icon

Prijali by ste toto dedičstvo?

Včera o 20:16

Pred pár mesiacmi našli môjho brata mrtvého, od vtedy rozmýšľam čo ďalej s rodičovským domom?
Bol slobodný a bezdetný, neboli sme v kontakte, mal zložitú povahu.
Aby som to nejako vysvetlila, otec zomrel nečakane ,keď som mala 18, zdedila som časť rodičovského domu, ale mama chcela veľmi aby som sa vzdala dedičstva v prospech brata, keďže som tak neurobila naše vzťahy sa zhoršili. Doslova ma vyhodila z domu po jednej hádke.
Mama bola vždy na jeho strane a svoju časť mu darovala. Mama už tiež nežije, a brat nechal chátrať dom, posledných 25-30 rokov nikde nepracoval, poberal iba dávky. S nikým z rodiny sa netýkal.
Pred pár rokmi som potrebovala odložiť niekde pár kusov nábytku,možno aj niekde prespať pár nocí a on ma ani len na dvor nepustil, bola by mi stačila aj letná kuchyňa. Správal sa hnusne, vlastne nie len ku mne ale aj k ostatnej rodine, napr ku krstnej, ktorá bývala oproti nás. Ona vždy chodila k mame keď brat nebol doma, brala im aj jedlo keď už mama nevládala. Keď mama zomrela a krstná došla spýtať sa či vie s niečím pomôcť tiež ju brat vyhodil a ešte ju aj urážal.
O sebe by som napísala iba toľko že som nemala šťastie na vzťahy, má jedno dospelé dieťaťa ktoré žije a študuje v čr, po rozvode ( vtedy puberťák) zostal radšej s otcom a tie vzťahy nie sú také aké by som si priala. Som na invalidnom dôchodku. Bývam v nájme. Na bratovi pohrebne náklady som si musela požičať.

sticker
Strana
z3
anonym_cd6a98
Dnes o 09:02

No urcite by som prijala!Podla mna je to jasny priklad toho, ze Bozie mlyny melu pomaly, ale isto.Nesla by som ta byvat.Zrejme budea musiet 5 rokov pockat kym ho budes moct/chciet predat,aby si zbytocne neprisla o peniaze,ale mne by to za to urcite stalo.Emovie a krivdy bokom.Clovek musi byt prakticky a tebe padol poklad do lona.Povedz tomu hore Dakujem.

januska12323
Dnes o 09:03

@anonym_autor tak v prvom rade si nájdi právnika alebo niekoho kto ti bude vedieť vysvetliť situáciu lebo vidno, že si stratená. Je a bol to celé roky aj tvoj majetok tak to nehádž len na brata, časť daní si dlžná aj ty, pozemok tiež patrí aj tebe. Nechaj si vyčísliť všetky dlhy, koľko je hodnota majetku a potom sa rozhodni.

zuzanka.zuzu
Dnes o 09:18
@anonym_cd6a98

No urcite by som prijala!Podla mna je to jasny priklad toho, ze Bozie mlyny melu pomaly, ale isto.Nesla by som ta byvat.Zrejme budea musiet 5 rokov pockat kym ho budes moct/chciet predat,aby si zbytocne neprisla o peniaze,ale mne by to za to urcite stalo.Emovie a krivdy bokom.Clovek musi byt prakticky a tebe padol poklad do lona.Povedz tomu hore Dakujem.

@anonym_cd6a98 nemusí 5 rokov čakať 🙈🙈🙈 pri dedičstve sa to berie ako keby vlastnila nehnuteľnosť odkedy ju vlastní ten po kom dedí

maminkadeticiek
Autor odpoveď zmazal
anonym_54151f
Dnes o 10:27

@anonym_autor ak nemas na dom pekne spomienky, predaj ho. a ty nezi v Najme a kup si nieco co ti bude vyhovovat.

kreativka_logopedk
Dnes o 10:31

@anonym_autor Asi by som kontaktovala realitku, aby mi dali odhad, za koľko by sa dom s pozemkami m dali predať. Keď nie inak, aspoň ako stavebné parcely. Ak by táto suma bola nižšia, ako náklady na pohreb a nedoplatky na daniach, vôbec by som neuvažovala nad tým dedičstvo prijať.

anonym_7d2817
Dnes o 11:54
@anonym_5113a8

Fuj ako sa tu poniektoré vyjadrujete na autorku, ako na ňu útočíte...
Jas3né sa pýta na 1 otázku, slušne vysvetlila že má dilemu a prečo ju má, ale vy hneď urazate aká je neschopná.
Pýta sa jedno, vytahujete druhé.
Pritom viete že má ID ale neviete prečo a odkedy, ako zvládala problémy a život. Už vás všetky vidím, ako beriete policajtov, hrubokrkych gerojov a idete sa dobíjať na pozemok, z ktorého vás defakto v mladosti vyhnali ako prašivca. Neriešte akého mala muža a prečo dieťa zostalo s ním. To nie je gro tohto príspevku..
Pointa je, či má prijať dedičstvo po bratovi. Totižto on bol podľa všetkého väčšinový vlastník. Pravdepodobne po úmrtí otca 1/2 domu bola matkyna, do dedičského konania išla iba 1/2 po otcovi a tá sa rozdelila na 3/3. Matka, brat, dcéra ( autorka). Matka teda vlastnila 4/6a deti po 1/6.
Svojou čiastku prepísala na brata a ten bol vlastníkom 5/6. Autorke zostala 1/6 - tak vidím ako sa tam trepe a dobíja k agresívnemu alkoholikovi. Jej tá mini pidi čiastka nestála za boje, súdne ťahanice , poplatky, a 0 od nezamestnaného alkoholika. Múdrejší ustúpi, a hlavne človek s problemom ( keďze má ID).
Nemajte veľké oči, že ten dom + Pozemok majú nejakú mega hodnotu, keď je v lokalite a stave ako popisuje. Viac starostí a nervov ako zisku.
Autorka - Môj názor/ postup:
osloviť obec aby vyčíslila písomne podlžnosti
osloviť realitnú , obec, susedov a spýtať sa či sa predali v lokalite podobne domy a za koľko
notár na predbežnom prerokovaní musí oznámiť dlhy zosnulého, aktíva aj pasíva v €. Do 30 dní je čas sa rozhodnúť či prijať alebo odmietnuť. Tu by som si aj tak nechala rezervu, lebo dlhy môžu vyskočiť aj neskôr a keď dedičstvo prijmes, v dobrej viere že je to tak akurát, tak nečakaných pár stoviek či tisícka to nabúra.
Ale - máš tam svoj podiel, aj ten potrebuješ poriešiť, či tam máš dlh na daniach ti povedia na obecnom úrade.
Až keď sa vyjasnia všetky takéto okolnosti sa vieš rozumne rozhodnúť.
Ak by iba par drobných vyšli, nestojí to za tie nervy a najmä keď nás ID, nevladzes aktívne riešiť keď máš take nepríjemné spomienky a dilemu k tomu domu.
Ak by tam vyšlo viac €, napr 1-2 000, a tebe by tie peniaze pomohli, možno by to stálo za tú námahu, prekonať frustráciu a aspoň trochu satisfakcie.
Zvazuj rozumne a ak pasíva všetkého druhu prevažujú, odmietnu a už sa osloboď.
Držím ti palce k rozumnej úvahe 🍀🍀🍀.

@anonym_5113a8 všééétky sme hlúpe len ty so svojim názorom si lietadlo. 😀

pindusa
Dnes o 13:00
@anonym_autor

@patrike sa som sa pýtala na úrade, jeden dom na tej ulici súci na zrútenie kúpil pár od exekútora za deväť tisíc eur. Ale tam ozaj stačilo pokosiť toto u nás nie je les ale džungľa

Hlavne sa neponáhľaj ,všetko si dobre rozmyslí a ako som písala nájdi si niekoho kto ti dobre poradí,oslov rodinu, známych a pod.

anonym_5113a8
Dnes o 13:52
@anonym_7d2817

@anonym_5113a8 všééétky sme hlúpe len ty so svojim názorom si lietadlo. 😀

@anonym_7d2817 našla si sa v mojom príspevku a opise ? Trafená hus zagágala ?
Nerieš autorkyne vzťahy, pýtala sa na dedičstvo.
Ty letuška 🤣

andreatytler
Dnes o 18:02
@melanta

@andreatytler vo svojej prvej reakcii si napísala, že dlhy sa neprenášajú na dedičov. A to nie je pravda. Až neskôr si sa opravila a napísala, že dlhy sa dedia len do výšky hodnoty dedičstva. Ale tvoja prvá reakcia, na ktorú reagoval patrik bola, že dlhy sa nededia a to pravda nie je.

@melanta lenze to je nespravna formulacia ze dlhy sa dedia. Ziadny dlh nie je preneseny na dedica. Iba on dostane len tolko kolko zostane po vyplateni dlhov. Ten dlh nema s dedicom nic spolocne. Je to dlh neboztika a jeho smrtou konci. Co ostane je dedicstvo a ide to dedicom. Cize dlh nikto nemoze zdedit.

tom_i
Dnes o 18:16

Máš chalupu...pomaly si ju prerobiš na svoju oázu... zlé odíde ak sa so svojím životom vyrovnaš

verus_16
Dnes o 18:19
@anonym_autor

@anonym_7d2817 tam kosa nepomôže, za 30 rokov bratovho starania tam narástlo kadečo,bazy, agát, černice, invázne dreviny, všetko hrubé,videla som tam aj zvyšky uhynutých zvierat. 1000m 2 záhrady a ďalších 1000m2 dvor všetko totálne zarastené, strecha zateká, vo vnútri akoby bomba vybuchla, jedno okno som skúsila otvoriť a už sa zavrieť nedalo.

@anonym_autor 1000m2 je krasny pozemok. Krasne velka plocha. A na samotke. To ma hodnotu.

verus_16
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3