Máme si kúpiť dom alebo zostať v 2-izbovom byte?
Prosím Vás o pohľad na vec:
Máme s manželom 4 deti vekové rozmedzie 15-4.
Bývame v 2- izbáku kde sa tlačíme , dcéra spí v kuchyni ostatok na veľkej sedačke v obývačke a ja a manžel v spálni. Máme možnosť kúpiť dom. 140m2 dole a ba poschodí 138m2 interiér celý prerobený. Exteriér treba dokončiť.
Moja otázka znie:
Po zaplatení hypotéky a nákladov spojených v bývaní v dome nám ostáva 1100 eur. Deťom treba cestovať do školy cize platit cestovné stravu hygienu ošatenie... paušál mne manžel... dá sa to zvládnuť? Alebo radšej ostať bývať v 2-izbáku. Nemáme našetrené nič možno nejakú malú rezervu 2- tisíc. Poprosím Vás poraďte. Vďaka za každú radu.
@anonym_autor tak,ja by som isla.mam 4 deti a v 3izbaku to bolo o drzku..to najstarsie dieta ti o chvilu moze brigadovat napriklad a zafinancovat si aspon cast oblecka,spolocensky zivot a pod
Nemusíte mať hned 270metrovy dom, ale určite by som riešila aspoň 4 izbovy byt...ved chudence deti nemajú žiadne súkromie, hlavne ze vy mate vlastnú spalnu
@rachel36a Však aby mohli deti robiť, potrebujú spálňu nie? 😂
@anonym_autor
Zase vas nachytala. Ved dobre viete ktora to je.
My mame so 4 detmi cca 140 m2 dom. To staci uplne. Teda...Mne chyba dielna a muzovi skusobna, teda 2 izby by sa nam este zisli. Ale pre bezny zivot bez takychto zalub (sitie a muzika), to staci. Uvazovali sme aj nad 4-5 izbakom. 280 m2 je prilis vela. To na kurenie, co sme dali tuto zimu, to bolo nieco desive...Ale manzel zaraba moc dobre.
@anonym_fe395d len pre zaujimavost,kolko ste dali na to kurenie?mame 240m2 a plyn cca 150 eur/mesacne.nemame ho zatial ani zatepleny
@anonym_autor tak,ja by som isla.mam 4 deti a v 3izbaku to bolo o drzku..to najstarsie dieta ti o chvilu moze brigadovat napriklad a zafinancovat si aspon cast oblecka,spolocensky zivot a pod
@anonym_25207a najstaršia by ich mala akurát tak udať sociálke...
@anonym_6cbd45 preco?
@anonym_6cbd45 preco?
@anonym_25207a za to v akých podmienkach žije ona aj súrodenci o ktorých sa isto musí starať
@anonym_25207a za to v akých podmienkach žije ona aj súrodenci o ktorých sa isto musí starať
@anonym_6cbd45 ja som zaregistrovala len ten 2-izbovy byt. velkost bytu nikdy nie je dovodom na odobratie dietata od rodiny.
@anonym_6cbd45 ja som zaregistrovala len ten 2-izbovy byt. velkost bytu nikdy nie je dovodom na odobratie dietata od rodiny.
@anonym_25207a hej ale keby si chcú adoptovať tak musí mať vlastnú izbu...a hentaki si urobia 4 deti ktoré spia kade tade..
@anonym_25207a Cize dieta predas otrokarom, aby si zaplatilo dosledky vasich zabaviek s manzelom ? Nema to byt opacne, ze vy zivite tolko deti, kolko si viete dovolit a nerobite z dietata dalsi zdroj prijmu ?
Brigada je OK pre studenta VS, ked chce vlasne byvanie s kamosmi a pod.
pozrite sa po inom dome, zase tento rozmer je vam prilis. A nerataj len naklady co opisujes, dom potrebuje udrzu, opravy, zariadit. Byty su drahsie ako domy podla mna, ale zase ak sa nieco stane a treba opravit, tiez su to naklady. Toto sa neda len tak z brucha poradit, treba to prepocitat s konkretnymi cislami a rozhodnut sa. Energie v domoch tiez nie su lacne.. ja mam dom s cca 180m2+povala a energie mame okolo 250EUR a hypo/opravy neratam vobec :D To je obrovsky priestor, mame 5 riadnych izieb, obyvacka kuchyna = ze by sa tam cely byt zmestil... kludne pozrite mensi dom. A rataj s tym pokazi sa nieco s vodou, elektriknou, spotrebice, kotol alebo co budete mat a ide to hned do stovak/tisicov. nam sa strsne nastahovali do steny, caka nas rozoberanie a oprava izolacie atd.. to bude "sumicka" a bordel a pritom je to taka sprostost ze az :DD
Co sa tyka nakladov = ved si napis, kolko co presne stoji = cesta do skoly detom = kupuju casove listky cize to lahko naratas na mesiac, kolko vam do prace treba chodit.. kolko prejete mesacne, kolko potrebujete rocne na nutne oblecenie, lieky, sluzby...
@edinka126 - ale ona sa pýtala na to, či sa sťahovať. A nie hnusné hejty na počet detí. Niekedy mlčať je zlato. človek si pýta radu a cudzí ľudia mu škaredo nadávajú. Som zvedavá, či by to aj do očí tak povedali - cudziemu, ktorý prosí o radu.
@katrinka8 prosím ťa ako som jej nadávala..nemáš pred menzesom? nejaká si precitlivelá....
@anonym_25207a Cize dieta predas otrokarom, aby si zaplatilo dosledky vasich zabaviek s manzelom ? Nema to byt opacne, ze vy zivite tolko deti, kolko si viete dovolit a nerobite z dietata dalsi zdroj prijmu ?
@patrike akym otrokarom, co si mimo?🙈🙈🤣 moja dcera zarobila u slusneho zamestnavatela, bavilo ju to, naucila sa samostatnosti a ma uspory na polovicu studia na VŠ. ale chapem, že hlúposť kvitne medzi ľudmi s ich uletenými názormi. a nebola na to odkazána, bolo to jej rozhodnutie, na ktore bude hrda.
@anonym_autor ja by som do toho išla. Vzhľadom k tomu, že máte 4 deti, je to výhodnejšie čo sa týka priestoru. Určite si viete niečo dopestovať vedľa domu, zeleninu, ovocie, zavariť niečo, zopár zemiakov zasadiť.... A to 15 ročné dieťa už môže mať brigády v Tesco v kase, kde si vie privyrobiť.
@anonym_autor nedala by som na radu iných, skôr si vy sadnite s mužom a prejdite si to spolu.
Ó pár rokov deti porastu a už sa fakt v 2i nepomestite.Takze je len otázkou najbližších rokov kedy budete musieť ísť do väčšieho. Asi z hľadiska ceny nehnuteľností čím skôr, tým lepšie. Avšak je otázne ci treba až tak veľký dom.
Môžete premýšľať aj nad tým ci jedno poschodie prenajmete, alebo ci by ste tam doopatrovali rodičov, svokrovcov. Pripadne to ponúkli Dobudúcna vašim deťom, niektorému ktoré nebude vedieť si samé zabezpečiť bývanie.
Ak máte možnosť dom kúpiť za lepšiu cenu, a hypo vám vijde dobra, tak si budete môcť cez to poriesit napr zateplene ci strechu, asi je lepšie si to tak vložiť do hypo ako brat spotrebak.
@patrike co je zle na tom, ze dieta moze brigadovat a zarobit si? ako fakt uz trosku prehanate niektori. No, aby im koruna z hlavy nepadla, ze si zarobia vlastne peniaze a nebudu cakat, ze rodicia zasponzoruju. Bude z nej urcite sikovne dievca a sikovnesie ako kopa rozmaznancov, co prve peniaze zarobi po 25.roku-ak vobec sa rozhodnu, ze zacnu pracovat, lebo sa im "neoplati". Bridada je ok, pre kazdeho studenta, nech zije kdekolvek a ma akokolvek bohatu rodinu.
@anonym_autor ja by som do toho išla. Vzhľadom k tomu, že máte 4 deti, je to výhodnejšie čo sa týka priestoru. Určite si viete niečo dopestovať vedľa domu, zeleninu, ovocie, zavariť niečo, zopár zemiakov zasadiť.... A to 15 ročné dieťa už môže mať brigády v Tesco v kase, kde si vie privyrobiť.
@margotka17 15r urcite nemoze mat brigadu v tesco kase
@margotka17 život je gombička, že? 15-ročné dieťa zoberú šmahom ruky rovno za kasu. A autorka určite bude mať peniaze na živobytie pri takom rodinnom dome, keď pri 2izbovom byte ledva našetrili 2000 eur. Zlož si ružové okuliare z hlavy. Ja som sa doteraz čudovala ako sa dokáže toľko ľudí dostať do osobného bankrotu, ale keď čítam niektoré komentáre, tak len žasnem a už sa nedivím. S takýmito názormi sa veru nedivím
@patrike co je zle na tom, ze dieta moze brigadovat a zarobit si? ako fakt uz trosku prehanate niektori. No, aby im koruna z hlavy nepadla, ze si zarobia vlastne peniaze a nebudu cakat, ze rodicia zasponzoruju. Bude z nej urcite sikovne dievca a sikovnesie ako kopa rozmaznancov, co prve peniaze zarobi po 25.roku-ak vobec sa rozhodnu, ze zacnu pracovat, lebo sa im "neoplati". Bridada je ok, pre kazdeho studenta, nech zije kdekolvek a ma akokolvek bohatu rodinu.
@anonym_0e8518 niekto si natrtka 4 deti najstaršia nemá ani súkromie ani nič proste základ od rodičov a hneď na brigádu hej? Chúďa dieťa.
@anonym_0e8518 niekto si natrtka 4 deti najstaršia nemá ani súkromie ani nič proste základ od rodičov a hneď na brigádu hej? Chúďa dieťa.
@anonym_6cbd45 pre niektoré asi normálne. Aby vyšli s peniazmi, tak decko capnúť na brigádu. Choré ženy poniektoré
@anonym_6cbd45 nikto si rodinu nevybera, tak ano moze zivorit popri tychto rodicoch a plakat v tej kuchyni. Alebo si zarobi na svoje extra veci. Ale nic to nemeni na tom, ze brigada je dobra vec pre mladych, ma to aj iny rozmer, nie len ulahcit rodicom. Vobec nejde o tych rodicov. Aj jej samej bude lepsie.
@margotka17 do kasy pod 18 rokov nepustia, dohodu o hmotnej zodpovednosti v pripade manka nemoze podpisat.
@anonym_6cbd45 nikto si rodinu nevybera, tak ano moze zivorit popri tychto rodicoch a plakat v tej kuchyni. Alebo si zarobi na svoje extra veci. Ale nic to nemeni na tom, ze brigada je dobra vec pre mladych, ma to aj iny rozmer, nie len ulahcit rodicom. Vobec nejde o tych rodicov. Aj jej samej bude lepsie.
@anonym_0e8518 chápem čo chceš povedať ja len proste nedávam ľudí čo si urobia 4 deti a nepostaraju sa poriadne
@anonym_0e8518 brigádovať môžu deti až po absolvovaní 10. ročnej školskej dochádzky. Čo deti majú až po 1 ročníku SŠ.
@anonym_6cbd45 socialka neriesi deti v chatrciach, ktore su bez okien a dveri, bez tecucej vody, bez elektriny. Preco by mala riesit ich? Lebo su 6 ludia v 2 izbovom byte? Toto ako dovod urcite nestaci.
Co z toho 15 rocne dieta ziska, ze ich uda socialke? Ze pojde do domova? Myslis, ze tam bude mat vlastnu izbu a sukromie?
@anonym_0e8518 brigádovať môžu deti až po absolvovaní 10. ročnej školskej dochádzky. Čo deti majú až po 1 ročníku SŠ.
@sasa1310 ja viem od kedy deti mozu brigadovat...
pozrite sa po inom dome, zase tento rozmer je vam prilis. A nerataj len naklady co opisujes, dom potrebuje udrzu, opravy, zariadit. Byty su drahsie ako domy podla mna, ale zase ak sa nieco stane a treba opravit, tiez su to naklady. Toto sa neda len tak z brucha poradit, treba to prepocitat s konkretnymi cislami a rozhodnut sa. Energie v domoch tiez nie su lacne.. ja mam dom s cca 180m2+povala a energie mame okolo 250EUR a hypo/opravy neratam vobec :D To je obrovsky priestor, mame 5 riadnych izieb, obyvacka kuchyna = ze by sa tam cely byt zmestil... kludne pozrite mensi dom. A rataj s tym pokazi sa nieco s vodou, elektriknou, spotrebice, kotol alebo co budete mat a ide to hned do stovak/tisicov. nam sa strsne nastahovali do steny, caka nas rozoberanie a oprava izolacie atd.. to bude "sumicka" a bordel a pritom je to taka sprostost ze az :DD
Co sa tyka nakladov = ved si napis, kolko co presne stoji = cesta do skoly detom = kupuju casove listky cize to lahko naratas na mesiac, kolko vam do prace treba chodit.. kolko prejete mesacne, kolko potrebujete rocne na nutne oblecenie, lieky, sluzby...
@simca06022011 som uvazovala nad tym, preco maju tak malo nasporene. Najmladsie dieta ma 4 roky. Predpokladam, ze mamicka pracuje len 1 rok po skonceni rodicovskej. Zaroven predpokladam, ze jej prijem je nizky (bud slabo platene alebo ma ciastocny uvazok) a zarobi o tych +- 200 Eur viac ako mala rodicovsky prispevok.
Ak je to takto, tak kupovat tento velky dom bude pre nich privelke susto.
@anonym_autor Dom by som isto neriesila. Ked tak vacsi byt , staci 3izbak. 15r. pobudne este v detskej izbe max. 4 roky, potom pojde na studium, do sveta, na zarobky, za svojim zivotom. Ak nie je vyslovene Vas (tvoj a manzelov !) sen mat dom, tak by som sa do domu na dedinu urcite netrepala.

@sissy27 ale do bytu nemusis tolko investovat ako do stareho domu.
@ibatanecnica ja to viem, ale casto vidim, ze ludia takto nerozmyslaju, vidia len tu vstupnu investiciu, pripadne este to, ze dom je “nieco viac” ako byt. A tu zial mam z tohto uplne rovnaky pocit, ze autorka dostala ponuku na “vyhodnu kupu” domu - a dalej nevidi, len po bod “super cena, to by sme vedeli zaplatit”. Ale autorka sa neozyva, takze tazko povedat.