icon

Prijali by ste toto dedičstvo?

Včera o 20:16

Pred pár mesiacmi našli môjho brata mrtvého, od vtedy rozmýšľam čo ďalej s rodičovským domom?
Bol slobodný a bezdetný, neboli sme v kontakte, mal zložitú povahu.
Aby som to nejako vysvetlila, otec zomrel nečakane ,keď som mala 18, zdedila som časť rodičovského domu, ale mama chcela veľmi aby som sa vzdala dedičstva v prospech brata, keďže som tak neurobila naše vzťahy sa zhoršili. Doslova ma vyhodila z domu po jednej hádke.
Mama bola vždy na jeho strane a svoju časť mu darovala. Mama už tiež nežije, a brat nechal chátrať dom, posledných 25-30 rokov nikde nepracoval, poberal iba dávky. S nikým z rodiny sa netýkal.
Pred pár rokmi som potrebovala odložiť niekde pár kusov nábytku,možno aj niekde prespať pár nocí a on ma ani len na dvor nepustil, bola by mi stačila aj letná kuchyňa. Správal sa hnusne, vlastne nie len ku mne ale aj k ostatnej rodine, napr ku krstnej, ktorá bývala oproti nás. Ona vždy chodila k mame keď brat nebol doma, brala im aj jedlo keď už mama nevládala. Keď mama zomrela a krstná došla spýtať sa či vie s niečím pomôcť tiež ju brat vyhodil a ešte ju aj urážal.
O sebe by som napísala iba toľko že som nemala šťastie na vzťahy, má jedno dospelé dieťaťa ktoré žije a študuje v čr, po rozvode ( vtedy puberťák) zostal radšej s otcom a tie vzťahy nie sú také aké by som si priala. Som na invalidnom dôchodku. Bývam v nájme. Na bratovi pohrebne náklady som si musela požičať.

sticker
pindusa
Včera o 23:27

@anonym_autor pozor na to či brat nemal dlhy,ak mal a prijmeš dedičstvo budes splácať aj jeho dlhy,jedine ak zdediš dom a pripadne dobre predáš ,vyplatiš dlhy a aby ti aj ostali aj slušne peniaze ,a konečne začala žiť.Dajte si niekomu poradiť co tomuto problému rozumie,komu dôverujete.Vela šťastia prajem ,a nedajte sa v tomto oklamať.

ukulela
Dnes o 04:14
@anonym_autor

@petamich zdraham sa prijať dedičstvo kvôli krivdám a nepríjemným spomienkam z minulosti. Keby som tam nemala svoj podiel tak na 100%nechám prepadnút

@anonym_autor ale ty tam podiel máš. Ak by si aj neprijala bratovu časť, ako sa zbavis svojej?

andreatytler
Dnes o 04:30

Tiez nerozumiem tvojmu zdrahaniu prijat dedicstvo.
Je mi luto ze si mala zle zazitky, ale mam dojem ze si ich robis este horsimi. Lebo toto by sa dalo zpenazit a vyuzit bez akejkolvek namahy a ma to len vyhody. Ty sa v tom snazis vidiet len nevyhody a problemy.

luccija
Dnes o 04:59

@anonym_autor domy a byty sa nepredávajú, ak to nie je nutne.Aj, keď je dom je v zlom stave niekto to kúpi aspoň ako ako pozemok, alebo si tam postaví chatu.Coho sa bojíš, že sú veľké nedoplatky na daniach a nemáš to z čoho zaplatiť?Už vieš z úradu aká to je suma?Odosobni sa čo bolo...
Ked vidím niektoré inzeráty s domami bez okien čisté zrúcaniny určite to nepredávaj.Hlavne treba zistiť či mal brat aj iné dlhy.Pozemok ti vyklcuje a dá do poriadku pár brigádnikov.Prave také samoty tiché dedinky chcú ľudia na víkendové chaluparcenie.U babky v dedine bola taký dom všetci si tukali po cele, že majú odvahu ho predávať novy majiteľ ho zbúral, priniesol si mobilný dom a trávi tam čas od jari do jesene mladý človek...

anonym_0ce9c9
Dnes o 05:05

No pozor na to čo jej radíte! V prvom rade na dedičskom nech ti povedia výšku bratových dlhov a odhadovanú cenu domu. Pripadne zajdi do realitky nech ti povedia cenu za ktoré sa predali nehnuteľnosti v tej dedine. Ak brat neplatil dane smeti atd desaťročia, a dom v tej lokalite v lepšom stave sa predal za 9.000€, aby si naozaj nezdedila viac dlhov ako dedicstva. Plus pohrebné náklady… bolo by pekne keby sa ti aspoň tiw vrátia

andreatytler
Dnes o 05:21
@anonym_0ce9c9

No pozor na to čo jej radíte! V prvom rade na dedičskom nech ti povedia výšku bratových dlhov a odhadovanú cenu domu. Pripadne zajdi do realitky nech ti povedia cenu za ktoré sa predali nehnuteľnosti v tej dedine. Ak brat neplatil dane smeti atd desaťročia, a dom v tej lokalite v lepšom stave sa predal za 9.000€, aby si naozaj nezdedila viac dlhov ako dedicstva. Plus pohrebné náklady… bolo by pekne keby sa ti aspoň tiw vrátia

@anonym_0ce9c9 Dlhy nemoze nikto zdedit. Dlhy sa neprenasaju na pozostalych. Bude musiet zaplatit dlhy zo ziskov z predaja domu. Ak su dlhy vacsie ako zisk z domu, niektori dlznici pridu skratka a nedostanu spat svoje peniaze.

anonym_4bd154
Dnes o 05:24

Pozri. Po rodicoch narok na dedicstvo mas. To ze ta mama nutila (nevieme preco) vzdat sa po otcovi to ty neries. To ze ona darovala bratovi tiez neries.
Inac vies uz ze pripadne dedicstvo po bratovi tebe? Nedal to tiez niekomu?
Ak nie predsa si mu zariadila pohreb. Tak cast by sa ti aspon takto vratila. Aj to po rodicoch.
Ja by som prijala. Predala a vyplatila co by bolo treba. Zvysok nech ti pomoze.

anonym_3a5669
Dnes o 05:26

Prijmi to a predaj aspoň budeš mať nejaké peniaze navyše niekto kto chce veľký pozemok to kúpi a dom zbúra a postaví nový 😊

moonlight1210
Dnes o 05:39

@anonym_autor ty nepotrebujes dostat dom a zahradu do vyborneho stavu, aby sa dali predat.

Su ludia, co hladaju lacnejsi velky stavebny pozemok s pripojenymi sietami (voda, eletrika, plyn) a so zakreslenym domom s pridelenym popisnym cislom v katastralnej mape. Vela veci pri stavani novej stavby to potom ulahcuje.
Takze na stav domu a zahrady pozerat az tak nemusis. To si uz buduci majitel upravi sam. Ved vie, co kupuje.

Ty si zisti bratove dlhy.
Zisti si u realitky priblizny odhad, za kolko by sa to dalo predat. A aka je sanca v danej lokalite, za ako dlho sa to preda (ako v tej lokalite idu pozemky na odbyt). Ani autobus nemusi byt problem. Mnoho ludi ma auta.

Zaroven si zisti, kolko sa rocne plati dan za ten dom a mesacne za energie (asi aj rocne za smeti). Moze to byt par eur za elektriku/vodu/plyn (podla toho, co je pripojene), ale dokopy to moze robit tak do 100€ mesacne (ale asi menej) - to by si za ten cas, nez sa to preda, musela platit.

Daj si to dokopy a uvidis, ci sa ti oplati to skusit, alebo sa dedicstva vzdat.

Ak sa to oplati, tak do toho chod a predaj to. Istym sposobom ti tak rodina vrati dlh, ktory voci tebe mali.

magdalienka11
Dnes o 05:43

@anonym_autor ked prijmes dedičstvo, tak prijmes aj bratove dlhy, ak mal a budeš Ich musieť vyrovnať.

anonym_91fbeb
Dnes o 06:05

Ty mas dieta, s ktirym mas vztahy ako s bratom, ked dobre chapem...? Toto je mozno lrilezitost dat veci do poriadku. Chod za nim do CR - pocuj, nechces dom? Nevies ako sa tam pretlka, mozno mu vytrhnes trn z paty... 🖤 Ty ostan v najme. Ked chces, dam sem foto v akej ucte sa mali jedna matka zo slavnym synom...

anonym_657014
Dnes o 06:10
@anonym_autor

@anonym_7d2817 tam kosa nepomôže, za 30 rokov bratovho starania tam narástlo kadečo,bazy, agát, černice, invázne dreviny, všetko hrubé,videla som tam aj zvyšky uhynutých zvierat. 1000m 2 záhrady a ďalších 1000m2 dvor všetko totálne zarastené, strecha zateká, vo vnútri akoby bomba vybuchla, jedno okno som skúsila otvoriť a už sa zavrieť nedalo.

@anonym_autor uprimne? Takyto dom sme kupili, sice zahrada len 300m2, aj dvor cca 200, predzahradka. Vsade trniny, slivky, javory, mraveniska vsade, dom vnutri? No predstav si, postavilo sa v 60-tych rokoch a tak to aj ostalo, ani mala zmena, ani len okna natrete neboli. Zila tu zena so synom, ked ona zomrela, ostal syn-alkoholik. Vsade sracky s prepacenim, este aj kanalizacna rura prasknuta a vsetko slo pod dom, ako zme zistili, ked sa to prerabalo. No iba strecha bola ok a dom inak suchy. A 4 km od BB, takze toto je iba ten rozdiel, ale vravim, vsetko sa da, na chalupu by to mozno fakt niekto kupil. Uz "ako" zateka, z coho su mury. Tu na sidlisku pri Lidli taky jeden dom opravili, derava strecha tam bola hadam aj 20 rokov, muz vravel, ze iba debil to kupi a chodime teraz obzerat, ako pekne je ten dom porobeny...🙃.

andreatytler
Dnes o 06:25
@magdalienka11

@anonym_autor ked prijmes dedičstvo, tak prijmes aj bratove dlhy, ak mal a budeš Ich musieť vyrovnať.

@magdalienka11 Treba povedat ze dlhy musi vyrovnat len do vysky dedicstva. Ak budu dlhy vyzsie ako dedicstvo, zo svojich penazi nemusi platit nic. Nema ziadne riziko. Nema co stratit.

anonym_ec1ea2
Dnes o 06:28

Poznám dedinku s cca 500 obyvateľmi, prevažne dôchodcami, cedule Na predaj na niektorých domoch visia už dva - tri roky. Vôbec nie je pravda, že na každú nehnuteľnosť sa nájde kupec, zvlášť nie v izolovaných dedinkách - proste schátrajú až do stavu ruiny, a okolo nich je džungľa krovísk, lopúchov a žihľavy.

No ale vopred nik nevie, či sa nejaký kupec predsa len nenájde. A keďže ty máš tam už svoj podiel, ktorý samostatne určite nik neodkúpi, vlastne jediná prijateľná možnosť je prijať dedičstvo, odpočítať u notára pohrebné náklady a vysporiadať dane (daň z nehnuteľnosti v malých dedinkách, aj keď za viac rokov, býva nízka), pokúsiť sa dať záhradu aspoň zhruba do nedžungľovitého stavu a ponúknuť na predaj.

patrike
Dnes o 06:29
@ukulela

@anonym_autor ale ty tam podiel máš. Ak by si aj neprijala bratovu časť, ako sa zbavis svojej?

@ukulela Velmi dobra poznamka, ale u nej panuje pravne bezvedomie dlhe roky. Uz len "nechala som sa matkou vyhodit z domu" je toho jasny priznak, pretoze ked tam mala po smrti otca podiel, nik ju vyhodit nemoze. Skor slo vyhodit toho brata, ak pil a robil nasilie / vyhrazky, lenze na to treba vynalozit usilie.
Plus na dani z nehnutelnosti je dlzna aj ona, nielen zosnuly brat....

patrike
Dnes o 06:31
@andreatytler

@anonym_0ce9c9 Dlhy nemoze nikto zdedit. Dlhy sa neprenasaju na pozostalych. Bude musiet zaplatit dlhy zo ziskov z predaja domu. Ak su dlhy vacsie ako zisk z domu, niektori dlznici pridu skratka a nedostanu spat svoje peniaze.

@andreatytler Nepis nezmysly, dlhy sa dedia.

andreatytler
Dnes o 06:35
@patrike

@andreatytler Nepis nezmysly, dlhy sa dedia.

@patrike Ako?
Ak ma zosnuly dlh 150 tisic a ty od neho zdedis 100 tisic, tak chces povedat ze tych druhych 50 tisic musis vyplatit zo svojich uspor ktore si mal este pred dedenim?

melanta
Dnes o 06:37

Čo napíšem, budeš považovať za veľkú kritiku, ale takto to vidím. Mala si zlé vzťahy s mamou, s bratom, po rozvode dieťa ostalo u otca a nemáš s dieťaťom dobré vzťahy ani teraz. Tak si povedzme na rovinu, že nebudeš žiadna príjemná svätica. Ak niekto má problém s každým, tak veľký kus chyby bude na jeho strane.

Zdedila si podiel po otcovej smrti, čiže si bola spoluvlastník s tvojim bratom. Sťažuješ sa, že brat to nechal zarásť. Nechal. Ale aj ty. Ako spoluvlastník si sa nielen mohla starať aj ty, ale dokonca si mala aj povinnosť. Neurobila si to, ale zlý je iba brat? Píšeš, že brat urobil dlhy na platbách za nehnuteľnosť. Ale ako spoluvlastník si za tie dlhy zodpovedná aj ty. Robíš tu zo seba martýra, bratovi vyčítaš to, za čo si ako spoluvlastník zodpovedná aj ty a keď k tomu pozriem na to, že máš problém s každým, tak fakt nie je dôvod ľutovať ťa. SI v situácii, do ktorej si sa dostala sama.

melanta
Dnes o 06:38
@andreatytler

@patrike Ako?
Ak ma zosnuly dlh 150 tisic a ty od neho zdedis 100 tisic, tak chces povedat ze tych druhych 50 tisic musis vyplatit zo svojich uspor ktore si mal este pred dedenim?

@andreatytler vo svojej prvej reakcii si napísala, že dlhy sa neprenášajú na dedičov. A to nie je pravda. Až neskôr si sa opravila a napísala, že dlhy sa dedia len do výšky hodnoty dedičstva. Ale tvoja prvá reakcia, na ktorú reagoval patrik bola, že dlhy sa nededia a to pravda nie je.

patrike
Dnes o 07:02
@andreatytler

@patrike Ako?

@andreatytler To samozrejme nie, lebo : Čo sa týka peňažných záväzkov, v tomto prípade dedič zodpovedá len do výšky zdedeného majetku.
Ale ak zdedis napriklad vklady v banke za 50 000 a kdesi mal dlhy 10 000, tak tych 10 000 splatis a ostane ti 40 000.

michaela329
Dnes o 07:21

Však Ty tam máš stále podiel, tak nechápem prečo by si sa mala niečoho vzdať - len by si si ku krivdam pridala ešte oštaru. Ber ten dom ako kompenzáciu za ten život, predaj - je absolútne jedno v akom stave to je, kupca časom nájdeš. Aspoň vyplatís požičané a tie dane.

anonym_91fbeb
Dnes o 07:28

Autorka, z teba cisi neschopnost. Co ti je, ked mas ID? Mas 100%?uz si si mohla uhadzat jednu cimru a byvat tam, usetrene looove za najom - 400€min.? doplatit dane...zistit dlhy, aktivne konat... Ale budes skuvinat, nespravodliva matka, priebany brat, nevdacne decko... Chod tam byvat, je to tvoje, staraj sa. Ked nie si schopna sa starat, usetrene za najom daj chlapom za robotu. Take lahke! 🪱

cacianka
Dnes o 07:34
@anonym_7d2817

@patrike prečo by autorka nemohla ísť na dovolenku - z peňazí za dom - isto na dovolenku niečo sa nájde.
Nebuď posmešný.

@anonym_7d2817 aj keby len týždeň v kúpeľoch, pomohlo by

anonym_5113a8
Dnes o 07:38
@patrike

@anonym_autor Zase podla popisu to bude ticha lokalita, kupec z mesta sa moze najst, takeho autobusy netrapia, ma auto. Druha moznost je nejaky starosta obce, ktory potrebuje kamsi dat Ciganov, presne takym sa kupuju lacne domy.
Pozri, snad pod 50 000 cena nebude a to je pre teba slusny peniaz.
Pokosit a dat to nahrubo do poriadku je par dni roboty s krovinorezom.
Dlh na miestnej dani je smiesna suma voci hodnote aj schatraneho domu.

@patrike že 50 000 za polorozpadnuty dom, zničený pozemok, pánu obuv za chrbtom? Neblázni.
U nás susedia nevedia predať za 20-30 000 a to máme kúsok Podhájsku, škôlku aj školu.

julish
Dnes o 07:46
@anonym_autor

@anonym_0df89e určite nie

@anonym_autor nenechavaj to prepadnut, radsej to kupim 🙂 je tam voda? Kde to je?

anonym_643c26
Dnes o 08:10
@julish

@anonym_autor nenechavaj to prepadnut, radsej to kupim 🙂 je tam voda? Kde to je?

@julish ty si žena činu 🙂

zuzanka.zuzu
Dnes o 08:20

aj mňa by zaujímalo kde sa 20á predáva za cca 9000?

anonym_eacb88
Dnes o 08:37

Ak majetok prevysuje dlhy, tak by som prijala. Aspon male odskodne by to bolo.

anonym_5113a8
Dnes o 08:59

Fuj ako sa tu poniektoré vyjadrujete na autorku, ako na ňu útočíte...
Jas3né sa pýta na 1 otázku, slušne vysvetlila že má dilemu a prečo ju má, ale vy hneď urazate aká je neschopná.
Pýta sa jedno, vytahujete druhé.
Pritom viete že má ID ale neviete prečo a odkedy, ako zvládala problémy a život. Už vás všetky vidím, ako beriete policajtov, hrubokrkych gerojov a idete sa dobíjať na pozemok, z ktorého vás defakto v mladosti vyhnali ako prašivca. Neriešte akého mala muža a prečo dieťa zostalo s ním. To nie je gro tohto príspevku..
Pointa je, či má prijať dedičstvo po bratovi. Totižto on bol podľa všetkého väčšinový vlastník. Pravdepodobne po úmrtí otca 1/2 domu bola matkyna, do dedičského konania išla iba 1/2 po otcovi a tá sa rozdelila na 3/3. Matka, brat, dcéra ( autorka). Matka teda vlastnila 4/6a deti po 1/6.
Svojou čiastku prepísala na brata a ten bol vlastníkom 5/6. Autorke zostala 1/6 - tak vidím ako sa tam trepe a dobíja k agresívnemu alkoholikovi. Jej tá mini pidi čiastka nestála za boje, súdne ťahanice , poplatky, a 0 od nezamestnaného alkoholika. Múdrejší ustúpi, a hlavne človek s problemom ( keďze má ID).
Nemajte veľké oči, že ten dom + Pozemok majú nejakú mega hodnotu, keď je v lokalite a stave ako popisuje. Viac starostí a nervov ako zisku.
Autorka - Môj názor/ postup:
osloviť obec aby vyčíslila písomne podlžnosti
osloviť realitnú , obec, susedov a spýtať sa či sa predali v lokalite podobne domy a za koľko
notár na predbežnom prerokovaní musí oznámiť dlhy zosnulého, aktíva aj pasíva v €. Do 30 dní je čas sa rozhodnúť či prijať alebo odmietnuť. Tu by som si aj tak nechala rezervu, lebo dlhy môžu vyskočiť aj neskôr a keď dedičstvo prijmes, v dobrej viere že je to tak akurát, tak nečakaných pár stoviek či tisícka to nabúra.
Ale - máš tam svoj podiel, aj ten potrebuješ poriešiť, či tam máš dlh na daniach ti povedia na obecnom úrade.
Až keď sa vyjasnia všetky takéto okolnosti sa vieš rozumne rozhodnúť.
Ak by iba par drobných vyšli, nestojí to za tie nervy a najmä keď nás ID, nevladzes aktívne riešiť keď máš take nepríjemné spomienky a dilemu k tomu domu.
Ak by tam vyšlo viac €, napr 1-2 000, a tebe by tie peniaze pomohli, možno by to stálo za tú námahu, prekonať frustráciu a aspoň trochu satisfakcie.
Zvazuj rozumne a ak pasíva všetkého druhu prevažujú, odmietnu a už sa osloboď.
Držím ti palce k rozumnej úvahe 🍀🍀🍀.

simca06022011
Dnes o 09:02

@anonym_autor samozrejme, preco by si nemala? Ziadnych dedicov neoberies o nic, ak ziadnych nemal, je to rodinny majetok, kde by tak ci tak polovica po rodicoch patrila tebe.

Teraz, nech je to vstave akomkolvek by som to prijala, mozno upratala a predala ak by som tam zit nechcela. AJ keby par desat tisic len ak je to nejak velmi rozpadnute, ale lepsie ako nic