Kedy je ten správny čas na dieťa?
S manželom sme vo veku, kedy máme zázemie, niečo sme pocestovali, vybláznili sme sa a pracovne sme už tiež celkom stabilizovaní. Raz by sme deti chceli, ale zároveň si vieme predstaviť aj život len vo dvojici, takže to nie je úplne tak, že by sme mali pocit, že bez detí náš život nemá zmysel (ak by mal niekto potrebu písať poznámky na vek a že sa to ani nemusí podariť ak nemáme čerstvo 20 rokov a podobne)…
A ja vlastne neviem, či už do rodičovstva ísť, alebo ešte čakať.
Keď vidím bábätko, veľmi ma to teší. Keď si predstavím také malé bábätko, že by bolo naše, tak si hovorím, že áno, chcela by som do toho ísť. Ale potom vidím okolo seba ľudí s väčšími deťmi – ráno vstávať, chystať dieťa do škôlky pred prácou, po večeroch sa učiť so školákom… a pri tejto predstave už také nadšenie necítim.
Viem si predstaviť mať bábätko, ale vôbec si neviem predstaviť samu seba ako mamu škôlkara alebo školáka. A vlastne si ani neviem predstaviť, ako by náš život potom vyzeral.
Dosť ma desia aj prebdené noci a hlavne predstava, že dieťa môže nejako narušiť náš vzťah. Teraz nám to spolu veľmi vyhovuje, máme krásny vzťah, sme si blízki.Bojím sa, čo sa stane s naším putom, lebo tu sú veci ktoré sa odhadnúť dopredu nedajú.
Okolie už tiež začína tlačiť na pílu – „A kedy budú deti?“ a podobne. A ja mám pocit, že by som aj chcela… ale zároveň vlastne aj nechcem.
Tak sa chcem spýtať vás – podľa čoho ste vedeli, že už je ten správny čas? Mali ste v sebe jasný pocit, že „áno, teraz to chcem“, alebo ste do toho išli aj s pochybnosťami a strachom?
A ak ste sa niekedy cítili podobne ako ja – čo vám pomohlo rozhodnúť sa?
@pr85 velky egoizmus, mat dieta ako zalozny plan na dochodok.
Co ak sa tvoje dieta zamiluje do nejakeho moslimskejo migranta a budes ho musiet “zatratit”?! 😱
@anonym_c220db Jemu sa to samozrejme nestane, lebo homosexualita podla nich nie je vrodena. Jeho teorie o detoch ako opatrovnikoch su rovnake, ako ked kedysi deti museli makat na poli alebo vo fabrike. Dnes je to zakazane zakonom.
@anonym_51ac7a
No tak to pri zmyslani tychto matiek z MK si mala “stastie na deti” 😂😂 Mala som to podobne ako ty a viem, ze deti takto bezne funguju, lebo ved ano ked dieta pride na svet nie je naucene VOBEC NA NIC. Nauci sa logicky na to co mu poskytne rodic. Ked ho zacne matka uspavat tak si na to zvykne, ked place a utisis ho na rukach tak si na to zvykne a ked ho nosis pri sebe cely den a este s nim aj spis tak si na to tiez zvykne a jasne, ze reve ked to tak jeden den nie je a neuklada ho do postielky mama. Ked ho nedas zavarovat nikomu a ani muz ho nemoze varovat tak matka je min. 3r v riti a nemoze ist ani sama na hodinu na kavu s kamoskou, lebo dieta reve hodinu doma, lebo je bez nej. Ale ked je uz v porodnici naucene spat vo svojej postielke a nie s matkou v posteli tak je pre neho prirodzene v tom pokracovat aj doma. A kopec inych veci. My sme rodicia a my poskytujeme detom to na co si mozu a maju zvyknut, lebo po narodeni nie su zvyknuti vobec na nic ;)
@anonym_9b62ef predstav si moja spala od narodenia vo svojej postielke, uspavali sme ju obaja, nie len ja, nebrali ju hned na ruky (aj cez den minimalne) a napriek tomu dva roky spi zle 😀. Inak vzdy bola vesele usmiate spokojne dieta, len proste nespi. Deti su rozne. Moja napriklad od roka a pol krasne vsetko rozprava. A nie netvarim sa, ze preto lebo som uzasna matka a naucila som ju 😀 proste je sikovna, ma to v sebe. Tak ako napriklad tvoje dieta dobre spi, ale je horsie v niecom inom. A ak si ho ucila spat tym, ze si ho nechala plakat v postielke, tak to uz radsej ani nejdem komentovat.
@anonym_0f8237
No budem oponovat. Sme 5 kamosiek kazda mame 2 deti a 1 ma 3 deti a vies co ja a kamoska sme si deti vedeli naucit a fungujeme takto a tie 3 kamosky uspavaju a bla bla bla. Moj brat so svagrinou si to tiez zariadili a neuspavaju a ano vedeli si tak deti naucit. Takze ano my co neuspavame a nenosime deti na rukach 24/7 na rukach sme mali stastie?! No jasneee 😂😂😂
@anonym_9b62ef pokial si to dieta nenechala vyrevat az do fialova niekolko dni a noci po sebe, pripadne par hodin, kedy ho uz prestalo bavit rucat tak si si ho nenaucila, len si mala stastie na dieta, ktore bolo lahko uspavatelne, ze zaspalo pri flasi s mliekom, sume, a pod. Pokial si nemala dieta, ktore ti hucalo niekolko hodin do ucha az do noci, kedy si nevedela, ci kojit, ci hojdat, ci co a nic nepomahalo a radsej si chcela “vyskocit von oknom” aby si to dieta uz nepocula vrieskat, tak si zazila uplne inu realitu a celkom ine materstvo ako niekto, koho dieta vrieskalo xy hodin vkuse a nezaberala espumisany, masaze, kolikove blbosti s lekarne a pod. Ale porozpravaj nam este o tom, ako si si naucila…ja tiez mozem narozpravat xy veci, co som si dieta naucila a bolo prirodzene sikovne a nemusela som hnut ani prstom, ale nerobim to, lebo som pohla rozumom 🙂
@anonym_0f8237
No budem oponovat. Sme 5 kamosiek kazda mame 2 deti a 1 ma 3 deti a vies co ja a kamoska sme si deti vedeli naucit a fungujeme takto a tie 3 kamosky uspavaju a bla bla bla. Moj brat so svagrinou si to tiez zariadili a neuspavaju a ano vedeli si tak deti naucit. Takze ano my co neuspavame a nenosime deti na rukach 24/7 na rukach sme mali stastie?! No jasneee 😂😂😂
@anonym_9b62ef teraz mam druhe dieta, ktoremu das pusu na celo, odlozis ho do postele a odides…nie, nenaucila som si ho tak, proste je take a place ked sa zobudi a je hladne alebo vtedy ked si potrebuje prdnut.
Do dnesnej doby si urobí dieťa len blbec a sebec..
@anonym_255664 a to prečo? 🙂 veď keď sme zabezpečení a aj dieťa vieme dobre zabezpečiť do budúcnosti tak prečo by sme mali byť sebeckí. Nech si deti nerobia ľudia ktorí ho nevedia zabezpečiť.
@anonym_7c9076 Ďakujem za komentár. S tým, že dieťa zmení život, vzťah, sex aj cestovanie, samozrejme súhlasím. Veď práve preto sa nad tým človek zamýšľa.
Ale zvyšok mi príde už skôr ako potreba povýšiť vlastnú skúsenosť na jedinú správnu. „Ľudia bez detí sú deti“, „nevedia nič“ a „lásku k vlastnému dieťaťu nikdy nepochopia“ – to je už pomerne veľa záverov o miliónoch ľudí na základe jednej osobnej skúsenosti. 🙂
Rodičovská láska môže byť úplne jedinečná, o tom nepochybujem. Ale tvrdiť, že preto človek bez dieťaťa nevie nič o láske, je podľa mňa dosť obmedzené chápanie lásky. Každý človek ju prežíva inak a neexistuje jedna univerzálna stupnica, podľa ktorej sa dá určiť, kto miluje „naozaj“ a kto ešte nič o živote, láske, zodpovednosti nepochopil.
A celkom ma pobavila aj veta, že si bezdetná „nič nevedela a len si si myslela že vieš“. Možno práve to je dobrý dôvod pripustiť, že ani dnešná tvoja skúsenosť nemusí byť univerzálna pravda pre všetkých ostatných a stále toho môže byť veľa čomu ešte nechápeš 🙂
@anonym_autor ale veď deti nemaj, ja si vôbec nemyslím, že je namieste presviedčať niekoho na rodičovstvo. Úplne naopak - ak dieťa necítiš, že chceš, nerob si ho a okolie nerieš. Je na svete už tak dosť detí, ktorých rodičia sú frustrovaní z toho, že majú zrazu povinnosti a zodpovednosť. Ži si tak, ako to tebe a vám vyhovuje 🍀
@anonym_autor ja som sa nad tým takto nezamýšlala. Jednoducho som vedela, že tak ako sú radosti s detmi , tak su aj starosti a povinnosti. Ved aj bez deti máte nejaké povinnosti a vykonávate ich automaticky. Nie je to až také hrozné ako popisuješ. Teraz tie povinnosti vnímaš inak a inak ich vnímaš ako už je ten človiečik na svete. Ale ak máš viac - ako +, tak žite ako doteraz, lebo to dieťa to pocíti, že "obmedzuje" rodičov.
@pr85 velky egoizmus, mat dieta ako zalozny plan na dochodok.
Co ak sa tvoje dieta zamiluje do nejakeho moslimskejo migranta a budes ho musiet “zatratit”?! 😱
@anonym_c220db To nie je záložný plán, ale realita. Videl som umierať môjho dedka a niem si predstaviť, že by som bol na jeho mieste a nemal nikoho, kto by sa o mňa postaral.
@anonym_9b62ef predstav si moja spala od narodenia vo svojej postielke, uspavali sme ju obaja, nie len ja, nebrali ju hned na ruky (aj cez den minimalne) a napriek tomu dva roky spi zle 😀. Inak vzdy bola vesele usmiate spokojne dieta, len proste nespi. Deti su rozne. Moja napriklad od roka a pol krasne vsetko rozprava. A nie netvarim sa, ze preto lebo som uzasna matka a naucila som ju 😀 proste je sikovna, ma to v sebe. Tak ako napriklad tvoje dieta dobre spi, ale je horsie v niecom inom. A ak si ho ucila spat tym, ze si ho nechala plakat v postielke, tak to uz radsej ani nejdem komentovat.
@anonym_2ad79f
Pre tvoje vedomie a v tejto oblasti dostatocne velke nevedomie- ty sa uspokoj tym, ze som dieta nechala vyplakat v postielke, pretoze si myslis asi, ze je to to jedine riesenie ako sa to da naucit ;) Tak a teraz ta vyvediem z velkeho omylu- nie je a nenechala by som ani jedno z mojich deti vyrevat do fialova, aby vobec zaspali 🙂
Do dnesnej doby si urobí dieťa len blbec a sebec..
@anonym_255664 Prečo? Kedy bola lepšia doba?
@anonym_2ad79f
Pre tvoje vedomie a v tejto oblasti dostatocne velke nevedomie- ty sa uspokoj tym, ze som dieta nechala vyplakat v postielke, pretoze si myslis asi, ze je to to jedine riesenie ako sa to da naucit ;) Tak a teraz ta vyvediem z velkeho omylu- nie je a nenechala by som ani jedno z mojich deti vyrevat do fialova, aby vobec zaspali 🙂
@anonym_9b62ef tak potom super ze si mala dieta, ktore nemalo problem so spankom🙂 si jedna z tych stastnejsi h v tomto smere
@anonym_autor ty zovseobecnujes.. ja vravim ze bezdetny nevie nic o laske k vlastnemu dietatu.. ved aj, odkial by to vedel? Neda sa to ani predstavit, to sa da len zazit a ak budes mat dieta, pochopis o com pisem… a aj to o zodpovednosti.. je iny level mat zodpovednost za seba ked je clovek sam.. a je iny vztah manzel manzelka a matka dieťa.. ozvi sa nam potom, ked túto kapitolu pochopis.. my s drtmi mudrujeme, lebo bezdetní sme uz boli… ty si deti este nemala 🙂
@anonym_7c9076 To, že máš deti, ti dalo skúsenosť, nie vyšší level bytia. Prepáč ale je mi vtipné, ako veľmi potrebuješ svoju skúsenosť používať ako dôkaz vlastnej nadradenosti a deliť ľudí na „tých, čo už pochopili život” a „tých, čo ešte nemajú deti“. Pokial viem rodičovstvo nie je nadprirodzený zlom, po ktorom človek automaticky získa hlbšie chápanie života, väčšiu múdrosť ani patent na pravdu. Aj keď verím že to môže byť veľmi obohacujúca skúsenosť. A veta „ozvi sa nám, keď to pochopíš“ hovorí oveľa viac o tvojej potrebe cítiť sa nadradene nad ostatnými než o nejakom hlbokom pochopení života, lásky a zodpovednosti. Ja síce deti nemám, ale ani nemám potrebu hrať sa na múdrejšiu než ostatní len preto, že som zažila niečo, čo oni ešte nezažili. 🙂
A úprimne — ak ti rodičovstvo dalo takú veľkú životnú múdrosť, prečo ju potrebuješ dokazovať tým, že zhadzuješ ľudí, ktorí deti nemajú?
@anonym_9b62ef pokial si to dieta nenechala vyrevat az do fialova niekolko dni a noci po sebe, pripadne par hodin, kedy ho uz prestalo bavit rucat tak si si ho nenaucila, len si mala stastie na dieta, ktore bolo lahko uspavatelne, ze zaspalo pri flasi s mliekom, sume, a pod. Pokial si nemala dieta, ktore ti hucalo niekolko hodin do ucha az do noci, kedy si nevedela, ci kojit, ci hojdat, ci co a nic nepomahalo a radsej si chcela “vyskocit von oknom” aby si to dieta uz nepocula vrieskat, tak si zazila uplne inu realitu a celkom ine materstvo ako niekto, koho dieta vrieskalo xy hodin vkuse a nezaberala espumisany, masaze, kolikove blbosti s lekarne a pod. Ale porozpravaj nam este o tom, ako si si naucila…ja tiez mozem narozpravat xy veci, co som si dieta naucila a bolo prirodzene sikovne a nemusela som hnut ani prstom, ale nerobim to, lebo som pohla rozumom 🙂
@anonym_fde73d
Tak ako som uz spomenula, nejedna sa iba o mna, viem ako to ma napr. brat so svagrinou a niektore kamosky, ktore neuspavaju a naopak niektore, ktore uspavaju ;) A teraz ti poviem tajomstvo, nie nemusis nechat vyrevat dieta v postielke do fialova, aby vobec zaspalo 🤷♀️🙈 Psycho toto si vobec mysliet, ale pre vas uspavajuce- ano myslite si to, ze to tak robime, alebo sa uspokojte s myslienkou, ze sme mali stastie na deti, lebo nepotrebuju uspat, nerevu, ze im nieco nekupime ked to chcu, nevrestia ked ich dame na ruky niekomu inemu, nebiju nas, nepapuluju, nehodia sa na zem ked s nimi nejdeme spat 🙂 Ano nie je to o tom, ze sme ich tak naucili a vychovali, je to iba nase stastie, ze sa nam take deti narodili 😉
@anonym_7c9076 To, že máš deti, ti dalo skúsenosť, nie vyšší level bytia. Prepáč ale je mi vtipné, ako veľmi potrebuješ svoju skúsenosť používať ako dôkaz vlastnej nadradenosti a deliť ľudí na „tých, čo už pochopili život” a „tých, čo ešte nemajú deti“. Pokial viem rodičovstvo nie je nadprirodzený zlom, po ktorom človek automaticky získa hlbšie chápanie života, väčšiu múdrosť ani patent na pravdu. Aj keď verím že to môže byť veľmi obohacujúca skúsenosť. A veta „ozvi sa nám, keď to pochopíš“ hovorí oveľa viac o tvojej potrebe cítiť sa nadradene nad ostatnými než o nejakom hlbokom pochopení života, lásky a zodpovednosti. Ja síce deti nemám, ale ani nemám potrebu hrať sa na múdrejšiu než ostatní len preto, že som zažila niečo, čo oni ešte nezažili. 🙂
A úprimne — ak ti rodičovstvo dalo takú veľkú životnú múdrosť, prečo ju potrebuješ dokazovať tým, že zhadzuješ ľudí, ktorí deti nemajú?
@anonym_autor ale ved ona ti cely cas pise o tom, ze bezdetny clovek nepochopi lasku k dietatu. A je to tak, to kym nezazijes tak si to nevies ani predstavit. To proste bez tej skusenosti nejde.
@anonym_autor to ze to ty citis tak, ze sa povysujem, je zrejme len tvoj pocit menejcennosti, ze este dieta nemas.. ci? Ja sa nepovysujem a ani sa nerobim najmudrejsia.. ale vies co? Mozno to hlbsie chapanie, to si mozno vystihla.. ze to pride s rodicovstvom.. pochopis seba aj inych cez svoje dieťa.. pisem tu cely cas o zodpovednosti! O tom, ze ty a ani nikto, kto dieta nema, taku zidpovednost este necitil.. tak ako sa detom hovori, ze uvidia co je zivot ked zacnu pracovat.. tiez sa im zmeni forma zodpovednosti.. tak isto sa zmeni aj ta tvoja, ak budes mat deti.. neviem preco to beries ako utok..
@anonym_fde73d
Tak ako som uz spomenula, nejedna sa iba o mna, viem ako to ma napr. brat so svagrinou a niektore kamosky, ktore neuspavaju a naopak niektore, ktore uspavaju ;) A teraz ti poviem tajomstvo, nie nemusis nechat vyrevat dieta v postielke do fialova, aby vobec zaspalo 🤷♀️🙈 Psycho toto si vobec mysliet, ale pre vas uspavajuce- ano myslite si to, ze to tak robime, alebo sa uspokojte s myslienkou, ze sme mali stastie na deti, lebo nepotrebuju uspat, nerevu, ze im nieco nekupime ked to chcu, nevrestia ked ich dame na ruky niekomu inemu, nebiju nas, nepapuluju, nehodia sa na zem ked s nimi nejdeme spat 🙂 Ano nie je to o tom, ze sme ich tak naucili a vychovali, je to iba nase stastie, ze sa nam take deti narodili 😉
@anonym_9b62ef ty strasne splietas veci dokopy. Bavime sa tu len o spanku. Moj pripad si odignorovala. Ked je dieta spokojna, stastne, vzdy usmiate, ale proste nespi. A budi sa v noci milionkrat. Ci si fakt myslis ze nas bavi donekonecna uspavat a nespat v noci? No nie, nebavi, a ja aj matky mne podobne sme vyskusali uz vsetko. Proste na niektore deti to nefunguje a nespia. A nepochopi to nikto, kto mal dieta dobreho spaca.
@anonym_9b62ef ty strasne splietas veci dokopy. Bavime sa tu len o spanku. Moj pripad si odignorovala. Ked je dieta spokojna, stastne, vzdy usmiate, ale proste nespi. A budi sa v noci milionkrat. Ci si fakt myslis ze nas bavi donekonecna uspavat a nespat v noci? No nie, nebavi, a ja aj matky mne podobne sme vyskusali uz vsetko. Proste na niektore deti to nefunguje a nespia. A nepochopi to nikto, kto mal dieta dobreho spaca.
@anonym_2ad79f
No tak my aj brat aj kamosky, ktore neuspavaju maju spacov a ti, ktori uspavaju maju nespacov 🤣 Tak toto je este lepsie tvrdenie ako to, ze ved vy ste mali “stastie na deti” 🙈
@anonym_autor to ze to ty citis tak, ze sa povysujem, je zrejme len tvoj pocit menejcennosti, ze este dieta nemas.. ci? Ja sa nepovysujem a ani sa nerobim najmudrejsia.. ale vies co? Mozno to hlbsie chapanie, to si mozno vystihla.. ze to pride s rodicovstvom.. pochopis seba aj inych cez svoje dieťa.. pisem tu cely cas o zodpovednosti! O tom, ze ty a ani nikto, kto dieta nema, taku zidpovednost este necitil.. tak ako sa detom hovori, ze uvidia co je zivot ked zacnu pracovat.. tiez sa im zmeni forma zodpovednosti.. tak isto sa zmeni aj ta tvoja, ak budes mat deti.. neviem preco to beries ako utok..
@anonym_7c9076 Nie, ja to nehodnotím podľa nejakého „pocitu menejcennosti“, ale podľa toho, čo si doslova napísala. A lepšie sa to ani nedá opísať inak než tvojimi vlastnými slovami: „ozvi sa nám potom, keď túto kapitolu pochopíš“ a „my s deťmi mudrujeme, lebo bezdetní sme už boli“. To je presne stavanie seba do nadradenej pozície – vy už viete, my ešte nie.
To, že rodičovstvo prináša iný druh zodpovednosti, nikto nespochybňuje. Ale z toho fakt nevyplýva, že človek bez detí nemôže chápať zodpovednosť, lásku alebo život. To je jednoducho logický skrat.
A ak stále tvrdíš, že sa vôbec nepovyšuješ, možno nie je problém v mojom „pocite menejcennosti“, ale v tom, že si neuvedomuješ, ako pôsobia tvoje vlastné slová. Alebo si možno už taká presvedčená o svojej nadradenosti, že ani nevidíš, čo ti vlastné vety hovoria. 🙂
@anonym_2ad79f
No tak my aj brat aj kamosky, ktore neuspavaju maju spacov a ti, ktori uspavaju maju nespacov 🤣 Tak toto je este lepsie tvrdenie ako to, ze ved vy ste mali “stastie na deti” 🙈
@anonym_9b62ef to o com teraz hovoris? Ty si fakt este nevidela dieta, ktore spi zle? Akoze ty, tvoja rodina a par kamosiek deti neuspavaju a ty sa tvaris , ze zli spaci ani neexistuju 😀 poznam deti co zaspia bezproblemov same, poznam deti, co potrebuju uspat ale potom spia dobre a poznam deti, co celkovo spia zle. Kazde je ine chapes? Nedonutis to dieta spat (ak ho nenechas vyplakat). Ale kludne napis ako si to ty teda “naucila” a kolko to trvalo. Ale som si ista ze ti odpisem ze to u nas nefungovalo, lebo vravim, vyskusali sme vsetko 😀
Stretla som toho spravneho muza a vtedy som si povedala ano, teraz a s nim som pripravena mat dieta. Samozrejme, ze boli obavy z toho ake to bude ale velmi sme sa tesili. Aktualne ma dcera dva roky, ja som dva roky nespala (never komentarom o tom ako sa dieta da naucit spat 😀) , je to extremne narocne ale aj tak by som to nevymenila za nic na svete. Je to to najkrajsie a najlepsie co sa mi mohlo stat. Ver mi, ze nic ine nenahradi ten pocit ked to dieta za tebou pride, objima ta, da ti pusu. To je laska najvacsia na svete, ktoru zazijes len s dietatom. A pisem to ako clovek, ktory v minulosti velmi zvazoval ci deti ani alebo nie.
@anonym_2ad79f moje syn neprespi noc este ani ako takmer 10.r
@anonym_autor pri svojom manželovi som od začiatku vedela,že deti chcem a hneď a s ním. Ten strach a obavy,či to ja zvládnem, prišli po tehotenským teste....uistil má,že to spolu zvládneme a zvládli sme. Čiže ja si myslím,že so správnym mužom sa žena otehotnieť nebojí.
Či sa niečo zmení bábätkom? Všetko. Ale chceli sme deti obaja,čiže sme vedeli,do čoho ideme.
@anonym_autor s dietatom by som pockala az dokial nepride cas kedy ho OBAJA budete bezvyhradne chciet
@anonym_9b62ef to o com teraz hovoris? Ty si fakt este nevidela dieta, ktore spi zle? Akoze ty, tvoja rodina a par kamosiek deti neuspavaju a ty sa tvaris , ze zli spaci ani neexistuju 😀 poznam deti co zaspia bezproblemov same, poznam deti, co potrebuju uspat ale potom spia dobre a poznam deti, co celkovo spia zle. Kazde je ine chapes? Nedonutis to dieta spat (ak ho nenechas vyplakat). Ale kludne napis ako si to ty teda “naucila” a kolko to trvalo. Ale som si ista ze ti odpisem ze to u nas nefungovalo, lebo vravim, vyskusali sme vsetko 😀
@anonym_2ad79f
A ty si myslis, ze my, ktore neuspavame ulozime svoje deti do postielky a urobime “lusk” a spia? Velakrat aj nie, este sa hraju, vykukavaju, alebo neviem co robia, ale isto nevrieskaju ako nenormalni. Deti sa nam zobudia aj teraz, aj ked boli mensi, ale nie nevrieskaju. Takze ano mozu deti nespat, nezaspat hned, alebo sa zobudit, ale aby vrestali ako nenormalni, zobudia celu rodinu a matka musi vstat 1000x za noc ved to je trochu psycho uz. Ale ok uzavrime to tak, ze tie co uspavaju nemali stastie a deti sa narodili ako nespaci.
anonym_autor pri prvom sme do toho išli trochu so strachom lebo sme nevedeli čo nás čaká, aj sme chceli aj nám vyhovoval pohodlný život ale vedeli sme že deti vo svojom živote určite chceme a bolo nám 29 tak už na čo čakať ... Ale teda bol to pre nás šok, na dieťa sa nedá pripraviť, typu kúpim si psa, o psa sa perfektne starám, bude to niečo podobné, zvládnem aj dieťa 🙈. Tvoj život sa radikálne zmení. Nie zhorší ale budeš mať život náročnejší, už nebudes riešiť len seba ale aj ďalsiu osôbku a to zo začiatku 24/7. Je to psycho. Pri druhom som už vedela, že druhé chcem, už som bola zvyknutá na to že nie som na prvom mieste. To musíš len zažiť. Ja chápem tomu prečo ľudia nemajú/nechcú deti, je to pohodlné, bezstarostné užívanie, viac financií, menej zodpovednosti ... Ale keď máš dieťa, zmeníš sa a aj tvoje myslenie, vnímanie sveta a bez nich si už nevieš predstaviť svoj život (nerátam keď idú na pár dní preč k starým rodičom, to je veľmi oslobodzujúce 😅). Takže musíš vedieť ty či chceš viac pohodlie alebo deti.
@anonym_autor dobre nad tym rozmyslas a je to presne take, ako ocakavas. Babatka su rozkosne a je to vacsinou radost sa o ne starat. Lenze dieta je min. 20 rocny zavazok ak nie celozivotny, takze ked babatko vyrastie tak je to hlavne o vareni, uceni, a dost velkych nakladoch. Najlepsie je, ze deti vedia byt pekne nevdacne a drze, a to este nehovorime o moznych zdrav. problemoch. Je pomerne vela rodicov, ktori rodicovstvo lutuju, aj tu ti podla mna niektori zavidia bezdetnost ;)
@anonym_2ad79f
A ty si myslis, ze my, ktore neuspavame ulozime svoje deti do postielky a urobime “lusk” a spia? Velakrat aj nie, este sa hraju, vykukavaju, alebo neviem co robia, ale isto nevrieskaju ako nenormalni. Deti sa nam zobudia aj teraz, aj ked boli mensi, ale nie nevrieskaju. Takze ano mozu deti nespat, nezaspat hned, alebo sa zobudit, ale aby vrestali ako nenormalni, zobudia celu rodinu a matka musi vstat 1000x za noc ved to je trochu psycho uz. Ale ok uzavrime to tak, ze tie co uspavaju nemali stastie a deti sa narodili ako nespaci.
@anonym_9b62ef nehnevaj sa, ale tymto tvojim komentarom si jedine tak ukazala ze jedina psycho a nenormalna si tu ty.
@anonym_9b62ef nehnevaj sa, ale tymto tvojim komentarom si jedine tak ukazala ze jedina psycho a nenormalna si tu ty.
@anonym_2ad79f
Dobre som psycho, lebo som deti neuspavala. A ty si matka roka, lebo ich uspavas a zijes v myslienke, ze si nemala “stastie na deti” a hodila si to na to nevinatko, ze place, lebo je proste nespáč. A nie nehnevam sa vobec ja ked to tak citam, tak mi je tych deticiek uprimne luto.
Keby vedeli co to znamena nechat dieta vyplakat do fialova,asi by toto uz nikdy nepisali.Ked dieta place bez nadychu,a zacne fialoviet,modriet,matka v soku,lebo ani jest,len na rukach place az modrie by to v zivote nenapisala.Pomohlo mi od zufalstva,ze som ho polozila a zase zobrala na ruky.Ano az potom mi detstka doktorka povedala,ze treba fuknut,aby sa nadychlo.Ale pre prvorodicku,sama pri nom je to sok.A je tomu uz 18r ale pametam si to ako by to bolo len vcera.
Kazde dieta som nakrmila,prebalila a ulozila spinkat,ale vzdy boli pri nas.Dole postielka,kocik a stacilo,ze pocuje hlasy a spalo spokojne.
Dnes hned same do izby,a ledva pocuju plac.Vzdy som si maleho chytila za rucku,postielka hned vedla postele a spinkal.Alebo malu do postele a spali sme spolu,celo o celo.
Nikdy som nezazila koliky,a vecne placuce babatka.Myslim,ze nas je dost takych co deti male boli ukazkove.
Ale ako vzdy plati male deti male starosti,velke deti velke starosti.
@anonym_7c9076 Nie, ja to nehodnotím podľa nejakého „pocitu menejcennosti“, ale podľa toho, čo si doslova napísala. A lepšie sa to ani nedá opísať inak než tvojimi vlastnými slovami: „ozvi sa nám potom, keď túto kapitolu pochopíš“ a „my s deťmi mudrujeme, lebo bezdetní sme už boli“. To je presne stavanie seba do nadradenej pozície – vy už viete, my ešte nie.
To, že rodičovstvo prináša iný druh zodpovednosti, nikto nespochybňuje. Ale z toho fakt nevyplýva, že človek bez detí nemôže chápať zodpovednosť, lásku alebo život. To je jednoducho logický skrat.
A ak stále tvrdíš, že sa vôbec nepovyšuješ, možno nie je problém v mojom „pocite menejcennosti“, ale v tom, že si neuvedomuješ, ako pôsobia tvoje vlastné slová. Alebo si možno už taká presvedčená o svojej nadradenosti, že ani nevidíš, čo ti vlastné vety hovoria. 🙂
@anonym_autor presne tak, ozvi sa ked túto kapitolu pochopis… zatial ju nechapes a ani nemas odkial chapat.. mat dieta sa neda vyskusat, a ani pochopit ake to je mat dieta, ak ho nemas… ty zas posobis urazene ako male dieta, ktoremu povedali, ze niecomu zatial nechape lebo to nezazilo…

@anonym_7c9076 Ďakujem za komentár. S tým, že dieťa zmení život, vzťah, sex aj cestovanie, samozrejme súhlasím. Veď práve preto sa nad tým človek zamýšľa.
Ale zvyšok mi príde už skôr ako potreba povýšiť vlastnú skúsenosť na jedinú správnu. „Ľudia bez detí sú deti“, „nevedia nič“ a „lásku k vlastnému dieťaťu nikdy nepochopia“ – to je už pomerne veľa záverov o miliónoch ľudí na základe jednej osobnej skúsenosti. 🙂
Rodičovská láska môže byť úplne jedinečná, o tom nepochybujem. Ale tvrdiť, že preto človek bez dieťaťa nevie nič o láske, je podľa mňa dosť obmedzené chápanie lásky. Každý človek ju prežíva inak a neexistuje jedna univerzálna stupnica, podľa ktorej sa dá určiť, kto miluje „naozaj“ a kto ešte nič o živote, láske, zodpovednosti nepochopil.
A celkom ma pobavila aj veta, že si bezdetná „nič nevedela a len si si myslela že vieš“. Možno práve to je dobrý dôvod pripustiť, že ani dnešná tvoja skúsenosť nemusí byť univerzálna pravda pre všetkých ostatných a stále toho môže byť veľa čomu ešte nechápeš 🙂
@anonym_autor ty zovseobecnujes.. ja vravim ze bezdetny nevie nic o laske k vlastnemu dietatu.. ved aj, odkial by to vedel? Neda sa to ani predstavit, to sa da len zazit a ak budes mat dieta, pochopis o com pisem… a aj to o zodpovednosti.. je iny level mat zodpovednost za seba ked je clovek sam.. a je iny vztah manzel manzelka a matka dieťa.. ozvi sa nam potom, ked túto kapitolu pochopis.. my s drtmi mudrujeme, lebo bezdetní sme uz boli… ty si deti este nemala 🙂