icon

Kariéra verzus dieťa po štyridsiatke

30. jan 2026

Čaute. Som asi rok a pol rozvedená a rok žijem s partnerom. Obaja máme svoje deti, bývame spolu. Veľmi túžim po rodine, v predchádzajúcom vzťahu som bezúspešne roky prosila ex, aby sa nám venoval. Všetko stalo na mne. Teraz mám partnera, ktorý sa mi venuje, žijeme si úplne pokojný jednoduchý život, po ktorom som túžila. Obaja máme svoje koníčky a dobre sa dopĺňame. Mali sme na začiatku nejaké problémy, ale spracovali sme to a je nám spolu dobre. Momentálne mám prácu na určitu dobu. Veľmi by som chcela mať s ním rodinu, ale neviem, či ešte ísť do toho, alebo radšej sa venovať kariére. Problém je ten, že mám endometrióza a bojím sa, že neskôr už vôbec nebudem môcť mať dieťa. Stale je vo mne túžba všetko to zažiť s dobrým partnerom. Keby mám 30, je mi pár rokov suma fuk. On to vie, máme nechránený sex, ale zároveň mi vraví, aby som hľadala stabilnú prácu a kúpila si byť (sama to chcem), preto to vraví. Máte niektora podobnú skúsenosť?

anonym_19c05b
30. jan 2026

Po prečítaní tvojich odpovedí, môj názor je, že by som dieťa neplánovala. Ty si chceš len naplniť očakávania (ohľadom detí), ktoré sa v manželstva nenaplnili. Deti máš, podľa tvojich slov muža čo sa vám venuje? Tak kde je problém, prečo si nenapĺňaš teraz ten pocit fungujúcej rodiny? Mať teraz dieťa a zároveň stabilnú prácu, aby si mohla predpokladám splácať hypo na byt, sú protichodné reality. Ja viem, že teraz je "in" rodiť 40+, ale je to masaker v ďalších rokoch. (vlastná skúsenosť)

maca1984
30. jan 2026
@anonym_autor

@maca1984 vieš čo, je to úplne iné, ako keď máte svoje vlastné dieťa. To pochopí len kto to zažil.

@anonym_autor tak si s ním preboha sadni a debatujte. Aby to nebolo že spraví ti dieťa, lebo on je na činy. A potom zdupká.

anonym_64f7be
30. jan 2026

Podľa toho, čo píšeš, to chceš len ty a on si chce len užívať. Pri prvých problémoch ťa pošle kade ľahšie. Tak si radšej zháňaj ten byt.

abbey1
30. jan 2026

@anonym_autor Si rok a pol po rozvode. Píšeš, že so súčasným partnerom ste mali nejaké problémy, ktoré ste však už vyriešili.
Možno som staromódna, možno príliš opatrná, ale ja by som s nim po tak krátkej dobe nebývala a neplánovala deti. S ohľadom na seba, ale i na už existujúce deti.

martinkatinka
30. jan 2026

S tou diagnozou a vekom sa ti vobec nemusi darit otehotniet. Tu by som brala do uvahy aj to, ze nemas stabilnu oracu, kam sa vratis po rodicaku. Nemas vlastny byt, ako pusrs a uz na uvod vztahu ste mali problemy.
Cisto prakticky - uzivala by som si zivot s tym, co mi ponuka teraz.

zmrzlinka2021
30. jan 2026
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 keď som sa ho spýtala, či nad tým rozmýšľal, tak odpovedal, že veď sa snažíme. O svadbe sme sa nebavili...

@anonym_autor

Lenže vieš, to dieťa, ak on odíde, ostane tebe na starosť. Nebude vás spájať manželstvo, majetok, pre neho jednoduchšie.

Môj pohľad: do takého rizika by som na tvojom mieste nešla.

autor
30. jan 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Lenže vieš, to dieťa, ak on odíde, ostane tebe na starosť. Nebude vás spájať manželstvo, majetok, pre neho jednoduchšie.

Môj pohľad: do takého rizika by som na tvojom mieste nešla.

@zmrzlinka2021 on je najlepší otec akého poznám aj partner...

autor
30. jan 2026
@martinkatinka

S tou diagnozou a vekom sa ti vobec nemusi darit otehotniet. Tu by som brala do uvahy aj to, ze nemas stabilnu oracu, kam sa vratis po rodicaku. Nemas vlastny byt, ako pusrs a uz na uvod vztahu ste mali problemy.
Cisto prakticky - uzivala by som si zivot s tym, co mi ponuka teraz.

@martinkatinka ja som učiteľka, od septembra mám dohodnutú prácu s dlhodobou perspektívou. Aké ja som asi blba, keď tak túžim po dieťati...

maca1984
30. jan 2026
@anonym_autor

@martinkatinka ja som učiteľka, od septembra mám dohodnutú prácu s dlhodobou perspektívou. Aké ja som asi blba, keď tak túžim po dieťati...

@anonym_autor v tejto situácii, nie kvôli veku, si áno, asi blbá. Prepáč.

anonym_a1871f
30. jan 2026

Takze:
1. Uz na zaciatku ste mali nejake problemy
2. Nepovedal ti vyslovene, ze by dieta chcel, odpovede na to ma neurcite
3. Namiesto toho ti prave ze povie, ze by si si mala najst stabilnu pracu a kupit (sama) byt

Urcite dieta nie. Tolko vykricnikov, ze az.

abbey1
30. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor V súčasnosti prečo nemáš stabilnú prácu? Ako dlho sa vôbec poznáte?
Vlastné deti, ktoré už máš ťa už nespĺňajú!?

katkazatka
30. jan 2026

Mas svoje byvanie? Ako byvas po rozvode? Myslím, že ty si sa sem neprišla poradiť. Ty si to dieťa jednoducho vydupeš -či ten partnera chce, alebo nie.

autor
30. jan 2026
@abbey1

@anonym_autor V súčasnosti prečo nemáš stabilnú prácu? Ako dlho sa vôbec poznáte?
Vlastné deti, ktoré už máš ťa už nespĺňajú!?

@abbey1 Rok a pol sme spolu, pol roka bývame spolu. Presťahovala som. Prečo by ma vlastné deti nenapĺňajú, preboha ? Ľudia majú tri deti, nekončia pri jednom s tým, že toto ma napĺňa.

anonym_4733a1
30. jan 2026

skús partnerovi povedať, že do práce nenastúpiš lebo chceš ostať doma a byť tehotná, uvidíš reakciu

autor
30. jan 2026
@katkazatka

Mas svoje byvanie? Ako byvas po rozvode? Myslím, že ty si sa sem neprišla poradiť. Ty si to dieťa jednoducho vydupeš -či ten partnera chce, alebo nie.

@katkazatka Nevydupem, ak to necíti rovnako ako ja, nechcela by som s ním dieťa... Jasné že nie.

anonym_d85163
30. jan 2026

@anonym_autor nechcela by som dieta s niekym, kto nie je moj manzel

autor
30. jan 2026
@anonym_4733a1

skús partnerovi povedať, že do práce nenastúpiš lebo chceš ostať doma a byť tehotná, uvidíš reakciu

@anonym_4733a1 ja uvažujem aj nad tým dať si zamraziť vajíčka a za rok - dva ísť do toho... Kamoška si tak dala

autor
30. jan 2026
@anonym_d85163

@anonym_autor nechcela by som dieta s niekym, kto nie je moj manzel

@anonym_d85163 tak to je ideálne, len čo keď ti chlapi sú zaspati...

anonym_d85163
30. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_d85163 tak to je ideálne, len čo keď ti chlapi sú zaspati...

@anonym_autor nemat s takym dietata a vykaslat sa nanho

anonym_c410ca
30. jan 2026

Jeho "odpovede" presne zneju ako ked nechcem povedat, ze co to za sprostrosti zase vymyslas, ale chcem nasmerovat dotycneho, aby sa spraval rozumne (neodpovedal ti "nijako" na dieta, ale jasne ti odpovedal, ze si mas hladat pracu a byt)... Za chlapov ti mozem povedat, ze rychlo hladaj pracu a byt... a chran sa...

anonym_fa63fe
30. jan 2026

Takze nemas istu pracu ani vlastny byt a chces po roku zivota s partnerom v 40tke dalsie dieta ..?! Tak nie, nechapem a nastastie nemam taku skusenost.

lea93
Autor odpoveď zmazal
maca1984
30. jan 2026

Čím ďalej tým viac znieš viac zúfalo. Len aby si na to nedoplatila a o rok tu nepísala ako sa na teba ten dokonalý otec, partner vykafral v tehotenstve, po pôrode.
Idem ja preč, želám ti veľa štastia. Budeš ho potrebovať.

marci9
30. jan 2026

Bývate spolu kde? Prečo máš TY kúpiť byt? Obaja už máte deti /koľko?/. Načo sú vám ďalšie vo vašom veku? Máš už po 40-tke. Počítaš s tým, že sa ti môže narodiť postihnuté dieťa?

autor
30. jan 2026
@marci9

Bývate spolu kde? Prečo máš TY kúpiť byt? Obaja už máte deti /koľko?/. Načo sú vám ďalšie vo vašom veku? Máš už po 40-tke. Počítaš s tým, že sa ti môže narodiť postihnuté dieťa?

@marci9 mám nejaké peniaze a chcem ich investovať...

olimuc
30. jan 2026

Kolko mate deti, v akom veku? Mas aj vlastne byvanie? Ak si schopna sa v pripade neuspechu vztahu postarat o vsetko sama … smelo do toho … ak nie, je to velmi povazlive …. Aj uz kvoli veku a kvoli predchadzajucim detom. Keby si ich nemala … nevadi z jednym si das rady …

lea93
30. jan 2026

S tvojim dieťaťom (deťmi) teraz žijete v jeho nehnuteľnosti? Alebo ste spolu v prenájme? Musíš myslieť aj na svoje dieťa (deti). Rozumiem, že si zaláskovaná až po uši, no treba sa k tomu postaviť zodpovedne a rozumne. Zatiaľ spolu žijete len rok. Pouvažuj nad tvojimi prioritami.

marci9
30. jan 2026

Opýtam sa ešte raz. Komu patrí byt/dom, v ktorom bývate? Koľko máš detí a koľko detí má tvoj partner?

martinkatinka
30. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor rok a pol si po rozvode, to si si hned nasla priatela... A uz aj rozmyslas o dietati. Ano, z tohto to vyzera, ze ho ozaj velmi chces. No mas uz deti, ved si ich uzivaj.

anonym_d43e88
30. jan 2026
@anonym_autor

@marci9 mám nejaké peniaze a chcem ich investovať...

@anonym_autor cize si mozes z fleku kupit byt pre seba a svoje deti?
predpokladam, ze si sa ty s tvojimi detmi nastahovala k nemu a k jeho detom, tak?

on ti teraz naznacuje, ze si mas najst stabilnu pracu a kupit vlastny byt. mam pocit, ze viacere sme pochopili, len ty nie....