icon

Mám skončiť s prácou a čakať na dôchodok?

28. sep 2026

nedavno som tu davala prispevok ohladom papiera s dochodkovou prognozou na 2600 euro. sa mi to zdalo malo ale ako som zistovala tak mnoho ludi nedostani ani 1/5 z toho. no a co teraz, peniaze budem dostavat cca o 15 rokov, nemam deti, a mam nasetreneho dost, Vela cestujem a vacsinu roka travim v krajine kde je zivobitie ovela jednoduchsie a lacnejsie vo vychodnej azii. Myslite ze sa mam vykaslat na pracu ak viem ze do dochodku mi vystacia peniaze a potom budem dostavat aspon tych 2600 mesacne co su v prognoze?

Strana
z2
autor
•
28. sep 2026
@anonym_81a4a4

Ja neviem, co sa do nej navazate. Vela ludi nechape spravne tu prognozu. Nechapu, ze je to.myslene a vypocitane tak, ze by museli az do dochkoveho veku pracovat na takej istej platovo vysokej urovni ako teraz, samozrejme navysenej minimalne o inflaciu a este tych XY rokov do sedemdesiatky, aby si taky dochodok zachovali. Nechapu, ze ak prestanu teraz pracovat, pojde im to len dolu a kto nema odpracovanych 15 rokov nic nedostane. Nie kazdy je zdatny v tychto veciach. Pteto sa autorka opytala.

@anonym_81a4a4 na slovensku budem uz iba par dni a potom idem nazad, To co sa deje tu je strasne nieco. Nie iba politikom preskakuje ale zjavne uz aj vam vsetkym, Azijske kultury tam vsetci vsetko riesia s kludom a pomahaju si a radia. Prestavam to tu uz chapat. A tie ceny. To je akoze brutal . Tu necham za tyzdnovy nakup 300 euro a tam v prepocte mi staci 40 dolarov alebo euro cca. A este sa tu tvarite ake ste vsetky stastne a hrde .

autor
•
28. sep 2026

Ak mozem, tak este napisem ze ked som pred 11 rokmi tam sla prvy krat s tym ze ostanem dlhodobo tak prave 300 dolarov mi stacilo na zariadenie komplet bytu.

autor
•
28. sep 2026

mesacny najom ma stoji a to mam 2 izbovy byt so spolocnym bazenom a garazou 115 dolarov

anonym_5e3c94
•
28. sep 2026
@anonym_autor

mesacny najom ma stoji a to mam 2 izbovy byt so spolocnym bazenom a garazou 115 dolarov

@anonym_autor
Zabudla si na taky maly detail ked zijes viac ako 180 dni mimo Slovenska stavas sa danovy poplatca tej krajiny kde si

pako24
•
28. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ešte nám upresni, kde TAM si to tak užívaš, možno sa nám to zíde, keď budeme poniektorí odchádzať do dôchodku s 300e

anonym_ba2437
•
28. sep 2026

Po prvé ta dôchodková prognóza je totálna kravina, ráta sa to ak by si robila tak ako robíš doteraz za tie isté peniaze len ešte ďalších 15 rokov, ak prestaneš robiť a čakať na dôchodok, reálne ak ti vyjde dôchodok 150 eur tak budeš skákať dva metre, vidím, že si nepochopila absolútne tu prognózu, sprostosť ako svet na toto sme sa zložili všetci miliónmi aby si vymysleli rozprávky pre ľudí a samozrejme typická Slovač uverí všetkému 🙈

anonym_ecb8f1
•
28. sep 2026
@pako24

@anonym_autor ešte nám upresni, kde TAM si to tak užívaš, možno sa nám to zíde, keď budeme poniektorí odchádzať do dôchodku s 300e

@pako24 tiež by ma zaujímalo, kde je tento posledný raj na zemi, žeby utopia ?

A 300e týždenný nakup ? To co kupuješ- kaviar na tony?

anonym_899943
•
28. sep 2026

@anonym_autor akoze naozaj čakáš, že budeš dostávať 2600€ ???? Zapocitava sa mi aj, to čo som bola s deťmi doma... 8 rokov doma s deťmi, popri tom krátke práce, 1 rok som robila najdlhšie... a dochodok mi vypočitali na 1300€ ?? Mysliš si, že naozaj tolko budem dostávať ? 😅 ja veru nie

chrobak7
•
29. sep 2026
@anonym_autor

ked vam asi napisem ze tam bolo napisane 2600 tak tam hadam nebolo 100 . ked zadam otazku a chcem radu tak nebudem pisat z hlavy blbosti.

@anonym_autor Prognóza je veľmi ale veľmi odhadovaná suma. Počíta s mnohými predpokladmi, čo sa nemusia naplniť. Hlavne - počíta s tým, že až do dôchodku budeš pracovať a budeš mať príjem na tej úrovni, ako máš teraz.

Ak chceš vedieť, na aký dôchodok by si mal nárok teraz, tak si zriaď prístup do osobného účtu v soc. poisťovni (elektronický účet poistenca) a tam máš vypočítanú presnejšiu sumu dôchodku, ktorý by si dostal teraz. Nebude to asi starobný, lebo na ten ešte nebudeš mať nárok, ale keby si náhodou zostal invalidný, tak keby ti ho schválili v plnej výške, tak by si mal uvedenú sumu.

Tá suma v prognóze je u mňa len trochu rozdielna od sumy, ktorá je vypočítaná ku dnešnému dňu, nakoľko ja mám už "len" 6 rokov do dôchodku. Ty máš ešte 15 rokov, takže tvoj súčasný nárok bude oveľa nižší. Ak prestaneš pracovať, tak tá súčasná suma sa ti bude ešte znižovať z dôvodu, že za nasledujúce roky budeš mať veľmi nízky osobný mzdový bod, ktorý je vlastne koeficient vypočítaný z tvojho ročného príjmu (osobný vymeriavací základ) a priemernej mzdy za daný rok (všeobecný vymeriavací základ).

Takže predstava, že odteraz si budeš válať šunky a dostaneš dôchodok uvedený v prognóze je mylná. Navyše - ak nebudeš mať odpracovaný potrebný počet rokov (tuším 15?), tak ti ani nevznikne nárok na starobný dôchodok.

Ak máš našetrené nejaké peniaze a máš odrobených 15 rokov a vieš, že s nasporenými peniazmi vydržíš do dôchodku, tak môžeš odteraz nepracovať. Ale je to riziko, lebo ty ešte ani nevieš, v akom veku pôjdeš do dôchodku. Tvoj ročník ešte nemá určený vek odchodu do dôchodku. Môže sa stať, že pôjdeš až vo veku 69 rokov, môže sa stať, že ti vymerajú nejakú minimálnu sumu a pod. Z čoho potom budeš žiť na dôchodku?

2691
•
1. okt 2026
@anonym_ceadc7

prognóza počíta s tým, že do dôchodkového veku budeš pracovať a odvádzať odvody v takej výške ako teraz, čiže pracovať a odvádzať musíš ešte dlho

@anonym_ceadc7 presne tak.

zuzana2910
•
4. okt 2026

Ešte sa ho v zdraví dožiť.

natalka13
•
4. okt 2026
@anonym_81a4a4

Ja neviem, co sa do nej navazate. Vela ludi nechape spravne tu prognozu. Nechapu, ze je to.myslene a vypocitane tak, ze by museli az do dochkoveho veku pracovat na takej istej platovo vysokej urovni ako teraz, samozrejme navysenej minimalne o inflaciu a este tych XY rokov do sedemdesiatky, aby si taky dochodok zachovali. Nechapu, ze ak prestanu teraz pracovat, pojde im to len dolu a kto nema odpracovanych 15 rokov nic nedostane. Nie kazdy je zdatny v tychto veciach. Pteto sa autorka opytala.

@anonym_81a4a4 ona nechape viac veci.

Strana
z2