Očakávania a rozdelenie úloh v spoločnej domácnosti
Ahojte,
Prosím vás, zaujímal by ma váš názor a prípadne ako je to u vás doma. Som chlap a prídem si divný..
Ide o fungovanie spoločnej domácnosti, teda zaujíma ma ako máte rozdelené úlohy v domácnosti napríklad. Mám zatiaľ priateľku, ale sme už nejaký ten čas spolu a teda prirodzene uvažujem to posunúť ďalej, zatiaľ spolu nebývame. Posledná hádka bola o tom, že jej mame prídem asi divný, že mám vraj na ňu vysoké nároky. Teda zdôverila sa jej s tým, že páčilo by sa mi a nejak tak očakávam, že moja budúca manželka by vedela variť domácu stravu, nie kupované polotovary a hotové jedlá..
A tu chcem hneď upozorniť na to, že ja niesom odkázaný na ženu aby sa o mňa starala. Ja si viem sám navariť (aj to rád robím keď mám kľud a chuť), viem sa sám o seba postarať, mám aj slušnú prácu s celkom dobrým príjmom. Teda nejde o to, že ja potrebujem slúžku. Ale začínam sa ja tak cítiť, že tá slúžka zo mňa bude v tom spoločnom nažívaní..
Teda ja som z dediny, mám to proste vo zvyku, som manuálne zručný, viem toho veľa urobiť čo sa týka mužských a manuálne ťažkých prác. Zároveň viem robiť aj tie ženské práce, som zvyknutý na domácu stravu.. Priateľka je zas z mesta, sú zvyknutí jedlo väčšinou kupovať balené z obchodu, alebo občas niečo uvaria.
Ona pracuje v oblasti pedagogiky, stále sa venuje iba kariére. Práca, vyššie odborné štúdium, inovačné vzdelávania v budúcnosti uvažuje ešte nad VŠ.. všetko kvôli platu. Keď jej poviem, že mám obavy z toho že ako to bude v spoločnom nažívaní, keď sa toľko venuje kariére a nie veľmi tým domácim prácam tak je zle, lebo že ona toľko nevládze ako iné ženy. Ibaže mi to príde dosť alibistické, nakoľko s kariérou problém nemá, tam stíha všetko (momentálne rieši prácu, školu a 4 inovačné vzdelávania..).
Som naozaj ja divný, keď očakávam od ženy v tej domácnosti aspoň niečo? Že nechcem aby sa toľko venovala iba kariére ale aj domácnosti a rodine?
Jej sa nepáči, že mám vraj veľa záľub (som hudobník - takže koncerty, chodím na turistiky, do lesa s kamarátmi a podobne..), ale zároveň stíham aj navariť aj postarať sa o iné veci v domácnosti. Tiež čo sa týka financií v spoločnom živote.. ona má predstavu, že ja jej dám celú výplatu z ktorej mi nechá 100€ na celý mesiac, polovicu z toho dám na isté poplatky, ktoré súvisia s mojimi záľubami (napríklad platím za skúšobňu..). Teda zvýši sa mi 50€ z toho by som mal fungovať.. s tým že strava pôjde z "rodinného" rozpočtu. Ale ak si chcem kúpiť napríklad pivo, alebo ja neviem nejaký hudobný nástroj tak to všetko si mám kupovať z tých 50€/mesačne.
Teda aby som to zhrnul.. ja mám pracovať čo najviac aby som priniesol čo najviac peňazí pre rodinu, mám mať čo najmenej záľub, nemôžem často pomáhať vlastnému bratovi, financie bude držať ona, veci okolo domácnosti pôjdu na polovicu, starostlivosť o záhradu a pestovanie úrody je na mne, mená pre deti vyberie ona aké sa jej páčia.. a ja som zlý keď poviem, že bol by som rád keby vedela variť aspoň čo najviac domácu stravu a aby sa nevenovala toľko iba kariére a práci ale aj rodine a domácnosti.
Z tvojej výplaty ti veľkoryso vydelí stovku? K ostatnému potom ani nemá význam sa vyjadrovať.
Obavam sa, ze nezhodnete sa v zasadnych veciach, starostlivost o domacnost a financie. Ako s tym nalozis je na tebe, ale jednoducho tie zasadne veci sa u vas rozchadzaju.
Tak tato baba je iný bankár 🤣🤣🤣🤣neverim čo čítam, takze veľkoryso Ti dáva 100 eur 🤣🤣🤣🤣
Myslím že jej mama môže doma buchnúť šampanské akého somára si našla jej dcéra (prepáč za úprimnosť)
Ja mam fospeleho syna a veru taku nevestu si nepredstavujem po jeho boku. Nech si to tvoje dievca robi karieru az po ministerku,ale bez teba.Ty si nastaveny uplne inak a nebol by si šťastny. A vydelit chlapovi omrvinku a zhrabnut celu vyplatu.? Haloooo,sme v 21.storocí.Kašli na ňu,dobre ti radím.
@anonym_autor toto nikdy fungovať nebude... rovný rovného si hľadá....a nie že protiklady sa priťahujú /môžu , ale fungovať nebudú/ , poobzeraj sa po inej, alebo sa prispôsobíš 🙂👉👉
@anonym_autor to nevyzera na rodinne zalozenu partnerku, skor karierne a hmotne (kazdy sme iny, to treba respektovat). Nie ste suladni v mnohych dolezitych veciach.
Vaše názory na spolužitie a zrejme aj budúcnosť sa výrazne rozchádzajú.... nemá zmysel riešiť kto má pravdu a koho spôsob je ten "správny" a kto je "divný", jednoducho ste rozdielni a obaja by ste si mali hľadať takého partnera, s ktorým budete zdieľať rovnaké hodnoty a budete si v týchto dôležitých veciach rozumieť... aj o tomto je randenie a spoznávanie sa, že zistíte, že to nie je na dlhý beh
Tak tam mas viacero red flag..toto asi dobre nebude, nezhodnete sa v zakladnych veciach... dnes tam je laska, sympatia, proste to urobis... ale ked pribudnu deti a tieto veci budu stalle problematicke, casom to eskaluje, lebo nemate na tieto veci rovnaky nazor...
Spolocny rozpocet je fajn, ale tak ako si to ona predstavuje, je smiesne...
Uz taka drobnost ako strava je proste dolezita, ja si neviem predstavit napriklad pre nase deti nevarit kazdy den, uz len zdravotny aspekt dlhodobo..
Mate rozny a nekompatibilny pohlad na spolocne fungovanie. :D Kazdy si v nom presadzuje to, co mu najviac vyhovuje. Ona ma "tradicny" pohlad na financie (dostane tvoju vyplatu, prideli ti malu ciastku na zaluby), ale zaroven uz "moderny" pohlad na varenie a starost o domacnost (donaska,...). Ty chces chodit na turistiku,... a ona Ti ma zatial doma varit domacu stravu. 🙂
Kolko mas rokov? Chces trochu vela po studentke nie? Preco by mala varit, ked chodi do prace a do toho studuje. Urcite zeny musia dospiet na to, aby sa stali gazdinkami. A niektore varenie nebude nikdy bavit.
Ona chce tradicneho muza, ale tradicnou zenou odmieta byt. Daj sa do reality a aj ju.
My sme to mali nastavene na polovicu ked sme neboli este manzelia. Vymyslim si, ze vydavky boli 1000 eur a kazdy mesacne daval po 500. Pride mi to ferove. Pripadne ked , vymyslim si, ze muz zaraba 1200 a zena 800.. tak nech tie platy tiez nejak percentualne prisposobia.. nepises kolko mate rokov? Je to len studentka niekde na strednej, vs? To som nepochopila nejak. Urcite ma pracu, brigady, nechapem z coho zije. Aj keby dostavala peniaze od rodicov, tak by ti mala to percento vydavkov platit.. ale inac nevidim ziaden zmysel v tomto vztahu pokracovat
zatiaľ spolu nebývate a už ti siaha na plat? No pri ďalšej hádke to otoč. Že jej ty necháš vreckové a keďže veľmi nevarí, tak ty ako ten čo varíš máš lepší prehľad. Určite sa jej to páčiť nebude. Na druhej strane na obranu tvojej priateľky. Obidvaja ste mladí, bezdetní. Myslím, že teraz je čas študovať a venovať sa kariére. Pokiaľ máte obaja obed v práci, tak tú večeru netreba nejako prežívať a variť ďalšie jedlo. Vo vašom prípade by som riešila víkendové varenie aj to sa dá uvariť na 2 dní. Domáce práce, to si hádam viete nejako podeliť, veď budete v domácnosti dvaja. Pri dnešných spotrebičoch a bez detí tej práce v domácnosti toľko nie je pokiaľ nie ste bordelári. Pre ženu je tiež výhodou byť dostatočne kvalifikovaná po návrate z rodičovskej dovolenky a to je v podstate výhoda aj pre muža, že rodinný rozpočet nebude len na ňom.
No asi okrem sexu toho vela spolocneho nemate. Ty chces tradicnu dospelu zenu a ona este nie je tak daleko. Ale ekonomicky jej to mysli. Pozri ak nasla trula, co jej na to pristupi ma vystarane. Vztah je o rovnocennosti a podpore, nie o zakazoch a vydelovani.. neviem kolko mas rokov … ale najdi si niekoho podobneho ako si ty … to, ze sa lubite teraz je sice pekne, ale nemate buducnost … takze si mozete usetrit cas a peniaze, pretoze aj keby ste to na chvilu pozliepali skoncite rozvodom …
@anonym_autor ááá...chlape...to sa nedá čítať.... kúp si radšej umelú Barbie....😆😆😆😆👉👉👉👉
My sme to mali nastavene na polovicu ked sme neboli este manzelia. Vymyslim si, ze vydavky boli 1000 eur a kazdy mesacne daval po 500. Pride mi to ferove. Pripadne ked , vymyslim si, ze muz zaraba 1200 a zena 800.. tak nech tie platy tiez nejak percentualne prisposobia.. nepises kolko mate rokov? Je to len studentka niekde na strednej, vs? To som nepochopila nejak. Urcite ma pracu, brigady, nechapem z coho zije. Aj keby dostavala peniaze od rodicov, tak by ti mala to percento vydavkov platit.. ale inac nevidim ziaden zmysel v tomto vztahu pokracovat
@cyberk Ja som v realite, prečo ja by som mal robiť všetko a ešte sa odomňa toľko očakáva a ja nemôžem mať jedinú vec na ňu?
@anonym_663b18 Ja mám 28 ona 23, pracuje a popritom študuje dvoj ročné (nie VŠ), ale plánuje v budúcnosti ísť ešte na VŠ.. ona býva s rodičmi, ktorí sa o ňu starajú a teda všetky peniaze si viacmenej šetrí. Ja tiež ešte s rodičmi, ale prispievam finančnej aj fyzicky, nemám celú výplatu iba pre seba.
dobre, za mna nie, lebo uz na zaciatku sa neviete zhodnut.
sme s muzom dllllho spolu a nikdy, sme neriesili aby om mi daval jeho peniaze. jaska v manzelstve su "nase" peniaze, ale k tomu sa treba dopracovat. Opytaj sa priatelky, ci aj jej mama a otec to takto doma maju. Ak ano, tak je to model, ktory vidi doma a iny nepozna. Preto si mysli, ze je spravny.....
To, ze chce mat na starosti peniaze predpokladam, ze vidi u rodicov a kedze asi otec je s tym spokojny, je to tak. moji rodicia tiez maju len jeden ucet spolocny a otec peniaze nikdy neriesil, vzdy to boli ich peniaze, aj ked zarabal viac.
ale to je model 30 rokov dozadu., ale mama nikdy otcovi peniaze nevydelovala
nechapem preco by si jej mal davat peniaze. Za mna je najcistejcia vec - kazdy vyclenite z vyplaty dajme tomu 800€ a ostatne si nechate. tych 1600€ budete mat na spolocnu domacnost, spolocne vylety a co koho do toho co urobit s ostatnymi peniazmi.
ono da sa robit kariera aj riesit doma veci, len treba mat ine nastavenie a treba chciet. ja som tiez nebola ziadna domaca puťka, nevarila som kazdy den teple jedlo, ale snazila som sa a to bolo viac dolezite. proste terba brat ale halvne aj davat. a ona chce len brať. Mat karieru, mat peniaze a mat svaty pokoj.
ak robi inovacne vzdelavanie je to super, ale musi si uvedomit, ze dobry chlap sa tazsie hlada a udrzi ako 4 inovacne vzdelanie. ......
podotykam mam karieru a aj varim ked pridem z prace, chodim cvicit, stretavam sa s kym chcem....... mam uz viac rokov.... ale za mna by tadialto cesta neviedla.....
lebo nezhodnete sa v zasadnych zakladnych veciach, hned teraz by ste sa mali este o nich porozpravat, lebo inak to nebude mat pokracovanie
@cyberk Ja som v realite, prečo ja by som mal robiť všetko a ešte sa odomňa toľko očakáva a ja nemôžem mať jedinú vec na ňu?
@anonym_663b18 Ja mám 28 ona 23, pracuje a popritom študuje dvoj ročné (nie VŠ), ale plánuje v budúcnosti ísť ešte na VŠ.. ona býva s rodičmi, ktorí sa o ňu starajú a teda všetky peniaze si viacmenej šetrí. Ja tiež ešte s rodičmi, ale prispievam finančnej aj fyzicky, nemám celú výplatu iba pre seba.
@anonym_autor podľa toho čo píšeš ste úplne rozdielni. Ty by si chcel ženu, ktorá sa bude o teba starať, vyvávarať, vypekať, starať sa o deti a čakať ťa s úsmevom v záhone jahôd. Bohužiaľ, tvoja priateľka je úplne iná, chce študovať, má rada peniaze (ktorá žena nemá). Má 23 rokov, na svoj vek mi príde ok a super, že chce študovať. Ak by si v tom veku odo mňa požadoval starostlivosť o domácnosť, vyváranie, práce v záhrade. Tak to by sme spolu asi neboli. Teraz mám o pár rokov viac, žijem v dome, starám sa o domácnosť, deti, vyváram a hrabem sa v záhrade. Ty si možno od nej o 5 rokov starší fyzicky. Mentálne si niekde úplne inde. A to stále spolu nežijete v jednej domácnosti.
@anonym_autor neber si ju
Mame 1 ucet,obe vyplaty chodia tam,vsetko sa vyplati,co treba zo zbytkom spolu hospodarime.Chodime aj na nakupy spolu,ja platim,muz uklada do vozika.Striedame sa v praci,jeden ma taku smenu,druhy opacnu alebo volno obaja.Upratovanie kazdy prida ruku k dielu aj deti a 6izbovy dom je upratany raz,dva.Aj okolo domu,aj sadenie.A kto ma volno uvari,alebo spolu alebo sa objedna pizza,alebo sa ide do mesta na giros.Vsetko sa vzdy da zvladnut,ked su na to 2 a vlastne viaceri,kedze 5deti.Aj tie vedia zabavit toho najmensieho,ak sa ponahlame niekde, idu po neho do skolky.Obedujeme,vecerame vsetcia za 1 velkym stolom vzdy o pol 7,obed cez vikend tak isto vsetcia spolu.1 sprace zo stola,dalsi umyje a dalsi zase odlozi,alebo sa to hodi do umyvacky riadu.
Vsetko je to ako si to v domacnosti spolu zariadite,ako sa dohodnete.
@anonym_autor podľa toho čo píšeš ste úplne rozdielni. Ty by si chcel ženu, ktorá sa bude o teba starať, vyvávarať, vypekať, starať sa o deti a čakať ťa s úsmevom v záhone jahôd. Bohužiaľ, tvoja priateľka je úplne iná, chce študovať, má rada peniaze (ktorá žena nemá). Má 23 rokov, na svoj vek mi príde ok a super, že chce študovať. Ak by si v tom veku odo mňa požadoval starostlivosť o domácnosť, vyváranie, práce v záhrade. Tak to by sme spolu asi neboli. Teraz mám o pár rokov viac, žijem v dome, starám sa o domácnosť, deti, vyváram a hrabem sa v záhrade. Ty si možno od nej o 5 rokov starší fyzicky. Mentálne si niekde úplne inde. A to stále spolu nežijete v jednej domácnosti.
@anonym_b0e19a Nie, ja nepotrebujem aby sa o mňa starala ako o svoje dieťa.. ja sa viem o seba postarať a aj si variť aj to robím. Ibaže mi to príde také, keď mne jej mama povie a aj ona si myslí, že som náročný iba kvôli tomu že tiež niečo v tom budúcom spoločnom bývaní prirodzene očakávam a nechcem byť ja jej sluhom a otrokom domácnosti. Nebude ma baviť taký život, že mať 2 práce a doma sa o všetko starať. A to ani ja od nej nepožadujem aby sa starala o všetko..
A nevravím, že má to robiť teraz hneď, veď nech študuje, ale keď vidím tie názory keď sa bavíme o budúcnosti a spoločnom bývaní tak. Navyše viem, že aj keď by sme spolu bývali tak bude pracovať a aj študovať externe VŠ, navyše pomerne ďaleko od bydliska.
Myslím, že som mentálne dostatočne vyspelý na môj fyzický vek.
Príde mi to ako taký dvojaký meter, že ja mám upustiť zo svojich záľub aby som sa dokázal venovať rodine, ale ona si môže robiť čo chce. Alebo teda, je to také alibistické, že môžem mať veľa záľub ale iba ak to prinesie rodine peniaze, ktoré dám rodine. Teda vlastne z toho vychádzam, že budem iba zdrojom príjmu a sluhom domácnosti. Preto očakávam, že ak ja sa mám prispôsobiť, že sa očakávajú isté veci odomňa tak aj ja prirodzene očakávam niečo od nej.
@anonym_autor najlepšie je, že ešte ani spolu nebývate a už dievča má "podmienky" alebo nazvem to: predstavu ako budete fungovať podľa nej
ja keď som začala spoločne súžiť so svojím partnerom, vo všetkom sme si boli rovný, všetko fifty fifty
ak sme mali spoločné bývanie za 1000e = 500 ja 500 ON, bez ohľadu na to, či som mala vyšší alebo nišší plat (tu samozrejme sa prihliadalo na to, či mám na to, ak by som na to nemala, pridal by ON a ja by som pridala v INOM)
všetko je to o dohode, stanovení "pravidiel" každý má predstavu, potrebu, sen, túžbu,ale nesmie to byť na úkor druhého
my sme aj stravu mali fifty fifty, varili sme aj sa kupovalo hotové (pizza) ako kedy , ako sa nám chcelo nechcelo
po čase sme mali dieťa a tam to už bolo o INOM, už som nezarábala, takže sme brali jeho príjem + môj príjem = pre Nás a nie, jeho a moje
neviem si predstaviť, ako chceš s nou žiť naozaj, skúste to a uvidí, či jej predstavy splníš a ona tvoje...komunikácia je základ
a ešte podotýkam, nikdy v živote mi muž nedal celú výplatu do ruky, to je také komunistické...prežitok...manžel mi dá kartu keď idem niečo väčšie kupovať, nepotrebujem mať celú výplatu u seba, účty máme oddelené a nevidím v tom problém, sporíme si na spoločnom účte a aj deťom...nikde nieje napísaný presný postup ako a čo bude fungovať lebo každý je iný a má iné predstavy...
Riadna srandistka…v den výplaty máš urobiť stojku a ona ti vydelí vreckové ako matka študentovi, pričom sama ani nenavarí pre rodinu. Úplne ako za komunistov, keď muž pod papučou všetko odovzdal žene. Pracuje jej matka vôbec?
Ja som nečítala všetko, no premňa je samozrejmosť že žena navarí, semtam aj muž navarí, keď nemám čas a on má alebo opačne ale nie každý deň ale na 2-3 dní. Upratovať kedy ako, väčšinou ja, lebo muž odfláka. Od muža nepýtam výplatu, každý platíme čo máme, on hypo plus čo treba, nejdeme na 50-50, ja režijné náklady - plyn voda, elektr. plus čo treba, jedlo ten kto je v obchode akurát a aj všetko ostatné. Ale je to samozrejme že odkedy spolu bývame máme rodinu tak už nie je toľko času na flákanie ako keď sme boli slobodní, to je už iný level, s tým musíš rátať že keď bude rodina, spoločný život, tak to bude na prvom mieste a až potom kamoši
Zbav sa jej čím prv.
Utekaaaaj..!
Spolocna domacnost a spolocny zivot je pre mna spolocne financie spolocna starostlivost o zahradu aj o domacnost.rovnako o deti ktore casom pridu.raz navarim ja raz muz. Rovnako trafi k pracke a k vysavacu ako ja aj do obchodu aj s detmi ist von ulohy spravit. Podelit sa s niekym o zkvot znamena zdielat ho spolocne. ked jeden organizmus zije na ukor druheho nazyva sa to parazitovanie a nie symbioza..
Ani jeden nemáte nesprávny alebo zlý názor, jednoducho sa nezhodnete.
hladaj dalej, tito ludia si ta absolutne nevazia. maju ta za niekoho kto bude makat jak otrok a drzat hubu a krok. oni nevidia tvoje kvality. (ty si nieco podobne ako moj muz, aj on musel najst taku, ktora si cenila jeho kvality a nie jeho penazenku)
partnerstvo je o tom ze SPOLU tahame jednym smerom. smerom takym aby sme sa mali obaja dobre. a tu zatial ty tahas jednym a ona ide druhym. ona nema zaujem budovat nieco spolu s tebou, ona si chce udrzat to, co ma doma a nepozera na teba a na nejake spolocne budovanie
hľadaj si inú partnerku, ktorá bude mať rovnaké priority a životné hodnoty ako ty
Ja som velmi dobre poznala v minulosti dvojicu, kde on zarabal, chodil do prace na 12-tky, potom doma vsetko robil, domace prace, varil, proste komplet vsetko, lebo jeho priatelka bola umelkyna a nie sluzka. Ako sa vyjadrila, ked sa jej opytal, ze ked je cele dni doma, tak ci nemoze aspon navarit, upratat alebo vyprat. To ste mali vidiet, ten harmatanec, ze ona ine je jeho sluzka, ona je umelkyna a tvori. Tak jedneho krasneho dna po niekolkych rokoch dotvorila a vyhodil ju. To bol sok pre vsetkych, asi najviac pre nu, ze sa jej konci nicnerobenia a musela sa pani umelkyna zamestnat, zohnat si vlastne byvanie /s nim zila v jeho byte/. Tak paci sa, take zeny su stale.

Ty to máš ako môj brat. Priateľka lenivá. Teraz majú malé dieťa a je to ešte horšie. Žena stíha len nechty,mihalnice,ísť cvičiť s dieťaťom,kávička. Varenie,upratovanie 0 bodov. Akurát, že on jej na jej rozmary neprispieva.