Prijali by ste toto dedičstvo?
Pred pár mesiacmi našli môjho brata mrtvého, od vtedy rozmýšľam čo ďalej s rodičovským domom?
Bol slobodný a bezdetný, neboli sme v kontakte, mal zložitú povahu.
Aby som to nejako vysvetlila, otec zomrel nečakane ,keď som mala 18, zdedila som časť rodičovského domu, ale mama chcela veľmi aby som sa vzdala dedičstva v prospech brata, keďže som tak neurobila naše vzťahy sa zhoršili. Doslova ma vyhodila z domu po jednej hádke.
Mama bola vždy na jeho strane a svoju časť mu darovala. Mama už tiež nežije, a brat nechal chátrať dom, posledných 25-30 rokov nikde nepracoval, poberal iba dávky. S nikým z rodiny sa netýkal.
Pred pár rokmi som potrebovala odložiť niekde pár kusov nábytku,možno aj niekde prespať pár nocí a on ma ani len na dvor nepustil, bola by mi stačila aj letná kuchyňa. Správal sa hnusne, vlastne nie len ku mne ale aj k ostatnej rodine, napr ku krstnej, ktorá bývala oproti nás. Ona vždy chodila k mame keď brat nebol doma, brala im aj jedlo keď už mama nevládala. Keď mama zomrela a krstná došla spýtať sa či vie s niečím pomôcť tiež ju brat vyhodil a ešte ju aj urážal.
O sebe by som napísala iba toľko že som nemala šťastie na vzťahy, má jedno dospelé dieťaťa ktoré žije a študuje v čr, po rozvode ( vtedy puberťák) zostal radšej s otcom a tie vzťahy nie sú také aké by som si priala. Som na invalidnom dôchodku. Bývam v nájme. Na bratovi pohrebne náklady som si musela požičať.

Dom predaj. Nemáš naň žiadne pekne spomienky.
Chod za oeniaze na nejakú dobrú dovolenku. Kúp niekdajší pobyt pre krstnu a zvyšné peniaze ulož na nejaký termínovaný účet
Dom predaj. Nemáš naň žiadne pekne spomienky.
Chod za oeniaze na nejakú dobrú dovolenku. Kúp niekdajší pobyt pre krstnu a zvyšné peniaze ulož na nejaký termínovaný účet
@anonym_c17778 Ehm, rozflakat peniaze na dovolenku, ked zije z ID ? A peniaze na terminovany ucet ? Jedna rada horsia, ako druha.
@anonym_c17778 Ehm, rozflakat peniaze na dovolenku, ked zije z ID ? A peniaze na terminovany ucet ? Jedna rada horsia, ako druha.
@patrike prečo by autorka nemohla ísť na dovolenku - z peňazí za dom - isto na dovolenku niečo sa nájde.
Nebuď posmešný.
@anonym_autor Ano, prijala. Ved uz nik nezije, tak nevidim dovod aby to prepadlo statu. Minimalne ako stavebny pozemok na predaj.
Samozrejme to prijmi, kazdy dom sa da predat a ked si na invalidnom, prilepsis si. Je to zaujimava lokalita ? Ma to velky pozemok ? Alebo tam mozes byvat a zbavis sa najmu, aj ked tu som opatrny, naklady na udrzbu mozu byt znacne.
@patrike totálne je všetko zarastené, tak že od brány není vidno ani letnú kuchyňu. V malej dedinke pánu Bohu za chrbtom, ani obchod tam není ani škola ani nič zaujímavé. Väčšina sú dôchodcovia. Za celý deň tam chodi asi päť autobusov cez víkend asi len jeden. Na to aby sa človek dostal z práce domov naprilklad po piatej si musí zavolať taxík alebo isť pešo 4km od križovatky. Na úrade mi povedali že má dlžobu na daniach.
Šla by som na to prakticky, zistila by som, či to má vôbec nejakú hodnotu, či sa to teoreticky dá aspoň za nejakú rozumnú sumu predať a táto suma prevýši prípadné dlhy a ak je odpoveď nie, tak by som dedičstvo odmietla.
zaplať pár eur dôchodcovi čo je ako tak čiperný - nech to tam pekne pokosí. Dane budeš musieť vyrovnať.
Šla by som na to prakticky, zistila by som, či to má vôbec nejakú hodnotu, či sa to teoreticky dá aspoň za nejakú rozumnú sumu predať a táto suma prevýši prípadné dlhy a ak je odpoveď nie, tak by som dedičstvo odmietla.
@petamich Mne by to nedalo. rodičovský dom je rodičovský dom. Možno ako chalupu by to niekto z mesta kúpil.
@patrike totálne je všetko zarastené, tak že od brány není vidno ani letnú kuchyňu. V malej dedinke pánu Bohu za chrbtom, ani obchod tam není ani škola ani nič zaujímavé. Väčšina sú dôchodcovia. Za celý deň tam chodi asi päť autobusov cez víkend asi len jeden. Na to aby sa človek dostal z práce domov naprilklad po piatej si musí zavolať taxík alebo isť pešo 4km od križovatky. Na úrade mi povedali že má dlžobu na daniach.
@anonym_autor neblazni, normalne na dedicskom ti vycislia dlhy a majetok, isto budes v pluse, v tvojej situacii aj 5tis potesi (isto to bude viac) chalupqrom samoty nevadia
@anonym_autor Zase podla popisu to bude ticha lokalita, kupec z mesta sa moze najst, takeho autobusy netrapia, ma auto. Druha moznost je nejaky starosta obce, ktory potrebuje kamsi dat Ciganov, presne takym sa kupuju lacne domy.
Pozri, snad pod 50 000 cena nebude a to je pre teba slusny peniaz.
Pokosit a dat to nahrubo do poriadku je par dni roboty s krovinorezom.
Dlh na miestnej dani je smiesna suma voci hodnote aj schatraneho domu.
zaplať pár eur dôchodcovi čo je ako tak čiperný - nech to tam pekne pokosí. Dane budeš musieť vyrovnať.
@anonym_7d2817 tam kosa nepomôže, za 30 rokov bratovho starania tam narástlo kadečo,bazy, agát, černice, invázne dreviny, všetko hrubé,videla som tam aj zvyšky uhynutých zvierat. 1000m 2 záhrady a ďalších 1000m2 dvor všetko totálne zarastené, strecha zateká, vo vnútri akoby bomba vybuchla, jedno okno som skúsila otvoriť a už sa zavrieť nedalo.
Autorka sudiac podla tvojich odpovedi, ty sa sa uz rozhodla 🙂 mame ta presviedcat ci? Urob tak, aby si ty spokojna bola.
@anonym_autor Zase podla popisu to bude ticha lokalita, kupec z mesta sa moze najst, takeho autobusy netrapia, ma auto. Druha moznost je nejaky starosta obce, ktory potrebuje kamsi dat Ciganov, presne takym sa kupuju lacne domy.
Pozri, snad pod 50 000 cena nebude a to je pre teba slusny peniaz.
Pokosit a dat to nahrubo do poriadku je par dni roboty s krovinorezom.
Dlh na miestnej dani je smiesna suma voci hodnote aj schatraneho domu.
@patrike sa som sa pýtala na úrade, jeden dom na tej ulici súci na zrútenie kúpil pár od exekútora za deväť tisíc eur. Ale tam ozaj stačilo pokosiť toto u nás nie je les ale džungľa
@anonym_autor predaj dom. Možno ti z tých peňazí zvýši aj na nejaký vlastný byt. Aspoň nebudeš bývať v nájme a budeš mať niečo “pekné” po všetkom trápení v živote s nimi.
Autorka sudiac podla tvojich odpovedi, ty sa sa uz rozhodla 🙂 mame ta presviedcat ci? Urob tak, aby si ty spokojna bola.
@petamich zdraham sa prijať dedičstvo kvôli krivdám a nepríjemným spomienkam z minulosti. Keby som tam nemala svoj podiel tak na 100%nechám prepadnút
@patrike sa som sa pýtala na úrade, jeden dom na tej ulici súci na zrútenie kúpil pár od exekútora za deväť tisíc eur. Ale tam ozaj stačilo pokosiť toto u nás nie je les ale džungľa
@anonym_autor Nedaj sa odradit tou dzunglou, to je tiez lahko riesitelne, mozno nejaky mlady par studentov chce stravit romaticke leto, budu byvat zadarmo, vyrubu to.
@anonym_autor ano, prijala. Lebo mozes byt len v pluse. Ak by dlhy prevysovali hodnotu majetku, tak samozrejme nic nededis. Lutujes sa, aky si mala tazky zivot a vsetci su zli a bla bla bla, ale zrazu ti len tak spadnu peniaze k noham, ktore by ti vedeli vylepsit zivot a ty si leniva ich zdvihnut…
@anonym_autor predaj dom. Možno ti z tých peňazí zvýši aj na nejaký vlastný byt. Aspoň nebudeš bývať v nájme a budeš mať niečo “pekné” po všetkom trápení v živote s nimi.
@anonym_0df89e určite nie
@petamich zdraham sa prijať dedičstvo kvôli krivdám a nepríjemným spomienkam z minulosti. Keby som tam nemala svoj podiel tak na 100%nechám prepadnút
@anonym_autor Kazdy je strojcom svojho stastia, ty si robila dlhe roky chybu, ked si nemala aktivny pristup k svojmu majetku a nechala si to chatrat .
Teraz mas sancu prilepsit si a zdemotivuje ta par krikov. Ten ID mas na F diagnozu ?
@anonym_autor ja ta asi aj chapem, na druhej strane, prave preto ze tam mas podiel by som to nenechala len tak, drzim paste!
A ked dedicstvo odmietnes, tak tie krivdy a neprijemne spomienky mavnutim carovneho prutika zmiznu? Praveze konecne mas moznost z tych vsetkych krivd mat aj nieco pozitivne. Urcite sa toho nevzdavaj, aj maly peniaz pomoze, obzvlast ked ich nemas nazvys.
Zatial nic neries. Notar musi ohodnotit nehnutelnost a zistit ci zostala nejaka hotovost a kolko je dlzob. Pred tebou ti vycisli stav dedicstva a potom sa rozhodnes ci beries aj cast po bratovi, kedze pises, ze cast je tvoja. To znamena, ze i dlh na dani z nehnutelnosti je ciastocne i tvoj dlh. Aj keby si neprijala dedicstvo aj tak budes rieit co s tvojou castou.
@anonym_autor ano, prijala. Lebo mozes byt len v pluse. Ak by dlhy prevysovali hodnotu majetku, tak samozrejme nic nededis. Lutujes sa, aky si mala tazky zivot a vsetci su zli a bla bla bla, ale zrazu ti len tak spadnu peniaze k noham, ktore by ti vedeli vylepsit zivot a ty si leniva ich zdvihnut…
@sissy27 Oni su celkovo rodinka na pohladanie, brat alkolik na davkach, sestra nekona aktivne vo veci spravy svojho podielu na majetku a necha brata bacovat, teraz ked je sanca na par tisis, tak je leniva konat.
@sissy27 Oni su celkovo rodinka na pohladanie, brat alkolik na davkach, sestra nekona aktivne vo veci spravy svojho podielu na majetku a necha brata bacovat, teraz ked je sanca na par tisis, tak je leniva konat.
@patrike
Mas pravdu o dieta sa staral otec, bez komentara
Keď ho nezoberieš prepadne časť domu štátu a budete dvaja vlastníci ty a štát a stým sa ťažšie niečo vyrieši.
Ak budeš jediným majiteľom ty, tak vieš ho predať keď sa nájde kupec.
Povedz lokalitu, odfot nehnutelnost, navrhni cenu a mozno to od teba kupim. Ktovie 🤷
Prepáč, ale nechápem tvoje pochody v hlave. Nie si na tom finančne dobre, zdravotné problémy, nemáš vlastné bývanie a ty ihŕňaš nos nad dedičstvom, ktoré by ti aspoň nejaký obnos prinieslo? Dedičstvo prijmi, oslov dobrú realitku, dom s pozemkom predaj a peniazmi si trochu pomôž.
Úprimne neverím, že i keď Pánu Bohu za chrbtom, niekto by predal pozemok za 9 tisíc.
@anonym_autor ak nechceš prijať, zriekni sa v prospech mňa 😃

Samozrejme to prijmi, kazdy dom sa da predat a ked si na invalidnom, prilepsis si. Je to zaujimava lokalita ? Ma to velky pozemok ? Alebo tam mozes byvat a zbavis sa najmu, aj ked tu som opatrny, naklady na udrzbu mozu byt znacne.