Prečo sa presťahovať z Košíc do Popradu?
Ahojte. Otázka hlavne na rodiny s deťmi, ale budem rada za akúkoľvek odpoveď. Čo vás oslovilo pri zmene lokality? S partnerom premýšľame, že odídeme do Popradu. Boli sme teraz nedávno (taká menšia dovolenka) a pred dvomi rokmi na týždeň. Ohľadne nájmov nám to príde omnoho lepšie, čo pozerám portály väčšinou nemajú problém s deťmi (hľadajú dlhodobých nájomcov), kdežto v KE max pár alebo jednotlivec, študenti. Plus cenovo je to v PP omnoho lepšie (našla som 3ky do 700€, čo by sme zvládli), kdežto tu v KE človek dá celú výplatu za nájom. Vyhovoval nám ten pokoj, príjemné počasie, prišlo nám aj, že je v PP viac zelene, tieňa. Ohľadne práce by partner dochádzal autom a ja mám zameranie gastro (kuchár, pekár, cukrár). Malej sa tam neskutočne páčilo, bola doslova vymenená.
Stahovanie len tak je zly napad, ak nemas domyslene detaily. Hlavny protiargument je dochadzat autom do prace, to ti pokazi rozpocet, dalej, mas plan B, ked sa auto pokazi ? Chces vztah, kde sa unaveny partner pride domov len vyspat ? Ak mu ako bonus strcis dieta "teraz sa staraj ty", tak rozchod je otazka casu.
Najprv nech si partner najde pracu tam, kam sa planujete presunut, skonci mu skusobna doba a potom pojdes za nim. Pracu si najdes aj ty. Uvazovat o druhom dietati, ked riesite podnajmy, nie je dobry napad.
Este k tomu dochadzaniu : to by bolo ok, ak by partner chodil vlakom a bydlisko v PP aj pracu v KE by mal blizko stanice. Autom zabudni, pozri si ranne zapchy na vjazde od Presova. Budu mu tolerovat neskore prichody do prace ?
@anonym_209cef a načo mi to bude, keď to nevyužijem????
@dominikademeter sú tu aj školy pre nadané deti, je tu nespočet viac možností pre rozvoj detí, a výber stredných škôl a vysokých, je tu UPJŠ, Veterina a Technická Univerzita. Deti by to mali bez internátov a neustáleho obťažujúce ho dochádzania. Ale tak, práve keď Vám stačí to, čo ponúka Poprad oproti KE, tak smelo do toho.
Ja som z Pp a je to dobre na mesto zivot, samozrejme nie je vsetko idealne, kvoli manzelovi sa zdrziavam v Pn a tam len zdochol pes napr. a co sa tyka tej prace baby maju pravdu, poriesit v Pp - dochadzanie nie je na dlhodobo
@dominikademeter sú tu aj školy pre nadané deti, je tu nespočet viac možností pre rozvoj detí, a výber stredných škôl a vysokých, je tu UPJŠ, Veterina a Technická Univerzita. Deti by to mali bez internátov a neustáleho obťažujúce ho dochádzania. Ale tak, práve keď Vám stačí to, čo ponúka Poprad oproti KE, tak smelo do toho.
@anonym_209cef nám by stačilo čo nám ponúka PP. Taktiež sú tam kvalitné škôlky, školy, tu v KE je problém s kapacitami.
@anonym_209cef a zase sa tu rieši dochádzanie🤦 už som sa vyjadrila, že by si prácu našiel v Poprade! A ako do horšieho??? Viete čo sa všetko deje v Košiciach? To že tu niekoho zabijú, zmlátia, pokus o znásilnenie, partnera raz keď šiel z nočnej chceli napadnúť so psom.
@dominikademeter ty si myslis, ze v PP len tak lahko najde pracu, ktora by vas aj uzivila? Pracu mozno ano, ale taku co by vas uzivila.
@anonym_209cef nám by stačilo čo nám ponúka PP. Taktiež sú tam kvalitné škôlky, školy, tu v KE je problém s kapacitami.
@dominikademeter Cize postup :
1. ty si najdes pracu v PP, dieta do jasli / skolky
2. manzel si najde pracu v PP
3. prestahovanie
Ja som z Pp a je to dobre na mesto zivot, samozrejme nie je vsetko idealne, kvoli manzelovi sa zdrziavam v Pn a tam len zdochol pes napr. a co sa tyka tej prace baby maju pravdu, poriesit v Pp - dochadzanie nie je na dlhodobo
@anonym74 ďakujem. Určite by prácu poriešil v PP, mne len prišlo, že tu každý reaguje len na to dochádzanie a hypotéku. Moja otázka šla úplne iným smerom. Veď prácu by si poriešil, chcela som len vedieť ohľadne života v PP, dojmy, pocity.
3. prestahovanie
@patrike do jaslí ešte nie😄s malou chcem byť do jej 3och rokov
@dominikademeter ty si myslis, ze v PP len tak lahko najde pracu, ktora by vas aj uzivila? Pracu mozno ano, ale taku co by vas uzivila.
@anonym_d8d2be aj v KE je problém s prácou a veľký, lebo tieto dediny a mesta naokolo , sú bez práce a nie každý sa môže zdvihnúť a ísť do Nemecka, či Anglicka, takže ľudia dochádzajú do KE, celkovo to beriete veľmi nereálne, optimisticky a bez premýšľania všetkého do detailov, vrátane dopadu manželovi dochádzania na vašu rodinu. To ozaj si neviete predstaviť, ako sa rozpadne rodina a tu budeš nervózna, keď muž bude furt preč.
@anonym74 ďakujem. Určite by prácu poriešil v PP, mne len prišlo, že tu každý reaguje len na to dochádzanie a hypotéku. Moja otázka šla úplne iným smerom. Veď prácu by si poriešil, chcela som len vedieť ohľadne života v PP, dojmy, pocity.
@dominikademeter Tak sa zamerajte na tu pracu v PP s rovnakym platom, aky ma v KE. Az bude mat v ruke pracovnu zmluvu, mozes nieco (po skonceni skusobnej doby) riesit dalej. Co partner robi ? Aku ma skolu ?
Vidim velky spatny!- (tak celkovo- stahovanie do PP, najom, plan na 2.dieta, bez svadby).
Vidim velky spatny!- (tak celkovo- stahovanie do PP, najom, plan na 2.dieta, bez svadby).
@anonym_035806 Hlavne plan "budem doma s deckom do 3r, zamiesim na dalsie, dalsie 3r doma" a chlap nech sa trepe kazdy den 120km kdesi. Ak je tvoj ciel skoncit kdesi na ubytovni a dostavat smiesne vyzivne, ides na to dobre.
@anonym_209cef a zase sa tu rieši dochádzanie🤦 už som sa vyjadrila, že by si prácu našiel v Poprade! A ako do horšieho??? Viete čo sa všetko deje v Košiciach? To že tu niekoho zabijú, zmlátia, pokus o znásilnenie, partnera raz keď šiel z nočnej chceli napadnúť so psom.
@dominikademeter v košiciach žije takmer 300 tisíc ľudí. to čo píšeš sa tu dialo vždy. ako všade vo veľkých mestách... ale násilná kriminalita mala doteraz všeobecne zatiaľ klesajúci trend, zmenilo sa to za posledného 1/2 roka alebo čo?
a btw, prečo si myslíš že toto sa v pp nedeje?
@anonym_035806 Hlavne plan "budem doma s deckom do 3r, zamiesim na dalsie, dalsie 3r doma" a chlap nech sa trepe kazdy den 120km kdesi. Ak je tvoj ciel skoncit kdesi na ubytovni a dostavat smiesne vyzivne, ides na to dobre.
@patrike 🤦🤦🤦🤦🤦 vidím že viacerí nepochopili
@anonym_d8d2be aj v KE je problém s prácou a veľký, lebo tieto dediny a mesta naokolo , sú bez práce a nie každý sa môže zdvihnúť a ísť do Nemecka, či Anglicka, takže ľudia dochádzajú do KE, celkovo to beriete veľmi nereálne, optimisticky a bez premýšľania všetkého do detailov, vrátane dopadu manželovi dochádzania na vašu rodinu. To ozaj si neviete predstaviť, ako sa rozpadne rodina a tu budeš nervózna, keď muž bude furt preč.
@rejka7 ja ako Kosicanka viem, ze ani tu to s pracou nie je jednoduche. Obzvlast pre menej kvalifikovanych, co oni dvaja su, lebo pan pracuje manualne a ona robila v gastre. Ale kedze som isty cas dochadzala, len 30 km, do KE, tak viem ake narocne je to aj s dochadzanim. Nie to este dochadzat 100 km. Autorka ma ruzove okuliare a strasne ju hneva, ze jej niekto ukazuje, ze ten ich plan ma celkom dost rizik. Ale ona uz je rozhodnuta, tak co uz? Kto chce kam, pomozme mu tam
@patrike Ona chce ist proste do PP, nech sa deje, co sa deje. Cez mrtvoly. Lebo sa jej tam na dovolenke pacilo...aha. Ja mam rodinu, co sa odatahovala do Span.aj s malym dietatom. Lebo dovolenka bola super, tak prestahujme sa tam...do polroka boli naspat.
@dominikademeter len taká zaujímavosť: raz som o Poprade čítal takú históriu. Že keď sa šla robiť železnica, mala ísť cez Spišskú Teplicu, ktorá je medzi Svitom s Popradom len je viac na juh a železnica mala ísť popri Kozich Chrbtoch, čo je malé pohorie s Kvetnicou, Ganovcami. Je to ale rozvodie medzi Baltom a Jadranom. Cez Spišksku Teplicu je to najkrajšie mu mestu vtedy významnejšiemu ako Poprad - k Spišskej Novej Vsi. V Spišskej Teplici a v Hrabušiciach a Betlanovciach veľkostatkári a majitelia pôdy nechceli dať, alebo predať pôdu na železnicu. A nejaký človek z Popradu, ktorý bol vtedy rovnaká dedina ako okolité dediny, tak si dobre uvedomoval aká je železnica dôležitá s presvedčil kompetentných, aby urobili okľuku a šli cez Poprad. Keď sa pozriete na smer železnice ide krásne stredom Popradskej kotliny cez Svit ďalej na východ do Popradu s potom hneď za Popradom sa stočí rovno na juh a ide k úpätiu toho pohoria do Gánoviec a potom ide najkratšou cestou juhovýchodne na Spišskú novú Ves. Poprad by si mal spomínať na toho človeka. Neviem kto to bol. Ale aj vďaka nemu Poprad vyrástol a ďaleko predbehol aj Spišskú Novú Ves. Poprad je pekný, ale je tam dlho zima a skoro prichádza jeseň. No práve v jeseni sú Tatry najkrajšie.
@dominikademeter Najskôr nech muž zmení robotu, Ty si tiež tam nájdi robotu a potom sa stahujte. Nad druhým dietatom ani nepremýšľaj v takejto situacii. Všetko si len masakrálne skomplikujete.
Poväčšina z vás tu je negatívnych. My netvrdíme že silou-mocou sa musíme odsťahovať. Chcem lepšie podmienky pre naše deti a tam nám to príde pokojnejšie. To že Košice majú viac čo ponúknuť neznamená, že je tu lepšie. Nájmy sú tu predražené, deti nechcú. Čo ak by sa majiteľ, kde sme momentálne rozhodol, aby sme odišli, lebo máme deti?
@rejka7 ja ako Kosicanka viem, ze ani tu to s pracou nie je jednoduche. Obzvlast pre menej kvalifikovanych, co oni dvaja su, lebo pan pracuje manualne a ona robila v gastre. Ale kedze som isty cas dochadzala, len 30 km, do KE, tak viem ake narocne je to aj s dochadzanim. Nie to este dochadzat 100 km. Autorka ma ruzove okuliare a strasne ju hneva, ze jej niekto ukazuje, ze ten ich plan ma celkom dost rizik. Ale ona uz je rozhodnuta, tak co uz? Kto chce kam, pomozme mu tam
@anonym_d8d2be ja: pekár, kuchár, cukrár, predavač/pokladník. Partner: VZV, picker, skladník, polohovač, predavač/pokladník, manažér/vedúci smeny, automechanik/elektrikár
@dominikademeter Ja ti dám odpoved z iného pohľadu.
My sme žili v Ba a presťahovali sa so LM. V LM sme nemali ani prácu ani rodinu, ale bolo to omnoho bližšie k rodine ako Ba + hľadali sme kľudnejší mesto, kde je všetko relatívne blízko.
Začali sme tam teda od znova. Žije sa nám tma dobre, muž ma prácu stále v Ba, ale robí väčšinu času z domu a cca 2-3 krát v mesiaci ide do Ba. Ja som si po materskej našla prácu v LM. Ale musím priznať, že prvý rok je náročný v novom meste.
Ono to nie je len o peniazoch a nízkych nájmoch, ale najmä o tom mať tam ľudí - komunitu. My sme si ju našli, ale trvalo to nejaký čas a nebolo to jednoduché.
Plus ak mate deti a budú meniť školu a prostredie môže to byt pre nich náročné.
Zvážte si, že PP je omnoho menší a aj možnosti sú tam menšie. My sme to V LM pocítili. To neznamená, že jw to zle, alw jw tl citeľné.
Čo sa týka toho cestovania do KE ja si to neviem predstaviť. Cestovala som počas výšky hodinu do školy a bolo to neskutočne unavujúce. Prišla som úplne unavená a mala pocit, že trávim cestovaním naozaj veľa času a prišlo mi to neproduktívne. Na strane manžela by som potom hľadala novú prácu v PP, alebo keď nie tam tak aspoň v Prešove. Do KE jw to fakt ďaleko. Ono niekedy kým človek to cestovanie nevyskúša a nezažije, tak si nevie predstaviť ako je ti náročné. Ale teda práca sa da vždy zmeniť. Ja som si tiež našla prácu aj v LM miesto Ba. Pokiaľ jw človek zdravý, šikovný, tak si prácu nájde. No treba rátať aj s druhou stranou mince a to to, zw tie práve budú menej platené ako v KE. To je tiež dôvod, preco sú v PP nižšie náklady, pretože ľudia na to nemajú lwbo majú tma nižšie platy.
Takže rozhodnutie je samozrejme na vás. Ma to svoje plusy aj mínusy. Je to ale náročná zmena, ktorá bude chcieť veľa energie. Nám to prinieslo dobrú zmenu a sme spokojní, no nie každý to tak musí mať.
Želám veľa zdaru pri rozhodovaní 🙂
@anonym_d8d2be ja: pekár, kuchár, cukrár, predavač/pokladník. Partner: VZV, picker, skladník, polohovač, predavač/pokladník, manažér/vedúci smeny, automechanik/elektrikár
@dominikademeter vyskúšajte a uvidíte vratit do ke sa môžte stále. Ženy ti tu píšu realistický. Mate v okoli rodinu?
@dominikademeter a tvoj muž pracuje ako čo? čím sa (vás) živí?
@dominikademeter Ja ti dám odpoved z iného pohľadu.
My sme žili v Ba a presťahovali sa so LM. V LM sme nemali ani prácu ani rodinu, ale bolo to omnoho bližšie k rodine ako Ba + hľadali sme kľudnejší mesto, kde je všetko relatívne blízko.
Začali sme tam teda od znova. Žije sa nám tma dobre, muž ma prácu stále v Ba, ale robí väčšinu času z domu a cca 2-3 krát v mesiaci ide do Ba. Ja som si po materskej našla prácu v LM. Ale musím priznať, že prvý rok je náročný v novom meste.
Ono to nie je len o peniazoch a nízkych nájmoch, ale najmä o tom mať tam ľudí - komunitu. My sme si ju našli, ale trvalo to nejaký čas a nebolo to jednoduché.
Plus ak mate deti a budú meniť školu a prostredie môže to byt pre nich náročné.
Zvážte si, že PP je omnoho menší a aj možnosti sú tam menšie. My sme to V LM pocítili. To neznamená, že jw to zle, alw jw tl citeľné.
Čo sa týka toho cestovania do KE ja si to neviem predstaviť. Cestovala som počas výšky hodinu do školy a bolo to neskutočne unavujúce. Prišla som úplne unavená a mala pocit, že trávim cestovaním naozaj veľa času a prišlo mi to neproduktívne. Na strane manžela by som potom hľadala novú prácu v PP, alebo keď nie tam tak aspoň v Prešove. Do KE jw to fakt ďaleko. Ono niekedy kým človek to cestovanie nevyskúša a nezažije, tak si nevie predstaviť ako je ti náročné. Ale teda práca sa da vždy zmeniť. Ja som si tiež našla prácu aj v LM miesto Ba. Pokiaľ jw človek zdravý, šikovný, tak si prácu nájde. No treba rátať aj s druhou stranou mince a to to, zw tie práve budú menej platené ako v KE. To je tiež dôvod, preco sú v PP nižšie náklady, pretože ľudia na to nemajú lwbo majú tma nižšie platy.
Takže rozhodnutie je samozrejme na vás. Ma to svoje plusy aj mínusy. Je to ale náročná zmena, ktorá bude chcieť veľa energie. Nám to prinieslo dobrú zmenu a sme spokojní, no nie každý to tak musí mať.
Želám veľa zdaru pri rozhodovaní 🙂
@lapersefona
@tinka_1807 partner sa s rodinou nebaví, odvrhli ho roky dozadu a ja mám viac na Východe, ale nevidíme sa nejak často. Pravdupovediac nám to tak vyhovuje, od rodiny som nejako nepotrebovala pomoc a navštíviť ich môžeme kedykoľvek, keď pôjdeme autom.
@dominikademeter a tvoj muž pracuje ako čo? čím sa (vás) živí?
@doux momentálne vo Swep Kechnec, predtým Labaš
3. prestahovanie
@dominikademeter len obávam sa, že v PP s týmito profesiami nezarobí viac ako v KE :( ak bude cestovať do KE, tak to, čo zarobí navyše, precestuje. no a ak zarobí v PP menej ako zarába teraz, tak hoci aj nájom budete mať lacnejší, budete "strádať" na výplate. ani tak ani tak. dobre ti tu radil
@patrike autorka. ak chceš urobiť taký závažný krok vo vašich životoch, mala by si ísť do práce aj ty. aspoň na 2-3 roky, trošku sa finančne pozviechať a potom, keď budete zastabilizovaní v novom prostredí, bude rozumnejšie mať ďalšie dieťa.
@dominikademeter len obávam sa, že v PP s týmito profesiami nezarobí viac ako v KE :( ak bude cestovať do KE, tak to, čo zarobí navyše, precestuje. no a ak zarobí v PP menej ako zarába teraz, tak hoci aj nájom budete mať lacnejší, budete "strádať" na výplate. ani tak ani tak. dobre ti tu radil
@patrike autorka. ak chceš urobiť taký závažný krok vo vašich životoch, mala by si ísť do práce aj ty. aspoň na 2-3 roky, trošku sa finančne pozviechať a potom, keď budete zastabilizovaní v novom prostredí, bude rozumnejšie mať ďalšie dieťa.
@doux nechceme druhé dieťa tak neskoro, mám 30 a na 34-35 mne to príde neskoro
Poväčšina z vás tu je negatívnych. My netvrdíme že silou-mocou sa musíme odsťahovať. Chcem lepšie podmienky pre naše deti a tam nám to príde pokojnejšie. To že Košice majú viac čo ponúknuť neznamená, že je tu lepšie. Nájmy sú tu predražené, deti nechcú. Čo ak by sa majiteľ, kde sme momentálne rozhodol, aby sme odišli, lebo máme deti?
@dominikademeter nie, nie sme negativisticki. Len ti tu predostierame mozne rizika, ktore vy vo vasich optimistickych viziach nevidite.
No a teraz citam, ze muz by sa vozil kazdy den do Kechneca do roboty, to pridaj k tym 110 km z PP este dalsich 40, aj ked obide KE po dialnici od Budimira. Aj keby to malo byt len pol roky, kym si najde robotu v PP, tak je to o hubu.
Mam taku otazku: On je tiez taky nadseny z toho stahovania ako ty? Lebo on by mozno mal rozmyslat aj trosku praktickejsie a vy obidvaja by ste si mali sadnut k stolu, a na papier napisat co vam toto stahovanie prinesie, neprinesie v eurach. Ci sa vobec niekedy dostanete k tomu, aby ste raz mohli dostat hypoteku na vlastne byvanie. Ci ostat tam kde ste vas k vlastnemu byvaniu nedostane skor. Ked vam zvysia najom, tak pojdes do prace a budete mat vyssi prijema mozno dostanete aj hypo. Je sice pekne byt s dietatom doma do troch rokov, ale len ked to vychadza. Ked peniaze nepustia, treba zacat uvazovat racionalne. Je pekne, ze planujete dalsie, ale ked na neho jednoducho nemate, co nemate, pretoze nemate ani na vlastne byvanie a tak skoro mat nebudete, tak treba plany prehodnotit.

@dominikademeter ako sa zhoršuje situácia v KE? Veď, keď chcete ísť, tak choďte, veď nemusíte mať zvolenie z MK. A cestovať PP a KE je totálne zlý nápad, toto môže povedať len človek čo nedochádzal do KE. Ja som z dediny, čo je vzdialená 10 min. od KE ddchadzala v špičke aj 1 hod. !!!!!! Všetci z dedín bližších aj vzdialených prichádzajú z každej strany do KE, lebo v dedinách a dokonca aj mestách ako Gelnica, Levočaa NIET PRACE. Ale že z PP doslova je totálna samovražda,len na vstupe do KE bude muž v aute zaseknutý od 10 do 60 minút, ale v priemere tých 20 - 30.minut. A keď sa tuknú auta,čo sa tuknu spravidla vždy dajako, tak hodiny v aute. A poobede od tej 15 do 17:30,18:00, zápchy napríklad od amfika, cez Watsonova, Hliníková až na výjazd do Prešova, aj 40 minút !!!!! V KE máte " milión škôl", aj špeciálnych, aj pre NKS j autistov, aj prenášané deti, matematické, Montessori na výber, a aj možnosti, lekári,nerozumiem, že chce ísť dakto do horšieho, čo sa týka vybavenosti. Keď z KE preč, tak už len Blava, alebo Brno a Praha. Inak pôjdete do horšieho.
@anonym_209cef a načo mi to bude, keď to nevyužijem????