icon

Oľutovali ste niekedy výmenu bytu za dom?

datelinka31
Včera o 18:28

Obaja s manželom sme vyrastali v paneláku a náš sen bol jedného dňa mať deti, dom, záhradu.. teraz máme tri deti a chceme vymeniť byt za dom, no mám pred tým veľký rešpekt. Obaja sme mestské typy, máme radi mesto, kaviarne, ruch, ludí.. a hlavne blízkosť všetkého. Nič iné nepoznáme. No uvedomujeme si, že tento náš dávny sen tu stále je a ak je čas si ho splniť, je to práve teraz kým deti sú malé, nie keď vyrastú a budú sa chcieť osamostatniť. Deti tiež hovoria že chcú ísť do domu, že chcú záhradu, kde môžu behať, kde môžu skákať bez toho aby museli dávať pozor na susedov. Čo ma najviac brzdí je to, že si neviem predstaviť byt sama vo veľkom dome. Mne vyhovuje že mám susedov nad nami, pod nami, vedľa.. že ich poznám, že sú to kamaráti a že keby niečo, stačí zaklopať na dvere.. neviem si predstaviť že muž bude musieť cestovať a ja ostanem s deťmi sama. Toto je ale iba jeden z milióna dôvodov pre a proti a samozrejme si hovorím, že toto snáď nie je niečo čo by ma malo zabrzdiť. Ďalej nás všetci strašia že budeme otrokmi záhrady a budeme musieť celý voľný čas behať okolo domu.. ja sa prace nebojím a muž povedal, že jednoducho budeme mať záhradníka.. je toho veľa.

Ale chcela som sa spýtať, ako ste to zvládli tí, čo ste boli v rovnakej situácii a či ste niekedy oľutovali, že ste išli do domu. Samozrejme si aj hovorím, že veď keď sa nám nebude páčiť, tak predáme dom a vrátime sa do mesta. Za skúšku to stojí či?

Strana
z3
patrike
Včera o 22:03
@zuzudrnda

Autorka, po 35 rokoch v byte sme v dome. Do bytu by som sa nerada vracala. Mne život v byte príde instantny a neúplný. Už len káva na priedomí je iný komfort a sukromie. Jednoznačne však viac práce a nákladnejšie je to v dome, aspoň u nas. So záhradou a s prírodou v nej ozaj netreba bojovať, zariadiť si tak, aby to bolo úžitkové a samoudrzatelne. Dá sa to, rozhodne nie som jej otrokom a prináša viac úžitku ako starosti. U mňa je to aj psychohygiena. Pre deti ani nehovorím, úplne iná kvalita života. Len zistiť aki sú susedia, ako všade.

@zuzudrnda Deti su ake stare ? Budu spokojne aj na strednej = dochadzanie alebo internat ?

zuzudrnda
Včera o 22:09
@patrike

@zuzudrnda Deti su ake stare ? Budu spokojne aj na strednej = dochadzanie alebo internat ?

@patrike MS a ZS. Verím,že budú spokojne, toto je dom v malom meste, kde sú 3 stredné školy. Snáď si vyberú. Ak nie, 10 min.busom sú ďalšie možnosti. Ja sama som dochadzala z mesta BA na strednú mimo mesto, denne. Budeme riešiť situačné. Zatiaľ sme spokojní s rozhodnutím.

patrike
Včera o 22:16
@zuzudrnda

@patrike MS a ZS. Verím,že budú spokojne, toto je dom v malom meste, kde sú 3 stredné školy. Snáď si vyberú. Ak nie, 10 min.busom sú ďalšie možnosti. Ja sama som dochadzala z mesta BA na strednú mimo mesto, denne. Budeme riešiť situačné. Zatiaľ sme spokojní s rozhodnutím.

@zuzudrnda Potom super, lenze vacsina ludi si financne dovolit dom v rozumnej vzdialenosti k skolam a pod dovolit nemoze, co generuje tlak na auto dopravu a vyvazanie deti. U nas teraz opravuju jeden vjazd do mesta = hodinova zapcha.

anonym_228463
Včera o 22:29

30 r som bývalá v dome 10 r v byte. Ak nie ste manuálne zruční ani neuvazujte...každý dom potrebuje udrzbu.... rodicia a svokra bývajú v cca rovnako starých domoch jeden pravidelne udržiavaný, na druhom sa za celý čas vymenili iba okná zahrada sa kosi max 1x za 2 tyzdne a teda na pohľad je to rozdiel. Prvý dom vyzerá uplne pekne, stale ma hodnotu, keby sa predával druhy dom tak max za cenu pozemku lebo to uz radsej zbúrať a postaviť nové ako to opravovať. Toľko k údržbe pozemku.

Súkromie- pokial nemáš susedov min 200 m tak súkromie nemas, proste počujú všetko čo sa u vas na záhrade mihne. Sused debil sa jednoduchšie riesi v bytovke ako v dome a to staci jeden debil na ulici a majú peklo všetci, lebo proste na dome si každý robi co chce - zažila som. Tetka co monitoruje celu ulicu je tiez "vitany"bonus a mas po sukromi.

Záhradu deti využijú max do 10 r. Potom behajú s kamošmi po vonku alebo častejši varianta sedia doma v detskej a dvor ich vobec nezaujíma.

Bývanie v dome chce 2 veci: cas a peniaze. Ak sa nieco pokazí treba majstra a dobrí sa zháňajú ťažko a stoji to často tisíce.

Všetko má pre a proti nie je jednoznačne bývanie v dome to naj. Za mňa je najdôležitejšia lokalita aby som mala ja aj deti všetko dostune a netrafili smr celé dni iba presunmi do prace. Školy a na krúžky.

anonym_228463
Včera o 22:40

Este dodám k hluku.
Dedinky rozhlas. Cinkularky, kosačky, jaciace susedov deti od rána do večera zvieratá, záhradné party s tym tiez treba rátať- lebo vsak na svojom pozemku di každý robi co chce.

K smradu - grilovacky celé víkendy- neznášam keď od piatka večera do nedele to na dvore smrdi po grilovanom mäse a guláši od susedov. To je v lete za pekného počasia každý víkend. V zime treba rátať s tym, ze su ľudia čo v kotloch palia rôzne smrady... cize ked chceš vetrať treba najskôr ovonat, ako to je vonku, ci sa ti oplatí okná otvárať.

matkahelka
Včera o 22:52
@patrike

@matkahelka Pretoze mas stastie, rovnako ako ho ma niekto v bytovke. Na dedine ti moze sused robit peklo chovom zvierat, prevadzkovanim dielne, aj tym tvojim grilovanim. K tomu kosacka, cirkular, flexa, kohut .... Cele to je o lokalite a susedoch.

@patrike zvierata mi nevadia, naopak, tesim sa, lebo mame pravidelne domace vajcia a sem-tam aj maso. grilovanie nikomu nevadi, pretoze s oboma susedmi sme partia a griluje sa vzdy u niekoho ineho. ak by to niekomu vadilo, tento problem riesi plynovy gril, ten je bez zapachu. cirkularku som pocula naposledy pred asi 30 rokmi u svojho deda, dost pochybujem, ze s tym dnes este niekto vie narabat. a zvuk flexky a kosacky je uplne normalny a bezny zvuk. nikto predsa nekosi a nereze 24 hodin denne 7 dni v tyzdni 365 dni v roku. mne bilionkrat viac vadili v byte hlucni susedia, lebo ti na rozdiel od kosacky a flexky robili hluk 365 dni v roku. susedia fajciari nad nami aj vedla nas, od kt. som mala vecne v balkonovych kvetoch a na povesanom pradle popolcek z cigariet a kazdu zimu pravidelne zasmradeny cely byt cez stupacky, lebo v zime fajcili vo svojich bytoch vo wc. dupotajuce deti po schodoch, stekajuce psiska, sukromie oscilujuce okolo nuly. teraz mi uplne staci ist raz mesacne skontrolovat podnajomnikov do bytu a mam taky silny spomienkovy pesimizmus, ze kym budem pri zmysloch, zarucene do bytu nepojdem zit. kazdy nech si byva ako chce, pre mna je zivot v dome kvalitativne o 100 levelov vyssie.

Strana
z3