icon

Oľutovali ste niekedy výmenu bytu za dom?

datelinka31
8. apr 2026

Obaja s manželom sme vyrastali v paneláku a náš sen bol jedného dňa mať deti, dom, záhradu.. teraz máme tri deti a chceme vymeniť byt za dom, no mám pred tým veľký rešpekt. Obaja sme mestské typy, máme radi mesto, kaviarne, ruch, ludí.. a hlavne blízkosť všetkého. Nič iné nepoznáme. No uvedomujeme si, že tento náš dávny sen tu stále je a ak je čas si ho splniť, je to práve teraz kým deti sú malé, nie keď vyrastú a budú sa chcieť osamostatniť. Deti tiež hovoria že chcú ísť do domu, že chcú záhradu, kde môžu behať, kde môžu skákať bez toho aby museli dávať pozor na susedov. Čo ma najviac brzdí je to, že si neviem predstaviť byt sama vo veľkom dome. Mne vyhovuje že mám susedov nad nami, pod nami, vedľa.. že ich poznám, že sú to kamaráti a že keby niečo, stačí zaklopať na dvere.. neviem si predstaviť že muž bude musieť cestovať a ja ostanem s deťmi sama. Toto je ale iba jeden z milióna dôvodov pre a proti a samozrejme si hovorím, že toto snáď nie je niečo čo by ma malo zabrzdiť. Ďalej nás všetci strašia že budeme otrokmi záhrady a budeme musieť celý voľný čas behať okolo domu.. ja sa prace nebojím a muž povedal, že jednoducho budeme mať záhradníka.. je toho veľa.

Ale chcela som sa spýtať, ako ste to zvládli tí, čo ste boli v rovnakej situácii a či ste niekedy oľutovali, že ste išli do domu. Samozrejme si aj hovorím, že veď keď sa nám nebude páčiť, tak predáme dom a vrátime sa do mesta. Za skúšku to stojí či?

Strana
z6
anonym_4a494f
Včera o 19:15
@matkahelka

@oblecenie99 asi to bude pre teba velke prekvapenie, ale existuju dediny aj 3km od KE, s normalnou dostupnostou MHD alebo kde odsedis v tom aute menej, ako niekto, kto cestuje z furce na kvp alebo z jazera na podhradovu a to cestuje vzdy vramci mesta a bude fujkat, lebo on by mimo mesto nesiel, co tam po tom, ze cestuje hodinu. ale modry kon je ako vzdy o extremoch, ked dedina, tak az kdesi pri kiral helmeci alebo moldave, nic blizsie nie je.

@matkahelka presne. Tu ked sa spomenie dedina tak kazdy si predstavi lazy 20 km od mesta. My sme 3km od mesta. Kaufland mam ze by som tam na bicykli prisla. V dedine skola,skolka,potraviny. Takze super.

anonym_228463
Včera o 22:07
@anonym_4a494f

@anonym_228463 tak to neviem kde zijes ale u nas na dedine ked vyjdeme von stretame kopec deti,ludi. Moje deti chodia stale na ihrisko so spoluziakmi. Ked som bola na materskej stacilo vyjst von a stretla som kopec znamych s detmi. Nikdy sme neboli sami a nenudili sa. Praveze v mestach v bytoch sa ludia citia osamelejsie. Tu ked mame nejaku dedinsku akciu tak kazdy kazdeho pozna. Je to paráda

@anonym_4a494f dedina par km od Žiliny a zďaleka nie je jediná kde to takto funguje. Na byte vždy keď ideme von (kludne par krat za den) vždy niekoho stretneme na ihrisku. Na dedine jed budem cely den sedieť na tom ihrisku nepríde nikto.

anonym_58b203
Dnes o 05:09
@anonym_228463

@anonym_4a494f dedina par km od Žiliny a zďaleka nie je jediná kde to takto funguje. Na byte vždy keď ideme von (kludne par krat za den) vždy niekoho stretneme na ihrisku. Na dedine jed budem cely den sedieť na tom ihrisku nepríde nikto.

@anonym_228463 Suhladim, chodili sme takto na Liptove na "chalupu" dom v obci par minur od LM. Tam nemas sancu deti ani seba socializovat. Deti sedia doma. Matky sedia pri tureckych serialoch. Tam nevidis deti kocikovat, (ihrisko mala obec len v arealy skolky, tam okrem nas sa asi bali ludia ist), tam nevidis ludi sa prechadzat - ani sami, ani s detmi, ani so psami. Byvam v Bratislave na sidlisku 3 roky cca - ja tu za 3 roky, co tu byvam, poznam tolko ludi, susedov, z okolia, znamych. Je to len fama, ze v BA sa ludia nepoznaju a ziju osamele zivoty v bytoch. Prave naopak, tu sa komunitne zije omnoho viac.

anonym_4a494f
Dnes o 07:35
@anonym_58b203

@anonym_228463 Suhladim, chodili sme takto na Liptove na "chalupu" dom v obci par minur od LM. Tam nemas sancu deti ani seba socializovat. Deti sedia doma. Matky sedia pri tureckych serialoch. Tam nevidis deti kocikovat, (ihrisko mala obec len v arealy skolky, tam okrem nas sa asi bali ludia ist), tam nevidis ludi sa prechadzat - ani sami, ani s detmi, ani so psami. Byvam v Bratislave na sidlisku 3 roky cca - ja tu za 3 roky, co tu byvam, poznam tolko ludi, susedov, z okolia, znamych. Je to len fama, ze v BA sa ludia nepoznaju a ziju osamele zivoty v bytoch. Prave naopak, tu sa komunitne zije omnoho viac.

@anonym_58b203 no tak to je blbost. U nas v dedine sa teda zije komunitne. A ludia sa prechadzaju,chodia na ihrisko,na pivo... Mame kopec akcii kazdy rok

anonym_c174e6
Dnes o 07:44

@datelinka31 hlavne, susedov si nevyberies. Mať zlých susedov v dome, tak radšej dobrých v bytovke. Keď ste dvaja, komunikujete, ste zvyknutý na prácu, viete si ju rozdeliť, tak vám v dome bude fajn. Ak by si bola na všetko sama, s jedným autom a denne riešila náročnú logistiku, tak radšej byt.

anonym_c174e6
Dnes o 07:49
@anonym_58b203

@anonym_58b203 v Bratislave sú ľudia s otvorenejšou mentalitou. A k tým prechádzkam, v obciach veľakrát nie sú ani chodníky, kde sa budú mamičky s deťmi prechádzať a keď sú všetci v práci za pár grošov no uži si prechádzky potom.

simca06022011
Dnes o 07:55

Kazdy bozi den to lutujem :DDD

dahra
Dnes o 08:12

@datelinka31 - vyrástla som v dome. Vždy som ho uprednostňovala. Vydala som sa, sme v meste, panelák, 3 deti. Majú tu priateľov a veru sú mestské typy. Kdekoľvek sa, kedykoľvek dostaneš. Krúžky, cestovanie, možnosti. Dom je možno fajn pre malé deti. Ale už teraz ani nerozmýšľam nad návratom do domu. Párkrát do roka chodíme k rodičom do domu. Deti si to vtedy užijú.

oblecenie99
Dnes o 09:44
@anonym_4a494f

@anonym_58b203 no tak to je blbost. U nas v dedine sa teda zije komunitne. A ludia sa prechadzaju,chodia na ihrisko,na pivo... Mame kopec akcii kazdy rok

@anonym_4a494f Asi to závisí od konkrétnej dediny a mentality. Ja som.pisala vyššie, že u našich (dedina na juhovýchode) je to proste tak, že všetci sú doma, za tými plotmi, na vlastnom mini ihrisku s nimi aquaparkom. Majú jedno detské ihrisko - prázdne. Majú viacúčelové ihrisko - prázdne. Ja so synom chodím na dvor škôlky, lebo je otvorený a majú tam.lepsie hracie prvky, okrem nás tam nikto nechodí. Ja si nemyslím, že je to všade tak, len som chcela poukázať na opačný prípad, kedy aj v tej dedine sú ľudia už zatvorení a pokiaľ sa neurobí nejaká akcia typu dni obce, tak je zázrak, že tam niekoho stretneme. Paradoxne syn ma viac priestoru na socializáciu pred bytovkou na ihrisku v meste, čo je aj logické, lebo tu inú možnosť nemáš, len niekam proste ísť (ihrisko, herňa, atď.) a rovnako sú na tom aj naši susedia, čiže sa nejaké decká vždy niekde stretnú.
Ja som vyrástla v tej konkrétnej dedine o ktorej píšem, zažila som bicyklovanie s kamošmi, susedov pred domami, atď., ale toto tam už dávno pradavno neplatí. Všetci si postavili veľké múry, majú vlastný priestor a všetci su zatvorení doma. Nestretneme tých ľudí ani v dedinskom obchode, lebo majú nakúpené zásoby dopredu, na mesiace, lebo sa zastavia cestou z práce v meste a nakupia. Čo aj beriem, aj chápem, aj to je proste vývoj, ja by som možno tiež bola zatvorená za plotom,.lebo nie som nejaký komunitný človek, skôr naopak, len som poukázala na existujúci jav, ktorý sama vnímam v tých dedinách.

anonym_a42ee1
Dnes o 10:38
@matkahelka

@datelinka31 neolutovala, naopak dakujem si kazdy bozi den, ze sme odisli z bytu do domu. ked tu citam tie vecne temy, aki su hlucni susedia, ako deti dupu a susedia sa chodia stazovat, ako fajci sused na balkone a smrad maju pri otvorenych oknach vsetci susedia, atd. dakujem bohu, ze sa ma to netyka. uz som to neraz povedala, ze mna by spat do bytu dostali len s deviatkou pri hlave, dobrovolne by som sa do kralikarne nevratila. a hej, aj velkometrazna novostavba je pre mna kralikaren. bavim sa, ked niekto pise, ako je strasne vela roboty na dome. neviem akej roboty, za 13 rokov som to este nezistila. ak clovek pojde do kvalitnej novostavby, minimalne 15 rokov nemusi na dome pohnut prstom. aj brana sa da profesionalne osetrit a nastriekat tak, ze ju clovek 15 rokov nemusi natierat. mat kvety a uzitkovu zahradu nie je povinne a kosenie travy vyriesi roboticka kosacka. avsak je na nezaplatenie mat svoje bio cerstve maliny, cernice, egrese, hrozno, jablka, hrusky, ceresne. a bez prace, lebo o to sa nijako starat netreba. od maja do oktobra grilovat so susedmi a kamosmi. v zime sadat do vyhriateho auta v bluzke a nemusiet oskrabavat celne sklo. mam tinedzerku a ked sa ide k spoluziackam ucit, co byvaju v sidliskovych 3izbakoch, vzdy ked pride domov, teatralne rozpazi ruky a skonstatuje "konecne priestor". ako vravim, do bytu by som sa nevratila. nikdy. za ziadnych okolnosti.

@matkahelka No co ti na toto povedat. Asi len to, ze byt v centre niekolko mio mesta s rozlohou ako tvoj dom niekde v poli je na nezaplatennie. Tvoju dceru musis vyvazat, moje dieta je za 10 min v centre, kde turisti platia nemale prachy za prechadzku. A do skoly a na kruzky netreba nikoho vyvazat, lebo to mame vsetko za rohom.

matkahelka
Dnes o 11:18
@anonym_a42ee1

@matkahelka No co ti na toto povedat. Asi len to, ze byt v centre niekolko mio mesta s rozlohou ako tvoj dom niekde v poli je na nezaplatennie. Tvoju dceru musis vyvazat, moje dieta je za 10 min v centre, kde turisti platia nemale prachy za prechadzku. A do skoly a na kruzky netreba nikoho vyvazat, lebo to mame vsetko za rohom.

@anonym_a42ee1 moj dom ma 260m2.mas taky byt? super, tlieskame ti.kde? v mini 10 000 meste? v KE by ta taky byt stal jednu oblicku.nezijem v ziadnom poli, ale vo vzdialenosti od mesta- ako by moj dedo povedal "sikovnejsi by aj doplul". decko nikde nevyvazam, 100 metrov od domu ma zastavku MHD a v skole je rano skor ako jej spoluziacky, ktore cestuju zo sidlisk z opacneho konca mesta. do prace mi to trva rovnako dlho, ako mojim mestskym kolegyniam. nie vsetci totiz zijjeme v tych mini 10 000 mestach a kedze teleport este nikto nevymyslel, vo velkomestach kazdy pricetny clovek berie ako samozrejmost, ze do skoly a do prace musi cestovat. mimochodom, v sirsom centre KE v byte som zila 8 rokov a nemala som ziadne orgazmove stavy z prechadzok historickym centrom. este nieco?

anonym_a42ee1
Dnes o 13:22
@matkahelka

@anonym_a42ee1 moj dom ma 260m2.mas taky byt? super, tlieskame ti.kde? v mini 10 000 meste? v KE by ta taky byt stal jednu oblicku.nezijem v ziadnom poli, ale vo vzdialenosti od mesta- ako by moj dedo povedal "sikovnejsi by aj doplul". decko nikde nevyvazam, 100 metrov od domu ma zastavku MHD a v skole je rano skor ako jej spoluziacky, ktore cestuju zo sidlisk z opacneho konca mesta. do prace mi to trva rovnako dlho, ako mojim mestskym kolegyniam. nie vsetci totiz zijjeme v tych mini 10 000 mestach a kedze teleport este nikto nevymyslel, vo velkomestach kazdy pricetny clovek berie ako samozrejmost, ze do skoly a do prace musi cestovat. mimochodom, v sirsom centre KE v byte som zila 8 rokov a nemala som ziadne orgazmove stavy z prechadzok historickym centrom. este nieco?

@matkahelka Si precitaj moju reakcie. Mio mesto znamena milionove mesto. A byt mam cez 150m2. A nikto sa tu nebavi o zaprdenych Kosiciach. Boze zena ty sa zobud (v tych tvojich Kosicoch). Trapna ako v kazdom prispevku.

matkahelka
Dnes o 13:28
@anonym_a42ee1

@matkahelka Si precitaj moju reakcie. Mio mesto znamena milionove mesto. A byt mam cez 150m2. A nikto sa tu nebavi o zaprdenych Kosiciach. Boze zena ty sa zobud (v tych tvojich Kosicoch). Trapna ako v kazdom prispevku.

@anonym_a42ee1 nabuduce napis pod svojim nickom, nech posudim, ci si rovnako trapna. tlieskam ti, ze si spokojna v milionovom meste, ja som trapna a spokojna par km od kosicoch.

yoxinka
Dnes o 13:40

Bývali sme v byte v okrajovej štvrti mesta, keď sa narodilo tretie dieťa šli sme do domu. Bolo to super, kým boli deti malé, prežili sme tam koronu, to bolo skvelé. Krásna pokojná oblasť, les za domom … ALE do auta som sadala aj kvôli rožkom, keď som náhodou nemala. Ráno 30 minút v zápche. Síce sme malu MHD, zastávka bola tak 10minút peši a bus chodil každých 15 minút, ale chodili sme všetci na jeden smer, tak sme ráno brali auto. Všade odviezť, priviezť deti. Mne to nenormálne liezlo na nervy. Po 7 rokoch sme sa presťahovali do širšieho centra mesta, deti si chodia samé MHD do školy, na krúžky, ja riešim len občas najmladšiu, inak ide so staršíme súrodencami. Pokiaľ ste mestské tipy a máte radi ten mestský ruch, neviem, či budete v dome na kraji mesta spoko.

Strana
z6