icon

Kedy je ten správny čas na dieťa?

Včera o 08:31

S manželom sme vo veku, kedy máme zázemie, niečo sme pocestovali, vybláznili sme sa a pracovne sme už tiež celkom stabilizovaní. Raz by sme deti chceli, ale zároveň si vieme predstaviť aj život len vo dvojici, takže to nie je úplne tak, že by sme mali pocit, že bez detí náš život nemá zmysel (ak by mal niekto potrebu písať poznámky na vek a že sa to ani nemusí podariť ak nemáme čerstvo 20 rokov a podobne)…

A ja vlastne neviem, či už do rodičovstva ísť, alebo ešte čakať.

Keď vidím bábätko, veľmi ma to teší. Keď si predstavím také malé bábätko, že by bolo naše, tak si hovorím, že áno, chcela by som do toho ísť. Ale potom vidím okolo seba ľudí s väčšími deťmi – ráno vstávať, chystať dieťa do škôlky pred prácou, po večeroch sa učiť so školákom… a pri tejto predstave už také nadšenie necítim.

Viem si predstaviť mať bábätko, ale vôbec si neviem predstaviť samu seba ako mamu škôlkara alebo školáka. A vlastne si ani neviem predstaviť, ako by náš život potom vyzeral.

Dosť ma desia aj prebdené noci a hlavne predstava, že dieťa môže nejako narušiť náš vzťah. Teraz nám to spolu veľmi vyhovuje, máme krásny vzťah, sme si blízki.Bojím sa, čo sa stane s naším putom, lebo tu sú veci ktoré sa odhadnúť dopredu nedajú.

Okolie už tiež začína tlačiť na pílu – „A kedy budú deti?“ a podobne. A ja mám pocit, že by som aj chcela… ale zároveň vlastne aj nechcem.

Tak sa chcem spýtať vás – podľa čoho ste vedeli, že už je ten správny čas? Mali ste v sebe jasný pocit, že „áno, teraz to chcem“, alebo ste do toho išli aj s pochybnosťami a strachom?

A ak ste sa niekedy cítili podobne ako ja – čo vám pomohlo rozhodnúť sa?

patrike
•
Včera o 09:46
@pr85

@patrike Tak super, ze bezdetný tu radi na rodinnom fóre. Dúfam, že máš aspoň bratov/ sestry. A ak môžem byť osobny, máš ešte na pláne deti?

@pr85 Deti ? Moj plan je dochodok. A co sa ti nezda ? Ty tiez nemas maternicu, ale cudzim zenam sa staras do reprodukcie sposobom, pri ktorom su moje komentare neskodna zabavka.

pr85
•
Včera o 09:48
@patrike

@pr85 Nemozes mi diktovat, co mozem porovnavat. Ved ty si presne rovnaky, ides vsetkym nieco zakazovat kvoli tvojej viere. Zase ti zopakujem : viera patri do sukromia, nie na verejnost a uz vobec nemozes ziadat nieco od inych.

@patrike Ochrana života je veľmi dôležitá. Aj sekularny zakon zakazuje vraždu/ zabitie. A týka sa to všetkých. Moslimovia chcú vnutit všetky svoje nariadenia všetkým a spraviť z nich ľudí druhej kategórie.

anonym_fde73d
•
Včera o 09:48
@anonym_0f8237

@anonym_9e82f0 praveze naopak.

@anonym_9b62ef ty tak pausalizujes. 🙂 Ze kto si nauci na uspavanie, tak bude mat? Fuu, silne tvrdenie. To som si aj ja hovorila. Dieta chcelo byt stale pri mne. Od narodenia. A nie, nenaucila som si ho na to. Ak som ho nechcela vziat na ruky a k sebe, ze nech aj place, tak bolo schopne vrieskat aj 2 hodiny. A zakazdym. Takze bola som hyena a takzvana moderna matka, co si to dietatko nakoniec vzdy privinula a neignorovala ho. Ak si mala ty deti, ze ani nepipli, predstav si, ze nema to tak kazdy. A nie je to vychovou ani zvykanim. A dokonca upolny hnus-aj som usppavala.😉

@anonym_0f8237 jajaaaj take super video som videla na instagrame “mela z predele kliku” ked mala take deti a moze byt vdacna, lebo toto nie je zdatnost, ktoru ho naucila. Ale niektori rodicia si myslia, ako si naucis tak mas a ked sa ti narodi dieta, ktore je kontaktne od mala, tiez place v jednom kuse a je emotivne a tazko spracuva vsetky podnety tak ho nenaucis len tak lusknutim prsta.
Mam taku dceru a nie, nic z tych veci som ju nenaucila, pani tiez pise, spokojna mama = spokojne dieta, to je blud, to dieta bolo nespokojne, vadilo mu vsetko a dodnes vadi a az z toho som bola ja nespokojna. Ale kto take dieta nema a nezazije, nepochopi. Kym som bola bezdetna, myslela som si, ze deti co nonstop placu cu nevychovane alebo chore. Vobec som nebrala do uvahy nejaku povahu, emocie, temperament a mne bolo take dieta dopriate. To je taka ruleta, co v tom dietati dostanes a potom pride pani ktora mala z prdele kliku ze ma pokojne deti a ide mudrovat. 🙄 aj ja som uspavala, aj som brala na ruky a prosila nech uz je chvilku ticho lebo mi krvacali usi z celodennych placov a zlepsilo sa to vekom, nie je to uplne super, je to lepsie ale je sakra narocna praca s takym dietatom, pochopit ho, nevybuchnut, dat seba do kludu aby clovek bepredrazdil nezrely nervovy system toho dietata. Keby si naucim tak toto rozhodne svoje dieta neucim. A to co som to dieta naucila, tym sa chvalit nebudem, ale na druhej strane je to jedno uzasne sikovne dieta. Cize ano, pani pausalizuje a ma pozitivnu skusenost lebo mala stastie na kludne deti.

vilma7
•
Včera o 09:49

Tak ja som viedla takmer 20 rokov po 29.tke slobodny život...alebo s kamaratmi, partnerom. Nevien si predstavit že by podobne prebehlo dalsich 20 rokov, asi by ma piclo od nudy...u mna su deti uzasnym obohatenim...a cim su vacsie tym je to lahsie a nie tazsie, ako to opisujes ty.

pr85
•
Včera o 09:51
@patrike

@pr85 Deti ? Moj plan je dochodok. A co sa ti nezda ? Ty tiez nemas maternicu, ale cudzim zenam sa staras do reprodukcie sposobom, pri ktorom su moje komentare neskodna zabavka.

@patrike A keď nebude dôchodok. Všeličo sa môže stať. Neviem, koľko máš rokov, ale môžeš ochorieť, môže sa ti stať úraz, atď. A budeš potrebovať pomôcť. Máš niekoho, na koho sa môžeš obrátiť? Peniaze nie sú všetko. A na dôchodku, aj keď budeš mať dobré zdravie, ťa bude osamelosť. Iní tvoji kolegovia/ priatelia budú mať deti a vnúčatá a ty nikoho.

Je to tvoj život a následky si znasas ty. Ja mám deti a som spokojný. Napĺňajú má.

anonym_fde73d
•
Včera o 09:53

@anonym_autor mala som pocit ze uz je cas a skusime, ved niektorym parom to trva niekolko rokov a maju problemy. Nam to vyslo na prvy raz. Nerobila som si predstavy o tehotenstve, o dietati, ale mala som mylne predstavy o vychove. Tehotenstve zle, vychova narocna, dieta prilis emocne a uplakane, neznasala som obdobie babatka. Cim je dieta starsie tym to je lepsie ale napriek vsetkemu musim skonstatovat ze ma materstvo naplna. Teraz mame druhe dieta, tiez som mala pocit ze uz je cas, manzel to nechaval na mne, po tom narocnom tehotenstve aj ked on chcel deti a viac ako jedno ale keby nechcem dalsie, zmieri sa s tym. Tehotenstvo rovnako narocne, zdravotne problemy, aktualne obdobie babatka ale bez takeho extremneho placu ako pri prvom dietati a mozno zacnem mat rada aj babatkovske obdobie.
Chystacky do skoly este nezazivame, iba do skolky a som zatial doma, ale niekedy je to pakaren a beriem v uvahu ze ked nastupim do prace, bude to este narocnejsie, ale zvladneme to.

anonym_0f8237
•
Včera o 09:55
@anonym_fde73d

@anonym_0f8237 jajaaaj take super video som videla na instagrame “mela z predele kliku” ked mala take deti a moze byt vdacna, lebo toto nie je zdatnost, ktoru ho naucila. Ale niektori rodicia si myslia, ako si naucis tak mas a ked sa ti narodi dieta, ktore je kontaktne od mala, tiez place v jednom kuse a je emotivne a tazko spracuva vsetky podnety tak ho nenaucis len tak lusknutim prsta.
Mam taku dceru a nie, nic z tych veci som ju nenaucila, pani tiez pise, spokojna mama = spokojne dieta, to je blud, to dieta bolo nespokojne, vadilo mu vsetko a dodnes vadi a az z toho som bola ja nespokojna. Ale kto take dieta nema a nezazije, nepochopi. Kym som bola bezdetna, myslela som si, ze deti co nonstop placu cu nevychovane alebo chore. Vobec som nebrala do uvahy nejaku povahu, emocie, temperament a mne bolo take dieta dopriate. To je taka ruleta, co v tom dietati dostanes a potom pride pani ktora mala z prdele kliku ze ma pokojne deti a ide mudrovat. 🙄 aj ja som uspavala, aj som brala na ruky a prosila nech uz je chvilku ticho lebo mi krvacali usi z celodennych placov a zlepsilo sa to vekom, nie je to uplne super, je to lepsie ale je sakra narocna praca s takym dietatom, pochopit ho, nevybuchnut, dat seba do kludu aby clovek bepredrazdil nezrely nervovy system toho dietata. Keby si naucim tak toto rozhodne svoje dieta neucim. A to co som to dieta naucila, tym sa chvalit nebudem, ale na druhej strane je to jedno uzasne sikovne dieta. Cize ano, pani pausalizuje a ma pozitivnu skusenost lebo mala stastie na kludne deti.

@anonym_fde73d presne tak som to aj ja mala. Tiez som si myslela, ze to bude len spat a papat. Viselo to na mne cely den ako opica, Inak to dieta revalo. Aj 2 hodiny vkuse. V noci som spala max 3 hod.

billy_jean
•
Včera o 10:00
@patrike

@billy_jean Ak ta to zaujima, tak nemam. Ako pisem vyssie, kazdy moze mat tolko deti a v takom case, ako chce, len su s tym spojene nasledky. Napriklad si niekto sviatostne nastrieka 5 kusov a potom sa tlacia v 2-izbovom byte. Niektora otehotnie ako 17 rocna, potom sa pretlka rozne zivotom. Ina caka do 40 a potom plati kliniky, zadari sa v 45-ke a ako 60 rocna ma nervy z pubertaka.

@patrike dobre a prečo máš potrebu sa vyjadrovať k tejto téme? Toto je otázka na ľudí, ktorí majú deti. Ako zistili, že je tá vhodná situácia a ten správny čas. Máš potrebu byť v každej téme, aj keď sa ťa netýka?

autor
•
Včera o 10:01
@anonym_7c9076

Si naivna, ak si myslis, ze budete mat rovnaky zivot s dietatom ako bez neho. Ani vas vztah nebude rovnaky, ani sex, ani cestovanie. Vsetko bude, ale vsetko bude ine. Dieta bude priorita uz navzdy. A zalezi aj ake bude dieta a co vsetko vam “dopraje”. Uz len mat dieta je obeta. Kazdy den sa pre neho obetujes v roznych formach. A zivot ti ukaze ze mat skolaka je ovela viac slobodnejsie a jednoduchsie ako mat novorodenca.😀 ja ked si spomeniem na zivot bez deti tak si vravim, ze hoci by som mala aj 30 a bola by som bez detí, tak ja som stale dieta. A tak to je. Ludia bez deti, su deti. A je to kvoli zodpovednosti. Ze mas plnu zodpovednost za vsetko ohladom svojho dietata. Ktore tu bude uz vzdy. Lasku k vlastnemu dietatu nepochopi nikdy clovek co dieta nema. A bezdetní sa mozu hnevat kolko chcu, nevedia o tom nič. Tiez som bola bezdetna, a nevedela som o tom nic, len som si myslela😀

@anonym_7c9076 Ďakujem za komentár. S tým, že dieťa zmení život, vzťah, sex aj cestovanie, samozrejme súhlasím. Veď práve preto sa nad tým človek zamýšľa.

Ale zvyšok mi príde už skôr ako potreba povýšiť vlastnú skúsenosť na jedinú správnu. „Ľudia bez detí sú deti“, „nevedia nič“ a „lásku k vlastnému dieťaťu nikdy nepochopia“ – to je už pomerne veľa záverov o miliónoch ľudí na základe jednej osobnej skúsenosti. 🙂

Rodičovská láska môže byť úplne jedinečná, o tom nepochybujem. Ale tvrdiť, že preto človek bez dieťaťa nevie nič o láske, je podľa mňa dosť obmedzené chápanie lásky. Každý človek ju prežíva inak a neexistuje jedna univerzálna stupnica, podľa ktorej sa dá určiť, kto miluje „naozaj“ a kto ešte nič o živote, láske, zodpovednosti nepochopil.

A celkom ma pobavila aj veta, že si bezdetná „nič nevedela a len si si myslela že vieš“. Možno práve to je dobrý dôvod pripustiť, že ani dnešná tvoja skúsenosť nemusí byť univerzálna pravda pre všetkých ostatných a stále toho môže byť veľa čomu ešte nechápeš 🙂

anonym_3b76d0
•
Včera o 10:01

nerozhodla, otehotnela som v 23 rokoch, rodicak si uzila a teraz si paradne uzivam zivot, ked syn jeuz velky, cestujeme spolu, mam klud, nemusim sa starat o male deti a skolakov, mam 40 a mozem sa venovat sebe, keby sa mal vratit cas opat by som chcela byt radsej mlada mama. Btw. dieta nam sex nijak nezmenilo, vsetko fungovalo dobre ako predtym

anonym_9b62ef
•
Včera o 10:02
@anonym_0f8237

@anonym_9e82f0 praveze naopak.

@anonym_9b62ef ty tak pausalizujes. 🙂 Ze kto si nauci na uspavanie, tak bude mat? Fuu, silne tvrdenie. To som si aj ja hovorila. Dieta chcelo byt stale pri mne. Od narodenia. A nie, nenaucila som si ho na to. Ak som ho nechcela vziat na ruky a k sebe, ze nech aj place, tak bolo schopne vrieskat aj 2 hodiny. A zakazdym. Takze bola som hyena a takzvana moderna matka, co si to dietatko nakoniec vzdy privinula a neignorovala ho. Ak si mala ty deti, ze ani nepipli, predstav si, ze nema to tak kazdy. A nie je to vychovou ani zvykanim. A dokonca upolny hnus-aj som usppavala.😉

@anonym_0f8237
No budem oponovat. Sme 5 kamosiek kazda mame 2 deti a 1 ma 3 deti a vies co ja a kamoska sme si deti vedeli naucit a fungujeme takto a tie 3 kamosky uspavaju a bla bla bla. Moj brat so svagrinou si to tiez zariadili a neuspavaju a ano vedeli si tak deti naucit. Takze ano my co neuspavame a nenosime deti na rukach 24/7 na rukach sme mali stastie?! No jasneee 😂😂😂

patrike
•
Včera o 10:11
@pr85

@patrike A keď nebude dôchodok. Všeličo sa môže stať. Neviem, koľko máš rokov, ale môžeš ochorieť, môže sa ti stať úraz, atď. A budeš potrebovať pomôcť. Máš niekoho, na koho sa môžeš obrátiť? Peniaze nie sú všetko. A na dôchodku, aj keď budeš mať dobré zdravie, ťa bude osamelosť. Iní tvoji kolegovia/ priatelia budú mať deti a vnúčatá a ty nikoho.

Je to tvoj život a následky si znasas ty. Ja mám deti a som spokojný. Napĺňajú má.

@pr85 Tieto argumenty o dochodku su komicke. Najma dnes, ked vsetko mlade uteka zo Slovenska. Dieta nie je opatovatrovatelska sluzba 24 / 7 a nie je ani povinne "doopatrovat" ta. Okolo seba vidim plno dochodkyn, vdov, deti maju od USA po Rakusko, ani jedno sem nepride kvoli ich chorobe.
Model, ked v jednej chatrci zili babka, dedko, mlada rodina a ich deti a k tomu kravicka, to uz skoncilo, vsimol si si ?

patrike
•
Včera o 10:12
@billy_jean

@patrike dobre a prečo máš potrebu sa vyjadrovať k tejto téme? Toto je otázka na ľudí, ktorí majú deti. Ako zistili, že je tá vhodná situácia a ten správny čas. Máš potrebu byť v každej téme, aj keď sa ťa netýka?

@billy_jean Nie celkom, ved ona zvazuje, ci mat deti, tak aj pohlad bezdetneho moze byt prinosny.

pr85
•
Včera o 10:14
@patrike

@pr85 Tieto argumenty o dochodku su komicke. Najma dnes, ked vsetko mlade uteka zo Slovenska. Dieta nie je opatovatrovatelska sluzba 24 / 7 a nie je ani povinne "doopatrovat" ta. Okolo seba vidim plno dochodkyn, vdov, deti maju od USA po Rakusko, ani jedno sem nepride kvoli ich chorobe.
Model, ked v jednej chatrci zili babka, dedko, mlada rodina a ich deti a k tomu kravicka, to uz skoncilo, vsimol si si ?

@patrike Keď vidím, ako drevo 10 k 5 západná Európa a USA, tak si nemyslím, že sa bude nejako masovo utekať. A ináč viac Slovákov sa zo zahraničia vracia na Slovensko, ako odchádza. Kedysi pred 20 rokmi bolo super ísť pracovať do Británie. Teraz tam už nikto nechodí. Platy na Slovensku stúpli a už sa to neoplatí.

billy_jean
•
Včera o 10:17
@patrike

@billy_jean Nie celkom, ved ona zvazuje, ci mat deti, tak aj pohlad bezdetneho moze byt prinosny.

@patrike citujem: "Podľa čoho ste vedeli, že už je ten správny čas? Mali ste v sebe jasný pocit, že „áno, teraz to chcem“, alebo ste do toho išli aj s pochybnosťami a strachom?"

natalka13
•
Včera o 10:18
@anonym_autor

@natalka13 milujem tieto poznámky na vek, napíšem v úvode že na ne nie som zvedavá a i tak niekto má potrebu. Áno niekto otehotnie s ľahkosťou v 45 rokoch, niekto v 16, niekto v 25, niekto môže mať 20 a problém počať. A to že je niekto muž neznamená že automaticky musí byť plodný do 70 rokov, tiež je to individuálne a preto považujem za zbytočne tento faktor brat ako nejaký silný argument. Nebudem už len z princípu písať svoj vek keďže sa vždy nájdu jedinci, čo sa pustia do tejto vekovej témy aj keď vek nevedia tak nebudem im zbytočne dávať viac podnetov na takéto úvahy.

@anonym_autor ????ja ti niekde pisem vek verzus otehotnenie?
a ano tvoj vek v tvojej otazke hra znacnu rolu.

pr85
•
Včera o 10:20

@anonym_autor Ja by som ti odporučil mať dieťa, ak sa na to obaja cítite. Dieťa vás obohatí po každej stránke.

patrike
•
Včera o 10:23
@pr85

@patrike Keď vidím, ako drevo 10 k 5 západná Európa a USA, tak si nemyslím, že sa bude nejako masovo utekať. A ináč viac Slovákov sa zo zahraničia vracia na Slovensko, ako odchádza. Kedysi pred 20 rokmi bolo super ísť pracovať do Británie. Teraz tam už nikto nechodí. Platy na Slovensku stúpli a už sa to neoplatí.

@pr85 Ano, ale kto sa vracia, sa nevracia preto, aby strazil dementneho dedka alebo vymienal plienky leziacej babke. Deti kvoli praci toto nemozu robit, aj keby boli ochotne. Tak, ako nase zeny chodia opatrovat do Rakuska, tak sem budu chodit ine zeny opatrovat nas. Z akej krajiny a akej viery budu, to sa ukaze.

anonym_2ad79f
•
Včera o 10:25

Stretla som toho spravneho muza a vtedy som si povedala ano, teraz a s nim som pripravena mat dieta. Samozrejme, ze boli obavy z toho ake to bude ale velmi sme sa tesili. Aktualne ma dcera dva roky, ja som dva roky nespala (never komentarom o tom ako sa dieta da naucit spat 😀) , je to extremne narocne ale aj tak by som to nevymenila za nic na svete. Je to to najkrajsie a najlepsie co sa mi mohlo stat. Ver mi, ze nic ine nenahradi ten pocit ked to dieta za tebou pride, objima ta, da ti pusu. To je laska najvacsia na svete, ktoru zazijes len s dietatom. A pisem to ako clovek, ktory v minulosti velmi zvazoval ci deti ani alebo nie.

anonym_51ac7a
•
Včera o 10:27
@anonym_2ad79f

Stretla som toho spravneho muza a vtedy som si povedala ano, teraz a s nim som pripravena mat dieta. Samozrejme, ze boli obavy z toho ake to bude ale velmi sme sa tesili. Aktualne ma dcera dva roky, ja som dva roky nespala (never komentarom o tom ako sa dieta da naucit spat 😀) , je to extremne narocne ale aj tak by som to nevymenila za nic na svete. Je to to najkrajsie a najlepsie co sa mi mohlo stat. Ver mi, ze nic ine nenahradi ten pocit ked to dieta za tebou pride, objima ta, da ti pusu. To je laska najvacsia na svete, ktoru zazijes len s dietatom. A pisem to ako clovek, ktory v minulosti velmi zvazoval ci deti ani alebo nie.

@anonym_2ad79f Dcéra má 3 a nechá nás úplne vyspať. Dokonca spí sama vo svojej izbe. Syn má 9 mesiacov a raz za noc sa budí. Ináč je všetko OK.

anonym_2ad79f
•
Včera o 10:30
@anonym_51ac7a

@anonym_2ad79f Dcéra má 3 a nechá nás úplne vyspať. Dokonca spí sama vo svojej izbe. Syn má 9 mesiacov a raz za noc sa budí. Ináč je všetko OK.

@anonym_51ac7a nie som si uplne ista co mi tym chces povedat 😀 moja dcera ma 2, v noci sa od narodenia budi x krat a nepomaha nic. Len Vekom sa to zlepsuje pomalicky.

bludna
•
Včera o 10:30

@anonym_autor Chapem uplne ako sa citis. Premyslala som nad tym rovnako a nakoniec som si uvedomila, ze sa nechcem delit o svoj zivot a uprednostnim svoj komfort, tak deti nemame.

drianaa
•
Včera o 10:35

Nečítala som odpovede predtým, tak ak sa opakujem, ospravedlňujem sa. Ale zamýšľaš sa podľa mňa nad správnymi otázkami, nie každý je stavaný na to byť rodičom a ukrojiť si zo svojho pohodlia, lebo určite sa to stane, a je to v poriadku. Určite je lepšie si uvedomiť, že to dieťa nie je len malé milé bábätko, čo sa na každého usmeje. Jednak bábätka sú aj extrémne náročné (ale nemusia byť), ale určite vyrastú. A rýchlo, a budú z nich deti, v škôlke, škole atď. A je to s nimi jednoduchšie aj náročnejšie, ty máš stále zodpovednosť za toho človeka 24 hodín denne, riešiš stereotyp škôlky, choroby - v ideálnom prípade len bežné choroby, škola, učenie, možno šikana, krúžky, problémy. Ale nie je to len o tom negatívnom, dieťa, ak si na to nastavená, ti toho veľa dá, ak si ochotná to prijať. Ja milujem debaty s našim dieťaťom, sledovať, ako robí pokroky, ako ti úprimne povie, že ťa má rado. A aj svet vidia tie deti inými očami, naučilo ma to vidieť dôležitejšie veci a lepšiu organizáciu času a schopnosti, nemenila by som. Ale poznám prípady, čo si presne urobili dieťa lebo videli vysedávanie s kočíkom na teraske a nakupovanie a podobne, a keď prišli do reality, dieťa vyrástlo a zrazu z neho bola osobnosť, čo nesúhlasí, čo neostane tam, kde ho položíš, čo od teba denno denne niečo vyžaduje, tak ich reality prafackala, rezignovali a záujem o dieťa klesol a už naň nemajú takú trpezlivosť. Takže ak ťa čas nesúri, ja by som počkala, kým budeš na to pripravená. Ja som tiež najskôr deti nechcela, potom aj chcela ale bála som sa zodpovednosti, a až potom prišla naozajstná túžba.

elenka.k
•
Včera o 10:36

@anonym_autor fúha aká ťažká otázka,
vraví sa ak to príde, pán Boh ti dá silu
ale ja ako mám viac a viac po 40tke, menej a menej sa mi niečo chce, respektíve si vravím, to by som už asi nedala / dieťa a okolo toho .../ napr. mojej kamoške bolo 42 a teraz má bábo, zatiaľ sa nesťažuje veľmi, hoci vraví, že je to dosť náročné ....
Koľko máš rokov?

niki35
•
Včera o 10:49

@anonym_autor nikdy nie je správny čas. Vždy si môžeš nájsť nejaký dôvod prečo ešte počkať alebo prečo nemať deti. Ani u mňa nebol správny čas. My s manželom sme dieťa chceli ale netlačili sme na pílu. Nechali sme tomu voľný priebeh že keď sa podarí, tak bude. A bolo. Teraz tu pri mne spinká 3 týždňová dcérka a síce je to náročné, v noci sa cez týždeň vôbec nevyspím ale je to zároveň aj krásne. Samozrejme treba mať aj dobrého manžela. Mne ten môj pomáha. Po práci mu doprajem čas na jeho osobné veci a potom si vezme malú a je s ňou až skoro do polnoci a medzitým si idem ja zdriemnuť. Cez víkend vstáva k nej v noci on aby som si mohla aj ja normálne cez noc pospať a cez týždeň ja aby sa on vyspal do práce. Všetko sa dá pekne zariadiť ale je dôležité aby si mala po boku tú správnu osobu a potom to nebude až také náročné. Porozprávaj sa s manželom aj o tom ako si predstavuje následnú starostlivosť o dieťa aby si na to nebola sama a on bude mať vyložené nohy. A ďalšou pravdou je, ako tu aj ostatní písali, že tvoj muž môže mať dieťa aj po 50tke, ty nie.
Nám dieťa vzťah nenarušilo ( teda aspoň zatiaľ 😀). Manžel má dcérku veľmi rád a keď ho vidím ako sa jej venuje tak viem že som si vybrala dobre. Narušiť vzťah by podľa mňa mohlo vtedy keby ti manžel vôbec nepomáhal. To si viem predstaviť že by hnevalo aj mňa. Aj ty budeš potrebovať oddych a pomoc. A hlavne ignoruj tlak okolia. Toto musí byť vaše vlastné rozhodnutie, nie pod tlakom lebo niekto iný chce aby ste mali dieťa.

anonym_255664
•
Včera o 10:52

Do dnesnej doby si urobí dieťa len blbec a sebec..

elenka.k
•
Včera o 10:54
@anonym_255664

Do dnesnej doby si urobí dieťa len blbec a sebec..

@anonym_255664 waw, tak to by obyvateľstvo do 1 storočia vymrelo, keby každý tak zmýšľal
predpokladám , že si zatrpknutá bezdetná a slobodná ženská

anonym_255664
•
Včera o 10:55
@elenka.k

@anonym_255664 waw, tak to by obyvateľstvo do 1 storočia vymrelo, keby každý tak zmýšľal
predpokladám , že si zatrpknutá bezdetná a slobodná ženská

@elenka.k som zadaná a šťastná dik za opýtanie

anonym_c220db
•
Včera o 11:04
@pr85

@pr85 velky egoizmus, mat dieta ako zalozny plan na dochodok.
Co ak sa tvoje dieta zamiluje do nejakeho moslimskejo migranta a budes ho musiet “zatratit”?! 😱

anonym_9b62ef
•
Včera o 11:06
@anonym_51ac7a

@anonym_51ac7a
No tak to pri zmyslani tychto matiek z MK si mala “stastie na deti” 😂😂 Mala som to podobne ako ty a viem, ze deti takto bezne funguju, lebo ved ano ked dieta pride na svet nie je naucene VOBEC NA NIC. Nauci sa logicky na to co mu poskytne rodic. Ked ho zacne matka uspavat tak si na to zvykne, ked place a utisis ho na rukach tak si na to zvykne a ked ho nosis pri sebe cely den a este s nim aj spis tak si na to tiez zvykne a jasne, ze reve ked to tak jeden den nie je a neuklada ho do postielky mama. Ked ho nedas zavarovat nikomu a ani muz ho nemoze varovat tak matka je min. 3r v riti a nemoze ist ani sama na hodinu na kavu s kamoskou, lebo dieta reve hodinu doma, lebo je bez nej. Ale ked je uz v porodnici naucene spat vo svojej postielke a nie s matkou v posteli tak je pre neho prirodzene v tom pokracovat aj doma. A kopec inych veci. My sme rodicia a my poskytujeme detom to na co si mozu a maju zvyknut, lebo po narodeni nie su zvyknuti vobec na nic ;)