icon

Ľutujú páry rozhodnutie nemať deti?

Dnes o 19:11

Dievčatá, toto je diskusia čisto len zo zvedavosti.
Fakt nechcem rýpať, len ma to zaujíma...
Poznáte vo svojom okolí pár, ktorý išiel do manželstva/partnerstva so zámerom, že vyslovene nechcú deti?
Ja to plne rešpektujeme, nie je to moja vec, len ma zaujíma, či to niekedy ľutovali/ľutujú, keď sú už vo vyššom veku a deti už mať nemôžu?
Poznám len jeden taký pár, majú 45-50 rokov, išli do manželstva s týmto nastavením (viem to od ich súrodenca). Majú psa, chodia na dovolenky, predpokladám, že ešte takto nebilancuju...
Sú to iba známi z ulice, nemáme blízky vzťah, preto sa ich to neopýtam.
Len ma to fakt zaujima, že keď majú takéto páry 60-70 rokov, či su s tým úplne ok alebo to ľutujú...
Ďakujem za slušné odpovede.

anonym_864fb2
Dnes o 20:50
@mikasa_ackerman

@anonym_4c8192 veľmi veľa dôvodov máme a ak nevadí, nechcem tu verejne písať môj vek😄

@mikasa_ackerman napis dekadu 🙂. Srandujem. My sme manz. par uz 20 rokov, mame trocha po 50tke a milujeme nas dobrovolne bezdetny zivot ktory som iniciovala ja, zena. Uz na tretom rande som - aby sme nestracali cas- muzovi povedala ze deti rozhodne, absolutne nechcem

mikasa_ackerman
Dnes o 20:50
@pr85

@anonym_ca1fcd A to umelé oplodnenie sa môže (ale aj nemusí) podariť. Umelé oplodnenie tiež nefunguje na 100%, niekedy je potrebné absolvovať niekoľko cyklov. A je to dosť drahé a poisťovňa prepláca len niekoľko cyklov (a je tam aj limitacia veku na preplatenie, tuším pod 40 rokov). A ten odber spermií (metóda MESA/TESE) je plne platený pacientom. Takže muž by mal dobre rozmýšľať, predtým než niečo také ako vazektomia podstúpi.

@pr85 veď ale chill, nikto to nepodstupuje tak zo srandy, že “nemám čo robiť dnes, tak sa idem dať sterilizovať”😀

pr85
Dnes o 20:53
@anonym_f23ab4

@pr85
Moj manzel na vazektomiu isiel a velakrat mi povie, ze to bolo jedno z naj rozhodnuti- mame 2 deti, viac deti sme viac nechceli a on ich uz nechcel s inou zenou (teda ani ja samozrejme) sex je bez stresov, ze by som mohla otehotiet, nemusime sa nijako chranit a riesit rozne antikoncepcie. Takze za nas- odporucame 🙂

@anonym_f23ab4 Je to každého rozhodnutie. Za mňa určite nie. A k tejto téme som tu už toho napísal dosť, nechcem sa opakovať. Dúfam, že manžel nezmení svoje rozhodnutie (lebo je veľa životných situácii, ktoré môžu nastať: smrť deti, manželky, rozvod, túžba založiť si novú rodinu, atď). A hneď sa pôvodne rozhodnutie zmeni.

pr85
Dnes o 20:59
@anonym_0350cf

@pr85 S tými, že v starobe ich nebude mať kto navštíviť je úplná blbosť. Pracovala som domove dôchodcov, niektorí seniori tam boli celý rok sami, ich deti za nimi prišli maximálne raz za rok.
V dnešnej dobe je veľmi veľa ľudí v zahraničí, chodia na domov dva krát do roka.

@anonym_0350cf Áno, ale nechcel by som dopadnúť, ako môj dedko, ktorý sa dožil fakt vysokého veku a dopatroval som ho. Samozrejme, že keď bol ešte pri zmysloch, nechcel ísť do domova dôchodcov a chcel ostať žiť vo svojom byte. Takých 5 rokov pred smrťou nastala demencia, ale stále bol dosť čulý na to, aby domov dôchodcov odmietol. A tak zomrel doma, celá starostlivosť bola na mne. Keby že si predstavím, že som v jeho situácii a som bezdetný, tak by mi asi všetko nebolo jedno.

mikasa_ackerman
Dnes o 20:59
@anonym_864fb2

@mikasa_ackerman napis dekadu 🙂. Srandujem. My sme manz. par uz 20 rokov, mame trocha po 50tke a milujeme nas dobrovolne bezdetny zivot ktory som iniciovala ja, zena. Uz na tretom rande som - aby sme nestracali cas- muzovi povedala ze deti rozhodne, absolutne nechcem

@anonym_864fb2 my sme spolu s partnerom teraz 8. rok vo vzťahu a predtým sme boli pár rokov kamoši, tiež sme sa o tomto bavili hneď od začiatku. Vieš čo, ja už v tejto téme nehovorím vek, pretože tu vypisujú aj ženám, ktoré majú 40 rokov, že nevedia čo chcú, zmenia názor a budú tie deti chcieť, crazy proste😆 ďakujem za koment, prajem vám ešte veľa, veľa spoločných šťastných rokov🩷

pr85
Dnes o 21:02
@anonym_5647c3

@pr85 takze radsej si pokazit zivot a zdravie v biede s deckami ktore nechces len aby ta v starobe na hodinu za mesiac dosiel volakdo navstivit alebo sa staroby ani nedozijes 😂 ty si ale zuuufalec

@anonym_5647c3 A kto to povedal, že žijeme v biede? Máme všetko, čo potrebujeme. A ja naše deti fakt milujem. Prosím nesir tu o mne konšpirácie.

pr85
Dnes o 21:04
@anonym_cb5e10

@pr85 otazka nebola ci ich lutujeme, ale ci oni lutuju. Chapes ten rozdiel?

@anonym_cb5e10 Ale to si musia vyriešiť dane páry. Toto je tak intímna téma, že len málokto sa ti s tým verejné zdôveri. Takže môžeš len hádať.

anonym_cb5e10
Dnes o 21:05
@pr85

@anonym_ca1fcd A to umelé oplodnenie sa môže (ale aj nemusí) podariť. Umelé oplodnenie tiež nefunguje na 100%, niekedy je potrebné absolvovať niekoľko cyklov. A je to dosť drahé a poisťovňa prepláca len niekoľko cyklov (a je tam aj limitacia veku na preplatenie, tuším pod 40 rokov). A ten odber spermií (metóda MESA/TESE) je plne platený pacientom. Takže muž by mal dobre rozmýšľať, predtým než niečo také ako vazektomia podstúpi.

@pr85 ale oplodnenie sa nemusi podarit ani klasickou metodou, teda sulozou. Kolko parov sa snazi roky rokuce a pritom to nevychadza a nevychadza aj ked su splnene vsetky predpoklady na uspesne oplodnenie. Oproti klasickym tisicrocnym metodam na plodenie deti maju metody asistovanej reprodukcie celkom vysoku uspesnost, aj ked nie kazdy pokus vyjde.

pr85
Dnes o 21:06
@mikasa_ackerman

@pr85 veď ale chill, nikto to nepodstupuje tak zo srandy, že “nemám čo robiť dnes, tak sa idem dať sterilizovať”😀

@mikasa_ackerman Však áno, len niekedy mám pocit, že sa k tomu tak laxne pristupuje. A ľudia si myslia, že sa to dá vždy na 100% vrátiť, hocikedy sa len rozhodnú.

anonym_15a9a7
Dnes o 21:06

@anonym_autor Uprimne, neverim, ze vo veku 60-70 rokov existuju dobrovolne bezdetne pary. To su pary, ktorym sa deti nepodarilo splodit napriek snahe, dobrovolna bezdetnost je vysadou aktualnej doby. Osobne som presvedcena, ze aj velka vacsina tych aktualnych 30nikov, ktori sa hrdia dobrovolnou bezdetnostou si to vekom este premyslia. Hlavne muzi. Ti si deti pokojne urobia aj po 50ke.

anonym_ca1fcd
Dnes o 21:07
@pr85

@pr85 Vieš,ze z akých príčin často zlyhá umelé oplodnenie? Čo sa týka finančnej náročnosti umelého oplodnenia, vrátane odberu spermií, keď človek niečo veľmi chce, spôsob,v tomto prípade peniaze si nájde.

pr85
Dnes o 21:07
@anonym_cb5e10

@pr85 ale oplodnenie sa nemusi podarit ani klasickou metodou, teda sulozou. Kolko parov sa snazi roky rokuce a pritom to nevychadza a nevychadza aj ked su splnene vsetky predpoklady na uspesne oplodnenie. Oproti klasickym tisicrocnym metodam na plodenie deti maju metody asistovanej reprodukcie celkom vysoku uspesnost, aj ked nie kazdy pokus vyjde.

@anonym_cb5e10 To je samozrejme pravda, ale tu sa diskutuje o dobrovoľné bezdetných pároch, ktoré asi tento problém neriešia.

pr85
Dnes o 21:09
@anonym_15a9a7

@anonym_autor Uprimne, neverim, ze vo veku 60-70 rokov existuju dobrovolne bezdetne pary. To su pary, ktorym sa deti nepodarilo splodit napriek snahe, dobrovolna bezdetnost je vysadou aktualnej doby. Osobne som presvedcena, ze aj velka vacsina tych aktualnych 30nikov, ktori sa hrdia dobrovolnou bezdetnostou si to vekom este premyslia. Hlavne muzi. Ti si deti pokojne urobia aj po 50ke.

@anonym_15a9a7 A ja si zas myslím, že nie. Kopec childfree mužov ide na vazektomiu a ešte sa tým aj hrdia. Takí už skôr nesplodia deti.

anonym_15a9a7
Dnes o 21:09
@mikasa_ackerman

@anonym_864fb2 my sme spolu s partnerom teraz 8. rok vo vzťahu a predtým sme boli pár rokov kamoši, tiež sme sa o tomto bavili hneď od začiatku. Vieš čo, ja už v tejto téme nehovorím vek, pretože tu vypisujú aj ženám, ktoré majú 40 rokov, že nevedia čo chcú, zmenia názor a budú tie deti chcieť, crazy proste😆 ďakujem za koment, prajem vám ešte veľa, veľa spoločných šťastných rokov🩷

@mikasa_ackerman Nemas ani 30. V tvojom veku vela zien (a este viac muzov) deti nechcelo. Hlavne ti, ktori dlho studovali a neskor zacali pracovat. Tiez patrim do tejto skupiny. Tuzba po detoch prisla az po 35.

anonym_f58625
Dnes o 21:11
@anonym_4c8192

@anonym_autor
Sa musis pytat 70-80 +
Tí uz zvyknu bilancovat svoj zivot komplexne.
Tu na MK je takych minimum ak vobec.

@anonym_4c8192 ale dnesni 70-80 su totalne raritne pripady, ze by sa niekto dobrovolne rozhodol pre bezdetny zivot, 60r dozadu...

Podla mna tato generacia len prichadza a budu bilancovat o 20-30r, neskor. Dnes su to najma mladi, cca do veku +/- 40. Este skoro na realne zamyslenie sa.

anonym_15a9a7
Dnes o 21:12
@pr85

@anonym_15a9a7 A ja si zas myslím, že nie. Kopec childfree mužov ide na vazektomiu a ešte sa tým aj hrdia. Takí už skôr nesplodia deti.

@pr85 Kolko takych muzov poznas? Urcite su aj na internete dohladatelne statistiky. Osobne som pocuvala podcast s najznamejsim slovenskym urologom a vazektomie podstupuju prevazne muzi medzi 45-50 rokov, ktori uz maju deti a salsie nechcu.

mikasa_ackerman
Dnes o 21:13
@anonym_15a9a7

@mikasa_ackerman Nemas ani 30. V tvojom veku vela zien (a este viac muzov) deti nechcelo. Hlavne ti, ktori dlho studovali a neskor zacali pracovat. Tiez patrim do tejto skupiny. Tuzba po detoch prisla az po 35.

@anonym_15a9a7 keď to povie náhodný anonym na modrom koníku, tak to musí byť zaručene praUda😆 aaaa netrafila si, ale nevadí odpúšťam ti to🫶🏻

viestta
Autor odpoveď zmazal
anonym_15a9a7
Dnes o 21:14
@mikasa_ackerman

@anonym_15a9a7 keď to povie náhodný anonym na modrom koníku, tak to musí byť zaručene praUda😆 aaaa netrafila si, ale nevadí odpúšťam ti to🫶🏻

@mikasa_ackerman Co som netrafila? V kazdej diskusii o dobrovolnej bezdetnosti si pichnuta a uz si parkrat aj pisala, ze mas 28 rokov.

anonym_f23ab4
Dnes o 21:15
@pr85

@anonym_f23ab4 Je to každého rozhodnutie. Za mňa určite nie. A k tejto téme som tu už toho napísal dosť, nechcem sa opakovať. Dúfam, že manžel nezmení svoje rozhodnutie (lebo je veľa životných situácii, ktoré môžu nastať: smrť deti, manželky, rozvod, túžba založiť si novú rodinu, atď). A hneď sa pôvodne rozhodnutie zmeni.

@pr85
Alebo sa nikdy zmenit nemusi, ani zivotnymi udalostami a tragediami, ktore si uviedol 🙂 Ale je to o ludoch- kazdy sme iny.

mikasa_ackerman
Dnes o 21:16
@anonym_15a9a7

@mikasa_ackerman Co som netrafila? V kazdej diskusii o dobrovolnej bezdetnosti si pichnuta a uz si parkrat aj pisala, ze mas 28 rokov.

@anonym_15a9a7 musia sa ti asi pliesť ľudia, pretože 28 rokov teda fakt nemám a nikdy som o svojom veku na koníku nepísala, strážim si súkromie presne kvôli takýmto ako si ty😀

anonym_a7ce6c
Dnes o 21:17
@pr85

@anonym_autor Ľutujem len dobrovoľne bezdetné manželstva, ktoré z dôvodu neplodnosti nemôžu mať deti. Dobrovoľne bezdetných (childfree) neľutujem, lebo sa tak rozhodli. A za svoje rozhodnutia si budú niesť svoje následky, keď ich v starobe nebude mať kto navštíviť. Ale ako hovorím, je to ich vec, mne je to srdečne jedno.

@pr85 aké následky??? No lebo teraz v domovoch dôchodcov sú len bezdetní 🙈 a tí čo majú 3 deti sú láskavo v opatere potomkov v domácom prostredí 🤦‍♀️

beronsche
Dnes o 21:18

@anonym_autor nie, takéto páry neľutujem.
Ľutujem nechcené, nelubene a emočne a aj celkovo zanedbávané deti.. toto je tragédia a nie človek, čo po dieťati netúži..

anonym_15a9a7
Dnes o 21:18
@mikasa_ackerman

@anonym_15a9a7 musia sa ti asi pliesť ľudia, pretože 28 rokov teda fakt nemám a nikdy som o svojom veku na koníku nepísala, strážim si súkromie presne kvôli takýmto ako si ty😀

@mikasa_ackerman Garantujem ti, ze mam fantasticku pamat. Ak das svoj nick do lupky, urcite svoj koment s vekom najdes.

beronsche
Dnes o 21:20
@anonym_cb5e10

@pr85 otazka nebola ci ich lutujeme, ale ci oni lutuju. Chapes ten rozdiel?

@anonym_cb5e10 ja som to tiež prečítala, či ľutujeme tych ľudí...
Co už, zrejme pokročilá hodina.. 🤪

mikasa_ackerman
Dnes o 21:21
@anonym_15a9a7

@mikasa_ackerman Garantujem ti, ze mam fantasticku pamat. Ak das svoj nick do lupky, urcite svoj koment s vekom najdes.

@anonym_15a9a7 nah, 28 rokov nemám a nemám ani dôvod, prečo by som si ten konkrétny vek chcela vymyslieť😀 ale hlavne nerozumiem, čo sa týmto celým akože snažíš dosiahnuť😄🤷‍♀️

pr85
Dnes o 21:41
@anonym_15a9a7

@pr85 Kolko takych muzov poznas? Urcite su aj na internete dohladatelne statistiky. Osobne som pocuvala podcast s najznamejsim slovenskym urologom a vazektomie podstupuju prevazne muzi medzi 45-50 rokov, ktori uz maju deti a salsie nechcu.

@anonym_15a9a7 Poznám aj osobne. A čo tak toto?https://www.sme.sk/closer/c/slovak-v-26-rokoch-...

anonym_3cf8b6
Dnes o 21:43
@pr85

@pr85 prosím ťa,odpusti si tieto tvoje výlevy,a znova si prečítaj otázku

pr85
Dnes o 21:46
@anonym_3cf8b6

@pr85 prosím ťa,odpusti si tieto tvoje výlevy,a znova si prečítaj otázku

@anonym_3cf8b6 Ja som tu nezačal tému o vazektomii. To tu začala iná užívatelka. Prosím pozri si celú diskusiu a nefokusuj sa len na mňa. 🙂

anonym_5647c3
Dnes o 21:51
@pr85

@anonym_5647c3 A kto to povedal, že žijeme v biede? Máme všetko, čo potrebujeme. A ja naše deti fakt milujem. Prosím nesir tu o mne konšpirácie.

@pr85 hovorim vseobecne, nie o tebe...ty nebudes ta najostrejsia ceruzka v peracniku ocividne

anonym_0350cf
Dnes o 21:54
@pr85

@anonym_0350cf Áno, ale nechcel by som dopadnúť, ako môj dedko, ktorý sa dožil fakt vysokého veku a dopatroval som ho. Samozrejme, že keď bol ešte pri zmysloch, nechcel ísť do domova dôchodcov a chcel ostať žiť vo svojom byte. Takých 5 rokov pred smrťou nastala demencia, ale stále bol dosť čulý na to, aby domov dôchodcov odmietol. A tak zomrel doma, celá starostlivosť bola na mne. Keby že si predstavím, že som v jeho situácii a som bezdetný, tak by mi asi všetko nebolo jedno.

@pr85 V dnešnej dobe, čoraz menej ľudí opatruje svojich rodičov. Nie každý si to môže dovoliť.
Je to aj o ochote tých detí.