Šetrili by ste alebo si užívali život ako single žena?
Ahojte, som samostatná žena, nemám dieťa, nemám žiadne veľké záväzky.
Mám auto, ktoré platím a teda celý ten servis okolo toho je dosť veľa - poistka GAP, servisné prehliadky, výmena a uskladnenie pneumatík, diaľničná, PHM, prípadné umytie apd.
Okrem toho dosť investujem do seba, vyčíslila som to mesačne na cca. 450-500 eur okrem jedla samozrejme. Dosť veľa investujem aj do jedla, keďže jem bezlepkovo a bezlaktózovo a mäso kupujem väčšinou od dodávateľa. Jem veľa zeleniny a ovocia, teda v porovnaní s mojím okolím asi viac. Chodím do posilky, cvičím, mám trénera, plus cvičím aj sama a rôzna tá starostlivosť o seba...
Potom si platím všetky streamovacie veci - Netflix, HBO, Voyo, Joj play, Youtube premium apd.
Ďalej investície do bytu, stále niečo kupujem, stále si niečo vynovujem, a stále niečo odíde alebo sa pokazí. Sú to aj vyššie investície - kávovar, televízor, tlačiareň, mobil, posteľ, nový laptop, nový monitor ... ale aj menšie investície.
Ďalšie investície sú do oblečenia a doplnkov - myslím si, že tak 150 - 200 eur mesačne do týchto položiek investujem. A to veľa nakupujem pritom cez vinted a drahšie kúsky kupujem od ruky.
Mám pocit, že stále niečo objednávam. Stále mi prichádza niečo z Notina, zo Sephory, z Alzy, z Douglasu, alebo z Vinted.
A potom je tu cestovanie. Ročne idem na minimálne dve dovolenky, a pár menších tripov po EÚ. Finančne je to náročnejšie samozrejme, ale stále v rámci môjho budgetu.
Mesačne neušetrím veľa, je to cca. 400-500 eur. Mohla by som viac, ak by som všetko osekala. Stále mám niekde takú myšlienku, že by som mala šetriť viac, hlavne na dôchodok. Našetrené niečo na účte mám, ale je to málo podľa mňa - mám 30 000 eur. Kupovala som auto, čiže sa to osekalo.
Nemám úvery, nikomu nič nedĺžim, nič nesplácam. Mám životnú a úrazovú poistku.
Ak by ste boli sama single žena, ktorá nezarobí zle, a teda viete, že rodinu a deti nebudete riešiť, šetrili by ste si alebo by ste žili a užívali by ste si? Alebo by ste urobili nejaký kompromis, niečo zosekali a niečo viac šetrili?
Byt v tvojej situacii, tak popravde prebehla by som tie trosku sialene vydavky, mne sa to zda velmi vela. Nesetrila by som na sebe, ale to vsteko sa da s rozumom. Ved ked ti chodi tolko veci, tolko nakupujes, pozri sa doma okolo seba, vsetko pouzivas, nieco ti chyba, treba ti viac? Ked som zila "single", podobne som nakupovala a minala a potom sa mi otvorili oci, invetnura, a tolko nakupenych veci ze az... zbytocne. pride mi aj zbytocne platit VSETKY streamovacky... to tolko sedis pri telke? a vsetko naraz pozeras, kazdy mesiac? Auto vies tiez usetrit znacne na servisoch, nemas pivnicu na pneumatiky a pod, umytie a phm to zase nie je taka katastrofa, to mame kazdy sem tam taketo vydavky... proste pride mi to tak, ze nemas nudzu o financie a tak platis a kupujes. Isla by osm radsej na tretiu dovolenku ako minat na nezmysly. Ak mas taketo vydavky, tak mi 300-400EUR mesacne na setrenie p ride aj malo, ale tak to je relativne vsetko. Podla mna malo vydavkov je tam takych, ktore ti aj nieco prinesu, okrem kratkodobej radosit z toho, ze nieco som si kupila. Fitko, trenera, sport a vzdelavanie, cestovanie by som nerusila, ale ostatne by som prekopala, aspon par krat do roka.
Ja mam napr problem ze vela minam na potraviny, a semtam mame mesiac = nekupujem okrem cerstveho nic, miname co je v skrini a mrazaku. A toto som mala aj s drogeriou a oblecenim, kym som vsekto nepreriedila, neminula, nekupila som nic, ani sprchovaci sampon lebo sa mi pacil (pre priklad = mala som za auto iba oblecenia, kozmetiky za 3-4 pradlove velke koše atd :D krabicu som mala napr len sviecok, ked sme sa stahovali). Lahsie sa mi zije s menej vecami. ALE podotykam, to som ja, ak tebe vyhovuje a mas system v tom, nakupuujes co potrebujes, nemusis nic menit.
Fitko kludne moze platit tolko,v sak ja dcere plaitm vstupy... 10vstupov = 60EUR a a trener na tych 10 vstupov je dalsich 150EUR :D fyzio mne stoji 30-40EUR na hodinu?
@anonym_9db475 a ešte jej to tu niektoré žerú aj s navyjákom.
Čím viac píše, tým viac sa bavím. Akurát som dúfala, že keď napíše tie dovolenky, tak to bude aspoň nejaká poriadna pecka a nie Budapešť, Turecko…
@sisaka ono podľa mňa je to cele na hlavu že si 30 ročná žena nevie riešiť svoje financie ale potrebuje sa pýtať na modrom konikovy čo má robiť 😀 poprípade sa musela prísť pochváliť. Úplne by stačil len posledný odstavec namiesto detailneho rozpisovania kde všade míňa
@lapersefona skôr pomáham seniorom. Mám vybratý Domov sociálnych služieb, kde pred Vianocami nosíme darčeky a snažím sa im pomôcť po materiálnej stránke. Plus chodíme do útulku pre psy - nosíme obliečky, vankúše, deky, granule a konzervy, plus chodíme venčiť pravidelne. Pomáhala som aj slobodným týraným matkám s deťmi - v rámci jedného projektu. V inom projekte zase marginalizovaným skupinám - tam boli rómovia, starší ľudia, ľudia bez domova, hendikepovaní fyzicky, psychicky apd.
@anonym_autor si super a veľká inšpirácia 💝 🫠
@anonym_autor to kolko zarobíš mesacne? 5000???
@hylary nebudem zverejňovať svoj zisk. Som podnikateľ, čiže nezarobím mzdu, mám tržby, náklady a potom zisk.
@lapersefona skôr pomáham seniorom. Mám vybratý Domov sociálnych služieb, kde pred Vianocami nosíme darčeky a snažím sa im pomôcť po materiálnej stránke. Plus chodíme do útulku pre psy - nosíme obliečky, vankúše, deky, granule a konzervy, plus chodíme venčiť pravidelne. Pomáhala som aj slobodným týraným matkám s deťmi - v rámci jedného projektu. V inom projekte zase marginalizovaným skupinám - tam boli rómovia, starší ľudia, ľudia bez domova, hendikepovaní fyzicky, psychicky apd.
@anonym_autor a stale nie si spokojna ci stastna? Ci co vlastne ti chyba? Pozornost? Uznanie? Rodina? Kamarati? Deti? Zvieratko? Dobrodruzstvo?
Ak chces profi poradenstvo k peniazom tak smer banka, ale psychologa ti robit nebudu, ani kouca, ani mentora, toho si treba najst a zaplatit. Zvieratko nechces, rodinu ani kamaratov si nekupis.
Spytaj sa sama seba preco hladas pomoc na konovi.
@anonym_autor a stale nie si spokojna ci stastna? Ci co vlastne ti chyba? Pozornost? Uznanie? Rodina? Kamarati? Deti? Zvieratko? Dobrodruzstvo?
Ak chces profi poradenstvo k peniazom tak smer banka, ale psychologa ti robit nebudu, ani kouca, ani mentora, toho si treba najst a zaplatit. Zvieratko nechces, rodinu ani kamaratov si nekupis.
Spytaj sa sama seba preco hladas pomoc na konovi.
@anonym_21a1a1 ja som spoko so svojim zivotom. Len som chcela vediet, kolko setria a investuju druhi. Nasla som tu jednu podstatnu informaciu pre mna a zamyslim sa nad tym. Rozlozim riziko a investicne portfolio.
@anonym_autor žila som do 30 tky tak ako ty.
Najkrajšie roky máš na to, zarobis, tak minaj a dopraj si.Ved nezijes z výplaty do výplaty.Nemusis sa hanbiť, že si doprajes.Da sa šetriť viac no dá.Niekto je šetrný ja som nebola a nikdy nebudem.Vdaka za tie roky a čoraz viac sa chcem k nim vrátiť.Rodina stojí veľa peňazí a mám pocit, že som upadla a idem dať seba na prvé miesto.
Aky je plan na dochodok? Skus nam "nakreslit" ako bude prebiehat mesiac tvojho zivota ked budes mat 78rokov (financne)
@martinmmartin dovtedy môže zdediť, dokúpiť byt veď ma len 30 r,mať ďalšiu firmu a niečo bude mať partner.
@martinmmartin dovtedy môže zdediť, dokúpiť byt veď ma len 30 r,mať ďalšiu firmu a niečo bude mať partner.
@anonym_22dc0c ize na dochodok nemusi mysliet absolutne vobec?
@anonym_21a1a1 ja som spoko so svojim zivotom. Len som chcela vediet, kolko setria a investuju druhi. Nasla som tu jednu podstatnu informaciu pre mna a zamyslim sa nad tym. Rozlozim riziko a investicne portfolio.
@anonym_autor tak ale o druhych si sa nezmienila ani trochu,iba o sebe ci mas setrit,ci uzivat.A robis oboje,dali ti tu kopec rad,mas nad cim veru premyslat.
@anonym_22dc0c ize na dochodok nemusi mysliet absolutne vobec?
@martinmmartin Ved ma dva vlastne byty, z toho jeden prenajima, odklada mesacne 500€, podnika, neplanuje mat rodinu a ma iba 30 rokov...ved ma lepsie predpoklady na bezproblemovy dochodok, ako polovica populacie SK 😅.
Zase ty a ten tvoj prázdny konzumný život osamelej starnúcej starej dievky. Čo sleduješ neustálym pridávaním tej istej témy? Fakt si myslíš, ze niekto ti bude závidieť? Alebo veríš, že niekoho inšpiruješ? Alebo si ozaj taká sprostá, ze si nevieš určiť priority?
@anonym_e29f3e nie každý má priority stať sa ženou v domácnosti, prip mužovou služkou. Niektoré chcú od života viac...
Prišla si sa povhváliť? Alebo o čom je tento príspevok? Dialničná známka je na rok. Uskladniť gumy si môžeš aj doma v pivnici. Máš HO teda robíš z domu a nemusíš dochádzať denne do práce a teda neminieš toľko benzínu. Načo sú ti všetky platené platformy? Keď realne pracuješ, máš priatela a rodinu, cestuješ , tak nemáš šancu všetky platformy spedovaţ.. To iste nakupy oblecenia a somarin do bytu. Za mna klameš.
@anonym_autor za mna máš palec hore. UŽÍVAJ SI!!! Kym môžeš. My by sme si mohli tiež, ale podľa manžela, treba co najviac šetriť. A tak nikdy z nasetrenych peňazí nezazijeme nic. Vždy mu vravim, ze ja presne viem ako vyuzijeme toľké tisíce, vezmeme si ich do hrobu. To je smutné. Všetko co sme zažili, na to som odkladala mimo neho , ja vzdy našetrim mimo spolocnych uspor a z toho mame nejaky zážitok. Ale uz som povedala dost. Idem si šetriť pre seba a splním si nieco len sama. A uz nejdem prispievat ani do spoločného šetrenia. Všetko použijem na seba. Stacilo 20rokov ponožkovať.
Na dôchodok mi sporia investicie, 2 a 3 pilier, som dobre krytá poistením keby nieco.
Ži presne tak ako chces, ako sa citis šťastná. Mat xxxxxxx peňazí na účte a pozerať sa nich ,je o com?

@anonym_autor seniori, psy, slobodné a týrané matky,marginalizované skupiny, starší ľudia, ľudia bez domova, hendikepovaní ľudia, fyzicky a psychicky, 😱 Skvelé, nezabudla si na nikoho. Možno treba doplniť ešte mačky, vianočné stromčeky nosiť do ZOO, aby mali žirafy čo ohrýzať. Samozrejme ľudia trpiaci rakovinou, to musí byť. A ešte dobrovoľníctvo, najvyšší stupeň dobra pre iných. To by možno ešte mohlo byť, či?
@anonym_9db475 a ešte jej to tu niektoré žerú aj s navyjákom.
Čím viac píše, tým viac sa bavím. Akurát som dúfala, že keď napíše tie dovolenky, tak to bude aspoň nejaká poriadna pecka a nie Budapešť, Turecko…