do inej aj s celými rodinami, takže sa s nimi veľa bavím o živote v danej krajine, kam sa sťahujú. Ale ja som doma v Bratislave a neplánujem zatiaľ žiť inde. Tráva nikde nie je zelenšia. Áno, politická situácia je na zaplakanie, to ma štve neskutočne. Ale to je reálne jediná vec, ktorá ma na Slovensku skutočne irituje.

@melanta ale snad prave politicka situacia je to co vytvara kvalitu zivota v krajine a celkovu atmosferu. Darmo mas krasnu prirodu,ked ti ju politici rozkradaju a devastuju atd.bezpecie je tiez otazkou politiky.v nasej krajine uz tak bezpecne nie je.atd.

1andrea111
12. feb 2026
@anonym_95620d

@stanzi V BA sme mali zivotnu uroven, ktora je v Prahe OVELA drahsia. Mame sice nadstandardny prijem ale tu v Prahe si az taky nadstandardny zivot nezijeme. Nemozeme si dovolit kazdy den chodenie do restik, lietanie na predlzene vikendy(Prazske letisko je dost shit v tomto), vyuzivanie sluzieb tak casto ako v BA. Chyba nam priroda, ktora v BA bola doslova na par krokov. Lesy, priroda, Studnicka, jazera, cyklotrasy a komfort maleho mesta. V Prahe je tiez toho vela super ale v ohlade travenia casu v prirode je to neporovnatelne. Aj mi toho bude vela chybat ale tesim sa naspat.

@anonym_95620d nie sú reštaurácie lacnejšie ako v Bratislave? Tiež chodím často do Prahy a tie ceny v reštauráciách sa mi zdajú nižšie ako u nás. A jedlo tam oveľa chutnejšie

elenajezova
12. feb 2026

Ja do Prahy....

anonym_95620d
12. feb 2026
@1andrea111

@anonym_95620d nie sú reštaurácie lacnejšie ako v Bratislave? Tiež chodím často do Prahy a tie ceny v reštauráciách sa mi zdajú nižšie ako u nás. A jedlo tam oveľa chutnejšie

@1andrea111 Hlavne ich je v Prahe aj v BA velmi vela. Urcite najdes lacnejsie aj drahsie. Ja pisem svoj subjektivny dojem. My sme uplne prestali chodit na denne menu a varime si doma. Predtym v BA sme jedli nejake menucko v praci a vacsinou aj po praci sme sa sli niekam najest. Ako nic fancy ale napr Souvlaki, burrito fellas, edokin a take, nemyslim trojchodove vecere s bielym obrusom 😀 Taky vikendovy brunch nas tu tiez urcite vyjde viac nez v BA.
Keby som porovnavala ramen v kazu s obdobnym v Prahe, tak ten je tu lacnejsi ale ako vravim, zalezi.

anonym_1d5df1
12. feb 2026

niekam do skotska ci irska. na pustatinu.

majlo1234
12. feb 2026
@melanta

@majlo1234 ešte mi napadlo k tejto téme - čo mi je ľúto, že málo Slovákov obsadzujem. Ak nepočítam šikovných ľudí pracujúcich mimo SR, aj priamo u nás na Slovensku máme obrovské množstvo odborníkov, ktorí by sa ako odborníci či manažéri vo svete nestratili. Ale jazykové zručnosti nás ťahajú veľmi dole. Tam majú Slováci obrovské rezervy.

@melanta verim, ja som sice bola iba v dubaji, ale sama si neviem predstavit zivot zavreta v malls, aby aom sa neuvarila(taku skuswnost som mala z dubaja)
Chybal by mi komfort prechadzky v prirode, zahradka, kukat na zeleny horizont, to mam v rebricku swlf care vysoko. Ale chapem, ze to ma aj vyhody, spominanu vysoku uroven skolstva a zdravotnictva. Nic no, mas velmi zaujimavu pracu 🙂
A s tym jazykom mas uplnu pravdu, poznam kopec ludi vymakanych vo svojom obore, a nwvedia poriadne ani po anglicky

janinah
12. feb 2026
@melanta

Žila som niekoľko mesiacov v NY, pár mesiacov na Islande, pred rokom sme sa vrátili zo Stockholmu, kde sme boli niečo cez 2 roky. Každý mesiac chodievam viac krát na Blízky východ. Na Tenerife trávime veľa času, ak by som to mala napočítať dokopy, tak ročne sú to asi 2,5 - 3 mesiace. Ja svoju prácu môžem robiť odkiaľkoľvek. Živím sa tým, že svojim spôsobom ľudí sťahujem z jednej krajiny do inej aj s celými rodinami, takže sa s nimi veľa bavím o živote v danej krajine, kam sa sťahujú. Ale ja som doma v Bratislave a neplánujem zatiaľ žiť inde. Tráva nikde nie je zelenšia. Áno, politická situácia je na zaplakanie, to ma štve neskutočne. Ale to je reálne jediná vec, ktorá ma na Slovensku skutočne irituje.

@melanta prosim ťa sťahuješ rodiny s detmi aj do španielska?možem otazku do IP?

anonym_3abf32
12. feb 2026

Ja by som isla do Talianska. Mne sa tam extremne paci - maju tam more aj kopce, dobre jedlo, skvela kava, talinska mentalita ma bavi ☺️ A ovladam zaklady talianciny, takze by som sa aj dohovorila.

ivanaks
12. feb 2026

@anonym_autor Niekam na ostrov, kde je biely piesok, tyrkysové more, palmy, kopce, nikde ani živáčika - iba ja, moja rodina a stolček prestri sa. 😆

stanzi
12. feb 2026
@anonym_95620d

@anonym_95620d Dakujem za odpoved, nieco podobne som pocula uz aj od kamaratov. To s letiskom ma ale zaujalo, v com je “shit”? Drahsie, alebo malo destinacii?

anonym_95620d
12. feb 2026
@stanzi

@anonym_95620d Dakujem za odpoved, nieco podobne som pocula uz aj od kamaratov. To s letiskom ma ale zaujalo, v com je “shit”? Drahsie, alebo malo destinacii?

@stanzi Ano ano, urcite menej destinacii a aj ceny sa mi zdaju drahsie ale to je zas len subjektivne vnimanie. Nie je tu toho tolko na vyber. Vieden ma v tomto urcite navrch. Ako vela veci tu funguje lepsie nez na Slovensku, to je fakt, ale my sme sa ani v BA nemali zle, len sme to chceli vyskusat a ze uvidime.

itzklaudush
12. feb 2026

@anonym_autor Určite NY alebo Dubai

qrstxyz
13. feb 2026

Slovinsko, Chorvátsko alebo Poľsko. Srdcovka je Srbsko, ale život je tam ťažký.

autor
13. feb 2026
@itzklaudush

@anonym_autor Určite NY alebo Dubai

@itzklaudush Odstahovat sa do USA legalne bez zelenej karty je protipravne a ked na to imigracne pride nasleduje deportacia

melanta
13. feb 2026
@janinah

@melanta prosim ťa sťahuješ rodiny s detmi aj do španielska?možem otazku do IP?

@janinah napísať správu môžeš aj bez toho, aby som ti dala súhlas. 😉 Ale teda Španielsko som robila naposledy asi počas korony, Madrid 2 pozície.

melanta
13. feb 2026
@anonym_autor

@itzklaudush Odstahovat sa do USA legalne bez zelenej karty je protipravne a ked na to imigracne pride nasleduje deportacia

@anonym_autor a kde dotyčná píše o ilegálnom sťahovaní? Minulý rok som niekoľko ľudí umiestnila na USA trh, prečo hneď píšeš o ilegálnom sťahovaní?

melanta
13. feb 2026
@anonym_4c3812

@melanta ale snad prave politicka situacia je to co vytvara kvalitu zivota v krajine a celkovu atmosferu. Darmo mas krasnu prirodu,ked ti ju politici rozkradaju a devastuju atd.bezpecie je tiez otazkou politiky.v nasej krajine uz tak bezpecne nie je.atd.

@anonym_4c3812 a práve preto je dôležité, aby šikovní ľudia ostali na Slovensko a pomohli zo zmeniť. Ak tu ostanú len tupci, ktorí volia Smerohlas a prípadne fašisti, tak to bude ešte horšie. V krajinách, kde je lepšie ako u nás, to nie je dobré samé od seba. Je to dobré preto, že si krajina drží doma šikovných ľudí a zvonka prijíma primárne šikovných ľudí. Takže je to na nás, ako sa k tomu postavíme.

tiezjedna
13. feb 2026
@melanta

@anonym_4c3812 a práve preto je dôležité, aby šikovní ľudia ostali na Slovensko a pomohli zo zmeniť. Ak tu ostanú len tupci, ktorí volia Smerohlas a prípadne fašisti, tak to bude ešte horšie. V krajinách, kde je lepšie ako u nás, to nie je dobré samé od seba. Je to dobré preto, že si krajina drží doma šikovných ľudí a zvonka prijíma primárne šikovných ľudí. Takže je to na nás, ako sa k tomu postavíme.

@melanta len bohužiaľ Slovensko nerobí nič preto, aby šikovné mozgy a ruky neodchádzali. Pritom podpora by práve tu mala byť najsilnejšia, pretože to okrem politickej kultúry môže výrazne zmeniť aj tú ekonomickú. Namiesto toho štát vypláca x dotácií a dávok, ktoré sú holý nezmysel a nikdy skutočný efekt neprinesú.

melanta
13. feb 2026
@tiezjedna

@melanta len bohužiaľ Slovensko nerobí nič preto, aby šikovné mozgy a ruky neodchádzali. Pritom podpora by práve tu mala byť najsilnejšia, pretože to okrem politickej kultúry môže výrazne zmeniť aj tú ekonomickú. Namiesto toho štát vypláca x dotácií a dávok, ktoré sú holý nezmysel a nikdy skutočný efekt neprinesú.

@tiezjedna áno, preto je potrebné, aby sme tu ostali, aj keď tu je aktuálne nahovno. Aby sme nezväčšovali silu skupine obyvateľstva, ktorá volí tento smrad. Ak odídeme, necháme to v ich rukách a nezmení sa to. Ak tu ostaneme, je šanca, že smerohlas raz odumrie.

anonym_0a4f55
13. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ako pre koho, musis mat spravnu farbu a drzost v DNA

autor
13. feb 2026
@anonym_0a4f55

@anonym_autor ako pre koho, musis mat spravnu farbu a drzost v DNA

@anonym_0a4f55 ti Somalcania su tam legalne cez program presidlovania utecencov USRAP

autor
13. feb 2026
@melanta

@anonym_autor a kde dotyčná píše o ilegálnom sťahovaní? Minulý rok som niekoľko ľudí umiestnila na USA trh, prečo hneď píšeš o ilegálnom sťahovaní?

@melanta umiestnila si ich tam legalne bez zelenej karty?