Prečo sa presťahovať z Košíc do Popradu?
Ahojte. Otázka hlavne na rodiny s deťmi, ale budem rada za akúkoľvek odpoveď. Čo vás oslovilo pri zmene lokality? S partnerom premýšľame, že odídeme do Popradu. Boli sme teraz nedávno (taká menšia dovolenka) a pred dvomi rokmi na týždeň. Ohľadne nájmov nám to príde omnoho lepšie, čo pozerám portály väčšinou nemajú problém s deťmi (hľadajú dlhodobých nájomcov), kdežto v KE max pár alebo jednotlivec, študenti. Plus cenovo je to v PP omnoho lepšie (našla som 3ky do 700€, čo by sme zvládli), kdežto tu v KE človek dá celú výplatu za nájom. Vyhovoval nám ten pokoj, príjemné počasie, prišlo nám aj, že je v PP viac zelene, tieňa. Ohľadne práce by partner dochádzal autom a ja mám zameranie gastro (kuchár, pekár, cukrár). Malej sa tam neskutočne páčilo, bola doslova vymenená.
Na manželom mieste si skúsim nájsť novú prácu priamo v Poprade. Cestovať každý deň Poprad - Košice je dosť náročné a nákladné.
To, čo ušetríte na podnájme, dáte na cestovanie.
@dominikademeter Skuste sa prestahovat v ramci KE.
@beata_k kiežby, nájmy sú drahé a ak by sme chceli niečo lacné, tak jedine Ťahanovce, ale to je betónová džungľa
Na manželom mieste si skúsim nájsť novú prácu priamo v Poprade. Cestovať každý deň Poprad - Košice je dosť náročné a nákladné.
To, čo ušetríte na podnájme, dáte na cestovanie.
@anonym_f81e39 zrejme to aj tak spravíme
mne osobne s pp nezdá zelenší ako ke, košice sú jedno z najviac zelených miest v európe… jedine čo by som vymenila sú ta3. nič iné by ma nedonútilo sa do pp presťahovať. a to mám pp rada… vy ale asi nie ste z ke, že? to pre vás to sťahovanie nebude také problematické…
mne tam vadí absencia mhd (autobus raz za pol dňa obrazne nepovažujem za mhd..), pre mňa tam voľajako zdochol pes…
@dominikademeter čo ušetríte na najme, to priateľ precestuje, tak čo vlastne ušetríte?
mne osobne s pp nezdá zelenší ako ke, košice sú jedno z najviac zelených miest v európe… jedine čo by som vymenila sú ta3. nič iné by ma nedonútilo sa do pp presťahovať. a to mám pp rada… vy ale asi nie ste z ke, že? to pre vás to sťahovanie nebude také problematické…
mne tam vadí absencia mhd (autobus raz za pol dňa obrazne nepovažujem za mhd..), pre mňa tam voľajako zdochol pes…
@biba_18 originál nie😄ale ja tu žijem zopár rokov a partner je z okolia, potom odišiel do Čiech a roku 2023 sa vrátil a tak sme sa spoznali
Romskych spoluobcanov je aj v PP a okoli vela. Kedze mame Tatry, ceny nehnutelnosti tiez nie su nizke. Podnajom detto. Dochadzanie bude narocne nielen casovo, fyzicky, ale aj financne.
@biba_18 originál nie😄ale ja tu žijem zopár rokov a partner je z okolia, potom odišiel do Čiech a roku 2023 sa vrátil a tak sme sa spoznali
@dominikademeter ke nie sú vaše srdcové mesto 🤷♀️ tak vás tu nič nedrží…
@beata_k kiežby, nájmy sú drahé a ak by sme chceli niečo lacné, tak jedine Ťahanovce, ale to je betónová džungľa
@dominikademeter Ozaj to bude lacnejsie zit v PP?
Košice – Poprad: približne 115 km jedným smerom, teda 230 km denne.
Ak jazdíš 5 dní v týždni, je to asi 4 600 km mesačne.
Pri spotrebe:
5 l/100 km → približne 230 l benzínu mesačne
6 l/100 km → približne 276 l mesačne
7 l/100 km → približne 322 l mesačne
Ak počítame cenu benzínu okolo 1,60 €/l, vychádza to približne na:
5 l/100 km: 368 € mesačne
6 l/100 km: 442 € mesačne
7 l/100 km: 515 € mesačne
To sú len náklady na benzín. Ak pripočítaš opotrebenie auta, servis, pneumatiky a pokles hodnoty vozidla, reálne náklady na takéto dochádzanie bývajú výrazne vyššie.
Ty musis brat do uvahy, ze v PP je lacnejsie. Ale preco? No lebo tam menej zarobia + vydavky na benzin.
@dominikademeter Ozaj to bude lacnejsie zit v PP?
Košice – Poprad: približne 115 km jedným smerom, teda 230 km denne.
Ak jazdíš 5 dní v týždni, je to asi 4 600 km mesačne.
Pri spotrebe:
5 l/100 km → približne 230 l benzínu mesačne
6 l/100 km → približne 276 l mesačne
7 l/100 km → približne 322 l mesačne
Ak počítame cenu benzínu okolo 1,60 €/l, vychádza to približne na:
5 l/100 km: 368 € mesačne
6 l/100 km: 442 € mesačne
7 l/100 km: 515 € mesačne
To sú len náklady na benzín. Ak pripočítaš opotrebenie auta, servis, pneumatiky a pokles hodnoty vozidla, reálne náklady na takéto dochádzanie bývajú výrazne vyššie.
Ty musis brat do uvahy, ze v PP je lacnejsie. Ale preco? No lebo tam menej zarobia + vydavky na benzin.
@beata_k no tak si nájde prácu v PP🤦
Ja by som Tatier išla bývať hneď, nie PP, ale kľudne viac do hôr, ale keďže si uvedomujem aj nedostatky, tak to presúvam na neskôr, keď už deti budú odrastené a samostatné. Čiže ja ti rozumiem, ja som v horách ako doma a keby som mohla, sťahujem sa zajtra. Zatiaľ mi musia stačiť Košice. Chápem vašu situáciu, aj pohľad na Košice. Ja som raz v diskusii riadne schytala, keď som sa trošku opustila a nešetrila kritikou, ale naozaj vnímam posledne obdobie, a najmä posledné dva, tri roky, že mesto ide dole vodou, veľa peňazí (nemyslím platy, v KE nie sú výrazne lepšie ako platy hocikde inde v okolí) za pomaly nič, nepríčetné ceny nehnuteľností, špina a špina. Rozbite cesty, rozbite chodníky, v zime neupravené, neupratane. Kedysi som to mesto milovala, som tu už viac ako polovicu môjho života, ale začína to tu mať pre mňa divnú pachuť. Mám tiež podobnú skúsenosť ako ty, v mojom prípade išlo o lúpež 🫤
Na vašom mieste začnem riesit súbežne byvanie AJ prácu v PP, alebo aspoň bližšie. Na dochádzani do KE fakt stratíte čas a peniaze, to je dlhodobo na zbláznenie, muž by si ten Poprad ani neužil.
Ja by som Tatier išla bývať hneď, nie PP, ale kľudne viac do hôr, ale keďže si uvedomujem aj nedostatky, tak to presúvam na neskôr, keď už deti budú odrastené a samostatné. Čiže ja ti rozumiem, ja som v horách ako doma a keby som mohla, sťahujem sa zajtra. Zatiaľ mi musia stačiť Košice. Chápem vašu situáciu, aj pohľad na Košice. Ja som raz v diskusii riadne schytala, keď som sa trošku opustila a nešetrila kritikou, ale naozaj vnímam posledne obdobie, a najmä posledné dva, tri roky, že mesto ide dole vodou, veľa peňazí (nemyslím platy, v KE nie sú výrazne lepšie ako platy hocikde inde v okolí) za pomaly nič, nepríčetné ceny nehnuteľností, špina a špina. Rozbite cesty, rozbite chodníky, v zime neupravené, neupratane. Kedysi som to mesto milovala, som tu už viac ako polovicu môjho života, ale začína to tu mať pre mňa divnú pachuť. Mám tiež podobnú skúsenosť ako ty, v mojom prípade išlo o lúpež 🫤
Na vašom mieste začnem riesit súbežne byvanie AJ prácu v PP, alebo aspoň bližšie. Na dochádzani do KE fakt stratíte čas a peniaze, to je dlhodobo na zbláznenie, muž by si ten Poprad ani neužil.
@oblecenie99 ďakujem♥️ náš drobec má 20 mesiacov, tak podľa mňa pokiaľ by sme sa rozhodli sťahovať do konca ďalšieho roka tak by to bolo fajn, keďže ju neviažu kamaráti😄
@dominikademeter ja by som nešla žiť na východ ani omylom, veď to každý večer v telke samé problémy s cigáňmi, no v tomto smere neviem či je to v Poprade až o toľko lepšie
@dominikademeter ja by som nešla žiť na východ ani omylom, veď to každý večer v telke samé problémy s cigáňmi, no v tomto smere neviem či je to v Poprade až o toľko lepšie
@anonym_c658b3 tebe riadne haraší, sorry za výraz - ona už na východe žije...
@anonym_c658b3 tebe riadne haraší, sorry za výraz - ona už na východe žije...
@biba_18 ale ja viem drahá, to bola iba taká poznámka celkovo k východu a tu spomínanému problému
vezmite si hypotéku a čím skôr sa zbavte platenia nájmu, nie ostať v nájomnom byte a ešte si urobiť ďalšie dieťa... keď ti partner ochorie alebo bude mať autonehodu z čoho to sama všetko zaplatíš? a keby ste to aj finančne zvládli, v PP je dlhšie zima ako v KE, dlhšie tam treba kúriť, viac teplého oblečenia topánok pre vás aj deti, vyššie náklady na toto, ja napr. v Košiciach ešte v decembri chodím v teniskách a softshelovej bunde, kamoška v Poprade kúri od septembra a deti v novembri zimné bundy a topánky
Keď si to vezmem prakticky,tak kým je dieťa malé,ostala by som tam, kde je dostatok škôlok,škôl,stredné školy a hlavne dostatok pracovných príležitosti...za prácou jazdiť z Popradu,to rovno zaplatím drahší nájom,o zabitom čase ani nehovorím. Nemusíte ostať priamo v meste,nájdite si horizont max. 20-30 km a hľadajte tam.
@tonkoantonko do divadla a pod nechodíme, detské ihriská, kútiky, Kaufland, Lidl nájdem aj v PP. Ďalší rok nám mienia zvýšiť nájom a to už neutiahneme a to plánujeme ešte 1 dieťa.
@dominikademeter najskôr si skúste zabezpečiť vlastný byt aj ked menší a potom rozmýšlajte nad druhým dieťaťom
@dominikademeter Inak ak partner bude dochádzať autom do práce, to je + výdavok, tak možno ani nevyjde lepšie. Čo ušetríte na nájme, bude dávať do auta + bude unavený
@anonym_c658b3 no ako keby na západe sa nič také nedialo. Áno, cigánov je tam pomenej, ale zato čudákov a bezdomovcov habadej. Kriminalita tiež.
@tonkoantonko do divadla a pod nechodíme, detské ihriská, kútiky, Kaufland, Lidl nájdem aj v PP. Ďalší rok nám mienia zvýšiť nájom a to už neutiahneme a to plánujeme ešte 1 dieťa.
@dominikademeter Ak nemáte na vyšší najom, tak ako budete mať na 2. dieťa, keď nemáte ani na vlastný. Či budete chodiť hore dole s 2 deťmi?
vezmite si hypotéku a čím skôr sa zbavte platenia nájmu, nie ostať v nájomnom byte a ešte si urobiť ďalšie dieťa... keď ti partner ochorie alebo bude mať autonehodu z čoho to sama všetko zaplatíš? a keby ste to aj finančne zvládli, v PP je dlhšie zima ako v KE, dlhšie tam treba kúriť, viac teplého oblečenia topánok pre vás aj deti, vyššie náklady na toto, ja napr. v Košiciach ešte v decembri chodím v teniskách a softshelovej bunde, kamoška v Poprade kúri od septembra a deti v novembri zimné bundy a topánky
@anonym_d4046b
@anonym_a36f52 takto, myslíte si, že s hypo sme to neskúšali?? Ešte k tomu, keď máme dieťa, chýbalo by nám dosť €.
Neviem, všetci tu tocite len o peniazoch. Veď autorka sa jasne v úvodnom príspevku vyjadrila, že jej nejde len o peniaze. Hovorí o tom, že sa jej Poprad páči ako mesto. Súhlasím ale s tým, že platiť drahé nájmy je vyhadzovanie peňazí. Skúste čo najskôr kúpiť aspoň menší vlastný byt.
Neviem, všetci tu tocite len o peniazoch. Veď autorka sa jasne v úvodnom príspevku vyjadrila, že jej nejde len o peniaze. Hovorí o tom, že sa jej Poprad páči ako mesto. Súhlasím ale s tým, že platiť drahé nájmy je vyhadzovanie peňazí. Skúste čo najskôr kúpiť aspoň menší vlastný byt.
@anonym_f0509d ako som sa vyjadrila, s dieťaťom nám ulietava približne 20000€
@anonym_f0509d
@anonym_d4046b
@anonym_a36f52 ľahko sa to povie, ale realita je iná. Som na rodičáku a chceme ešte jedno. Situácia v Košiciach sa len zhoršuje a už dlhšie sme plánovali odísť, dokonca som premýšľala že by sme sa presťahovali do môjho rodného mesta, ale tam skapal pes. Poprad mi príde ako kompromis, hľadám pekné rodinné mesto, s prírodou, kľudom, pokojnejšie tempo života. A no bože, koľko ľudí/rodín žije v podnájmoch, to nieje hanba.
@anonym_f0509d
@anonym_d4046b
@anonym_a36f52 ľahko sa to povie, ale realita je iná. Som na rodičáku a chceme ešte jedno. Situácia v Košiciach sa len zhoršuje a už dlhšie sme plánovali odísť, dokonca som premýšľala že by sme sa presťahovali do môjho rodného mesta, ale tam skapal pes. Poprad mi príde ako kompromis, hľadám pekné rodinné mesto, s prírodou, kľudom, pokojnejšie tempo života. A no bože, koľko ľudí/rodín žije v podnájmoch, to nieje hanba.
@dominikademeter ako sa zhoršuje situácia v KE? Veď, keď chcete ísť, tak choďte, veď nemusíte mať zvolenie z MK. A cestovať PP a KE je totálne zlý nápad, toto môže povedať len človek čo nedochádzal do KE. Ja som z dediny, čo je vzdialená 10 min. od KE ddchadzala v špičke aj 1 hod. !!!!!! Všetci z dedín bližších aj vzdialených prichádzajú z každej strany do KE, lebo v dedinách a dokonca aj mestách ako Gelnica, Levočaa NIET PRACE. Ale že z PP doslova je totálna samovražda,len na vstupe do KE bude muž v aute zaseknutý od 10 do 60 minút, ale v priemere tých 20 - 30.minut. A keď sa tuknú auta,čo sa tuknu spravidla vždy dajako, tak hodiny v aute. A poobede od tej 15 do 17:30,18:00, zápchy napríklad od amfika, cez Watsonova, Hliníková až na výjazd do Prešova, aj 40 minút !!!!! V KE máte " milión škôl", aj špeciálnych, aj pre NKS j autistov, aj prenášané deti, matematické, Montessori na výber, a aj možnosti, lekári,nerozumiem, že chce ísť dakto do horšieho, čo sa týka vybavenosti. Keď z KE preč, tak už len Blava, alebo Brno a Praha. Inak pôjdete do horšieho.
@dominikademeter Trošku si to premysli, tak hypo vám nedajú už teraz s jedným, a ty plánuješ druhé dieťa. Chodiť po podnájmoch, nemať zázemie a istotu - nic moc. Dochádzať denne za prácou hodiny, kilometre, eurá navyše. Muž vyčerpaný, ty ešte viac. Potom budeš nariekať, ako si na všetko sama a zháńať na nete aspoň "parťáčky na kočíkovanie". Košice sú zďaleka perspektívnejšie pre život mladej rodiny ako studený, momentálne aj rozkopaný PP. Rómov a asociálov máš všade, zaujímavé, mňa za 50 rokov života v KE ani raz nenapadli, neokradli, necítim sa extra ohrozená. Mysli aj na budúcnosť dietaťa, v PP nemáš ani veľa SŠ, ani VŠ....
@dominikademeter ako sa zhoršuje situácia v KE? Veď, keď chcete ísť, tak choďte, veď nemusíte mať zvolenie z MK. A cestovať PP a KE je totálne zlý nápad, toto môže povedať len človek čo nedochádzal do KE. Ja som z dediny, čo je vzdialená 10 min. od KE ddchadzala v špičke aj 1 hod. !!!!!! Všetci z dedín bližších aj vzdialených prichádzajú z každej strany do KE, lebo v dedinách a dokonca aj mestách ako Gelnica, Levočaa NIET PRACE. Ale že z PP doslova je totálna samovražda,len na vstupe do KE bude muž v aute zaseknutý od 10 do 60 minút, ale v priemere tých 20 - 30.minut. A keď sa tuknú auta,čo sa tuknu spravidla vždy dajako, tak hodiny v aute. A poobede od tej 15 do 17:30,18:00, zápchy napríklad od amfika, cez Watsonova, Hliníková až na výjazd do Prešova, aj 40 minút !!!!! V KE máte " milión škôl", aj špeciálnych, aj pre NKS j autistov, aj prenášané deti, matematické, Montessori na výber, a aj možnosti, lekári,nerozumiem, že chce ísť dakto do horšieho, čo sa týka vybavenosti. Keď z KE preč, tak už len Blava, alebo Brno a Praha. Inak pôjdete do horšieho.
@anonym_209cef a zase sa tu rieši dochádzanie🤦 už som sa vyjadrila, že by si prácu našiel v Poprade! A ako do horšieho??? Viete čo sa všetko deje v Košiciach? To že tu niekoho zabijú, zmlátia, pokus o znásilnenie, partnera raz keď šiel z nočnej chceli napadnúť so psom.
@anonym_f0509d
@anonym_d4046b
@dominikademeter Pochopila som správne, že nie ste ani zosobášení? Ďalšie riziko....

@beata_k už nejakú dobu plánujeme odísť, rozmýšľali sme aj zahraničie, ale asi by nám vyhovovalo zostať na Slovensku. V Košiciach sa nám prestáva páčiť, partner sa ma boji púšťať samú s malou do mesta. Keď som bola tehotná, róm so synom odomňa pýtali peniaze, no a keďže som nedala tak ma ten zasran udrel.
@dominikademeter Skuste sa prestahovat v ramci KE.