Návrat na Slovensko 2026: Stojí to za to?
Ahojte, viem, že tychto tém je tu dosť, ale všetko sa rokmi mení, tak sa skusim spytat aj ja takto. Hadam sa nikto nenahnevá 🙃
Sme vo Švajčiarsku 9 rokov.. syn 5 rokov, dcéra pol roka... syn začal škôlku, prvy rok ma za sebou, povinná školská dochádzka tu. Ide do druhého škôlkarskeho ročníka. Na Sk mu začína tento rok povinná školská dochádzka už tiež. Plánovali alebo teda veeelmi presvedčivo zvažovali navrat na Sk buduci rok, cez prázdniny pred začiatkom už školy. Aby proste nezačal školu už tu, lebo potom by bolo ešte náročnejšie odísť. Manžel však dostal ponuku ktora sa ťažko odmieta najmä čo sa týka teda financií na Sk ale teda museli by sme odísť najneskor na prelome rokov. Nejako sme s tym nerátali a stali si hovorili ,že mame dost času sa rozhodnut či ist či nie. Teraz nevieme už vobec. Zrazu sa rýchlo rozhodnut v takej velkej veci... vobec nevieme čo robiť... viete mi niekto povedať ako to prebieha u vas ak ste sa odniekal vratili? Alebo aj nevrátili a žijete na Sk celý život? Ste spokojny po návrate alebo ľutujete ? Čo je super a čo vas štve?
Keby som bola zdravá, asi je o kusok ľahšie sa rozhodnut ale ja mam sklerozu a všeličo ine tu aj riešim zdravotné, tak mam z toho dosť obavy, aj keď vidim, že konkrétne toto ochorenie sa lieči celkom dobre na sk... ale to zdravotníctvo celkovo no..uf... kym človek nemá problémy nerieši... ale vek stúpa, šance že budeme musieť napr.do nemocnice sa zvyšujú 😬 ....mam z toho celkom nervy... ja by som si určite našla lepšiu prácu na sk ako tu, nevieme až tak dobre reč, a už sa do práce teším, som 6 rokov doma s deťmi 🤣 na sk mame zázemie, manželova rodina, mame tam pozemok kde chceme postaviť hádam dom (aj keď dnešné ceny, no neviem?) Mame tam byt...kamarátov...chceme žiť na Slovensku čo sa sociálneho kontaktu a celkovo pocitu bežných dni týka... ale bojíme sa, že to bude veľká chyba...
Čas beží, rodinný členovia tiež nemládnu že...chceme ešte s nimi byť kým sa dá... tak isto keby sa mi niečo stalo, manžel ostane sám s deťmi a nik mu tu nepomôže, jasné rodičia jeho by mohli asi prist. Ale tiež majú svoj dôchodkový vek už predsa len.. a to isté opačne, keby sa jemu niečo stane nedajbohže, nielen že ostaneme bez príjmu, ja sa tu sama nezorientujem určite, všetko rieši on.. syn nevie dobre po nemecky, chytá sa už na Švajčiarsku nemčinu ale v škole bude potrebovať normálnu a teda nejaké doučovanie čo vobec nieje lacné, tým že ja nikdy nebudem mať super platenú prácu tak sa nám to tu prestáva aj finančne trochu vyplácať čo tiež viac nahráva Slovensku... avšak nežijeme tak kopu rokov a pred odchodom sme pracovali obaja len rok, tak je možné že máme skreslené predstavy o živote tam... idealizmus? Vieme že tam je veeelmi vela veci na nič, ale je to náš domov. Aj tie dlhé cesty hore dole a dvojitý život, raz tu, raz tam..je to náročné a mame toho už plné zuby... človek si zvykne na všetko a nejako sa tam žiť dá samozrejme ,ale je to také zlé naozaj ako sa vraví alebo je to fajn? Vraj sa teraz vela ľudí vracia naspäť...
Ak niekto prišiel až sem, dakujem za odpoved a za váš čas 🤣
Nerob to. Syn ta bude neznasat za to, do akej dzamaharije si ho dovliekla. Tu nefunguje nic. NIC. A bude horsie...
@biankabianka mne to príde tak, že už ste rozhodnutá. Vráťte sa... ale pripravte sa na to že je to tu extrém a bude horšie. Aktuálne máme rok do volieb - politicky je to tu katastrofa - buď mafia čo rozkradla slovensko, alebo opozícia, ktorá sa vlastne eliminuje sama a mafii to len uľahčuje. A prečo do toho ťahám politiku ? Lebo od nej závisí úplne všetko - zdravotníctvo - absolútna katastrofa, školstvo? to sa nemusíme ani baviť. Máme aktuálne jednu z najnižších životných úrovní v EU, potraviny drahé ako za hranicami mzdy menšie ako v bielorusku. Pred rokmi som povedal že do nemecka nejdem - lebo kto potom potiahne slovensko ak všetci odídeme ? Najhoršie rozhodnutie v živote.
@biankabianka asi zalezi, co teda tam vo Svajciarsku manzel robi a aku pracu by si si vedela najst ty, az pojde druhe dieta do skolky/skoly. Akoze ja pracujem pre svajciarsku firmu a ked som tam bola, tak som si povedala ze do slaka, ako sa tam dobre maju. A vobec tam nepracuju len Svajciari, sefka mojej sefky je Polka, aj inak kolegyna v time je Polka, mame tam Spanielov, Australcanov, dokonca z Juhoafrickej republiky, proste ludia su tam odvsadial. Samozrejme, to je len nasa firma, neviem, ako je to inde, alebo v inych zamestnaniach. Slovak odide do Svajciarska robit aj manualne prace, tam moze byt situacia uplne ina - ako vravim neviem. Ale jedno viem, a to ze si cely zivot hovorim, ze preco som sa do riti ja nezobrala a neodisla z toho Slovenska uz dvano. Akoze viem preco, lebo moj muz nevie ani ceknut cudzim jazykom a ani nema ochotu sa ucit a teraz uz mame dceru teenagerku, byt, chalupu, hypoteky, proste uz je to ine. Ak by sme museli, tak ideme, ale tak nemusime, zivot nejako plynie aj tu, ale moja dcera zatial (a to som rada) uvazuje, ze az dostuduje strednu, na vysku ide niekam prec zo SK, co velmi podporujem. Fakt si to zvazte, aj vzhladom na vase deti - kde budu vyrastat, v akej krajine a v akych podmienkach. Asi na to by som sa pozerala najviac.
@vikusjk jasne ďakujem pekne za užitočný komentár 🙏 nam sa zdá, že synovi bude lepšie na sk, kvoli reči teda najmä, a tie deti su tam take viac priateľské.... ale reč by sa určite aj tu naučil... ale napr.finančne je možné, že na sk by sme sa mali rovnako ako tu postupne a to je také no.. ťažké, veľmi ťažké rozhodnutie
@biankabianka vratila by som sa, teraz je cas, potom ako zacnu mat kamaratov v skole, uz deti budu mat domov vo Svajciarsku. Mam moznosti zit v zahranici, aj by som lepsie zarobila, ale rodinne a priatelske vztahy _ tie si neodnesiem a velmi mi na nich zalezi.
Nerob to. Syn ta bude neznasat za to, do akej dzamaharije si ho dovliekla. Tu nefunguje nic. NIC. A bude horsie...
@anonym_1f37ac 😄🤣 toto najlepšie viete vy, čo tam žijete, preto sa aj tu informujem , ale Slováci majú takú super schopnosť vždy sa sťažovať na všetko 🤣 vieš... aj tu vela veci je na nič, naozaj, ľudia si myslia, o zahraničie, tam sa všetci majú, ale nie je to ľahké ani ružové. Ako aj na sk su aj dobre veci a hýbe sa to aj tam vpred..otazka je, kde je to lepšie podla preferencií
ja by som ostala
ak má zaujimavu pracovnu ponuku nie je čo riešit
aby si mala prehlad napr si pozri denniky na sk o čom píšu aké su tu kauzy , teraz napr prosia nemocnice či by ludia nedarovali ventilatory atd alebo si pozri ekonomicku rubriku na denniku N kde máš grafy, porovnania aby si bola v obraze v akom sme srabe a ešte len budeme
urob si názor sama ako sme na tom
Všade je niečo
Iba na sr si myslia, že všade dobre a doma najhoršie
A vôbec to tak nieje
Na tvojom mieste sa vráťte
Píšu, že deti... veď keď budú chcieť,nech idú do sveta,ked vyrastú, žiadna veda
@anonym_5c2b86 inak my ako laici sme radi za eprihlasky napr.ale veľa ludi nadáva na to tak asi to je nejaká blbost 😁 proste my to mame ako taký dovolenkový domov a to sa tam žije vtedy inak :( preto sa bojíme veľkého sklamania... logicky a teda aj nas všetci odrádzajú...najčastejšie však tí, ktorí nikdy v zahraničí neboli a nezažili 🤷♀️ tu tiež nikomu nepadajú holuby do huby ako sa povie 🙄
@biankabianka nečítala som komenty,ale zmapovala by som si školstvo a moznosti vramci vzdelávania-uz len ten jazyk je obrovská výhoda.
Nevrátila by som sa.
@biankabianka mne to príde tak, že už ste rozhodnutá. Vráťte sa... ale pripravte sa na to že je to tu extrém a bude horšie. Aktuálne máme rok do volieb - politicky je to tu katastrofa - buď mafia čo rozkradla slovensko, alebo opozícia, ktorá sa vlastne eliminuje sama a mafii to len uľahčuje. A prečo do toho ťahám politiku ? Lebo od nej závisí úplne všetko - zdravotníctvo - absolútna katastrofa, školstvo? to sa nemusíme ani baviť. Máme aktuálne jednu z najnižších životných úrovní v EU, potraviny drahé ako za hranicami mzdy menšie ako v bielorusku. Pred rokmi som povedal že do nemecka nejdem - lebo kto potom potiahne slovensko ak všetci odídeme ? Najhoršie rozhodnutie v živote.
@edolapciak wau ďakujem pekne za komentár, ano politika samozrejme je téma! Rozhoduje o našich životoch tam.... vďaka nej sme kde sme ... naozaj tam nie je nič dobré? Nikto nič pozitívne nevyzdvihol zatiaľ... v meste kde msme byt vidime same zmeny k lepšiemu, rekonštrukcie, akcie, vynovené školy, elektronické objednávanie sa všelikde...
@anonym_1f37ac 😄🤣 toto najlepšie viete vy, čo tam žijete, preto sa aj tu informujem , ale Slováci majú takú super schopnosť vždy sa sťažovať na všetko 🤣 vieš... aj tu vela veci je na nič, naozaj, ľudia si myslia, o zahraničie, tam sa všetci majú, ale nie je to ľahké ani ružové. Ako aj na sk su aj dobre veci a hýbe sa to aj tam vpred..otazka je, kde je to lepšie podla preferencií
@biankabianka toto už nie je o stažovaní
ale o realite, kolko máš na učte, máme najvyššiu cenu práce, konsolidaciu ani eu fondy nikde nevidno ako napr v čechách alebo polsku tam ich proste vidno ...
toto je o realite ja sa mám horšie ako pred dvoma troma rokmi, vtedy som sa mala dobre, stačilo mi úplne ...
pomoc rodinam žiadna, okresany danovy bonus, mikroodovod ktory platia všetci čo si privyrabaju jedno či si na materskej alebo ttp , nemáš čo si pomimo zarobit 100-300 € mesačne , vela szoč na konci roka rušilo , teraz dalšia vlna velká ..im je to jedno .. proste
na jednej strane konsoliduju na druhej sa robia totálne mega oslavy cyrila, spn, a iné kde idu statisice lebo načo kupit klimu alebo aspon blby ventilator za 30€ oslavovat treba , národnu hrdost treba pestovat , pozri si kauzu kukurica aké tam šli prachy ...
@vikusjk jasne ďakujem pekne za užitočný komentár 🙏 nam sa zdá, že synovi bude lepšie na sk, kvoli reči teda najmä, a tie deti su tam take viac priateľské.... ale reč by sa určite aj tu naučil... ale napr.finančne je možné, že na sk by sme sa mali rovnako ako tu postupne a to je také no.. ťažké, veľmi ťažké rozhodnutie
@biankabianka
Podla tvojich komentarov si rozhodnuta sa vratit,
ako moj otec hovoril::" Medvedovi sa na lade skakat zachcelo".
@biankabianka aj na Slovensku potrebuješ na predavačku minimálne výučný list. Nie je to také ružové ako sa to všade prezentuje.
@anonym_791c2c na proziciu predavacky sa nepotrebuje vyucny list. Je rok 2026, nie 1975.
@biankabianka mne je uplne smiesne, ze najviac rad ako ostat tam kde si ti tu davaju tie co nikdy v zahranici nezili 😀 ale keby si to vyskusali tak by asi zistili , ze to nie je tak ako si to predstavuju 😀 Osobne si myslim, ze dnes je taka doba , ze vzdy moze prist nieco co ti zrazu zmeni zivot nech zijes kdekolvek a musis sa prisposobit ci uz k lepsiemu alebo horsiemu
@biankabianka vratila by som sa, teraz je cas, potom ako zacnu mat kamaratov v skole, uz deti budu mat domov vo Svajciarsku. Mam moznosti zit v zahranici, aj by som lepsie zarobila, ale rodinne a priatelske vztahy _ tie si neodnesiem a velmi mi na nich zalezi.
@anonym_a84db1 ďakujem krásne, presne tak, proste ten pocit doma je uplne o inom ako tu.. tu sa proste necítime tak domacky... manžel by dobre zarobil a ked začnem aj ja pracovať, nemyslím, že by sme sa mali biedne, možno to nebude luxus ale budeme sa mať dobre myslím... školstvo netuším ako na tom je, každý nadáva, ale aj tu ľudia na školstvo nadávajú.... najväčšia téma pre mňa je zdravotníctvo
..ale z mojich info konkrétne keď sa bavíme len o SM je to tam dosť v pohode...
@anonym_a84db1 ďakujem krásne, presne tak, proste ten pocit doma je uplne o inom ako tu.. tu sa proste necítime tak domacky... manžel by dobre zarobil a ked začnem aj ja pracovať, nemyslím, že by sme sa mali biedne, možno to nebude luxus ale budeme sa mať dobre myslím... školstvo netuším ako na tom je, každý nadáva, ale aj tu ľudia na školstvo nadávajú.... najväčšia téma pre mňa je zdravotníctvo
@biankabianka do ktoreho mesta sa chcete vratit? prehliadla som
@biankabianka Ak som dobre rozumela, manžel má výhodnú ponuku práce na Slovensku, rodinné vzťahy sú dobré, jazyk je problém, ťahá vás to naspäť domov, tak by som zvažovala návrat. Ale bolo by dobré sadnúť si, zvážiť plusy a mínusy a podľa toho sa rozhodnúť. Je to predsa veľmi dôležité rozhodnutie.
ja by som ostala
ak má zaujimavu pracovnu ponuku nie je čo riešit
aby si mala prehlad napr si pozri denniky na sk o čom píšu aké su tu kauzy , teraz napr prosia nemocnice či by ludia nedarovali ventilatory atd alebo si pozri ekonomicku rubriku na denniku N kde máš grafy, porovnania aby si bola v obraze v akom sme srabe a ešte len budeme
urob si názor sama ako sme na tom
@sara07 dakujem za názor... muz ma teraz dobrú pracu, ale projekty im končia...neviem čo bude potom..
@anonym_5c2b86 vieš ako sa hovorí, za plotom je tráva vždy zelenšia...tu to tiež nie je ideálne... keby manžel prišiel o prácu tak sme v zadku, dlho mu bude trvať nájsť novú ak vôbec, je tu vyššia nezamestnanosť, a všetko ako som spomínala vyššie...rodina, sociálne zazemie, proste domov, moja práca... ja som čítala taky článok že sa teraz práve vela ľudi vracia naspäť na Sk, tiež ma to prekvapilo.. tu budeme vždy len prisťahovalci nech vieš akokoľvek dobre reč, a keby sa aj tu niečo zomelie, prvých nas vyhodia, hadam nebudú svojich... všetko má svoje pre a proti... len aby tá tráva nebola zelenšia pre nás na sk len na oko, ako pre slovákov je zahraničie keď nezažili 🙄 toľké roky tam nie sme, nevieme ako sa tam žije..ale vieme že všetci čo sú tam v našom okolí netrpia biedou práve a žijú normálne životy...nadávajú na vela veci ale žijú normalne životy...
záleží kde si čitala článok pretože teraz aj tu na mk máš nicky ktore ti budu tvrdit že rozhodne sa máš vratit , pritom grafy hovoria jasne o tom že nielen študenti odchadzaju a nevracaju sa ale čoraz viac rodin s detmi ide von
osobne keby ma tri veci tu nedržali , som okamžite vystahovana .na sk ani len obyčajna apka na vlak nefunguje ako ma ,mhd to je dalšia story 😂😂
@biankabianka
v ostrave apka mhd alebo vlak jediny raz nebol problém, takže to nie je o človeku čo ti budu trvrdit že ty to nevieš hlavne
@biankabianka mne je uplne smiesne, ze najviac rad ako ostat tam kde si ti tu davaju tie co nikdy v zahranici nezili 😀 ale keby si to vyskusali tak by asi zistili , ze to nie je tak ako si to predstavuju 😀 Osobne si myslim, ze dnes je taka doba , ze vzdy moze prist nieco co ti zrazu zmeni zivot nech zijes kdekolvek a musis sa prisposobit ci uz k lepsiemu alebo horsiemu
v podstate si rozhodnutá, každého prehováraš, že na Sk je lepšie, potom nechápem načo táto diskusia
@ewana73 lebo najťažšie je rozhodnúť sa odísť a nájsť si prácu a bývanie, keď už si tam nejako sa zariadiš
Všade je niečo
Iba na sr si myslia, že všade dobre a doma najhoršie
A vôbec to tak nieje
Na tvojom mieste sa vráťte
Píšu, že deti... veď keď budú chcieť,nech idú do sveta,ked vyrastú, žiadna veda
@anonym_3beeb5 ďakujem, suhlasim veru aj s tym, že deti môžu odísť potom same do sveta keď budu chcieť... tak isto mi môžu vyčítať že vďaka zahraničiu neboli nikdy s babkou dedkom... to je proste tak..
@anonym_5c2b86 inak my ako laici sme radi za eprihlasky napr.ale veľa ludi nadáva na to tak asi to je nejaká blbost 😁 proste my to mame ako taký dovolenkový domov a to sa tam žije vtedy inak :( preto sa bojíme veľkého sklamania... logicky a teda aj nas všetci odrádzajú...najčastejšie však tí, ktorí nikdy v zahraničí neboli a nezažili 🤷♀️ tu tiež nikomu nepadajú holuby do huby ako sa povie 🙄
@biankabianka ak funguje ako má tak eprihlašky su totalne super vec
však si tu prelistuje čo tu zaživali baby okolo toho
neviem velmi ake to je zit v zahranici ale stravila som nejaky cas v Prahe a Berline ako student a pocity ze nie som doma som sice zacitila ale celkovo to bolo super ako zazitok. Doma som tu ALE ak by som mala moznost a napriklad este nemala deti tak idem do Australie alebo Kanady ... s nimi uz je to tazke (a to sa ideme stahovat tento rok iba z jednej obce do susednej obce a to uz je pre 11 rocnu velky stres. cize akokolvek sa rozhodnete urobte to kym su deti male.. pomoze si spisat pre a proti a co sa tyka rodiny nemyslite si ze dobre vztahy budu donekonecna... hovorim z vlastnej skusenosti...skuste mozno rozhodit siete vramci komunit vo vasom okoli mozno vo Svajci sa najde nejaka do ktorej zapadnete 🙂 drzim palce pri rozhodovani 🙂
@anonym_3beeb5 ďakujem, suhlasim veru aj s tym, že deti môžu odísť potom same do sveta keď budu chcieť... tak isto mi môžu vyčítať že vďaka zahraničiu neboli nikdy s babkou dedkom... to je proste tak..
@biankabianka vy ako rodina si musite nastaviť priority
Uz ste tam dost dlho aby ste vedeli ci kotva padla alebo nieje to ono...
A muz okrem práce co mu končí,tak nemáte tam nič specialne, takže to nebude asi to pravé orechové 🙂
@biankabianka zijem, mam rodinu deti na sk. Som apokojna a stastna, nie nie som milionar, ale ani nezijeme z výplaty do vyplaty. Za mlada som zila par mesiacov vo francuzsku - aj tam nadávali na politiku, aj tam nadávali na nejake veci zo skolstva. Sestra zije v nemecku - stale nadava na lekarov. Vzdy sa tam citi ako cudzia, a to ma nemeckého manzela a uz aj dieťa.. Ak citis, ze na sk si viac doma, tak pod teraz, kym su deti male, lebo všade je nieco/niekto na čo mozes nadávať
@lenka.25
Nasi ziju 7 rokov vo Svajciarsku po nemecky nevedia obidvaja sefuju v korporatoch Svajciarom, doma zacina problem lebo mala sa narodila vo Svajciarsku mele po Svajciarsky a zacina skolu a nevedia ako pojdu na rodicovske 😄
@anonym_f8bb87 veď to je v poriadku , ale aspoň to dieťa ovláda jazyk . Pre neho je to nutnosť . Títo ľudia neviem či sú zavretí celé dni v doma , keď dieťa neovláda jazyk , veď dieťa nasaje jazyk veľmi rýchlo . No niekde robia chybu
v podstate si rozhodnutá, každého prehováraš, že na Sk je lepšie, potom nechápem načo táto diskusia
@ewana73 lebo najťažšie je rozhodnúť sa odísť a nájsť si prácu a bývanie, keď už si tam nejako sa zariadiš
@anonym_37a911 keby som rozhodnutá, nepíšem sem, udavam pre a proti, aby boli ostatní v obraze o našej situacii. Keď sa ti nechce zapájať, nemusíš sa, ja som vďačná za všetky užitočné komentáre
Ja ťa chápem, pretože sú ľudia, ktorí sa v zahraničí nikdy nebudú cíti ako doma. Ja som strávila istý čas v zahraničí, pol roka v Čechách, čo som myslela že bude "ako doma".. no nebolo. Jednoducho som sa nikde necítila že som tam doma, aj keď som bola sama, aj keď som bola s partnerom. Vrátili sme sa na Slovensko a aj keď je tu neuveriteľne veľa veci s ktorými sa nestotožňujem, žije sa nám tu dobre, máme tu svoju bublinu kontaktov, obľúbených miest, rodinu, prácu.. nežila by som v nespokojnosti len kvôli nejakému pocitu lepšieho zázemia a vyššej životnej úrovne. Aj na Slovensku sa dá žiť nadštandardne, keď sa človek posnaží.
Deti ti vycitat nebudu nic. Polrocna si nebude pamatat nic zo zivota v ch, jedine ju s tym bude spajat miesto narodenia. Syn ma 5 rokov a nevie po nemecky, je trochu zvlastne, ale ked je len rok vo skolke, tak vlastne ani nie. My sme obaja slovaci v at, deti narodene tu, a pre ne je nemcina druhy jazyk - bildungssprache. Ked hovoria nemecky, tak total bez akcentu a na slovencine vidno, ze su viac v nemcine, lebo gramatiku pouzivaju nemecku.
Da sa povedat, ze som sem dosla bez nemciny, nsucila som sa, lebo som chcela.
Vsetci si predstavujeme svajc ako uzasnu dokonalu krajinu, ale myslim, ze to tak nie je. Kazda krajina ma nieco, uz len v at je taka byrokracia, ze niekedy mam pocit, ze na slovensku to je ovela lepsie (a to uz je co povedat)...
Drzim palce pri rozhodovani
@biankabianka vy ako rodina si musite nastaviť priority
Uz ste tam dost dlho aby ste vedeli ci kotva padla alebo nieje to ono...
A muz okrem práce co mu končí,tak nemáte tam nič specialne, takže to nebude asi to pravé orechové 🙂
@anonym_3beeb5 ono ten náš život tu... mame tu kamarátov ale nie takých že by sme sa stale ako rodiny stretávali, skor my mamky v parku ... inak je to pre muža praca doma praca doma..na sk mame pozemok kde môže robiť čo chce, rodinu tam ma, naozajstných kamarátov.. kotva tu nepadla, ale možno časom môže 🙈

Kazda krajina ma svoje plusy a minusy... ja by som sa na Slovensko nevratila, nechyta ma spomienkovy optimizmus a je pravda, ze mam specificku kvalifikovanu pracu, ktora by na Slovensku asi ani nemala uplatnenie.
Co sa tyka kolektivu - deti si v tomto veku zvyknu do troch mesiacov...aj na rec, kolektiv, na vsetko... toto ries najmenej... my sme sa stahovali dva krat medzi krajinami ked boli deti mensie..teraz pubertiaci uz by som to nerobila...
@anjelicek26 tak syn chodi rok do škôlky a stale to nie je žiadna sláva s jazykom :/ ale vela detom sa rozbehne jazyk ďalší rok až..pokroky vidím, ale pomalé...