icon

Manžel chce znížiť plat kvôli stresu. Ako reagovať?

6. máj 2026

Ahojte zeny, mamicky, mam na uvod len taku otazku, ako by ste reagovali keby vam manzel oznami ze v praci kde pracuje na veducej pozicii a zaraba takmer 2000 eur mesacne sa chce nechat degradovat na ovela nizsiu poziciu s platom 900 eur mesacne..lebo on ma stres..len naklady na domacnost (najom hypoteka,telefony) mesacne mame cez 500+ 100 eur benzin kedze manzel cestuje denne za praciu ja som na materskej s druhou dcerou ktora ma pol roka..a oznami mi vcera ze od jula chce ide na poziciu operator na ktorej povodne aj zacinal

chestnut
7. máj 2026
@anonym_aafbc4

Akurat pred par dnami mi manzel vravel, ze v praci sa s kolegami zhodli, ze nikto sa uz nechce dat povysit kvoli stresom a pridanej praci a niektori dokonca isli dobrovolne spat na nizsie pozicie. Uplne chapem a stotoznujem sa s tym, len teda rozdiel je ze oni zarabaju aj na svojich aktualnych poziciach nasobne viac ako tvoj muz, cize realne to uz clovek nepotrebuje nutne a voli radsej klud. Vasa situacia je trochu ina, tak tam by som na muzovom mieste zatala zuby este aspon kym sa vratis do prace, ale ciastocne ho chapem, len teda si to nemozete momentalne dovolit. Ale zase si zober, ze ked naozaj ma take stresy, stoji to za to ze ho mozno “klepne” o par rokov? Mala som mladeho kolegu, neskutocne rozbehany clovek, stale akoby sa za niecim hnal myslim pracovne, no a uz tu chudak nie je..,niekedy to nie je len o peniazoch. A mozno ti len chcel naznacit ze caka ze sa ty vratis do prace, ktovie ty ho poznas najlepsie.

@anonym_aafbc4 tu chyba skor vola manzela riesit, neprisiel s tym nedavam stres, ale najdem si brigadu dokladanie v tescu nech nam prilepsim…nic

lucia147852
7. máj 2026
@mimaapeto

tu sa krásne ukazuje dnešné myslenie žien ale aj mladých dievčat, že už teraz vedia koľko musí ich muž zarábať aby sa oni mali dobre... čo tak oželieť dovolenku a čo že vás čakajú 60 narodeniny a svadby sú od kedy rujnujúce... ako nečudovala by som sa keby ťa po čase vymenil za ženu s nižším nárokom... korporáty to teraz majú ťažké náklady vysoké... musia viac vyrábať aby zarobili... prepúšťajú ľudí ty nevieš aký tlak s tým súvisí... odišiel jeden šéf vo februari tak má druhého tiež to asi nie je OK ... možno zamestnanci pod ním mu dávajú vyžrať že je šéf že ho nepočúvajú... možno niekomu musel siahnuť na plat kvôli niečomu akože teraz byť šefom a mať dobrú pracovnú dobu nie je ktovie čo... hlavne máš stáť za ním a upokojiť ho že to zvládnete uskormníte sa... a nie mu vyčítať čo všetko musí utiahnuť a nech len maká a nevymýšľa... neskrývaj sa doma za deti každá sme sa starala o deti a ešte sa len doľutuješ keď pôjdeš do práce+ deti +domácnosť potom neviem čo budeš robit... úprimne tvojho manžela je mi ľúto... hneď na začiatku si mu ukázala to v dobrom aj v zlom + že nevidíš jeho ale jeho peniaze...

@mimaapeto tu sa ukazuje sebeckost chlapov a nepochopiteľná potreba žien ich ofukovat a brat všetko na seba. Nikto mu neberie, že moze mať problém, ale! Problém sa dá riešiť. A sk je ozaj vyhorety je tu možnosť PN, či ozaj MD a popritom si hľadať inú prácu. Len to treba komunikovať! Keby mi muž povie že mu je zle a potrebuje zmenu, podporím ho najviac ako viem, aby sme slušne vyžili a aby to bolo pre neho prospešné. Krby príde, povie mi, že mám hospodáriť s polovičným prijimom a jemu je vlastne u prdele ako vyžijeme, tak ho pošlem do prdele. Nie pre svoje pohodlie ale pre spoločnú zodpovednosť a tou sú deti. A tu si musia uvedomovať obaja. On je chudáčik v prdeli ale že všetko je odrazu na jej pleciach a ona ma riešiť, to uz sa nevidí? Ona nemá právo byt pod stresom? Ona sa nemá právo zložiť? Jaj, nie, veď ona je momentálne len na rodičovskom. Aký ma problém, však? No chore na hlavu. Som zvedavá, kto by sa o všetko postaral, keby ona začne predvádzať to čo robí on. Ale ona by už chúďatko nebola. Ona by bola nezodpovedná mater, čo si nemala robiť deti a vydávať sa, keď nevládze.

anonym_43d8a3
7. máj 2026
@vevesh

Ako tak citam celu diskusiu, tak podla mna si chce "odliat" panko 1000e z rozpoctu.....nema(l) on nejaku bokovku, ktoru nabuchal a treba platit vyzivne?? A ze si to takto ututla......nebol by to prvy pripad...🤔🤔🤔🤔🤔🤔ale teda by som isla tvrdo po tom, aby si nasiel este jeden job "nestresovy", kde donesie este aspon dalsich 900-1000e...👿👿

@vevesh noooo, presne, moze byt...lebo toto "len tak" kvoli stresu nebude...to by hladal riesenia s nou...

anonym_43d8a3
7. máj 2026
@mimaapeto

a čo ak vidí že žena rohadzuje financie na sprostosti?? a už ho to proste nebaví a má pocit že sa im žilo šťastnejšie keď bol na tom mieste predtým?veľké haló že majú tento rok 60tky, a svadby a dovolenku atd? aj chlap si môže niekedy povedať dosť

@mimaapeto citas odpovede autorky? Ona erozhadzuje na sprostosti, dokonca mu navrhla, ze pojde ona do prace, kde ako zdravotna sestra zarabala aj s nocnymi 1500 eur a on nech teda si oddychne od syresu v praci a moze iat na matersku on. Alebo PN. Nie, nepaci sa mu, musime sa uspokojit s 900 eurami. Ziadne ine riesenie on neponukol...takze problem je niekde inde.

anonym_295c14
7. máj 2026
@mimaapeto

a ešte ma napadlo "nesťažoval sa" ako kedy sa mal sťažovať keď ty sa mu určite sťažuješ ako je všetko na Tebe deti, domácnosť atd... viem si to živo predstaviť tak nemal chuť ti on hovoriť o svojich problémoch

@mimaapeto ty tu fabulujes take kovbojky, normalne ostava rozum stat…

slovakboy
7. máj 2026

@anonym_autor zníženie platu mu neprinesie menej stresu ani zmenu pozície. Keď má. Riadiacu funkciu musí delegovať. Keď nedeleguje nie je dobrý riadiaci pracovník. Čím vyššia pozícia tým musí robiť menej úkonov a viac rozmýšľať nad dátami, ktoré dostáva správne zhrnuté zdola. Už len to zháňanie informácii je náročné a aj to musí delegovať. Jeho práca ma byť:
1. Delegovanie - ťažká robota
2. Zbieranie informácii - táto práca môže byť ľahšia ak si vytvorí dobrým delegovaním tok správnych a len pre neho dôležitých informácii automaticky. Napríklad pravidelné meetingy s podriadenými kde oni reportujú jemu a nie naopak.
3. Rozhodovanie - keď ma dobre informácie toto môže byť ľahké na čas.
4. Z rozhodovania vychádza ďalšie delegovanie.
A kruh pokračuje. Ešte je dôležité je kontrolovať. On musí zabezpečiť povinnosť hlásiť zdola ale sám musí kontrolovať. Tie meetingy na výmenu informácii sú aj kontrolou.
Akonáhle riadiaci pracovník vykonáva činnosť ktorú vie vykonať niekto iný, tak mrhá svojim časom a dostáva sa do stresu. To iste platí o rozhodovaní a preberaní zodpovednosti. Podriadení sa často príde spýtať či niečo ma urobiť tak alebo inak. Robí si z tvojho muža takzvanú manažérsku opicu. On rozhodne za neho a ešte aj prevezme zodpovednosť. Častá chyba vedúcich - rozkazujú. Myslia si že to vedú a v skutočnosti sú len manažérskymi opicami. Správny veduci sa 90% času pýta, ako by si to urobil ty? Zozbiera nápady od druhých, potom na ich základe rozhodne o väčšej veci, ktorú nemôžu rozhodnúť podriadení. Ale rozhodnutie robí na základe informácii od nich. Potom rozhodne. A súčasne preberie zodpovednosť za svoje rozhodnutie. Ak mu niekto zle poradil a on na základe toho urobil zlé rozhodnutie, nesmie to podriadeněmu nikdy vyčítať. Inak mu nabudúce sa bude báť poradiť a odpíli sa od správnych informácii. Iba že by mu klamali a zatajovali. Pravdivé informácie musí dostať. Čo s nimi urobi je jeho vec. Tak sa spýtaj muža, či skutočne robí vedúcu funkciu, alebo je len pandúr a robí pre niekoho bič a pre iných opicu. Potom sa nečudujem že je v strese.

anonym_dd7944
7. máj 2026

Otázka je ked bude mať dlhodobo psychicke problémy,tak čo urobíš?
Ak chces dosiahnuť aby sa dal dokopy,tak bez toho aby si bola jeho podpora to nepôjde
A nieee argument nosis peniaze,tak doma nemusíš pohnúť prstom
A keď nosis menej,tak uz začneš
Lebo to s ním obchodujes a v jeho situacii určite mu to nepomôže uvadomit si, že vzťah a rodina je len obchod

anonym_26a17a
7. máj 2026

@autorka Overila by som si, ako je to naozaj so zmenou pozicie, ci nahodou nejde o odlievanie peniazkov na milenku, hazard a pod. Ak nie a naozaj ide o vyhorenie ci nebodaj depresiu, treba to riesit inak. PN, terapia a potom hladat pracu s lepsim platom. Neexistuje aby ta dostal do slamastiky a potom sa na teba vykaslal. Aj na tebe zalezi.

tyriss
7. máj 2026
@anonym_autor

@gejb ja neviem..no uskromnime sa..mne konci materska ja budem mat prijem cca 470 ci ako to je teraz..on 900- 600 eur len naklady + benzin..30 eur mesacne stoji škola, 40 eur mesacne kruzok kde chodi mala- na sporenie davame mesacne 150 eur..to nam ostava nejakych 570 eur na stravu osatenie drogeriu pre troch na mesiac

@anonym_autor a mozno stale bude mat 2000, len pred tebou sa bude tvarit, ze ma iba 900 a zvysok odkladat na svoje zaujmy.

anonym_253a62
7. máj 2026
@anonym_26a17a

@autorka Overila by som si, ako je to naozaj so zmenou pozicie, ci nahodou nejde o odlievanie peniazkov na milenku, hazard a pod. Ak nie a naozaj ide o vyhorenie ci nebodaj depresiu, treba to riesit inak. PN, terapia a potom hladat pracu s lepsim platom. Neexistuje aby ta dostal do slamastiky a potom sa na teba vykaslal. Aj na tebe zalezi.

@anonym_26a17a mozno len lepsie auticko, kedze planuju kupit...

anonym_65e0f0
7. máj 2026

Nech ide muz na matersku len co skonci ta Tvoja. Ty sa prihlas do svojej prace a ak mate aspon trosku dobre vztahy, tak im naznac, nech s Tebou prilis nepocitaju... Vycerpaj vsetku dovolenku, co Ti nabehla pocas materskej a hod sa PN. Urcite mas ako sestricka dost kamasov lekarov, co Ti ju vypisu a podrzia Ta. Tahaj PN ako dlho budes moct, idealne pol roka, kym bude muz na materskej. Vas prijem bude ako v sucasnosti, dieta zatial trochu podrastie. Po pol roku bude dieta vacsie, muz bude mat precistenu hlavu a potom sa mozete rozhodnut, kto pojde do prace. Za toho pol roka by sa mohol muz naucit starat o dieta a Ty mozes ist do prace alebo si mozno uvedomi, ze materska nie je az taka sranda a oddychnuty sa vrati do prace on.

kirk11
7. máj 2026

ja som v podobnej situaci robim veduceho neuveritelny stres pre mna kedze som dost stresova povaha vo vsetkom chcem byt najlepsi a hoc aku malu chybu si strasne berem k srdcu, a samozrejme tiez by sa mi lubilo robit oracu za 1000neur bez stresu a byt spokojny ale tym by zacali dalsie problemy a to su financne a zas len stres . hold muz musi ist mimo konfortnej Zony a zarabat peniaze a vzdy ma pohana stastie mojej dcery a vzdy vsetko nejako prehrmi a bude lepsie

maury
7. máj 2026

Nechápem fakt. Z dobre platenej práce na horšie platenú prácu, ktorú predtým neznášal. Doma za nič zodpovedný, pracovná doba mnohých sen, žiadne nadčasy, sviatky a víkendy voľné. Podľa jeho slov dream job, nikdy sa nesťažoval na žiaden problém. Ma čas na svoje koníčky aj financie. Ale doma s dieťaťom nechce byť, ani na PN to stresu a nechce ani aby si ty išla do prace a nemá absolútne žiaden strach ako to finančne utiahnete? Vlastne ani doľava ani nijako inak. Za tým musí byť niečo iné. Možno ten bratranec alebo ktovie..

kirk11
7. máj 2026

a dalsia vec ze keby som uz bol zmiereny s 900 eurami mesacne tak by som asi nemal nijaky stres v praci kludne nech ma vyhodia ked nebude nieco ok lebo 900 eur dnes zarobim uz hoc kde

lucia147852
7. máj 2026

Precitala som príspevok aj tvoje komenty autorka mužovi a ten sa vyjadril len jednou vetou. Za tým je určite niečo iné.

anonym_f072e0
7. máj 2026
@anonym_autor

ale on sa mi nikdy nestazoval nikdy som nevidela ze by isiel so stresom do prace alebo mal nejake zdravotne problemy koli tomu..tak ja neviem..

@anonym_autor kvoli. Nie koli!!!! No tebe sa do prace evidentne nechce. A chlap nech aj o zdravie pride, hlavne nech nosi prachy a ty mozes sediet doma aspon 3 retazové

anonym_95ade4
7. máj 2026

Autorka uz isto nenapise,ako dopadol aspon rozhovor.Nuz ak sa tak rozhodol,budu to mat sakra tazke.Bude mu vycitat vsetko aj on jej a vztah pojde dole vodou.

fairyy
8. máj 2026

tak ako on teba hodil pred hotovu vec ja by som.hodila jeho , a teda ze idem do prace a on ostava doma a ked neostane uz nemusi ostavat vobec

avicii18
8. máj 2026

Ženy znášajú kontinuálny, mierny stres lepšie ako muži. Muži spravia výkon, ale potom potrebujú odpočinok. Dnešná doba nepraje tej mužskej psychike, pretože sa žije rýchlo, každý sa niekam ponáhľa, doba je hektická, plná zmien. Čiže ak je toho naňho moc, vyhorí buď v práci alebo doma...alebo začne niečomu holdovať.
Nemôžete nás porovnávať s vami čo sa týka psychiky, ako sa mi neporovnávame s vami s ohľadom na fyzickú silu. Pokiaľ si chcete muža zaručene "odpáliť", berte ho ako robota čo ide v režime 24/7. To určite zaberie.

anonym_cb4c65
8. máj 2026

@anonym_autor A prečo by na to nemal právo? Žena si ostáva doma či sa to mužom páči, alebo nie. Tak to tu konečne máte aj z druhej strany.

anonym_3a3894
8. máj 2026
@anonym_cb4c65

@anonym_autor A prečo by na to nemal právo? Žena si ostáva doma či sa to mužom páči, alebo nie. Tak to tu konečne máte aj z druhej strany.

@anonym_cb4c65 Ano, ona SI ostala len tak doma s 2 detmi. No ze sa nehanbi😄😃

niki35
8. máj 2026
@anonym_cb4c65

@anonym_cb4c65 ale veď ona mu navrhla aby on ostal doma s deťmi na materskej a ona pôjde do práce . Odmietol

nominativ
8. máj 2026

Pozor, nepopulárny názor - Ja neviem, už sme asi úplne degenerovaní. Nedokážem sa na to pozrieť komplexne, prečo sme ako ľudstvo tam, kde sme. Nájsť človeka, čo nemá psychické problémy, depresívne stavy a preťaženú vystresovanú myseľ je náročné. "Každé" dieťa má diagnózu (učím), "každý" dospelý má depresiu alebo vyhorenie. (Nepovyšujem sa, sama bojujem s chronickou nespokojnosťou so životom.)

V tomto smere mi napadlo také prirovnanie, ktoré treba brať s rezervou.. Dnes sú peniaze zdrojom obživy. To, o akú sumu manžel príde je neúnosné, to môže ostať rovno na dlhodobej PN. Myslíte, že keby je tento zdroj obživy hmotnejší - že človek musí ísť, zasiať, posadiť, vychovať zvieratá, chystať drevo... - že by si len tak povedal, že tento rok nechystám drevo na zimu? Nesadím pšenicu? Lebo som v strese...Totiž, toto nie je 200 eur.

A áno, viem, žena môže ísť do roboty. Ja sama som šla, keď malo moje dieťa rok, ale naozaj je to nutné? Teraz každá rodina (nie žena, rodina) zahodí možnosť stráviť prvé roky dieťaťa v kľude? Totiž, to nie je super čuper pohodinda, dieťa do jaslí a žena do roboty. To je ranné vstávanie, chytanie sa, stíhanie, hodinka ráno s dieťaťom, tri hodinky poobede. Týždeň utečie ako voda, víkend ako žmurknutie. Kolobeh, chaos, choroby, nekonečné sople, PNky, stres a nervy.

Za mňa by si mal muž nájsť inú prácu, ak je to možné. A ak je to také vážne, tak riešiť svoj stav s odborníkmi. Nie hodiť už komplet všetko na manželku (nakoľko "len" chodí do práce, ako bolo zmienené).

aurora33
8. máj 2026

@anonym_autor akože sory, ale podla mňa to máte nastavené úplne naprd. U nás neexistuje také to trapne starodávne delenie prác že chlap zarába a žena sa stará o deti a o domácnosť. Wtf? Su to aj mužove deti. Ja keď citam takéto príspevky tak som taaak šťastná za svojho manžela. Zarobi xy viac ako 2 litre a doma sa venuje deťom, navarí, uprace ( pre rypalky robím to aj ja) proste kto ma čas tak urobí čo práve treba. V živote by som nepristúpila na ten odveci systém ako má túto autorka s jej mužom. U nás neexistuje, že dieťa ma byt s matkou. Dieťa má byť s oboma rodičmi.

chrumka333
8. máj 2026

@anonym_autor písala si, že robí 7-15 a potom ma free a ty tahas všetko. Keďže sa s ním moc nedá pohnut, oznámila by som mu , že som si našla brigádu a keď príde z roboty preberá starostlivosť o deti a ja odchádzam na 4 hodinky. Takto to bude fungovať, keďže zarába o polovicu menej.

simca06022011
8. máj 2026

@anonym_autor tak nech si najde uplne inu pracu s vyssou mzdou. Popravde, ma doma zenu na MD, deti... stres nestres, nesuhlasila by som, nech si nejde sposoby ako stres zvladat. Tolko ludi ma stres v praci ze az... ked nebudete mat z coho zit, jest, nebude mat doma stres???
Popravde, ked to tu citam, ze ist na brigady a neviem co, aby on mal klud... nie nesla by som. takuto padavku, kde ja musim tahat vsetko, a este od dietata utekat na brigadu, lebo z 2t dobrovolne ide na 900eur, aby mal klud by som proste usmernila, ze nedokaze sa postarat o rodinu, ak mam ist ja do prace a tahat veci, a mat stres aj za neho, 20h denne kmytat okolo rodiny, prace, malych deti tak to mozem byt aj bez neho. O deti sa nepostara, o prijem sa nepostara... no na nic je. Ale teda.. vela muzov je dnes takychto ufnukanych.

anonym_3a3894
8. máj 2026
@simca06022011

@anonym_autor tak nech si najde uplne inu pracu s vyssou mzdou. Popravde, ma doma zenu na MD, deti... stres nestres, nesuhlasila by som, nech si nejde sposoby ako stres zvladat. Tolko ludi ma stres v praci ze az... ked nebudete mat z coho zit, jest, nebude mat doma stres???
Popravde, ked to tu citam, ze ist na brigady a neviem co, aby on mal klud... nie nesla by som. takuto padavku, kde ja musim tahat vsetko, a este od dietata utekat na brigadu, lebo z 2t dobrovolne ide na 900eur, aby mal klud by som proste usmernila, ze nedokaze sa postarat o rodinu, ak mam ist ja do prace a tahat veci, a mat stres aj za neho, 20h denne kmytat okolo rodiny, prace, malych deti tak to mozem byt aj bez neho. O deti sa nepostara, o prijem sa nepostara... no na nic je. Ale teda.. vela muzov je dnes takychto ufnukanych.

@simca06022011 Presne. Poslal zenu na druhu matersku, tak hadam este nechce, aby chodila po brigadach. Mal si rozmysliet.

oblecenie99
8. máj 2026
@simca06022011

@simca06022011 Ja som úplne zhrozená, koľko žien ju posiela do práce a ešte dostane naložené, že sa jej nechce. To dieťa má šesť mesiacov. Ja som mala dieťa v jaslickach, a to bol jeden neskutočný kolobeh, ráno dieťa chystať, utekať s ním do jasiel, do roboty, o tri dni choroba, dva tyzdne kombinacia OČR a Home Office (to.len bol stres, call s klientom a doma choré dieťa, a musela som to vyriešiť), do toho práca po nociach pred počítačom.. ja som išla dušu vypľuť, bezny bol spánok dve hodiny, aj dlhodobo. Manžel robil 14 -tky, chodil domov o desiatej večer. A to mám prácu, ktorú viem robiť aj z domu a zamestnávateľa, ktorý mi toleruje, že volajú zo škôlky, že dieťatu je zle a že napíšem v noci, že dieťa ochorelo a musím zostať doma. Už vidím, ako nejaká nemocnica, kde robí autorka to tak zoberie ľavou zadnou, že však chod, doma porobis. Ona svoju prácu doma neurobí. A on tú svoju (novu) tiež nie. A najhnusnejsie je, že tu dostane naložené, aj keď ona sama povedala že OK, pôjde do práce. Lenže on nechce byť doma. Teda zrejmé by chcel, len mu to kazia deti, vsakano. A pritom by na materskej mohol dostať viac, než tých 900. Z tých 900 v čistom iste zaplatí opatrovateľku, nie? Autorka sa môže aj na kocky poskladať.

anonym_98fc3f
8. máj 2026

@anonym_autor ty vidíš len peniaze ale skús sa NATO pozrieť aj z opačnej strany.
Za akú cenu?Len nech muž dobre zarobí ale ako sa má v práci a čo tam musí prežívať to už je ti asi jedno.
Hlavne nech sú lóóóve.

anonym_e9b719
8. máj 2026
@anonym_98fc3f

@anonym_autor ty vidíš len peniaze ale skús sa NATO pozrieť aj z opačnej strany.
Za akú cenu?Len nech muž dobre zarobí ale ako sa má v práci a čo tam musí prežívať to už je ti asi jedno.
Hlavne nech sú lóóóve.

@anonym_98fc3f keď ty nebudeš mať z čoho zaplatiť účty a kúpa liekov pri chorobe bude tragédia mesiaca, som zvedavá ako budeš šťastná tlieskať a vykrikovať, že peniaze nie sú všetko. No nie nie sú, ale keď akútne chýbajú je to veľký problém. Ale pravdaže, z cudzieho krv netečie.