Šetrili by ste alebo si užívali život ako single žena?
Ahojte, som samostatná žena, nemám dieťa, nemám žiadne veľké záväzky.
Mám auto, ktoré platím a teda celý ten servis okolo toho je dosť veľa - poistka GAP, servisné prehliadky, výmena a uskladnenie pneumatík, diaľničná, PHM, prípadné umytie apd.
Okrem toho dosť investujem do seba, vyčíslila som to mesačne na cca. 450-500 eur okrem jedla samozrejme. Dosť veľa investujem aj do jedla, keďže jem bezlepkovo a bezlaktózovo a mäso kupujem väčšinou od dodávateľa. Jem veľa zeleniny a ovocia, teda v porovnaní s mojím okolím asi viac. Chodím do posilky, cvičím, mám trénera, plus cvičím aj sama a rôzna tá starostlivosť o seba...
Potom si platím všetky streamovacie veci - Netflix, HBO, Voyo, Joj play, Youtube premium apd.
Ďalej investície do bytu, stále niečo kupujem, stále si niečo vynovujem, a stále niečo odíde alebo sa pokazí. Sú to aj vyššie investície - kávovar, televízor, tlačiareň, mobil, posteľ, nový laptop, nový monitor ... ale aj menšie investície.
Ďalšie investície sú do oblečenia a doplnkov - myslím si, že tak 150 - 200 eur mesačne do týchto položiek investujem. A to veľa nakupujem pritom cez vinted a drahšie kúsky kupujem od ruky.
Mám pocit, že stále niečo objednávam. Stále mi prichádza niečo z Notina, zo Sephory, z Alzy, z Douglasu, alebo z Vinted.
A potom je tu cestovanie. Ročne idem na minimálne dve dovolenky, a pár menších tripov po EÚ. Finančne je to náročnejšie samozrejme, ale stále v rámci môjho budgetu.
Mesačne neušetrím veľa, je to cca. 400-500 eur. Mohla by som viac, ak by som všetko osekala. Stále mám niekde takú myšlienku, že by som mala šetriť viac, hlavne na dôchodok. Našetrené niečo na účte mám, ale je to málo podľa mňa - mám 30 000 eur. Kupovala som auto, čiže sa to osekalo.
Nemám úvery, nikomu nič nedĺžim, nič nesplácam. Mám životnú a úrazovú poistku.
Ak by ste boli sama single žena, ktorá nezarobí zle, a teda viete, že rodinu a deti nebudete riešiť, šetrili by ste si alebo by ste žili a užívali by ste si? Alebo by ste urobili nejaký kompromis, niečo zosekali a niečo viac šetrili?
@anonym_autor ja len taku zvedavu otazocku-naco ti je zivotna poistka ked nemas deti ani muza?😳fakt ma to zaujima (ako sporiaci nastroj je to cista hovadina to snad vie uz kazdy)
Užívala by som si , ale inak by som tie výdavky prerozdelila , ubrala by som z kozmetiky, oblečenia, starostlivosti o seba, častejšie by som cestovala.
@anonym_autor podla mna zijes velmi pestry a vybalancovany zivot...ktory si mozes dovolit ...keby nemam muza a deti ...takto nejako si to predstavujem 😃nechapem na co mas setrit? Vacsina rodin nema usetrene ani zdaleka to co ty sama ...a zivot je na to, aby sa uzival a ked mas na to podmienky nie je co riesit 🙂
@anonym_autor nesetrila by som, ale zacala by som aktivne pracovat na pasivnom prijme (kedze slusne zarabas). 😊
@anonym_autor @anonym_autor ja nechápem, co tu vsetci pisu, setri viac, vsak ma 30.000, 30 rokov a byt bez hypoteky, ked bude na dochodku, byt predsa preda a nema problem platit si daku slusnu DSS. Myslim, ze si na tom lepsie nez hocikto v tvojom veku.
@jaroe Toto je ale velmi uzkoprsi pohlad na danu vec. "Investovat do seba" mozno priamo negeneruje prijem, ale prispieva k lepsej zivotnej urovni. Pokial sa clovek stara o seba, svoje zdravie, ci uz fyzicke, ci dusevne, tak je automaticky schopny viest lepsi, plnohodnotnejsj a produktovnejsi zivot, co v konecnom dosledku ma vplyv aj na pracu a prijem.
@oceanahory ja toto všetko chápem, že v dôsledku starania sa o svoje zdravie, bude môcť napr. dlhšie zarábať, neminat neskôr na lieky a pod...Ale ten pojem investovanie je v tomto prípade len nejaká metafora, definícia podľa nejakého ekonomického slovníka vysvetľuje investíciu inak.
V 25tke som zila podobne. Postupne prislo manzelstvo a deti, priority isli viac- menej inam, ale aj tak cestujeme a uzivame len vo 4rici 🤣 Kolko investujem mesacne momentalne do seba tu pisat nebudem, lebo by som bola ukamenovana 🤣 a nerob to ani ty- tvoje peniaze= tvoje rozhodnutia. Ak ty deti nemozes/ nechces mat tak rob nadalej co robis ak ta to naplna a si stastna, ja som bola tiez a aj som a vobec ma nezaujima nazor druhych. Kazdpadne ako uz bolo spomenute vyssie napisala si na velmi zle forum 🙈 Uzivaj si co ti zivot ponuka 😎
Ak nato máš, treba si urobiť radosť. Aj si odložíš, aj si niečo pre potešenie kúpiš. Byty si zdedila, podľa toho čo píšeš. V jednom bývaš, druhý prenajímaš. Tak si vo veľmi dobrej situácii, žiadna pôžička. Môžeš byť len spokojná. A keď rodinu neplánuješ, tak míňaš na seba.
@hylary nebudem zverejňovať svoj zisk. Som podnikateľ, čiže nezarobím mzdu, mám tržby, náklady a potom zisk.
@anonym_autor pri čítaní tvojho úvodného príspevku mi najprv napadlo, že sa tu ideš chváliť - fórum zamerané pre matky, ktoré nevedia kudy -kam. Ale potom mi napadlo, že "žiješ v inom svete" ako ostatní. Nemyslím to v zlom. Práve naopak, pre teba sú to všetko bežné výdavky. Ja dnes nechápem seba, ako som pred rokmi využila z platu 5x menšieho, ako mám teraz. Ale vtedy som mala najnižší úväzok, teraz mám dva.
Ale tiež mi napadla otázka, že koľko asi zarobíš? Predpokladám, že nejak 3000€ minimum. Ale keď píšeš, že podnikáš, máš to asi každý mesiac inak. Skôr by som chcela vedieť, v akej oblasti podnikáš? Na svoj vek si toho dosihal veľa, verím, že je to vydreté. Ale teda, nemusíš konkrétne firmu a pod... ale zameranie. Chcela by som vedieť, kde sa dá takto fajn zarobiť. Ak teda nemáš vlastnú firmu. A ešte, koľko hodín denne venuješ práci? Viac ako 60 týždenne?
@anonym_21a1a1 ja som spoko so svojim zivotom. Len som chcela vediet, kolko setria a investuju druhi. Nasla som tu jednu podstatnu informaciu pre mna a zamyslim sa nad tym. Rozlozim riziko a investicne portfolio.
@anonym_autor každý sporí podľa svojich možností, podľa platu a výdavkov. Ja sa snažím odkladať 20% platu, ale teda, zatiaľ len vytváram rezervu, pre prípad čo keby... A tú chcem mať vo výške 6-násobku aspoň výdajov, ideálne platu. Ale je to hudba budúcnosti, keďže mám v pláne kupovať byt. A vychádza mi to asi tak že nájom+odkladanie=hypo+energie+poplatky...
@anonym_autor pri čítaní tvojho úvodného príspevku mi najprv napadlo, že sa tu ideš chváliť - fórum zamerané pre matky, ktoré nevedia kudy -kam. Ale potom mi napadlo, že "žiješ v inom svete" ako ostatní. Nemyslím to v zlom. Práve naopak, pre teba sú to všetko bežné výdavky. Ja dnes nechápem seba, ako som pred rokmi využila z platu 5x menšieho, ako mám teraz. Ale vtedy som mala najnižší úväzok, teraz mám dva.
Ale tiež mi napadla otázka, že koľko asi zarobíš? Predpokladám, že nejak 3000€ minimum. Ale keď píšeš, že podnikáš, máš to asi každý mesiac inak. Skôr by som chcela vedieť, v akej oblasti podnikáš? Na svoj vek si toho dosihal veľa, verím, že je to vydreté. Ale teda, nemusíš konkrétne firmu a pod... ale zameranie. Chcela by som vedieť, kde sa dá takto fajn zarobiť. Ak teda nemáš vlastnú firmu. A ešte, koľko hodín denne venuješ práci? Viac ako 60 týždenne?
@123profil321 podnikám v oblasti B2B služieb a consultingu. Je to pomerne špecifická oblasť, kde pracujem najmä s firmami a jednotlivými projektmi, takže príjem nie je každý mesiac úplne rovnaký. Nejde však o klasický predaj, ani e-shop, skôr o služby postavené na skúsenostiach, na znalosti trhu a networku. Práca je časovo dosť variabilná, niekedy je jej viac, inokedy menej, ale áno, je to niekedy aj 60 hodín týždenne, ale snažím sa držať v priemere do 40h max. Robím aj rôzne projekty, mám riešenia pre klientov vo forme auditov, interim managementu a rôznych parciálnych služieb. Okrem toho mám časť príjmu aj zo spoluprác, keďže sa venujem aj tvorbe contentu a marketingu. Treťou časťou je aj organizácia eventov, workshopov, školení, participácia na konferenciách a na EÚ projektoch.
Prezentuješ to že máš ideálny príjem, ideálnu prácu, ideálny rozpočet, investície tak sa netráp čo si myslia ľudia na internete 🙂 keď si taká úspešná a šikovná pani podnikateľka použi svoju hlavu. Určite musíš robiť oveľa náročnejšie rozhodnutia v rámci biznisu ako to že či sú moje objednávky z Notino rozumné alebo či si ich mám odpustiť. Tak určite tak ako vieš robiť rozhodnutia aj ohľadom financií v podnikaní ich zvládneš urobiť aj ohľadom financií v súkromí
Prezentuješ to že máš ideálny príjem, ideálnu prácu, ideálny rozpočet, investície tak sa netráp čo si myslia ľudia na internete 🙂 keď si taká úspešná a šikovná pani podnikateľka použi svoju hlavu. Určite musíš robiť oveľa náročnejšie rozhodnutia v rámci biznisu ako to že či sú moje objednávky z Notino rozumné alebo či si ich mám odpustiť. Tak určite tak ako vieš robiť rozhodnutia aj ohľadom financií v podnikaní ich zvládneš urobiť aj ohľadom financií v súkromí
@anonym_018f96 no vidis a primitivne rozhodnutie urobit nevie

@anonym_autor možno by si mala zvážiť hypotéku a investovať do ďalšieho bytu, ktorý prenajmes alebo budeš mat ako poistku. Prípadne investovať peniaze ale to by ti mal niekto naozaj spoľahlivý poradit. Peniaze strácajú hodnotu, inflácia... Radšej ich do niečoho dať, napr aj zlato.
Ináč máš super životný štýl, v dobrom závidím🙂
Šetris celkom dosť na dnešné pomery, len by ma zaujímala aj tvoja výplata.