Rada od starších žien: Štúdium alebo svadba?
Ahojte , Rada by som sa poradila s niekym kto ma viac životných skusenosti a veci vidí možno triezvejšie ako my mladí. Mám 21 rokov a momentalne študujem v 3 ročníku na Ekonomickej univerzite . Som s priateľom od 15 . Priateľ je naozaj úžasný , je o 2 roky starší . Je veľmi zodpovedný , pracovitý , starostlivý a jedine čo naozaj rieši je práca a rodina . Vieme že svadbu chceme až po škole . No Sme spolu už pomerne dlho a ja budem končiť bakalársky stupeň štúdia a chcela by som pokračovať na magisterský no pride mi že to oddialim o ďalšie 2 roky a som smutná z toho pretože v našom okoli už je väčšina vzatá . Neviem či to beriem len ja takto rýchlo a naozaj sa nemam kam ponáhľať . Moja otázka znie či by ste obetovali 2 roky ďalšiemu štúdiu a počkali alebo sa tiež takto ponáhľali .
Ja neviem, ale ktorá sa chce v dnešnej dobe vydávať ako 21 ročná? Prečo?
@bielasovicka napríkad ja 😆mám 21 prsteň na ruke tiež študujem. Ale chcem len Bc. Chcem dieťa skoro nechcem rodiť ako 30 stará dievka a potom nestíhať za deckom. S partnerom sme zachvíľku 5 rokov. Bývame spolu. Predtým bolo úplne normálne sa brať v tomto veku. Teraz rodiť dobre že nie v 50tke a svadba vôbec žiť len ako parnery ja zas nepochopím toto😆každý na to ma iný pohľad a za mňa nech si každý robí čo chce.
Ja neviem, ale ktorá sa chce v dnešnej dobe vydávať ako 21 ročná? Prečo?
@bielasovicka Viem si predstavit jeden dovod suvisiaci s tuhym katolicizmom.
@anonym_58c4fc z jej poznamky skor vietor fuka zo spalne a asi su bigotaci...
@anonym_63d0eb Vidim to uplne rovnako. Tvrdit, ze vacsina mladych vo veku do 25 je v manzelstve, to si neviem predstavit kde.
@zenysiradia Nechce sa mi čítať celá diskusia, takže to, čo teraz napíšem, tu už bolo možno spomenuté.
1. Aký problém je sa zobrať a študovať ďalej? Či priateľ (budúci manžel) by chcel od teba, aby si polovicou prispievala na nájom? Teda by si musela popri škole pracovať? Prípadne to súvisí s náboženstvom?
2. Na to, aby ste spolu žili, sa predsa nemusíte teraz brať. Skôr je to ten efektívnejší a racionálnejší model, lebo si vyskúšate bývanie spolu a uvidíte, či vám to bude vôbec klapať. Ver mi, že vidieť sa len párkrát do týždňa niekde vonku je úplne iné, ako zdieľať každodenný život spolu. Tých pár hodín sa vie veľa mužov pretvarovať a keď začnú žiť spoločný život, tak zrazu žena zistí, čo za magora si to zobrala.
Spoločným bývaním zistíte, či ste vôbec komatibilní, ako viete riešiť konflikty, ako viete spolu komunikovať v stresových situáciách, ako si predstavujete fungovanie a rozdelenie úloh v domácnosti, finančnú realitu a véééééľa iných vecí, o ktorých teraz nemáš ani páru.
Nevidím problém mať popri štúdiu svadbu.
Urcite by som sa nevydavala ako 21 rocna. Uzivaj si . ..najprv dokonci skolu. Najdi si pracu. Vela kamosiek malo problem si najprv pracu hned po skole a vydate, lebo si mysleli ze hned pojdu na matersku...
Najskor som si v pokoji dostudovala a uzivala si studentsky zivot a potom riesila svadbu a rodinu. Partner uz zrejme VS dokoncenu ma takze si ju pekne dokonci aj ty a potom rieste dalsie posuny vo vztahu.
@zenysiradia prosím, nestavaj celé svoje bytie na priateľovi. Studuj, postav sa na nohy. Máš 21, kde sú všetci povydavani?! Máš kopu času, zameraj sa na seba.
A to kde žijete keď je väčšina párov vo vašom veku už zobratá😁Nepoznám jediný pár v mojom okolí, v tom veku, zosobášených.
Za mňa jednoznačne štúdium, neskôr pochopíš
@rachel36a na tu svadbu tlacim skôr ja .. partner je za to nech si plním svoje sny a studujwˇ
@zenysiradi
Partner má rozum
@katica06 hmm 😅 najlepšie, že to sú väčšinou tie, čo ledva skončili električkové školy 🤣, ale budú sa vyvyšovať nad remeselníkov, ktorí majú väčšinou aj oveľa vyššiu odbornosť. Keď tak vidím, čo dokáže môj muž, čo všetko musí ovládať a vedieť a ku má zodpovednosť, tak si vôbec nemyslím, že má v hlave menej ako ktorýkoľvek absolvent ekonómie, manažmentu a podobných vš.
@tilly
Aké sú to električkové školy prosím ťa 😂?
Ved sa vezmite a pokracuj v studiu. Tiez so sa vydavala po Bc a pojracovala dalej. Ale byvali sme spolu od maturity. Zacali sme spolu chodit,ked som mala 14, sme spolu 22 rokov. Ale nevydala by som sa ak by sme predtym spolu nebyvali
@zenysiradia jednoznačne štúdium. To rozhodne nie je obeta.
Po štúdiu cestovať, zamestnať sa v zahraničí, nabrať skúsenosti. Pokojne aj spolu. Potom sa rozhodnúť, kde sa usadíte, potom si založít rodinu. Svadba môže byť kedykoľvek, ale nesilila by som to počas školy. V žiadnom pripade. Načo?
Ako by ste bývali po svadbe? Kto by ti financoval štúdium ak by si sa vydala? Toto je podstatné.
A mám pocit, že si skôr nastavená na to, že ako vydata už "nebudeš strácať čas" štúdiom. Toto nie je dobré..
potiahni ešte aspoň rok ako študentka a potom pred 5 ročníkom spravte svadbu.
Na spolocne byvanie nepotrebujete svadbu. Studuj, chod s nim byvat a potom rozmyslaj nad svadbou
@zenysiradia určite počkaj, naprv spolu bývajte, skončí školu, nájdi si prácu a až potom svadba.
Ja si pamätám na výške v 4. a 5. ročníku bolo veľmi veľa rozchodov.
Skončenie školy a zaradenie sa do pracovného života zmenia ľudí, pohľad na život, seba...
A navyše, určite bude lepšie ísť na materskú s pracovnými skúsenosťami a ideálne aj možnosťou sa vrátiť 😉
@anonym_0cbd2e právo nie je električka, ani sa to o nom nehovorí 😅, ale inak pravda.
@tilly ale ja áno.
@zenysiradia to ze vobec uvazujes o tom nestudovat dalej len kvoli tomu aby si sa vydala a ze si ovplyvnena tym co robi "okolie", vo mne vyvolava obrovske pochybnosti o tvojej celkovej vyzretosti
@zenysiradia to ze vobec uvazujes o tom nestudovat dalej len kvoli tomu aby si sa vydala a ze si ovplyvnena tym co robi "okolie", vo mne vyvolava obrovske pochybnosti o tvojej celkovej vyzretosti
@anonym_7a12c2 preto s pýta starších. Má 21, otazka na 17.
@zenysiradia najprv pekne dokonci celu skolu a potom svadba a deti, rodina.
Neviem, kde sa vydavaju tak skoro, ale vacsina z mojej generacie 40+ a s Vs, az na jednu tehu pocas studia, vela kamosiek a kamaratov malo svadbu po Vs. Bolo obdobie, ze za kratky cas sme sli na niekolko sobasov kamaratok a aj my sme v tom case mali.
A teraz duplom ludia cakaju so svadbou az po skole.
Ja som sa vydavala v 26r.a stihli sme v pohode aj 3deti 😀.
No, a už tu nemá ani účet. Ved ona vôbec neodpovedala na otázky, len to co sa jej hodilo asi. 🙈
No, a už tu nemá ani účet. Ved ona vôbec neodpovedala na otázky, len to co sa jej hodilo asi. 🙈
@bielasovicka Cize sme trafili dovod na svadbu : sex, kedze su to nejaki bigotaci.
@zenysiradia No, len aby ste sa vobec vzali. Neter takto chodila od 15tich s chalanom a veru po VS sa aj nakoniec rozisli.
@rachel36a na tu svadbu tlacim skôr ja .. partner je za to nech si plním svoje sny a studujwˇ
@zenysiradia dovod preco sa nemozete zobrat uz teraz? Lebo si si povedala ze svadba az po skonceni skoly, byt do 3 rokov, dieta po 4 a dovolenka v Chorvatsku ked dieta bude mat 1 rok?

Nejak mám dojem že mladík má iba sš a vietor veje odtiaľ. Veľa vzťahov stroskotalo na tom, že chlap má nižšie vzdelanie možno aj nižší príjem ako žena. Žena sa potom pohybuje v spoločnosti podobných ľudí a začne porovnať. Nasleduje rozvod/rozchod. Zatiaľ kým študuje a nezarába problém nie je.
Svadbu chceš/chcete veľkolepú honosnú oslavu? Zarobíte si na to sami? Alebo vás stačí papier,len aby bol?
Na spoločné bývanie netreba žiaden papier. Študuj ďalej ak más možnosť ak ti štúdium ide. Každopádne pred samotnou svadbou skúsila spolužitie, si ešte veľmi mladá.
@anonym_58c4fc z jej poznamky skor vietor fuka zo spalne a asi su bigotaci...