Návraty do minulosti: Ako mohol vyzerať môj život?
Potrebujem sa ani neviem,asi vyrozprávať. Dnes som bola na vysetreni so synom v Bratislave. Keďže sme z vychodu mama mi poradila nech sa skontaktujem so sesternicou ktora tam už dlhsie zije. Tak som jej volala a dohodli sme sa ze pridem v sobotu aj s malym a stravime tam vikend a potom pôjdeme v pondelok domov. My sme sa sice uz roky nevideli ale suhlasika ze jasne ze SA aspon streneme. Ona je o 4 roky starsia a ani ako deti sme sa veľmi nevideli lebo zili na strednom slovensku.
No a k veci. Ja som posledne roky nebola nadsena z môjho zivota. Mali sme s mužom problemy, potom prve dieta, teraz druhe. Nemala som poriadne kedy žiť lebo som mala preve dieta krátko po strednej a hned som padla do kolotoca s detmi. Pribrala.som zanedbala som sa lebo som na seba nemala cas. Teraz za ten vikend som zazila ze Ako mohol moj zivot vyzerat keby som sa vybrala inou cestou a som z toho v takej menšej depke. Byva s priatelom už vela rokov a z toho co hovorila tak maju super vztah, chodia casto spolu von, na dovolenky kazdu chvilu. Byt cisty mlderny nie ako my ze mame stare nabytky este od rodicov lebo nam nevyslo na nove. Boli sme spolu na nákupoch, kupila nalemu nejake drobnosti pozvala nas na obed. Bolo vidno ze nemusi pozerat v ktorom supermarkete maju ake zľavy. Ja mam radamlje deti a nikdy by som ich za nic nevymenila ale keby som ich nemala hned po skole.. alebo isla študovať dalej.. oni deti nechcu lebo im vyhovuje ako žijú a rozumiem tomu. Dnes sme ráno odchádzali tak sesternica aj jej priatel ostali pracovať z domu a su tak vacsinu tzydnna. Spolu doma. Mne príde muz z prace poobede a vecer si uz lezieme na nervy.. ani neviem aku radu chcem. Len.mi to prišlo také smutne ze moznokebh som nejaké veci spravila inak moh aj moj život vyzerat inak. Tak som si ho predstavovala ako dieta, ze budem mať dobru pracu, pekne veci, peniaze, cestovat...
už je to preč. rozhodnutia urobené. veci odžité. načo nad tým mudrovať.
ak máš pocit že chceš niečo zlepšiť - zlepši to.
že to budeš s5-ne ľutovať nič nevyrieši.
Zbytocne plakat nad tym co nebolo a nie je a zrejme uz uplne nikdy nebude. Treba sa sustredit na to, co moze byt. A co pripadne vies teraz urobit a zmenit, aby si sa citila lepsie 🙂
Ale no tak... skolu si dorobit vies aj neskor... deti ked ti nabehnu do skoly, ty budes v praci, nahodis krajsie obleceniie, make up, ked budu mat deti 8-10 rokov aj cestovat budes a aj financne to bude inak vyzerat a stale budes mladucka. Ja viem, ze ta perspektiva ti prijde daleko, ale prijde to... ja mam 41 rokov, pomaly 20 rocnu dceru a nelutujem to, je to uplne ine mat ake velke dieta (viem porovnat, my sme si dali repete a mame este male 😂😂) Ziadnu chybu si nespravila, je to len faza... ak chces lepsi pocit, zacni cvicit, strava, na psychiku ti to vela da... co sa tyka manzela, vela komunikujte, to, ze si leziete na nervy, nie je ok...
@anjelicek26 viem dorobiť školu neskôr, no stale to uz bude uz aj o praci ktoru bude problem si v našom meste najst.. a k tomu dve deti.. a financie.. bude pekne mať potom uz dospele deti v 40tke no ale to uz budem mat polku života za sebou, no a ktovie ako..
už je to preč. rozhodnutia urobené. veci odžité. načo nad tým mudrovať.
ak máš pocit že chceš niečo zlepšiť - zlepši to.
že to budeš s5-ne ľutovať nič nevyrieši.
@biba_18 tazko sa menia väčšie veci v zivote keď clovek nema penazi navyše a má dve male deti
Tu pomôže len sa obrnit, ze co práve nemáš, to ti nesmie chybat. Mas práve iné priority v živote, na tie sa treba sústrediť. Nikdy nevieš, ako sa tvoj život ešte môže vyvinúť, si ešte veľmi mladá. Rozmýšľať nad iným životom prave teraz je cesta do depky.
Ja mam 36 a deti 4 a rok a pol. Co ja by som dala za to mat ich v 20tke teraz by mali 16 a 13 parada zivot. Co z toho ze ma cakaju v super praci so super platim. Ze mam byt a chatu a peniaze na ucte ked sedim doma zavreta lebo s dietatom sa tazko chodi.. minule som isla na nakup do lidla pesi s kocikom a rozpadli sa mi topanky ale ze uplne .... uvedomila som si ze som si 5 rokov nekupila ziadne topanky lebo nemam komu nechat deti a ist si ich kupit. Moje deti neznasaju byt v obchodoch. Starsi tam strasne reval a v kociku nechcel byt od roka.. teda nie je vsetko ruzove.. najdi vyhodu v tom co mas. A ze novy nabytok? Haha gauc nam novy doniesli 2 dni pred tym nez som prisla z porodnice. Keby si ho videla po tych 4 rokoch je suci do kosa. A dalo by sa pisat...
Ber to ako motiváciu. Ešte nie si taká stará, aby si nemohla ďalej študovať a mať dobrú prácu. Rieš zatiaľ čo sa dá, zlepšiť postavu môžeš aj zadarmo. Jej raz možno budú chýbať práve tie deti a pocity sa otočia, nikdy nevieš.
@anjelicek26 viem dorobiť školu neskôr, no stale to uz bude uz aj o praci ktoru bude problem si v našom meste najst.. a k tomu dve deti.. a financie.. bude pekne mať potom uz dospele deti v 40tke no ale to uz budem mat polku života za sebou, no a ktovie ako..
@anonym_autor ze polku zivota za sebou a dospele deti 🙂)) ja mam polku zivota uz teraz za sebou a male deti..ty mozes byt babka v 45 ja v 65 ked sa adozijem.. a ani si nevies predstavit ako vladze napriklad 25 rocny clovek a 35 rocny clovek a 45 rocny clovek. Ja viem ze si to teraz neuvedomujes ale o 10 rokov ked uz ta kde co bude boliet tak si spomenies ze sakra starnem nevladzem. Aj samotny porod kojenie a vsetko.. niekto povie a nase babky vladali vsetko.. ano lebo mali 20 a nie 40...ja tiez ako 20 rocna som vedela tahat nocne jednu za druhou.. teraz idem spat o 9tej lebo som ko
@anonym_autor rozumiem ti čo cítiš, deti som mala tiež skoro a keď som bola na materskej s druhým dieťaťom, už bolo moje sebavedomie na bode mrazu a mala som pocit ako som v živote všetko zmeškala, lebo som mala príliš skoro deti. Až kým neprišiel zlomový bod (dream job) a ja viem, že som síce stále na začiatku ale na správnom začiatku, občas sa mi našťastie dá ísť zažiť život slobodného dospelého a je to sranda ale som rada, že sa na konci dní môžem vrátiť k svojmu “nudnému” rodinnému životu, že ma doma čakajú 2 úžasné deti a manžel.
@biba_18 tazko sa menia väčšie veci v zivote keď clovek nema penazi navyše a má dve male deti
@anonym_autor minulosť už nezmeníš, zbytočne nad tým budeš rozmýšľať. Máš okolo 25-30 rokov a celý život pred sebou. Školu môžeš stále dokončiť, nájsť inú prácu aj sa presťahovať. Ona bude možno o 10 rokov závidieť tebe.
@anonym_autor minulosť už nezmeníš, zbytočne nad tým budeš rozmýšľať. Máš okolo 25-30 rokov a celý život pred sebou. Školu môžeš stále dokončiť, nájsť inú prácu aj sa presťahovať. Ona bude možno o 10 rokov závidieť tebe.
@januska12323 áno samozrejme veci viem robiť aj teraz, aj meniť. No zarába teraz len manzel a máme dve male deti. Sťahovanie nehrozí a budem rada ak si potom najdem hocijaku pracu.. skola by bola.fajn no tiež to nieco stoji, plus cedtovanie, čas na školu, ucenie, skusky, k tomu deti praca.. už teraz viem ze s toho nakonic asi nic nebuee a životmi pretečie medzi prstami.
Prečo by ti mal pretiecť medzi prsty? Však nehovorím, že to bude ľahké ale dá sa meniť všeličo.
Videla si len tú idylku, ktorú ti chcela ukázať. Ešte nevieš, ako to v budúcnosti skončí.
@anonym_autor no prepáč… akú polku života za sebou… ja som 40+ a beriem to tak, ze najlepšie roky. Deti veľké, už aj peniaze sú, a reálne 20 rokov z tých mojich 40 som bola decko, to sa nepočíta! Začni žiť teraz.., urob si plan, napis wish list a pomaličky si ho pln!
ja si zijem podobny zivot, sice v Prahe, no nelutujem ani seknudu ze som z vychodneho slovenska odisla -- najrp skola, potom praca, mam to hybridne -- ked sami nechce ist osobne, mozem pracovat z domu. aj teraz prave som si robotu na dnes dokoncila tak si citam konika. nikdy by sa ku mne taka prilezitost na svk nedostala, takisto lietame casto na vylety, ceny leteniek su smiesne ked mas blizko letisko a nemas ziadne zavazky. nemam volno v praci? odidem na dovcu aj s notebookom. je mi luto ale mojich kamosiek zo strednej, ktore ostali "zakliesnene" na vychode. no ked nevedia o co v zivote prichadzaju, tak im to ani nemoze chybat -- ty si to teraz ale zazila, a ano takto pokojne mozu vyzerat jej kazdnodenne dni, a kludne aj tovje -- chce to ale urobit fakt fakt velku zmenu, a bude to ovela ovela narocnejsie nez keby mas 19, ziadne deti a vysokosskolske roky pred sebou...ja uz som na sebe citila ked som ako 25 rocna koncila vysku ze som na ucenia "stara" -- nove veci sa mi ucili ovela narocenjsie nez ked som bola mladsia,a mali to podobne ludia aj v mojom okoli. takze urobit si vysoku skolu ked ju nemas (samozrejme taku skolu, ktora ti nieco da, ziadne socialne prace) bude asi fakt dost narocne a budes potrebovat podporu...ale mas este kopec produktivnych rokov pred sebou a aspon si mozno ziskala nejaky "ciel" v zivote 🙂
@anonym_autor Neboj, máš deti od nízkeho veku, takže dajme tomu, že už okolo 40tky sa ich zbavíš a potom si môžeš robiť čo len chceš 🤣. Teraz kým sú ešte deti a potrebuješ nejaký čas bez nich, daj ich postrážiť príbuznému, známemu či zaplať družinu / opatrovanie, neviem o koľko ročných deťoch sa tu bavíme ... Hľadaj možnosti prečo áno a nie dôvody prečo nie. S manželom si môžete spraviť vlastný program, byť sami ... Netočí sa všetko len okolo detí, najdôležitejší je vzťah / manželstvo s mužom a o ten sa treba v prvom rade starať. Vzťah je ako kvetina, ktorá keď sa nepolieva, zvedne. Držím palce, bude dobre. Plakať nad rozliatym mliekom sa nevypláca.
Videla si 2 dni a upratany byt … ani starosti, ani tuzby atd … stahovat sa atd mozes aj vo vyssom veku … je to o nastaveni nie o veku.
@anonym_autor autorka v 40ke mas polku zivota za sebou, ale aj polku pred sebou... pracovat este 25 rokov... viem, ze ti to teraz vsetko prijde strasne daleko, cale cas leti... uzivaj si deti, zi tu a teraz a neporovnavaj... najvacsi poklad je aj tak, ked ma moje dieta objime a nie ten dom, vyplata, pozicia v praci, to je prakticky bezvyznamne, prijemne, ale bezvyznamne. Jedine, na com skutocne zalezi, je rodina. .
@anonym_autor Padli tu pekne slova pre teba, dobre rady, len este jednu vec ti doplnim. Nic nie je take ruzove ako to na prvy pohlad vyzera, kazdy mame aj tie starosti a mozno by si bola prekvapena, ake starosti ma aj ta tvoja sesternica, len to na prvom stretku nepovedala. Mozno o par rokov ti povie ako ti ona zavidi...
Takze moja rada je byt vdacny za to, co mas, mas zdravu rodinu, 2 krasne deti a tisic moznosti pred sebou. Skola nie je vsetko. Vies si spravit hoci nechtarsky kurz a byt podnikatelka, atd. Ako ti tu uz bolo povedane, zapracuj najskor na veciach, ktore su zadarmo. Zacni cvicit, chodte na vylety, hoci iba v blizkosti, staraj sa o seba, rozhliadni sa n nete co by si chcela robit, studuj. Pomalicky si setrite na nejaku dovolenku, motivujte sa.
Ja mam 36 a deti 4 a rok a pol. Co ja by som dala za to mat ich v 20tke teraz by mali 16 a 13 parada zivot. Co z toho ze ma cakaju v super praci so super platim. Ze mam byt a chatu a peniaze na ucte ked sedim doma zavreta lebo s dietatom sa tazko chodi.. minule som isla na nakup do lidla pesi s kocikom a rozpadli sa mi topanky ale ze uplne .... uvedomila som si ze som si 5 rokov nekupila ziadne topanky lebo nemam komu nechat deti a ist si ich kupit. Moje deti neznasaju byt v obchodoch. Starsi tam strasne reval a v kociku nechcel byt od roka.. teda nie je vsetko ruzove.. najdi vyhodu v tom co mas. A ze novy nabytok? Haha gauc nam novy doniesli 2 dni pred tym nez som prisla z porodnice. Keby si ho videla po tych 4 rokoch je suci do kosa. A dalo by sa pisat...
@anonym_cdadb0 ja ti neviem, ale máš finančne zázemie a že máš malé deti?! Však vyrastú, ja som s 2 deťmi chodila na výlety a je medzi nimi len 2 ročný rozdiel. Logistika bola náročnejšia ale dalo sa to? Že si nemôžeš ísť kúpiť topanky?!srandujes? Objednam aj 3 online , vyskúšam a ktoré nesedia vrátim späť.
@anonym_autor a teraz o Tom že mnoho ,mnoho ľudí začalo ako vy...ale inak sa snažili a inak sa postavili k životu...
Môžeš mať akékoľvek podmienky...ja ti poviem o sebe otehotnela som po maturite a vtedajšou "veľkou"láskou...samozrejme že to skončilo lebo som bola decko a on magor...ale keď mala mala 5som sa vydala,máme druhé dieťa , máme dve autá,máme dom,ešte pár tisíc hypoteku ,obaja prácu...ale nechýba nám vďaka Bohu nič ..takže ak teraz nie si spokojná ,kľudne to môžeš zmenit...ale musíš to spraviť ty lebo nik iný to za teba nespraví
@anonym_autor každý máme nejaký život,nikde a nikdy nemáš istotu,že by si nežila tak ako teraz,keby si sa výdaja inou cestou.To ti iba sesternicu bezstarostný život prinútil rozum.
@anonym_cdadb0 ja ti neviem, ale máš finančne zázemie a že máš malé deti?! Však vyrastú, ja som s 2 deťmi chodila na výlety a je medzi nimi len 2 ročný rozdiel. Logistika bola náročnejšia ale dalo sa to? Že si nemôžeš ísť kúpiť topanky?!srandujes? Objednam aj 3 online , vyskúšam a ktoré nesedia vrátim späť.
@anonym_0f92c0 velmi jednoducho to vidis. A ano skusala som ist sposobom nakup cez net. Bol to jeden otras nic ale ze nic nesedelo. Po vsetko treba tak ci tak niekam ist a v pripade ze je to zle tak to balit a vracat na postu a este to casto stoji postovne co sa vie vysplhat na dost vysoke sumicky a ak to doniesol kurier tak vzdy ked aom bud uspavala alebo mi dieta zaspalo. A ja ho teda nenecham sameho v byte lebo idem von za kurierom. A ani budit ho nebudem ze prisiel kurier, pchotny ist hore na 7 posochodie nie su. Ono to posobi jednoducho ale kolko somarin je okolo toho. Od vyberu dorucenia skusanai vracania. O tom ze vam v tom stoja aj mesiac peniaze ani nehovorim..lebo ved objednaj 4 topanky po 30 eur a 120 eur z rodicaku naspat uvidia o 3 tyzdne spat. Mam dost ked musim nieco vracat v case vianoc.
@anonym_0f92c0 velmi jednoducho to vidis. A ano skusala som ist sposobom nakup cez net. Bol to jeden otras nic ale ze nic nesedelo. Po vsetko treba tak ci tak niekam ist a v pripade ze je to zle tak to balit a vracat na postu a este to casto stoji postovne co sa vie vysplhat na dost vysoke sumicky a ak to doniesol kurier tak vzdy ked aom bud uspavala alebo mi dieta zaspalo. A ja ho teda nenecham sameho v byte lebo idem von za kurierom. A ani budit ho nebudem ze prisiel kurier, pchotny ist hore na 7 posochodie nie su. Ono to posobi jednoducho ale kolko somarin je okolo toho. Od vyberu dorucenia skusanai vracania. O tom ze vam v tom stoja aj mesiac peniaze ani nehovorim..lebo ved objednaj 4 topanky po 30 eur a 120 eur z rodicaku naspat uvidia o 3 tyzdne spat. Mam dost ked musim nieco vracat v case vianoc.
@anonym_cdadb0 prepac, s tým kuriérom ma to nenapadlo že to máš tak komplikované. Ja bývam v rodinnom dome a nechá mi to pri dverách keď nie som doma/ k dispozícii. Ty to máš komplikovanejšie veru. Ale ja obuv zasadne objednávam len online, väčšinou sadne dobre. Tak jedine ísť nakúpiť keď je manžel doma alebo nech ide s tebou a deťmi a nech ich zabaví v detskom kútiku a ty si odbehnes kúpiť obuv. Neboj, vždy sa riešenie nájde 😉 všetci sme mali malé deti a dali sme to
@anonym_cdadb0 prepac, s tým kuriérom ma to nenapadlo že to máš tak komplikované. Ja bývam v rodinnom dome a nechá mi to pri dverách keď nie som doma/ k dispozícii. Ty to máš komplikovanejšie veru. Ale ja obuv zasadne objednávam len online, väčšinou sadne dobre. Tak jedine ísť nakúpiť keď je manžel doma alebo nech ide s tebou a deťmi a nech ich zabaví v detskom kútiku a ty si odbehnes kúpiť obuv. Neboj, vždy sa riešenie nájde 😉 všetci sme mali malé deti a dali sme to
@anonym_0f92c0 ved aj ja to dam. Len proste su momenty kedy to clovek nedava, kedy mu je tazko aj z prkotinky.a ono co clovek nezazije nepochopi. Aj sestra mi povie ved objeednaj veci cez net.ano ona ma 50kg a vsetko co jej pride je jej dobre a riesi len farbu a material. Mne nesedi nic aj v obchode musim skusat a skusat. Pokial som mala 50 kg tiez mi vsetko bolo super.
@anonym_autor tiez ti dam iny pohlad k veci, naozaj nevidis uplne vsetko v zivote tvojej sesternice, mozno to nie je jej pripad, ale mozno nemoze otehotniet a nepovedala ti to, mozno ma za sebou neuspesne ivf, s tym sa ludia nechvalia, mozno place vecer do vankusa, ze nema deti..... Mozno, keby si zila ten svoj "stastny" zivot, tak by si si uvedomila, ake mas v srdci prazdno, lebo nemas deti.

Ale no tak... skolu si dorobit vies aj neskor... deti ked ti nabehnu do skoly, ty budes v praci, nahodis krajsie obleceniie, make up, ked budu mat deti 8-10 rokov aj cestovat budes a aj financne to bude inak vyzerat a stale budes mladucka. Ja viem, ze ta perspektiva ti prijde daleko, ale prijde to... ja mam 41 rokov, pomaly 20 rocnu dceru a nelutujem to, je to uplne ine mat ake velke dieta (viem porovnat, my sme si dali repete a mame este male 😂😂) Ziadnu chybu si nespravila, je to len faza... ak chces lepsi pocit, zacni cvicit, strava, na psychiku ti to vela da... co sa tyka manzela, vela komunikujte, to, ze si leziete na nervy, nie je ok...